Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Beneficii pentru sanatatea generala si performanta la sala ale amino acidului L-histidina


somon boabe soiaL-histidina este un amino acid semi-esential si este implicata in formarea proteinelor si influenteaza o multitudine de reactii metabolice din organism. Amino acizii se impart in doua grupe: amino acizi esentiali (cei pe care trebuie sa ii obtinem din alimentatie sau suplimente) si amino acizi neesentiali (produsi de catre organism). Intrucat l-histidina este produsa decat in cantitati foarte mici de catre organism, ea trebuie sa fie obtinuta preponderent prin alimentatie. In anumite situatii, sinteza de l-histidina este atat de limitata incat se poate spune ca ajunge sa fie un amino acid esential.

Copii au nevoie in mod deosebit de surse aditionale de l-histidina, fie prin laptele matern, fie prin suplimente speciale sau lapte special fortifiat pentru sugari, intrucat deficientele pot conduce la probleme de crestere sau alte afectiuni.

Histidina reprezinta o subtanta esentiala pentru cei care se recupereaza in urma unor boli sau in timpul dezvoltarii (din timpul copilariei sau adolescentei). Este indicat sa consumi l-histidina pe stomacul gol, intrucat atunci se dovedeste a fi foarte eficienta. O dieta dezechilibrata si prea mult stres pot conduce la o deficienta, care se poate manifesta in dereglari ale cresterii sau artrita reumatica in cazul adultilor.
L-histidina are multe functii vitale in organismul uman si este implicata in sinteza hemoglobinei, repararea tesuturilor si in intarirea sistemului imunitar.

Alimente care contin o cantitate mare de l-histidina

L-histidina este continuta in special in alimentele bogate in proteine si este produsa exclusiv de catre tesuturile plantelor tinere fiind apoi transmisa animalelor prin intermediul lantului trofic. Efectele stresului, afectiuni cronice deja existenta sau ranile de orice tip maresc necesarul zilnic de L-histidina, iar aceasta nevoie ajunge sa poata fi indeplinita numai prin intermediul suplimentelor nutritive.

In urma operatiilor sau in anumite cazuri de artrita si anemie, nevoia organismului de L-histidina poate creste rapid, asadar suplimentele din acest amino acid ar trebui luate in considerare. Un subdozaj poate avea consecinte serioase in cazul copiilor si tinerilor, intrucat acestia se afla inca in faza de dezvoltare, iar o deficienta poate determina blocaje in acest proces de crestere. Mai mult, histidina regleaza sistemul de aparare al organismului, reactiile alergice si procesele inflamatoare, astfel ca o carenta de l-histidina poate conduce la cresterea tendintei catre infectii sau agravarea simptomelor de alergie.

Pentru preventia acestor probleme, o dieta echilibrata si variata este necesara, iar consumul urmatoarelor alimente poate ajuta la atingerea necesarul din acest amino acid: boabele de soia (aprox. 1097 mg la 100 g), file de piept de pui (791 mg la 100 g) si vita (678 mg la 100 g) reprezinta unele dintre cele mai bune surse alimentare de l-histidina si ar trebui incluse in planul alimentar cat de des posibil. Germenii de grau (643 mg la 100 g) si somonul crud (549 mg la 100 g) sunt alte surse din care iti poti obtine o cantitate decenta de l-histidina.

Cam ca mai toti amino acizii, histidina se gaseste in alimentele cu continut proteic ridicat, precum carnea si produsele lactate, ca si in cereale precum orezul, ovazul si secara. Desi am spus ca histidina este un amino acid semi-esential, este foarte usor ca depozitele organismului sa ramana “in pana”, iar din acest motiv este de dorit ca persoanele care sufera de boli cronice, se recupereaza dupa operatii sau sufera de artrita sa suplimenteze dozele din acest compus.

Este important sa mentionez faptul ca, precum vitamine, continutul de l-histidina total al acestor alimente depinde de conditiile de depozitare si de metodele de preparare, acestea putand determina variatii ale valorilor standard. Mazarea, nucile si faina de porumb trebuie pastrate in recipiente inchise si tinute departe de razele soarelui, intrucat radiatiile UV si oxigenul pot distruge continutul de l-histidina, reducandu-le astfel si valoarea nutritionala.

Functiile l-histidinei

1. Implicata in reactiile metabolice

Una dintre cele mai importante caracteristici ale histidinei este aceea ca poate fi convertita intr-o varietate de substante, inclusiv in histamina, glutamat si hemogobina. Mai mult, ea este implicata si in reactiile metabolice, asigurand in mod indirect stocul de oxigen necesar functionarii organelor si tesuturilor. De asemenea, reprezinta un element de baza in dezvoltarea multor molecule ce contin fier, de exemplu feritina. Aceasta functie este in egala masura importanta, intrucat asigura un necesar de energie suficient catre celule si poate detoxifia organismul de metalele grele prin abilitatea acesteia de a se combina cu ele.

2. Regleaza PH-ul sangelui

Alte functii indeplinite de histidina includ reglarea valorilor ph-ului din sange, sprijinul in tratarea ranilor si reglarea mecanismelor de dezvoltare si vindecare naturale. Fara l-histidina, procesele de dezvoltare ar fi intrerupte iar lipsa de acest amino acid poate conduce la o dezvoltare si regenerare lente ale tesuturilor.

Este de asemenea posibil ca o carenta de l-histidina sa conduca la inflamarea pielii si a membranelor mucoase si la o recuperare mai lenta dupa operatii si proceduri chirurgicale.

3. Protejeaza celulele si sustine sistemul imunitar

Printre altele, l-histidina este de asemenea necesara in formarea invelisului de mielina, care inconjoara toate celulele nervoase si le protejeaza impotriva deteriorarii si poate fi chiar folosita pentru preventia anumitor afectiuni degenerative, precum Alzheimer si Parkinson. Mai mult, acest amino acid semi-esential este implicat in sinteza celulelor de sange rosii si albe si astfel influenteaza activitatea sistemului imunitar intrucat leucocitele joaca un rol important in combaterea patogenilor.

4. Ofera protectie impotriva radicalilor liberi

Nu in ultimul rand, l-histidina poate proteja organismul impotriva daunelor produse de radicalii liberi, legandu-se de moleculele afectate si astfel eliminandu-le. Din acest motiv, un preparat special creat ce contine l-histidina poate fi administrat inaintea tratamentelor medicale atunci cand acestea implica radiatiile ionizate, pentru a proteja organismul de efectele directe si indirecte ale radiatiilor.

Ba chiar mai mult, l-histidina poate avea efect terapeutic in cazuri de inflamatie si poate sa fie folosita si ca tratement al artritei, dar si in combaterea simptomelor diverselor alergii.

5. Imbunatateste viata sexuala

Histidina este importanta pentru reglarea functiilor sexuale, intrucat este convertita in histamina, o substanta necesara pentru stimularea sexuala. In momentul in care este consumata alaturi de vitamina B3 (niacina) si vitamina B6 (piridoxina), histidina poate spori placerea sexuala prin cresterea nivelului de histamina din organism. Histamina este de asemenea necesara pentru a ajuta sistemul imunitar sa isi dea seama de momentul in care organismul are o reactie alergica, dar si pentru productia de sucuri gastrice necesare pentru o digestie normala.

Utilizarea medicala a l-histidinei

Potentialul preventiv si terapeutic al l-histidinei inca nu a fost complet explorat, desi numeroase studii deja au fost intreprinse si au reusit sa dovedeasca eficienta aceste substante vitale in tratementele medicale.

L-histidina poate scadea tensiunea

Descoperirea conform careia acest amino acid poate scadea tensiunea a reprezentat unul dintre momentele de baza in confirmarea necesitatii l-histidinei. Intrucat l-histidina relaxeaza vasele de sange, aceasta poate inlatura hipertensiunea si poate preveni afectiunile cardiovasculare, precum arteroscleroza si atacurile de cord. Cercetatorii au dovedit si faptul ca un consum zilnic al unui supliment nutritional ce contine l-histidina poate reduce riscul afectiunilor cardiovasculare cu pana la 60,9%.

O alta zona in care suplimentele cu l-histidina s-au dovedit a fi importante este cea a tratamentelor de insuficienta renala, afectiune extrem de comuna in randul celor varstnici. O concentratie scazuta de l-histidina din plasma sangelui creste activitatea inflamatoare a organismului si poate conduce la o crestere a stresului oxidativ, asadar suplimentarea cu l-histidina este asociata cu o reducere a ratei mortalitatii.

Mai mult, a fost descoperit recent ca l-histidina, in combinatie cu zincul (care este absorbit mult mai usor daca este administrat in combinatie cu acest amino acid), poate fi eficienta si impotriva racelilor. A fost realizat un studiu care a implicat mai mult de 40 de participanti cu scopul investigarii masurii in care o combinatie dintre zinc si l-histidina ar putea reduce durata infectiilor virale si bacteriene. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un consum al acestor substante vitale luate impreuna scurteaza durata racelii obisnuite cu o medie de 3,6 zile.

Nivelurile de histidina din organism trebuie sa fie echilibrate pentru a asigura o sanatate fizica si mentala. Nivelurile ridicate ale acestui amino acid au fost puse in legatura cu prezenta unor dereglari psihologice precum anxietatea si schizofrenia, in timp ce nivelurile scazute de histidina se considera ca ar contribui la dezvoltarea artritei reumatoide si tipul de pierdere a auzului rezultata de deteriorarea nervilor.

Histidina poate ajuta in preventia infectarii cu SIDA, fiind cruciala in productia de celule de sange atat albe cat si rosii.

Avand in vedere ca histidina are un efect dovedit asupra sistemului nervos central si asupra productiei de histamina, persoanele care sufera de depresie maniaca (bipolara) nu ar trebui sa consume suplimente  ce o contin inainte de a-si consulta medicul. De altfel, oricine are probleme cu rinichii sau ficatul ar trebui sa isi consulte medicul inainte de a-si administra astfel de suplimente. Consumul acestui amino acid poate dezechilibra nivelurile de nitrogen din organism, dar poate perturba si ciclul acidului citric (ciclul Krebs) prin care sunt eliminate toxinele din ficat si rinichi.

Cum este L-histidina utila persoanelor care practica sport?

L-histidina este precursoarea carnosinei, pe care are si datoria de a o creste in interiorul muschilor, devenind astfel extrem de utila pentru cei care practica sporturi explozive, precum sprinturile sau ridicatul de greutati.

Cum functioneaza l-histidina in organism?

Carnosina se gaseste in special in fibrele musculare de tip 2, fibrele musculare cu contractie rapida care sunt importante in sporturile explozive, precum sprinturile sau culturismul si ridicatul de greutati in general. Sporirea concentratiei carnosinei din muschi este importanta pentru sportivi intrucat carnosina creste capacitatea limitatoare a ionilor de hidrogen intramusculari (H+).

Productia de H+ conduce la obosirea musculara dureroasa, iar carnosina iti va creste abilitatea de a te antrena mai puternic si de a preveni ca muschii sa secrete prea mult acid lactic in timpul sportului practicat.

Carnosina este si un substrat pentru sintetaza oxidului nitric (NOS), enzima care este responsabila cu generarea oxidului nitric. Oxidul nistric este o forma de combustibil produs in mod natural de catre organism si este folosit pentru controlul circulatiei sangelui, dar si pentru reglarea activitatilor creierului, plamanilor, ficatului, rinichilor, stomacului si a altor organe.

Antrenamentele de intensitate crescuta determina aparitia stresului oxidativ in muschi, conducand astfel la scaderea nivelurilor de carnosina. Radicalii liberi produsi prin intensitatea crescuta a antrenamentelor cauzeaza peroxidarea lipidica, carbonilarea proteinelor si fosfolipidelor. Aceasta determina ca proteinele sa se descompuna in cadrul unui proces denumit proteoliza. Studiile arata ca este posibil sa fie combatute aceste reactii daca muschii contin suficienta carnosina.

Biosinteza carnosinei este dependenta de cantitatea de beta-alanina si de l-histidina din organism. O carenta de l-histidina reduce nivelurile de carnosina din muschi.

Cum sa iti imbunatatesti performanta sportiva si sa scazi productia de acid lactic?

Consuma cu 30-60 de minute inainte de antrenament 1300-1500 mg de beta-alanina si 300-400 mg de l-histidina. Vei observa cum iti vei permite sa te antrenezi pentru mai mult timp la o intensitate mai crescuta.

Concluzie

L-histidina joaca un rol in reglarea dezvoltarii si contribuie la formarea celulelor de sange. Copiilor in mod deosebit ar trebui sa li se asigure o cantitate suficienta din aceasta substanta vitala, intrucat o carenta poate conduce la probleme de dezvoltare. In plus, suplimentele nutritionale care contin l-histidina sunt extrem de importante in timpul proceselor de recuperare din perioada post-operatorie sau in timpul vindecarii unor rani serioase, intrucat sprijina procesele de vindecare si incurajeaza regenerarea tesuturilor. Acest amino acid semi-esential si-a dovedit deja valoarea in tratarea anumit afectiuni si poate, pe langa altele, sa atenueze insuficienta renala si sa previna atacurile de cord.

De asemenea, l-histidina poate combate anemia dar in aceeasi masura poate ajuta si ca sportivii sa isi imbunatateasca performanta avand o anduranta mai mare la efort indiferent de natura acestuia.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Sucul de iarba de grau - un remediu natural pentru mentinerea sanatatii

Iarba de grau e disponibila in multe forme, inclusiv tablete, capsule, extracte lichide si tincturi.  Este deseori folosita pentru stors sau adaugata la smoothie-uri si ceaiuri. Puteti de asemenea cumpara seminte ...
 » mai mult...

Cele mai sanatoase alimente pentru persoanele care fac sport

Nu lasa ca munca eficienta de la sala sa se risipeasca din cauza unei alimentatii gresite.  Mancarea pe care o consumi nu iti ofera numai energie, ci ofera si combustibil pentru muschii tai, te ajuta sa slabesti, ...
 » mai mult...

Cat de sanatoasa este catina? 25 de beneficii.

De multe ori am senzatia ca vorbesc despre niste alimente (“super-alimente” dupa spusele unora) atat de exotice si exclusiviste, foarte sanatoase, e drept, dar parca prea ma indepartez de la ceea ce e mai ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici