Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cum combatem efectele negative ale statului mult pe scaun?


statul pe scaun nocivSedentarismul este boala secolului in care traim. Indiferent ca facem sport inainte de birou sau dupa ce iesim de la munca, faptul ca stam ore in sir pe scaun ne afecteaza sanatatea si nu ne scoate din zona de activitate sedentara. Exista insa catevatehnicide care ne putem folosi pentru a ne proteja de pericolele statului multe orepe scaun la birou.

Sedentarismul a ajuns sa fie o tema amplu dezbatuta. Pana si in cadrul conferintelor Ted Talks suntem avertizati despre pericolele la care ne expunem.

Pericolul statului mult pe scaun si sedentarismului si ce poti face pentru a-l combate

Lipsa de activitate pe perioade lungi de timp creste riscul aparitiei bolilor de inima, diabet si chiar poate fi letale.

Dupa numai doua saptamani de stat la birou mai mult de 6 ore pe zi, corpul creste cantitatea de trigliceride din sange (moleculele de lipide), nivelul colesterolului rau LDL si rezistenta la insulina.

Oamenii de stiinta de la Universitatile Leicester si Loughborough sustin ca sunt afectate chiar si persoanele care fac activitati fizice, dar sunt sedentare pentru perioade mari de timp de-a lungul unei zile... Deci daca faci sala sau iesi la o alergare de cateva ori pe saptamana, nu esti mai ferita de pericole.

1. Dezvolta o postura corecta a corpului

O postura gresita este mai daunatoare sanatatii decat am putea crede. O pozitie incorecta afecteaza coloana vertebrala, vasele de sange dar si nervii, astfel provocand stres si diminuand concentrarea. Asigura-te ca ai un scaun ergonomic si ca pozitia picioarelor este corecta, respectiv gleznele sunt anterior genunchilor.

2. Fa exercitii de yoga pe scaun la birou

Chiar si atunci cand stai o perioada mai lunga pe scaun poti beneficia de efectele exercitiilor de yoga, care elibereaza stresul, imbunatatesc tonusul muscular dar si respiratia. Astfel ca indiferent daca stai pe scaun 8 ore, exista exercitii fizice ce pot fi facute de oricine, chiar si la birou.

3. Alege un model de scaun care iti protejeaza spatele

Scaunul pe care iti petreci timpul la birou poate face diferenta. Desigur ca ti-ar placea un scaun mare, confortabil,dar acesta te incurajeaza sa stai intr-o pozitie gresita in care musculatura ta este afectata. Astfel un scaun potrivit ar trebui sa iti sustina corpul intr-o pozitie corecta, si sa iti solicite musculatura.

4. Fa cativa pasi la fiecare 50 de minute

Profita de fiecare ocazie de a te ridica de pe scaun, fie ca rascolesti printre acte sau pur si simplu vorbesti la telefon. In acest mod scad sansele bolilor vasculare si corpul se bucura de un moment de relaxare, scapand de tensiune.

5. Aseaza monitorul in pozitia corecta

Statul pe scaun are si efecte secundare, ce nu au neaparat legatura cu statul in sine, ci cu activitatea de birou. Astfel ochii sunt cei mai afectati, provocand chiar dureri de cap sau dificultati de concentrare. Monitorul ar trebui plasat exact in fata ochilor, la distanta de un brat, si ar trebuit privit usor de sus.

6. Nu mai propti telefonul pe umar

Renunta la acest obicei aparent inofensiv deoarece implica o pozitie a gatului extrem de daunatoare corpului tau. Daca esti genul de multitasker, caruia ii place sa faca o multime de lucruri in acelasi timp si nu ai mainile libere cat esti intr-o conversatie telefonica, atunci pune-ti o casca sau foloseste optiune de speaker.

6. Mentine un stil de viata sanatos

Nu uita nici de rolul important pe care il joaca alimentatia sanatoasa, gestionarea corecta si permanenta a stresului si renuntarea la vicii.

7. Inlocuieste scaunul de la birou cu o minge de fitness

Poate parea hilar dar asta ar putea fi o metoda la fel de buna de combatere a sedentarismului ca si deja renumitele standing desks.

Toate aceste sugestii sunt niste obiceiuri sanatoase la care poti face apel in orice zi. Mai poti incerca si tot felul de exercitii care te vor ajuta sa combati macar partial efectele adverse ale orelor petrecute pe scaun la birou.

 





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


10 tipuri de sport pe care le poti face cand esti insarcinata?

Am auzit tot felul de pareri legate de sarcina si sport. Unele femei se feresc de exercitiul fizic ca de prajituri cand esti la dieta, altele considera ca nici nu ar trebui sa aduca vreo schimbare in regimul de fitness. ...
 » mai mult...

Pozitii de yoga pentru energie de dimineata

In ultimele zile am tot cautat pozitii de yoga pentru incepatori pentru ca vreau sa incerc si aceasta abordare de intremare a corpului si a spiritului. Ma rog, poate exagerez putin, insa pe moment imi pun destul de mult ...
 » mai mult...

Experienta unica oferita de Yoga Festival

Acest weekend a fost dedicat relaxarii. Am avut in sfarsit placerea de a participa la un festival de Yoga, organizat de catre Fitness Scandinavia, eveniment sustinut in cadrul hotelului Ramada. Zona asta de yoga, ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici