Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cat de benefica este pentru sanatate sarea roz de Himalaya


Despre sarea iodata, neiodata ai tot auzit, dar despre sarea roz oare ai auzit? Am tot auzit cum este cea mai sanatoasa forma de sare pe care o poti consuma, vine cu o multime de beneficii de toate felurile, atat pentru interiorul organismului cat si pentru exterior, dar oare o fi chiar asa sau e tot niste marketing la mijloc?

Se spune ca datorita conditiilor in care se formeaza (fiind protejata de factorii poluanti ai mediului), sarea roz de Himalaya este una dintre sursele de minerale cele mai bogate de pe planeta.

La finalul articolului voi prezenta si o perspectiva negativa asupra acestui tip de sare si riscurile pentru sanatate pe care sarea de Himalaya le aduce. Deci pana nu se vor mai face si noi cercetari se pare ca nu vom sti sigur daca sarea de Himalaya nu este doar un produs mediocru (sau chiar daunator) vandut bine prin tehnici de marketing. Mai precizez de la bun inceput ca daca vei cauta studiu comparativ intre diversele tipuri de sare (sare de masa, sare roz, sare de mare, sare celtica) nu vei descoperi niste diferente esentiale cum te-ar face sa crezi diverse reclame.

Beneficiile consumului moderat de sare

Hai sa incep cu ceva de baza. Daca tot este atat de hulita pe toate caile, poate ca lumea si-a facut impresia gresita despre sare si nu e cazul, ea joaca si o multime de roluri in organismul uman:

  • este o componenta majora a plasmei sanguine, fluidului limfatic, fluidului intracelular si chiar a lichidului amniotic
  • conduce nutrientii catre si din celule
  • mentine si regleaza tensiunea
  • sporeste celulele gliale din creier, responsabile pentru gandirea creativa si planificarea pe termen lung
  • sustine comunicarea dintre creier si muschi

Ce beneficii are sarea roz de Himalaya?

Clorura de sodiu se gaseste intr-o cantitate extrem de mica in sarea de Himalaya, pe cand continutul de minerale si oligoelemente este extrem de crescut (84 din cele 92 ce se gasesc in organism). Printre mineralele continute de sarea roz de Himalaya se numara: mangan, fier, calciu, potasiu, magneziu.

1. Baie minerala cu sare roz

Uite de momente de relaxare cam duc lipsa si o baie cu sare sunt extrem de tentant in acest moment. Un spa la mine acasa, ce-mi pot dori mai mult dupa o zi incarcata? Baia cu sare iti hidrateaza pielea si ofera si o doza de minerale corpului.

Prin absorbtia dermala, pielea se impregneaza cu mineralele din apa - uneori chiar mai eficient decat daca ai consuma pe cale orala respectivii nutrienti.

2. Atenueaza durerile

Pe langa imbibarea cu minerale, baia cu sare de Himalaya poate atenua si crampele musculare, asta in principal datorita magneziului pe care il contine. Mineralele din sarea de Himalaya lucreaza la sare roz de himalaya.

3. Detoxifiere cu sare de Himalaya

Normal ca aceasta baie plina de minerale ajuta si la detoxifiere organismului. In momentul in care sarea roz se dizolva in apa, ea devine o solutie ionica ce va ajuta la extragerea toxinelor din piele si tesutul adipos. Acest proces combinat cu infuzia de minerale te va face sa te simti reimprospatata si plina de energie.

4. Purificarea aerului

Pe langa detoxifierea organismului, se pare ca sarea de Himalaya poate curata si aerul pe care il respiram. Cred ca am mai si vazut prin filme sau diverse sedii de firme niste lampi rozalii. Ei bine, acele obiecte decorative iluminatoare sunt facute din sare roz de Himalaya, care actioneaza ca un purificator natural al aerului prin extragerea umiditatii din mediul inconjurator. Caldura becului evapora rapid apa inapoi in aer, insa elimina in acest proces si toxinele din ciclul de umidificare, acestea fiind blocate in ionii de sare.

5. Irigarea sinusurilor

Despre inhalatiile cu sare deja stim cu totii, insa folosirea sarii roz este si mai sanatoasa. Sarea roz de Himalaya ucide bacteriile si se leaga de multi contaminanti care ar putea fi blocati in cavitatile nazale din cauza aerului poluat pe care il respiram.

6. Regleaza hidratarea

Daca iti faci o solutie cu apa sarata, sarea de mare roz ii va furniza organismului electroliti care regleaza nivelul hidratarii, printre altele. Deci cu siguranta ar fi mai sanatoasa o solutie de apa cu sare decat bauturile pentru sportivi care contin diversi electroliti precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu sau cloruri.

Sa nu uitam ca majoritatea bauturilor energizante contin si zahar sau alti conservanti pe care probabil tot cu o solutie naturala va trebui sa ii eliminam, poate chiar cu sarea roz!

Sarea de Himalaya reprezinta 85% clorura de sodiu si 15% alte minerale precum potasiu, calciu, magneziu, dar si bicarbonat. Aceste minerale sunt de fapt electroliti care sunt necesari pentru functionarea adecvata a organismului uman si in special pentru reglarea nivelului de hidratare a acestuia.

7. Scade tensiunea

Poate parea paradoxal ca o forma de sare sa scada tensiunea, nu? Doar stim ca bunica nu are voie sa manance prea sarat ca ii creste tensiunea. Eh, daca vei sapa mai adanc pe tema consumului de sare si tensiunii vei observa ca cercetarile au cateva hibe. In plus, exista anumite studii care sustin ca sarea nu este cea care creste tensiunea, ci alte elemente gen fructoza.

In momentul in care inlocuiesti sarea de masa obisnuita cu sare roz de Himalaya (insa nu o consumi nici pe asta in exces), organismul va procesa mult mai usor mineralele. Organismul tau nu va avea nevoie de atat de multa apa pentru a elimina excesul de sare, deci nu va mai retine atat de multa apa si nu vei supune la mai mult stres corpul. Deci, situatie castigatoare!

8. Echilibreaza pH-ul/reduce refluxul gastric

Multe persoane se confrunta cu dezechilibrul pH-ului, iar asta conduce la o multime de probleme de sanatate de la deficiente ale sistemului imunitar si pierderea densitatii osoase pana la pietre la rinichi si ingrasare.

Exista cateva metode de calcul al pH-ului cu benzi de testare. Urina trebuie sa aiba pH-ul cam 6.5, fiind mai scazut putin dimineata si putin mai crescut dupa-amiaza. Saliva ar trebui sa mentina un pH intre 6.5 si 7.5 pe parcursul zilei.

Desi n-as putea spune ca teoria asta cu aciditatea si alkalinitatea ma convinge, imi dau seama ca pentru multe persoane este valida si urmaresc permanent cresterea alcalinitatii... echilibrul, de fapt.

Apa cu sare roz de Himalaya regleaza aciditatea din corp, datorita alcalinitatii sale, desigur. Combina o lingurita de sare roz de Himalaya intr-un pahar cu apa la temperatura ambientala si bea-l pentru a neutraliza excesul de acizi din stomac.

9. Imbunateste digestia

Nutrientii din sarea roz de Himalaya pot creste abilitatea de absorbtie a altor nutrienti la nivelul tractului gastrointestinal.

10. Vei dormi mai bine

Asta se intampla datorita beneficiului mentionat anterior, capacitatea sarii roz de a te relaxa. Deci te vei recupera mult mai bine atat fizic, cat si psihic dupa o baie cu sare de Himalaya.

11. Trateaza arterele

Compusul acesta te poate ajuta sa elimini problemele arterelor, daune care pot conduce la varice si acele "vene in panza de paianjen".

Consumul sarii roz de Himalaya are si riscuri

Si cum nu se putea ca totul sa fie roz - desi vorbim despre sarea roz de Himalaya - se pare ca si aceasta are niste neajunsuri, ba chiar grave!

Analiza spectrala a sarii roz pare a dovedi ca aceasta are beneficii minime pentru sanatate, ba chiar poate fi ingrijoratoare. Daca vei citi cu atentie lista de minerale, vei observa ca sarea roz contine si cateva substante radioactive precum radiu, uraniu sau poloniu.

Contine si substante care actioneaza ca otravuri, cum ar fi taliumul. Nu e ceva chiar atat de grav avand in vedere ca acesti compusi se regasesc in cantitati mici, dar idee e sa nu consideram ca sarea roz de Himalaya este darul zeilor pe Pamant.

Concluzia este ca trebuie sa cauti o sare neprocesata, nu este atat de relevanta provenienta ei.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum sa fii in forma maxima la petrecerile de sarbatori?

Am devenit cam obsedata de cum sa incerci sa mentii stilul de viata sanatos si de sarbatori. Poate fac asta si pentru a ma convinge si pe mine sa o fac pentru ca, da, recunosc, in primul rand mie imi va fi foarte greu ...
 » mai mult...

Cateva alimente care sustin sanatatea si te ajuta sa slabesti

Multa lume se plange ca mancarea sanatoasa nu are gust si de asta se plictisesc repede si revin la vechile prostii semipreparate sau de la fast food. Pacat ca gustul ala bun e dat in general de adaos de sare sau de tot ...
 » mai mult...

Cele mai sanatoase alimente pentru persoanele care fac sport

Nu lasa ca munca eficienta de la sala sa se risipeasca din cauza unei alimentatii gresite.  Mancarea pe care o consumi nu iti ofera numai energie, ci ofera si combustibil pentru muschii tai, te ajuta sa slabesti, ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici