Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Carnitina - mai mult decat un supliment pentru slabire


carnitinaUn supliment care sa sustina o mai buna functionare a creierului si sa te ajute si sa slabesti? Oare exista asa ceva fara efecte secundare? Am auzit multe persoane speriate de ideea de a consuma amino acizi ca deja nu ar mai fi naturali sau ca daca iau suplimente pentru slabire, poate le va fi afectata sanatate si se trezesc ca se ingrasa la lor dupa ce nu mai administreaza produsele respective.

In articolul de astazi voi vorbi despre acetyl l-carnitina, un supliment despre care s-a tot dezbatut si in care multe persoane isi pun increderea, insa si unul despre care inca mai cred ca merita scris avand in vedere ca multi inca nu ii cunosc efectele pe de-a-ntregul. Acetyl l-carnitina ajuta la imbunatatirea metabolismului grasimilor, dar sustine si sanatatea creierului si a inimii. Partea de acetyl din molecula este folosita pentru crearea de acetylcolina, necesara pentru o mai buna memorie.

Acetyl l-carnitina si carnitina tartrat - beneficii

Sa o luam de la inceput. Acetyl l-carnitina este una dintre multiplele forme de carnitina care se regasesc deja in organismul nostru. Carnitinele transporta anumiti acizi grasi catre mitocondrie pentru a fi folositi drept combustibil. Conduc in afara organismului si reziduurile rezultate in urmate acestui proces. Intr-un organism sanatos, rinichii regleaza nivelurile de carnitina - daca ai multa, rinichii o elimina pe cea in plus. Daca in dieta ta ai un consum scazut de carnitina, rinichii se tin cu toate puterile de ceea ce ai.

Toate carnitinele au puteri antioxidante si avand in vedere ca organismul nostru le poate produce de unul singur, acestea sunt clasate drept nutrienti neesentiali. Anumite persoane au carente de carnitina - din cauze genetice sau induse de catre medicamentatie - care micsoreaza capacitatea organismului de a procesa diversi nutrienti. Suplimentele sunt de cele mai multe ori recomandate pentru acesti pacienti. Daca intamplator ai auzit de persoane care sufera din cauza carentele de carnitina, poate stii si faptul ca aceasta vine la pachet cu probleme mai severe precum insuficienta renala sau chiar cancer.

Tipurile de carnitina functioneaza in feluri diferite, iar unele sunt mai mult legate de sanatatea cardiaca, pe cand altele de metabolism si sanataea neurologica. Avand in vedere ca anumite studii sustin faptul ca deteriorarea mitocondriei cauzeaza imbatranirea, anumite persoane care folosesc carnitina pentru mentinerea adecvata a functiilor mitocondriale sustin ca aceasta ar putea amana procesul de imbatranire - in special declinul mental care acompaniaza afectiunile legate de varsta precum Alzheimer. Studiile arata ca Acetyl l-carnitina poate aduce beneficii persoanelor care nu au ajuns intr-un stadiu avansat de Alzheimer, insa in cazurile severe nu prea se mai poate spera la imbunatatiri.

Cum functioneaza acetyl l-carnitina in organism?

Fara acetyl l-carnitina, mitocondria nu poate absorbi si metaboliza acizii grasi. Din acest motiv se sustine faptul ca acetyl l-carnitina poate ajuta slabirea. Carnitina este un arzator de grasimi cu destul de mult potential pentru ca, asa cum am mentionat, este responsabila pentru transportarea grasimilor catre celule pentru a fi folosite drept energie in organism. Prin cresterea nivelurilor de carnitina din muschi, sprijini procesul de ardere a grasimilor si pentru ca organismul tau va deveni mai eficient in procesarea combustibilului, tu iti vei creste si nivelul de energie. Cresterea nivelului de carnitina iti va imbunatati si performanta fizica prin arderea grasimilor, economisirea glicogenului, incetinierea secretiei de acid lactic si imbunatatirea raspunsului hormonal metabolic.

Carnitina si Omega-3 - combinatia ideala pentru slabire si energie

Carnitina tartrat combinata cu acizi grasi Omega-3 iti va oferi un efect de slabire chiar si mai pronuntat, intrucat acestia imbunatatesc sanatatea fiecarei celule din organism avand in vedere ca acestea sunt alcatuite din doua straturi de lipide )grasimi), care pot fi bune sau rele in functie de ceea ce mananci. Daca straturile de grasime ale celulei sunt alcatuite din Omega-3, atunci celula va fi mai sanatoasa si va deveni mai sensibila la insulina, ceea ce va sustine transportul carnitinei catre musch, producandu-se astfel mai multa energie in organism.

Acizii grasi Omega-3 accelereaza rata metabolica prin imbunatatirea activitatii celulelor si arderii grasimilor. Carnitina este sistemul de livrare a acizilor grasi cu catena lunga, iar cu cat mai putina carnitina ai in organism, cu atat mai putini acizi grasi vei livra catre celule, iar acest lucru va insemna ca in loc sa ii arzi pentru energie, tu ii vei depune si stoca sub forma de grasime.

Un studiu publicat in Journal of Physiology a dovedit faptul  o combinatie de carnitina si carbphidrati poate imbunatati performanta atletica insa carbohidratii acestia care ne cresc foarte usor aportul caloric pot fi eliminati din ecuatie atat timp cat ii oferim organismului suficienti acizi grasi Omega-3. Un studiu publicat in Annals of Nutrition and Metabolism a aratat ca o combinatie de carnitina, Omega-3 si polifenoli a avut drept consecinta niveluri mai scazute de lipide in sange si o productie de energie celulara imbunatatita, ceea ce ar conduce in cele din urma la slabire.

Carnitina si Omega-3 - combinatia pentru scaderea trigliceridelor

Studiile au aratat ca trigliceridele au scazut cu 24% si acizii grasi liberi cu 29% prin comparatie cu un grup de placebo. Printre beneficii mai mentionez si imbunatatirea indicatorilor de colesterol, utilizarea mai buna a energiei si arderea grasimilor care va conduce la slabire. In plus, genele care imbunatatesc arderea grasimilor din organism au fost activate ceea ce a condus la crearea unui profil metabolic mai bun. Mentionez faptul ca polifenolii au fost inclusi pentru cresterea nivelurilor de antioxidanti si pentru combaterea stresului oxidativ care conduce la inflamarea cronica si la o sanatate cardiovasculara subreda, printre altele... Ei nu sunt strict necesari pentru ca suplimentul de carnitina sa produca beneficiile.

Carnitina scade grasimea viscerala

Probabil ca ai auzit ca grasimea viscerala este chiar mai nociva decat grasimea obisnuita repartizata pe corp. Grasimea viscerala este un tip de grasime de care scapi cu greu si odata ce o ai, poate cauza foarte multe probleme de sanatate. De fapt, grasimea viscerala din jurul abdomenului reprezinta acumularea de grasime in jurul organelor precum ficatul, inima si poate afecta chiar si muschii. Un ficat gras poate conduce la boala ficatului gras non-alcoolic, pe cand depunerile de grasime de pe inima iti vor afecta cu mult functionarea acesteia, deci clar grasimea viscerala nu este ceva cu care sa glumim.

Consumul de carnitina va lupta cu grasimea viscerala datorita efectelor de arzator de grasime, ceea ce va avea ca efect eliminarea trigliceridelor si lipoproteinelor cu densitate mica din sistem. Astfel scazi si riscul maririi colesterolului si al aparitiei aterosclerozei.

In cazul acetyl l-carnitinei se poate vorbi despre tratarea anumitor boli neurodegenerative precum distimia (o forma usoara de depresie), deficitul de atentie si tulburarea hiperkinetica (ADHD), Alzheimer si bolile neurodegenerative asociate  cirozei si tulburarilor obsesiv-compulsive (OCD).

Beneficiile acetyl l-carnitinei

Desi inca mai trebuie facute studii care sa ofere garantii asupra efectelor benefice ale acetyl l-carnitinei, cele care au fost intreprinse deja par promitatoare in ceea ce priveste capacitatea amino acidului de a imbunatati starea persoanelor care sufera de probleme cognitive si deteriorari ale nervilor, in special daca aceste probleme sunt efectul secundar al unei alte afectiuni sau al unor terapii medicamentoase.

Spre exemplu, anumite tratamente pentru HIV si SIDA cauzeaza degradarea musculara si deterioreaza functiile nervoase, iar acetyl l-carnitina poate restaura o parte dintre aceste functii afectate. De asemenea, abuzul de alcool poate afecta functiile nervoase, partial din cauza faptului ca ficatul isi pierde capacitatea de a procesa grasimilor. In cazuri severe, poate conduce la o afectiune denumita encefalopatie hepatica. Acetyl l-carnitina poate ajuta la restabilirea echilibrului... in cazul in care alcoolismul nu a afectat chiar atat de grav functiile cognitive.

Carnitina imbunatateste performanta atletica si rezistenta fizica

Studiul din Journal of Physiology este primul care a aratat ca dieta poate creste continutul de carnitina din muschi, iar cand nivelul de carnitina este crescut, metabolismul organismului  este dependent de intensitatea exercitiilor si va permite astfel o utilizare mai eficienta a energiei si o imbunatatire a performantei.

  • Totusi trebuie facute niste mentiuni. In primul rand, pentru ca energia sa fie imbunatatita, carnitina trebuie consumata pentru o perioada mai lunga de timp. In anumite studii, nici macar dupa 3 luni nu s-au observat imbunatatiri, insa dupa 6 luni deja statisticile aratau surprinzator.
  • In al doilea rand, carnitina nu se acumuleaza sau nu se "incarca" in muschi decat daca este acompaniata de concentratii ridicate de insulina, Acest lucru poate reprezenta si o explicatie pentru care studiile anterioare nu au reusit sa ajunga la concluzii valide. Asa cum am mentionat anterior insa, nu trebuie neaparat sa consumi carbohidrati pentru a-ti creste productia de insulina, ci este chiar indicat sa o combini cu acizi grasi Omega-3 in raport de 5 la 1.

Carnitina iti imbunatateste capacitatea de antrenament

Carnitina iti va permite sa lucrezi mai eficient la sala, intrucat nivelurile ridicate de carnitina din muschi ajuta la scaderea durerilor, deteriorarii musculare si a stresului produs in timpul sportului si exercitiilor fizice intense prin scaderea productiei de acid lactic. Carnitina mentine si nivelul pH-ului din muschi in limitele normale si minimizeaza acumularea de ioni de hidrogen.

Carnitina sustine recuperarea musculara

Suplimentele de carnitina vor accelera atat recuperarea de scurta durata dar si de lunga durata dupa antrenamentele intense si vei resimti mai putina durere, febra musculara, avand in schimb mai multa energie. Cresterea acidului lactic din muschi este in general un factor ce limiteaza performantele de la sala si cauzeaza dureri musculare, iar limitarea acestuia evident ca va aduce beneficii in privinta puterii tale de antrenament.

Consumul de carnitina va sprijini si raspunsul anabolic la exercitii prin reglarea receptorilor androgeni, conducand astfel la o recuperare mai rapida, dar si la o productie mai mare de testosteron si o imbunatatire a sintezei proteice. Sinteza proteica eficienta permite o regenerare mai rapida si o perioada de recuperare mai scurta a tesuturilor deteriorate in urma antrenamentelor.

Carnitina previne diabetul zaharat

Din ce in ce mai multe studii apar si sustin faptul ca suplimentele de carnitina pot preveni diabetul zaharat datorita capacitatii acesteia de a imbunatati metabolismul grasimilor. Poate actiona impotriva afectiunilor sindromului metabolic prin preventia aterosclerozei si sprijinul sanatatii cardiovasculare, inducand in acelasi timp si arderea grasimilor.

In plus, cresterea nivelurilor de carnitina va lupta cu factorii legati de diabetul de tip 2 datorita proprietatilor sale antioxidante, ceea ce inseamna ca elimina radicalii liberi si reduce stresul oxidativ. Cheia imbunatatirii sanatatii insulinice si arderii grasimilor prin consumul de carnitina este aceea de a intelege faptul ca sunt cativa factori de care va trebui sa tii seama invariabil pentru ca metoda sa dea rezultate:

  1. ia carnitina cu acizi grasi Omega-3
  2. dezvolta-ti un obicei din consumul de suplimente alimentare, intrucat acestea nu isi fac efectul instantaneu, cel putin nu carnitina
  3. o alimentatie bogata in proteine va face ca suplimentul de carnitina sa fie mai eficient

Printre alte beneficii ale carnitinei ar trebui sa mentionez si capacitatea acesteia de imbunatatire a fertilitatii masculine, asigurand sanatatea productiei de sperma. De asemenea, carnitina poate fi folosita si pentru imbunatatirea sanatatii pielii, prin intermediul cremelor cu carnitina care reduc eliberarea de sebum prin pori.

Alimente care contin carnitina:

  • carnea de miel si carnea rosie
  • produsele lactate
  • pestele
  • carnea de pasare
  • unt de arahide
  • tempeh (produs din soia)
  • grau
  • sparanghel
  • avocado
  • anghinare
  • broccoli




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Arde grasimi si obtine doza de energie cu un supliment de slabit eficient

Sigur te-ai saturat sa duci o lupta interminabila cu kilogramele in plus si iti doresti ca pur si simplu sa ajungi sa te simti bine in pielea ta. Fie ca nu ai avut o alimentatie adecvata, fie ca ai  ramas cu cateva ...
 » mai mult...

Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...

Ma ajuta sa slabesc pastilele cu Garcinia Cambogia? Care sunt efectele adverse?

Imi aduc aminte de zilele in care eram fana infocata a lui Dr. Oz. Asteptam cu nerabdare sa se faca ora 22 si ma postez in fata TV-ului, uneori o urmaream chiar si in reluare. Clar orice recomandare de-a lui ma ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici