Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

10 alimente sanatoase pe care sa le folosesti in retete pentru ocazii speciale


gatit sanatosMajoritatea persoanelor care gatesc pentru o masa mai festiva nu isi pun de prea multe ori problema ca ar putea gasi alternative mult mai sanatoase pentru alimentele alese in mod repetat si nici nu se gandesc sa incorporeze in cadrul acestor mese de sarbatoare alimente supersanatoase. Cu siguranta o persoana care isi doreste sa traiasca un stil de viata sanatos in general nu isi va dori sa faca rabat de la asta in zilele in care va fi invitata la o masa mai speciala sau va fi chiar gazda.

Vreau sa cred ca daca ai ajuns aici esti in cautarea unor idei de alimente sanatoase pe care sa le folosesti cu succes pentru o masa festiva, o masa ce, din pacate, de cele mai multe ori contine multe grasimi, multi carbohidrati simpli si putine surse de nutrienti reali. Sa nu mai vorbim despre cate feluri de mancare sunt si preparate!

Iti voi arata cum poti aduce schimbari mici cu impact major in mesele pe care le pregatesti. Desigur, alimentele pe care le voi propune ca inlocuitori sanatosi nu trebuie folosite numai la ocazii speciale, ele pot deveni ingrediente sau produse folosite permanent  in bucataria ta, daca iti doresti cu adevarat sa mananci sanatos si s aii oferi organismului tau nutrientii necesari.

Poti sa citesti si cum sa mai inlocuiesti in retete ingredientele nocive si cum sa transformi retetele pentru mese festive in variante sanatoase.

Fa alegeri alimentare sanatoase pentru mesele speciale si nu numai

Daca simti ca ai vrea sa mai arzi din grasimi si aici nu ma refer numai la grasimile carnii pe care o prepari am sa iti dau o veste buna! Desi suntem obisnuiti cu alimentele care nu prea ne fac cinste siluetei si sanatatii atunci cand vine vorba de mesele copioase, mesele mai festive, afla ca exista o multime de mancaruri, ingrediente si alimente pe care daca le prepari intr-un mod cat mai sanatos si ai grija si la portiile in care le consumi, poti extrage din ele toate beneficiile nutritionale si poti chiar slabi foarte usor.

Curcanul

Carnea de porc este probabil cea mai folosita carne cand vine vorba de mesele festive si, desi nu ma voi situa impotriva ei, daca vrei sa prepari alimente mai dietetice, atunci iti recomand sa te folosesti de carnea de curcan. Inclusiv daca doresti sa faci sarmale dupa o reteta mai dietetica, atunci iti recomand sa le prepari folosind carne de curcan. Carnea de curcan este o sursa dinamita de proteine sanatoase - desigur, daca nu este prajita la greu sau imbibata cu sos.

O portie de carne de curcan iti va oferi aproximativ jumatate din doza recomandata zilnic de acid folic si reprezinta si o sursa buna de zinc, complex de B-uri si potasiu. Studiile ne spun ca acesti nutrienti mentin colesterolul in limitele normale, protejeaza impotriva cancerului si bolilor de inima si iti stimuleaza sistemul imunitar. Destul de sanatoasa pasarea asta pe care americanii o adora! :) O portie de carne de curcan ar avea cam 120-150 de grame, iar daca elimini si pielea de pe ea, atunci cu siguranta vei avea parte de o bomba nutritionala cu putine calorii. Din fericire, curcanul este un vis pentru cei care tin dieta, cei care vor sa slabeasca intrucat te va face sa te simta satul rapid desi vei manca o cantitate mica.

Cartofii dulci

Cartofii dulci primesc din ce in ce mai multa atentie in lumea fitness-ului datorita aportului de carbohidrati complecsi pe care ti-l ofera, ceea ce ii si face una dintre legumele cele mai sanatoase in momentul de fata... atata timp cat nu ii prajesti in uleiuri rafinate sau nu ii sabotezi pur si simplu cu cine stie ce combinatie nefavorabila pentru dieta si sanatatea ta.

Daca ii frigi, ceea ce le va mentine aroma foarte intensa fara a fi necesat sa mai adaugi grasimi - cartofii dulci reprezinta un aport grozav de fibre si vitamina A, potasiu si fitochimicale, care iti vor incetini procesul de imbatranire, vor preveni cancerul si artrita. In plus, cartofii dulci, pe langa a fi extrem de sanatosi, sunt si foarte satiosi asa ca nu vei simti nevoia sa consumi o gramada.

Merisorul

In Occident o multime de persoane folosesc sos de merisoare ca garnitura pentru curcan si pentru umplutura acestuia, insa putini isi dau seama ca acest sos de merisoare ofera mai mult decat un o simpla aroma. Merisoarele sunt pline de antioxidanti care lupta cu bolile, iar continutul lor de fibre ajuta la scaderea colesterolului.

Cu toate acestea, din cauza faptului ca aceste fructe de padure grozave au un continut scazut de zahar in mod natural, mai multe retete cer si doze foarte ridicate de zahar adaugat. Uita de beneficiile merisorului daca ai de gand sa il folosesti intr-o prajitura plina de zahar sau incearca sa alegi un indulcitor natural ceva mai sanatos pentru a mentine proprietatile benefice ale merisorului intacte.

Rodii

Mai multa putere rodiilor! Acest fruct care ne pune de multe ori rabdarea la incercare din cauza felului dificil de a se curata (urmareste un filmulet despre cum sa cureti usor o rodie) este de fapt una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti din natura si apare din ce in ce mai des in retetele pentru mesele festive. Te poti bucura de beneficiile rodiilor chiar si prin folosirea sucului de merisor pe care il adaugi in reteta ta preferata sau prin adaugarea semintelor de rodie deasupra salatei tale.

Umpluturile

Daca e sa vorbim despre umpluturi, atunci nu prea avem ce zice de bine din pacate. Partea aceasta a unei retete este in general si una dintre sursele principale de calorii ingrasatoare (si care iti cam "umplu" stomacul), insa cu numai cateva ajustari minore umpluturile ar putea deveni o parte sanatoasa a unor retete sanatoase.

Alege sa creezi umpluturi din nuci, fructe uscate, morcovi sau telina si vei beneficia de pe urma fibrelor si a multitudinii de vitamine. In plus, o mentiune care trebuie facuta este aceea de a folosi supa de pui in locul untului pentru a mentine reteta umeda si cu un continut scazut de grasimi.

Dovleacul

Despre beneficiile consumului de dovleac, dar si despre beneficiile semintelor de dovleac am scris in doua alte articole din trecut si stiu ca multi dintre voi sunt mari fani ai prajiturii cu dovleac sau poate chiar al consumului de dovleac copt la cuptor. Si eu mananc dovleac la cuptor, desigur nu ii mai adaug zahar, numai niste scortisoara pe deasupra si gasesc ca este un rasfat veritabil.

Dovleacul este plin de fibre benefice sanatatii inimii si de vitamina A. Mai mult, avand in vedere ca dovleacul este foarte umed, nu trebuie sa mai adaugi o multime de alte ingrediente nesanatoase pentru a-i face gustul mai savuros, ci poti incerca sa il pastrezi slab in grasimi (inlocuind cu oua si lapte degresat ingredientele pentru a mentine reteta sanatoasa).

Dovleacul de iarna este incarcat cu betacaroten (cel care protejeaza vederea si poate ajuta la preventia anumitor forme de cancer si ateroscleroza) si iti ofera si o doza decenta de vitamina C si potasiu (cel de-al doilea contracarand efectele pe care clorura de sodiu le are asupra tensiunii).

Nucile pecan

Desi in nu au intrat in topul celor mai sanatoase nuci pe care l-am scris mai demult, nucile pecan fac casa extrem de buna cu dovleacul, de exemplu, si sunt minunate in diverse retete de prajituri. Poti adauga nuci pecan peste salate, le poti adauga in umpluturi sau in gustarile sanatoase pe care le consumi intre mese. Nucile pecan reprezinta o sursa foarte buna de vitamina E si magneziu, care sprijina forta musculara. Mai mult, sunt pline si de proteine, fibre si aceleasi grasimi sanatoase ca si uleiul de masline.

Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt hiperpromovate in randul alimentelor supersanatoase si pe buna dreptate. Ideea este sa nu iti sabotezi salata verde cu niste sosuri grase si pline de calorii sau sa le combini cu multa carne care iti va oferi un aport semnificativ de calorii si grasimi. Nu spun sa nu consumi carne, nu sunt genul acela, grasimile din carne - inclusiv de porc - sunt sanatoase si nu iti afecteaza cu nimic sanatatea si silueta atata timp cat stii cu ce sa le combini si in ce cantitati sa le consumi.

Preparand la aburi aceste legume cu frunze verzi, vei putea beneficia in continuare de multitudinea de vitamine si antioxidanti. Daca nu poti rezista sa nu iti combini salata cu ceva mai savuros, atunci alege niste bacon din curcan sau soteaza legumele in niste ulei de masline.

Nucsoara si scortisoara

Eu trebuie sa recunosc ca am incercat nucsoara si nu prea mi-a placut, nici nu cred ca am combinat-o eu prea corect, insa cu cat aflu mai multe despre beneficiile ei, cu atat parca ma conving mai mult sa o consum. Se fac din ce in ce mai multe studii asupra beneficiilor condimentelor, iar nucsoara, cu a sa aroma de nuca, savoarea pamantie si scortisoara, care ofera un gust dulce-acrisor, iti vor servi ca mult mai mult decat niste simple condimente in prajituri sau retetele de briose si cupcake-uri.

Folosirea nucsoarei si a scortisoarei in diverse retete cu fructe si legume te poate ajuta la scaderea colesterolului si mentinerea nivelului de insulina din sange intre cotele normale.

Faina integrala

Nu mai incape indoiala ca unul dintre pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a slabi este acela de a elimina toate ingredientele albe si ingrasatoare precum zaharul alb, faina alba, orezul alb si, mai stii si tu, tot ce e procesat in general. Daca este sa consumi alimente ce contin faina (desi cand esti pusa pe slabit ar trebui sa cam eviti sursele pline de carbohidrati), alege-o macar pe cea integrala. Avand in vedere ca cerealele integrale contin grana in intregimea sa, ele sunt mai fibroase decat variantele lor albe - si cel mai probabil te vor si mentine satula pentru mai mult timp. Insa inainte de a schimba faina alba cu faina integrala, verifica reteta intrucat s-ar putea sa fie necesara ajustarea cantitatilor. Aceasta substitutie se aplica atat in cazul pastelor, cat si in cazul painii.

O mentiune pe care trebuie sa o fac este aceea de a nu te lasa pacalita de culoarea produselor din magazine, produse care pretind ca au continut de fibre, faina integrala, seminte sau mai stiu eu ce minuni si mai degraba sa te uiti pe eticheta, unde de cele mai multe ori vei gasi de fapt faina alba si colorant.

Sper ca avand niste noi reglementari referitoare la afisarea ingredientelor, vom putea sa diferentiem mai usor produsele de calitate de cele inselatoare, care nu sunt putine deloc!

Iaurt grecesc

Delicios chiar si consumat singur, iaurtul grecesc te poate ajuta in multe situatii. Cum sa il folosesti pentru reducerea caloriilor in retetele dietetice? Inlocuieste smantana cu iaurt grecesc si lamaie. In acest fel vei reusi sa introduci in reteta si niste probiotice care iti vor sustine sanatatea florei intestinale. Singura precizare pe care mai tin sa o fac este aceea de a avea grija ca iti cumperi iaurt natural, fara diverse arome sau mai stiu eu ce nebunii, pentru ca de fapt acelea iti vor oferi niste doze inutile de zahar de care organismul tau cu siguranta un are nevoie.

Avocado

Pe avocado l-am mentionat si in articolul despre alimente pe care ar trebui sa le mananci insa nu o faci inca, iar asta probabil ca se intampla cel mai mult din cauza temerilor legate de grasimile pe care le contine si, implicit, de incarcatura sa calorica destul de ridicata. Avocado insa este chiar foarte sanatos si trebuie consumat in mod regulat tocmai datorita grasimilor sanatoase pe care le contine, grasimi care iti sustin sanatatea inimii. Poti inlocui smantana sau branza cu avocado in retetele pentru sandviciuri.

Stiu ca de multe ori lumea se plange de gustul fructului avocado insa in conditiile in care este copt, chiar poate avea o aroma buna. Eu as spune ca este mai degraba fad la gust, insa are o textura cremoasa  care cu siguranta iti va satisface papilele gustative. Guacamole este o varianta de dip (sos) sanatos, mai ales ca il poti combina nu numai cu nachos, in stil traditional, ci chiar si cu ardei grasi, de exemplu. Daca nu iti place avocadom poti incerca niste hummus!

Albusurile de ou

Desi nu sustin miscarea anti-ua, intrucat ouale nu contin un colesterol care ne-ar putea mari colesterolul din sange, este un mit pe care nu inteleg de ce nu il percep toti oamenii asa, desi o multime de persoane care activeaza in domeniul sanatatii au spus-o de nenumarate ori. Daca insa vrei in continuare sa crezi in colesterolul pe care ti-l mareste consumul de oua sau pur si simplu vrei sa mananci ceva cu mai putine calorii, in momentul in care vine vorba de gatit, albusurile de ou ar cam putea inlocui cu succes ouale intregi. Asigura-te insa inainte ca reteta ti-o va permite intrucat uneori pot aparea diverse variatii, in general trebuie sa inlocuiesti un ou cu doua albusuri.

Dar la urma urmei nu folosim ouale numai la gatit, putem consuma oua si ca parte a alimentatiei noastre, ideal sub forma de ochiuri romanesti sau fierte moi (ouale fierte tari sunt extrem de indigeste). Daca totusi iti plac ouale fierte tari, ele fac casa foarte buna cu salatele, iar daca nu vrei sa adaugi si galbenusurile, poti cauta prin hipermarketuri albusuri de ou vandute separat, ideale pentru o omleta delicioasa, de exemplu.

Este important de știut că NU vorbim despre un curs de specializare + un capitol legat de tema unui alt curs, așa cum procedează, din nefericire, alte organizații în domeniu, pentru a ”fenta” opinia publică





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Retete sanatoase de Craciun pe care le poti prepara cu copiii

Fursecurile, ciocolata de casa, cornuletele, toate sunt niste bunatati la care copiii tanjesc si pe care le asteapta cu cel mai mare entuziasm in perioada sarbatorilor (tot anul, ce-i drept, dar sa speram ca nu le ...
 » mai mult...

Oua umplute cu avocado (guacamole)

Daca tot am oferit niste idei de mic dejun satios si sanatos, dar si idei de omlete delicioase, pline de proteite care sa mentina santietatea, dar si cu putine calorii, azi propun ceva la fel de simplu si de delicios: ...
 » mai mult...

Retete de frigarui cu fructe

Am vazut recent o poza cu niste fructe pe un bat si mi s-a parut foarte amuzant sa gasesc niste retete cu aceste “frigarui” de fructe. Sa ne bucuram inca de vremea calda savurand niste racoritoare si zemoase ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici