Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ardem mai multe calorii iarna? Putem manca mai mult?


iarna mancatOdata cu venirea iernii si in tara noastra am inceput sa ma intreb o chestie la care m-am mai gandit in trecut si al carei raspuns inca nu il gasisem, desi aveam o vaga idee despre ce se intampla in organism: ardem iarna mai multe calorii? Si daca da, atunci avem voie sa mancam mai mult?

Eu recunosc ca iarna, odata cu renuntarea la activitatea cardio mai intensa pe care o derulam mergand pe bicicleta, ma regasesc in situatia de a reduce consumul caloric si chiar ma intreba, daca nu cumva temperaturile scazute m-ar ajuta poate sa nu trebuiasca sa scad atat de mult din ele. Bine, era doar un gand, nu ma ambalasem prea mult ca as putea compensa orele de cardio cu niste minute petrecute la minus cateva grade sau ore petrecute intr-un birou care parca nu se mai incalzeste si pace!

In egala masura, asa cum eu m-am gandit la cum se pot modifica arderile caloriilor in functie de temperatura de afara, am vazut ca multi se intreaba daca nu ardem mai multe calorii si la antrenamentele facute in frig. Cu totii cred ca incercam sa gasim niste modalitati cat mai rapide si usoare de a da jos din kilogramele acumulate in perioada sarbatorilor si este probabil firesc sa ne intrebam daca nu putem sa ne bucuram de anumite beneficii ale temperaturilor scazute asupra metabolismului nostru.

Prin urmare, este adevarat ca ardem mai multe calorii iarna?

Ardem iarna mai multe calorii? Temperatura scazuta determina accelerarea metabolismului?

Iti spun de la bun inceput ca vestile sunt bune! Cand ne este frig, intr-adevar ardem mai multe calorii insa importanta este si valoarea caloriilor arse, daca este semnificativa sau nu. Conform unul studiu desfasurat de Universitatea din Utah, publicat in New York Times, rata metabolica bazala (asta este viteza cu care organismul arde calorii sustinandu-si existenta, fara un consum de energie suplimentar) este usor crescuta cand ne expunem la temperaturi mai scazute - ceea ce inseamna ca simpla actiune de a ne mentine temperatura corporala la o valoarea care sa nu ne creeze disconfort necesita mai multa munca pentur organism. Metabolismul va fi accelerat cu atat mai mult daca incepi sa tremuri, intrucat iti vei cam pune in miscare cativa muschi pentru asta.

Deci daca ar fi sa te asezi in fata blocului cu numai un tricou pe tine si incepi sa si tremuri, atunci chiar ai avea sanse sa arzi mai multe calorii decat daca te-ai imbraca adecvat temperaturilor scazute. Cu toate acestea, odata ce vei incepe sa faci miscare, organismul tau se va descurca destul de bine cu mentinerea sa la o temperatura potrivita - iar daca faci sport pana in punctul in care te incalzeste, aerul rece nu va determina cine stie ce accelerare a metabolismului. Deci in afara de caloriile arse pentru incalzirea aerului rece pe care il inhalezi, nu prea se mai poate pune problema unei sume substantiale a acestora, cel putin nu prin comparatie cu cea a caloriilor arse prin sport.

Cu toate acestea, in anumite perioade, fiind foarte frig, corpul tau va incepe sa se miste in mod involuntar. In timpul incalzirii pe care o faci pentru o alergare sau pentru alta activitate sustinuta in aer liber (si aici ma gandesc inclusiv la datul cu lopata sau skiat), temperatura rece (in special daca este atat de rece incat tremuri) s-ar putea sa conduca la arderea mai multor calorii decat in cazul in care, de exemplu, ai alerga pe banda intr-un climat cu temperatura controlata.

Per total, se pare ca temperaturile scazute iti pot creste metabolismul insa numai putin, nu suficient insa pentru a justifica portia de tort pe care ai mancat-o la pranz, de exemplu.

Efectele temperaturii calde asupra metabolismului bazal

Conform textului, "Thermal Effects on Cells and Tissues", rata metabolica se schimba ca o functie a temperaturii. Rata metabolica se va schimba cu aproximativ 7% data cu fiecare schimbare de temperatura considerabila, aceasta schimbandu-se exponential in functie de valorile temperaturii.. Prin urmare, cand conditiile exterioare iti afecteaza temperatura corporala, organismul tau va arde mai multe calorii intrucat va incerca sa compenseze pentru anomalitate si se va stradui sa reasigure corpului temperatura normala prin accelerarea metabolismului. Acest efect are loc atat in conditii de caldura, cat si in conditii de frig.

Iti accelereaza caldura metabolismul?

Cred ca gasim multe doamne si domnisoare care inca mai considera ca daca se duc la sauna vor slabi, asta datorita apei pe care o elimina dar si temperaturii ridicate la care se expun. Ei bine, desi am scris despre beneficiile saunei uscate si ale saunei cu aburi, arderea caloriilor nu este neaparat unul dintre ele.

Rata metabolica reactioneaza mai lent la caldura exterioara decat la frig. Expunerile scurte la temperaturi mai ridicate au un efect extrem de scazut asupra arderii caloriilor. Prin transpiratie, de exemplu, reusim sa ajustam temperatura si sa o potolim, insa expunerea prelungita la caldura foarte mare sau o crestere a temperaturii corporale ne-ar putea creste rata metabolica. Uite o veste care ne poate bucura in momentul in care suntem bolnavi de nu ne putem ridica din pat, daca ai febra foarte mare cand raceti, sansele sa arzi calorii cu aceasta ocazie sunt destul de mari, poti accelera metabolismul cu pana la 20%!

De ce simtim nevoia sa mancam mai mult iarna?

Desi am elucidat misterul cu arderea caloriilor cand e frig, poate mai exista intrebarea daca avem voie sa mancam mai mult iarna tocmai pentru ca este frig. Desi nu sunt pusa in aceasta situatie, am auzit de multe persoane care simt nevoia (aparent) sa manance mai mult atunci cand este frig afara si aduc chiar justificari pentru mancatul in exces pe timp de iarna.

Iarna e frig, zilele sunt mai scurte si noptile mai lungi, pe multi ne afecteaza chiar depresia si intram intr-un fel de etapa trista a existentei pe care nu stim sa o depasim si asa ca ne lasam prada tentatiilor delicioase ingrasatoare si nesanatoase. De ne-am putea infrupta mai mult din legume si le-am gasi la fel de linistitoare si satisfacatoare ca niste croissanti, prajituri sau ciocolata!

Medicii sustin ca odata ce scade temperatura, apetitul nostru, aflat in opozitie, incepe sa creasca si sa ceara mancaruri pline de calorii si carbohidrati - mancaruri de cartofi, piure, paste cu branza, pizza, ciorbe pline de calorii, fineturi precum macarons sau briose si cupcake-uri - produse care te fac sa te simti mai confortabil in perioada asta. Ma rog, confortul se incheie in momentul in care observi ca toate bunataturile s-au si depus, mai ales ca nici nu a trecut prea mult de cand am trecut peste suferinta kilogramelor in plus adunate de sarbatori.

Desi anumiti experti sugereaza ca poftele din timpul iernii reprezinta o ramasita a zilelor in care oamenii incepeau sa manance mai mult si sa depuna grasime pentru a supravietui in timpul iernii, cand alimentele nu mai erau la indemana ca in restul anului. Majoritatea expertilor sustin ca raspunsul se regaseste in psihologia moderna.

Intr-un mod cat mai simplu exprimat, in momentul in care temperatura exterioara scade, temperatura corporala scade si ea, iar acest lucru determina crearea mediului in care noi cautam alimente care sa ne incalzeasca rapid. Pe scurt, senzatia de frig ne induce in starea de autoconservare care transmite organismului mesajul de a se incalzi cat mai rapid posibil. Din pacate, acel mesaj este de cele mai multe ori decriptat prin pofta de alimente pline de carbohidrati - zahar, faina, amidon, orice simte corpul nostru ca l-ar incalzi devine un motiv de jind.

Mai mult, atunci cand ne dedam acelor pofte si acceptam situatia infigandu-ne in alimentele pline de faina, zahar, procesate cel mai probabil, glicemia noastra creste alarmant si apoi scade la fel de rapid, creand un fel de miscare ciclica care determina o stare permanenta de foame. Poate vei si observa cum ti se face foame mai rapid, asa ca iar vei pune mana pe un aliment plin de carbohidrati care sa te "umple" dar care nu o va face si te va trimite inapoi in cercul alimentar vicios.

Cultura influenteaza alegerile culinare

In mod tehnic, orice aliment ne va accelera metabolismul si ne va ajuta sa ne crestem temperatura corporala, insa din punct de vedere cultural, nu prea suntem obisnuiti sa gandim ca legumele si fructele, salatele delicioase, ar putea fi niste alegeri grozave si odata ce sezonul estival s-a incheiat. Recunoaste ca si tu te gandesti ca salatele sunt bune vara, fructele te racoresc cand ti-e cald. Partial, aceasta mentalitate este justificata si de alegerile mai restranse pe care le avem in materie de fructe si legume pe timpul iernii, dar principalul motiv ramane acela ca asociem iarna cu mese mai bogate si mai calorice.

Depresia de iarna si mancatul in exces

Desi multe persoane sunt mai pline de pofte din cauza scaderilor temperaturii, exista si anumite persoane carora lipsa luminii le creste apetitul.

Aproape 6% din populatia planetei sufera de SAD (seasonal affective disorder) - un tip de depresie cauzat de lipsa de expunere la lumina. Aceasta afectiune apare odata cu scaderea orelor insorite ale zilei si cresterea celor de intuneric si dispare odata ce ziua se lungeste primavara si vara. Pe langa a fi zilele mai scurte si a scadea perioada de lumina a zilei din timpul iernii, alte cauze ar putea include probleme precum ceasul biologic al organismului sau nivelurile serotoninei din creier.

Dar cei care sufera de SAD nu poftesc numai la o raza de lumina, din pacate, ci si la - ai ghicit! - alimente bogate in carbohidrati si chiar multe! Care este motivul pentru care vrem sa mancam mai mult si mai prost iarna, cand scade lumina zilei?

Persoanele afectate de SAD au niveluri mai scazute de serotonina in sange, iar cum organismul nostru este un mecanism atat de inteligent, ne va cere fix ceea ce ii va creste serotonina: carbohidratii. Acestia, au ca beneficiu cresterea bucuriei de moment, este adevarat, iar din acest motiv consumul de carbohidrati va deveni pentru unii un medicament autoadministrat.

Insa se pare ca nici macar nu trebui sa te incadrezi in cei 6% care sufera de SAD pentru a-ti fi influentate alegerile alimentare in functie de lumina zilei. Zilele mai scurte si noptile mai lungi determina ca oamenii sa stea mai mult in casa, deci se simt mai izolati si de cele mai multe ori, mai flamanzi. Sezoanele diferite ne afecteaza starea interioara iar starea interioara ne afecteaza si alegerile culinare, asa ca atunci cand este intuneric si trist afara, avem tendinta de a manca mai mult.

In acelasi timp, venirea iernii poate determina si scaderea activitatii fizice. Stiti cum e, doua saptamani dupa Craciun bagi tare si apoi entuziasmul dispare odata cu cateva kilograme chinuite date jos, cel mai probabil datorita unei diete de infometare ce a urmat perioadei sarbatorilor si nu sportului in sine. Mai pe scurt, apar lenea, tarsa, lipsa chefului. Toate acestea ar disparea cand am ajunge la sala, insa de am ajunge odata acolo pe o vreme atat de mohorata si rece de ingheata si parul de sub caciula!

Concluzia clara este ca daca vrei sa slabesti iesind in frig sau incepusesi sa te bucuri ca avem temperaturi negative pentru ca poti manca mai mult si slbai mai rapid, ei bine afla ca metoda aleasa nu este chiar cea mai buna. Desi frigul accelereaza metabolismul, cu siguranta aceasta crestere nu va putea sustine un consum caloric mai ridicat decat ai nevoie, frigul nu te va conduce la deficit caloric oricat ai dardai de mult!

Prin urmare, mananca sanatos, fa alegeri de gustari sanatoase, alimente care iti accelereaza metabolismul, tine cont de factorii care influenteaza metabolismul si nu renunta la sport pentru ca stii cat de bine te face sa te simti o sesiune de fitness sau aerobic!





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum te afecteaza o cura de slabire extrema si efectul yo-yo

Ai incercat orice, in special ceea ce iti promitea rezultate rapide. Poate te-ai bagat si la cure de slabire in care mancai numai pere sau numai pepene sau ai inlocuit doua mese cu supa de varza... Dietele fara grasimi ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc desi tin dieta si fac sport?

Nu promovez dietele decat daca intr-adevar le consider eficiente si in general ai observat ca NICIODATA nu recomand infometarea (ceea ce majoritatea dietelor fac) sau eliminarea vreunei grupe alimentare (ceea ce multe ...
 » mai mult...

Si cum pot manca ce vreau fara sa ma ingras? Alcoolul ingrasa?

Acum ca stii ce nu trebuie sa faci cand trisezi cu alimentatia, sa vedem cum putem totusi sa ne permitem niste scapari uneori. Cat si cum sa mananci ca sa nu te ingrasi? Ideea va fi sa trisezi o data pe saptamana si ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici