Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce sunt fibrele alimentare si care sunt beneficiile lor?


fibre alimentareProbabil ca stii deja ca fibrele alimentare sunt sanatoase. Normal ca stii, peste tot auzim "consuma fibre, consuma fibre!", "cumpara un supliment cu fibre!", "fireste ca nu te simti grozav, ar trebui sa mananci mai multe fibre!". Dar stim oare cat de sanatoase sunt de fapt fibrele alimentare?

Ce sunt fibrele alimentare?

Fibrele sunt substante de balast, care se gasesc numai in legume, fructe, cereale, in general alimente de origine vegetala. Nu vei gasi niciodata fibre in produsele de origine animala (carne, oua, lapte, peste etc.), oricat de convingatoare ar fi reclamele producatorilor.

Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, insa ele sunt deosebit de importante pentru sanatate, intrucat ajuta tranzitul intestinal, previn si amelioreaza constipatia, reduc riscul de diabet si boli de inima.

Fibrele pot fi solubile si insolubile.

Cele solubile dau nastere unui gel in amestec cu lichidele, iar fibrele insolubile traverseaza tractul digestiv aproape intacte. In timp ce primele contribuie la scaderea nivelului de colesterol in sange, celelalte regleaza scaunele.

Preventia bolilor cu fibre alimentare

O meta analiza a descoperit ca persoanele care au o alimentatie bogata in fibre se pot bucura de urmatoarele beneficii:

  • 23% risc mai scazut de boli cardiovasculare
  • 23% risc mai scazut al oricarei boli care cauzeaza mortalitate,
  • 17% sanse mai mici de cancer
  • boli digestive reduse cu pana la 68%
  • 58% risc mai mic de boli infectiose
  • 43% sanse mai slabe de boli inflamatorii
  • bolile respiratorii sunt reduse cu 47%
  • bolile de circulatie sunt cu 25% reduse

De ce trebuie sa consumam fibre alimentare?

Acum ca ti-am captat interesul, sa enumar rapid si beneficiile consumului de fibre, care poate nu sunt la fel de dramatice ca cele mentionate mai sus.

  1. fibrele solubile ti-ar putea ajuta organismul sa scada viteza de descompunere a carbohidratilor si absorbtia zaharului in sange, ajutand astfel la controlul glicemiei
  2. asa cum am mentionat, riscul bolilor cardiovasculare scade semnificativ datorita consumului de fibre si numai la fiecare 7g de fibre consumate zilnic scade cu 7% riscul de infarct
  3. suplimentele cu fibre se pare ca ajuta persoanele supraponderale sa slabeasca, asta cel mai probabil datorita faptului ca sustin instalarea senzatiei de satietate mai rapid si scad metabolismul carbohidratilor
  4. fibrele, in special semintele de psyllium, ar putea ajuta la eliminarea candidozei si a ciupercilor din organism, prevenind ca acestea sa fie excretate la nivelul pielii, acolo unde pot determina aparitia acneei si eruptiilor
  5. tocmai datorita capacitatii de mentinere a glicemiei sub control, fibrele alimentare scad si riscul de diabet
  6. fibrele alimentare (in special fibrele insolubile) ar putea reduce riscul de diverticulita - o inflamatie a intestinului - cu 40%
  7. o alimentatie bogata in fibre iti poate scadea riscul de hemoroizi prin preventia constipatiei
  8. fibrele pot fi un bun remediu si pentru balonare si sindromul colonului iritabil
  9. o alimentatie bogata in fibre poate reduce riscul de pietre la rinichi si calculi biliari, in principal datorita capacitatii de control al glicemiei

Cate fibre alimentare trebuie sa consumam?

Daca tot am vorbit despre cat de sanatoase sunt fibrele alimentare, sa vedem si care ne este necesarul ca sigur aici exista cateva dubii. Se zice ca un adult consuma in medie cam 15g de fibre zilnic, ceea ce este cu mult sub necesarul zilnic pentru un organism sanatos.

Femeile au nevoie de 25g de fibre zilnic, iar barbatii au nevoie de 38g, conform Institutului de Medicina.

Consumul de alimente vegetale - legume, fructe, fasole, cereale integrale, nuci - reprezinta cea mai buna cale pe care iti poti atinge necesarul de fibre zilnic. Aceste alimente oricum sunt bogate in nutrienti si, pe langa fibre, ii vei mai asigura organismului si alte elemente necesare pentru o functionare optima.

Incearca sa eviti pe cat posibil produsele rafinate - faina alba, painea alba, pastele, desigur dulciurile, prajiturile, biscuitii etc. - si inlocuieste-le cu alimente integrale si "curate".

Voi reveni cu un articol despre alimentele cu cel mai mare continut de fibre alimentare.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cat de sanatoasa este hrisca?

Hrisca! Un aliment despre care am tot auzit in ultima vreme si de care m-am tot interesat. Recunosc ca sunt in cautarea unei forme de carbohidrati diferite fata de vesnicii fulgi de ovaz sau orez integral. Datorita ...
 » mai mult...

Modalitati de preventie a cancerului

Subiectul cancerului m-a preocupat foarte mult zilele astea si m-am gandit ca nu ar fi rau sa il dezbat mai pe larg dat fiind faptul ca aceasta afectiune ramane inca intr-o zona necunoscuta pentru medicina. Nu spun ca ...
 » mai mult...

Legume, fructe si cereale cu un continut mare de fibre alimentare

Dupa ce am expus beneficiile consumului fibre alimentare, ma gandesc ca nu ar fi rau sa vedem si care sunt alimentele cu cel mai mare continut din acest macronutrient. Desi exista si o multime de suplimente cu fibre, ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici