Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce beneficii ne aduce consumul de ananas?


beneficii ananasInca de pe vremea cand cumpara bunica mea ananas la conserva tin minte ca imi placea foarte mult sa mai iau cate o rondea pe furis. Ulterior, cand am inceput sa dezvolt principii impotriva alimentelor ambalate care se pot regasi si sub forma naturala, am inceput sa procur ananasul din piata sau supermarket si in ciuda procedurii de curatare care ma cam plictiseste, in continuare imi place extraordinar de mult. Ceea ce nu stiam insa era faptul ca ananasul are o multime de beneficii pentru sanatatea noastra si este recomandat in mod deosebit celor care fac sport si culturism!


Beneficiile ananasului

Daca ar fi sa recomand cateva fructe pentru cei care se afla la diete sau cei care fac sport si vor sa aiba o forma fizica de invidiat, cu siguranta ananasul s-ar afla printre ele. Ananasul este usor de digerat si este bogat in fibre si apa. Cel mai important aspect pentru noi, cele interesate de slabire si tonifiere, este acela ca ananasul contine putini carbohidrati si putine calorii, ceea ce face ca acest fructe sa fie ideal si in dietele low-carb.


Ananasul are potential antiinflamator si ajuta digestia. Bromelaina si beneficiile sale.

Bromelaina este mixtura de substante pentru care ananasul este renumit, ea regasindu-se in miezul fructului. Aceasta contine o multitudine de componente, insa cele mai studiate din ele sunt enzimele proteolitice si proteaza. La inceputul cercetarilor se credea ca aceste enzime ofereau beneficiile esentiale regasite in bromelaina, un supliment alimentar ce contine extracte din ananas.
Mai mult, cercetatorii credeau ca aceste beneficii aduse sanatatii se limitau in principiu numai la ajutarea tractului intestinal in procesul de digestie. Studiile ulterioare, mai ample, au ajuns la concluzia ca bromelaina aduce o mare gama de beneficii pentru sanatate si ca aceste multe dintre aceste beneficii este foarte posibil sa nu fie neaparat legate de enzimele continute de substanta.


Inflamarea excesiva, coagularea excesiva si anumite tipuri de tumori ce sunt in dezvoltarea ar putea fi reduse prin administrarea unor doze terapeutice de bromelaina sub forma de supliment alimentar. Totusi, studiile nu au reusit sa arate ca si ananasul in sine ar putea aduce aceleasi beneficii sanatatii, in momentul in care este introdus in regimul nostru alimentar.


Extractul de bromelaina poate fi obtinut atat din miezul fructului, cat si din tulpina ananasului, insa diferente se pot regasi intre substantele extrase dintr-un loc sau din celalalt. Ideea de baza este ca studii se desfasoara insa foarte multe informatii inca nu sunt detinute, majoritatea analizelor au fost facute pe extractul din tulpina.


Pe de alta parte, bromelaina a ajuns sa ia o foarte mare amploare si in lumea medicii sportive tocmai datorita faptului ca ajuta impotriva imflamarii articulatiilor si conduce la tratarea si reducerea durerilor musculare. Dat fiind faptul ca persoanele care fac sport necesita un consum mai crescut de proteine, bromelaina cu siguranta va veni in ajutorul digestiei acestor proteine si in final va contribui la absorbtia lor in muschi.


Ananasul reprezinta si o sursa grozava de potasiu

O portie de ananas proaspat contine aproape 100% din doza recomandata zilnic. Si spre surprinderea mea, conservele de ananas si sucurile, care nu trebuie sa contina adaos de zahar, contin mai mult de 200% din doza de potasiu recomandata. Potasiul este privit ca fiind unul dintre electrolitii cei mai valorosi, iar nivelurile optime de potasiu sunt necesare pentru pentru obtinerea performantelor atletice, contractia musculara si un maxim de energie. Mai mult, potasiul, alaturi de sodiu, ajuta la reglarea cantitatii de apa din organism. Deci, fetelor, este clar ca trebuie sa mancam ananas daca vrem sa ne antrenam corespunzator la sala.


Exercitiile foarte solicitante la sala conduc in cele mai multe cazuri la deficiente de potasiu, asa ca este foarte important sa acorzi atentie momentelor in care te simti surmenata, acesta putand fi un semn al carentei de potasiu. Folosirea diureticelor poate conduce si ea la o diminuare a potasiului. Mai trebuie sa precizez faptul ca o deficienta grava de potasiu pune un foarte mare stres pe inima, iar asta ar trebui sa devenica chiar principalul motiv pentru care ar trebui acordata o importanta majora acestei minerale, potasiul.


Incarcarea rezervelor de potasiu din regimul tau prin consumul de ananas ar trebui sa rezulte intr-un nivel energetic mai ridicat si o anduranta fizica mai crescuta. O portie de ananas ofera si aproximativ 5% la doza recomandata zilnic de magneziu, o alta minerala esentiala organismului. Despre magneziu stii deja ca este esential in absorbtia calciului, insa poate ca nu stiai ca el merge mana in mana si cu potasiul. Magneziul previne si slabirea musculara si spamele musculare. Persoanele care au o dieta scazuta in magneziu este foarte posibil sa aiba probleme digestive (cazul extrem fiind sindromul colonului iritabil) sau un puls foarte ridicat – ambele afectiuni fiind grave in special pentru persoanele care fac sport.


Ananasul este bogat si in mangan

Manganul ajuta ca organismul tau sa metabolizeze grasimile, carbohidratii si proteinele. Face asta datorita faptului ca intra in componenta mai multor enzime antioxidante. Manganul are un efect de baza in dezarmarea radicalilor liberi produsi de mitocondrii (“fabricile” ce produc energia din celulele organismului).
Manganul joaca si un rol in protectia articulatiilor si oaselor si in mentinerea functionarii optime a sistemului imunitar. Organismul nostru nu are nevoie de foarte mult mangan, iar consumul de ananas te poate ajuta sa atingi doza recomandata de 2-5 mg de mangan, o portie de ananas contine cam 130% din doza recomandata.


Ananasul are rol antioxidant si sprijina sistemul imunitar

Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa al organismului, protejand toate zonele apoase ale corpului impotriva radicalilor liberi, care ataca si aduc daune celulelor. S-a dovedit faptul ca radicalii liberi ajuta la dezvoltarea placii aterosclerotice, conduc la aparitia bolilor de inima pe fond diabetic, cauzeaza spasmele de pe caile respiratorii care produc crizele de astm, deterioreaza celulele colonului si produc celule cancerigene si contribuie si la durerile articulare si dizabilitatile observate la artrita reumatoida si la osteoartrita.


Tocmai din acest motiv s-a dovedit ca un consum adecvat de vitamina C conduce la scaderea riscului aparitiei acestor afectiuni. In plus, vitamina C vine cu un alt beneficiu, cel al mentinerii unei bune functionari a sistemului imunitar. Daca stai sa te gandesti ca inca din vremurile vechi se recomanda vitamina C in preventia infectiilor de urechi, racelilor si gripelor, atunci parca totul se leaga. Acum avem pur si simplu mai mult accest la rezultatele mai multor studii.


Ananasul poate preveni degenerarea maculara

Daca tin bine minte, in copilarie mamele ne spuneau ca pentru a avea niste ochi cristalini si vigilenti ne este necesar consumul de morcovi. Se pare insa ca odata ce am atins pragul de adulti, fructele sunt si mai importante pentru mentinerea unei vederi perfecte. Datele oferite de un studiu publicat in Jurnalul de Oftalmologie relatau faptul ca cel putin 3 portii de fructe pe zi conduc la reducerea riscului aparitiei degenerarii maculare datorate avasarii in varsta. Degenerarea maculara este principala cauza a pierderii vederii la adulti, iar sansele aparitiei acesteia sunt cu 36% mai mari in cazul persoanelor care nu consuma fructe decat in cazul celor care consuma cel putin o portie si jumatate de fructe.


Un studiu amplu, desfasurat pe peste 110.000 de femei si barbati a evaluat efectul consumului de fructe si legume, vitaminelor antioxidante A, C si E si al carotenoidelor asupra dezvoltarii unor forme premature a degenerarii maculare sau degenerare maculara neovasculara, o forma mai severe a acestei afectiuni asociata cu pierderea vederii. Poate te vor surprinde rezultatele, insa consumul de legume, vitamine cu efect antioxidant si carotenoide nu a condus la scaderea incidentei afectiunii degenerarii maculare, pe cand consumul de fructe a jucat un rol esential in protejarea impotriva acestei boli care afecteaza vederea.


Poate ca trei portii pe zi de fructe par foarte multe, insa ananasul te poate ajuta sa le atingi cu usurinta si fara prea mult zahar si calorii adaugate pe parcurs.


Ananasul este bogat in complexul de vitamine B

Pe langa mangan, magneziu si potasiu, ananasul contine si cupru si multe vitamine B (folati, tiamina, piridoxina si riboflavina). Am mai discutat despre beneficiile complexului de vitamine B: ajuta impotriva depresiei, anxietatii, oboselii, bolilor de inima, sindromului premenstrual si problemelor legate de piele.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Alimente cu vitamine si minerale esentiale in alimentatia copilului

Nu ma adresez eu prea des mamicilor si cu atat mai putin alimentatiei copiilor, insa imi dau seama ca foarte multi parinti inca nu constientizeaza cat de importanta este nutritia celor mici. Asa ca am zis sa prezint o ...
 » mai mult...

Ce legume trebuie sa incluzi in alimentatia ta datorita efectelor benefice asupra sanatatii?

Eu sunt o mare consumatoare de legume, le ador, daca as putea manca numai legume, as face-o! Nu cred ca s-a inventat leguma care sa nu imi satisfaca papilele gustative, pana si bamele imi plac. Despre beneficiile ...
 » mai mult...

Suplimente care reduc pofta de dulce si scad apetitul

Trebuie sa fac o marturisire destul de deranjanta daca nu chiar rusinoasa pentru o persoana din domeniul meu de activitate: am o problema cu dulciurile. Si cand zic ca am o problema cu dulciurile, ma refer la faptul ca ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici