Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cum ne afecteaza fumatul capacitatile sportive


Nu mai este un secret pentru nimeni ca fumatul dauneaza grav sanatatii, este una dintre cele mai raspandite cauze ale fatalitatii umane. In S.U.A., de exemplu, fumatul cauzeaza moartea a 440.000 din 2.5 milioane de oameni annual. Daca nu se ajunge chiar in situatia mortii, fumatul cauzeaza alte probleme, precum cele cardiace si infarcte. Fumatul face ca si exercitiile fizice sa fie mai greu de suportat, compromitandu-ti un program eficient de altfel.

Fumatul afecteaza respiratia

smoking fitnessCapacitatea de a respira corect este la fel de importanta ca si executia corecta a exercitiilor. Datorita exercitiilor fizice necesarul de oxigenare este crescut pentru a intampina nevoile noi ale musculaturii. Fumatul distruge celulele plamanilor si ii face astfel sa fie mai putin capabili de a absorbi oxigenul. Fumatul restrictioneaza si vasele de sange, facand ca sangele si oxigenul sa ajunga mai greu la muschi si tesut. Mai mult, din cauza fumatului iti vei pierde mai repede respiratia in timpul sportului, ceea ce poate fi cauza unei proaste executii sau scurtarii sesiunii de fitness.

Anduranta

Din moment ce in plamani are loc o absorbtie de oxigen mai scazuta este afectata si anduranta fizica din timpul exercitiilor, dar nu este singurul factor. Inhalarea fumului de tutun implica si introducerea monoxidului de carbon in organism. Cand acest gaz toxic se combina cu hemoglobina in celulele rosii, acestea vor transporta mai putin oxigen catre inima, plamani si celorlalte organe ale corpului. Nicotina creste si a pulsul si tensiunea, ceea ce reduce circulatia sangelui si oxigenului. Fumatorii au si un grad de grasime mai ridicat dezvoltat pe artere – o boala denumita ateroscleroza – care la randul ei reduce circulatia sangelui si a oxigenului.

Sanatatea oaselor

Fumatul iti poate reduce densitatea osoasa, facandu-ti oasele mai subtiri si mai fragile, boala de care ne ferim cu totii, osteoporoza. Daca fumezi de foarte mult timp, si daca mai ales mai esti si femeie, ar fi indicat sa iti faci un test al densitatii osoase. Unele forme de miscare pot imbunatati densitatea osoasa si pot chiar trata osteoporoza. Pe de alta parte, alte exercitii sunt complet interzise dat fiind faptul ca ar putea creste riscul unor fracturi sau rupturi. De exemplu, daca ai osteoporoza, evita sa faci abdomene sau exercitii cu impact ridicat asupra incheieturilor precum alergari sau jogging. De asemenea, nu incerca activitati fizice ce implica sarituri, invartiri in partea superioara, prinsul degetelor de la picioare sau miscari bruste.

Ce tipuri de exercitii sa faci si cat pentru a contracara efectele nocive ale fumatului?

Vestea cea buna este ca exertiile te pot determina sa renunti la fumat si sa te bucuri de o sanatate generala mult mai buna. Exerctiile fizice te vor distrage de la fumat, iti vor accelera sanatatea cardiovasculara si te vor ajuta sa combati stresul care poate declansa anumite pofte. Activitati precum basket, cycling, mersul rapid, joggingul, fotbalul, inotul sau urcatul scarilor sunt in mod deosebit benefice daca sunt facute in mod regulat. Cu toate astea, daca esti un fumator inrait de ceva vreme si ai fost inactiv de multa perioda, ar fi bine sa incepi cu activitate moderata precum un mers mai alert sau un ciclism moderat inainte de ate implica in activitati mai viguroase precum fotbalul sau joggingul. Incearca sa duci la bun sfarsit o sesiune de macar 30 de minute, preferabil 60 de minute/zi, de 4-5 ori pe saptamana. Si incearca sa iti lucrezi inima la o intensitate cam de 50-85% din capacitatea maxima. Capacitatea maxima se calculeaza extragand varsta pe care o ai din 220.

In cazul culturistilor, fumatul afecteaza celulele musculare, prin urmare afecteaza si puterea de a dezvolta masa musculara.

Haide sa facem inventarul efectelor nocive ale fumatului:

  • fumatul cauzeaza degradarea ireparabila a sistemului respirator, reducand astfel nivelul de putere in fitness.
  • prin comparatie cu inima unui nefumator, inima unui fumator bate cu 30% mai mult, datorita efectului stimulator al nicotinei. Pentru a contracara acest efect al fumatului, organismul consuma mai multa energie inutil, energie ce ar putea fi folosita pentru mentinerea rezistentei pe parcursul unui antrenament
  • in sport, este foarte important sa executi ultima repetare, cea mai dificila, cea la care trebuie sa tragi cel mai mult, ca si jumatatea de ora in plus de cardio. Din cauza fumatului, sansele de a realiza aceste performante sunt reduse, dat fiind faptul ca ramai fara capacitatea de a mai respira pentru aceste exercitii.
  • fumatul intens determina umflarea membranei mucusului si creste productia acestuia. Acesta blocheaza si el caile respiratorii.
  • monoxidul de carbon are doua efecte negative. Primul este de a reduce cantitatea de oxigen absorbita in sange, iar al doilea este de a reduce cantitatea de oxigen care circula catre muschi. Oxigenul este componenta de baza pentru functionarea corespunzatoare a sistemelor energetice ale organismului nostru. Un sistem energetic deficitar conduce la un antrenament deficitar.
  • tigarile contin si gudron. Acesta formeaza o pelicula pe plamani, pelicula ce evident reduce din elasticitatea sacilor respiratori, ce in cele din urma va conduce la absorbtia mai redusa a oxigenului.
  • gudronul interfereaza si cu sistemul de purgatie a plamanilor, fiind astfel permisa intrarea unor impuritati care se vor depune pe plamani si pe bronhii.
  • sportul creste captarea naturala de oxigen a organismului cu 20%, iar fumatul o reduce cu 10%.
  • fumatul inhiba si productia de testosteron, hormon ce ajuta la dezvoltarea musculara la barbati.




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Carnitina - mai mult decat un supliment pentru slabire

Un supliment care sa sustina o mai buna functionare a creierului si sa te ajute si sa slabesti? Oare exista asa ceva fara efecte secundare? Am auzit multe persoane speriate de ideea de a consuma amino acizi ca deja nu ...
 » mai mult...

Plante si remedii naturiste care te ajuta sa renunti la fumat

Renuntatul la fumat este de cele mai multe ori o misiune imposibila pentru fumatorii inraiti. Fumatul este o adictie determinata de nenumarate cauze si din acest motiv este si extrem de complicat de combatut. Unul ...
 » mai mult...

Sportul ii poate ajuta pe cei care sufera de cancer?

Subiectul sportului in acest context devine unul foarte delicat. Stim cu totii cat de dificila devine viata unei persoane care sufera de cancer, atat din punct de vedere al aspectului, cat si din punct de vedere al ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici