Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Evita sa comiti aceste greseli cand iti incepi un plan de dieta si sport


greseli dietaFetelor, stiu ca slabitul, mancatul sanatos si tonifierea nu sunt usoare. Tocmai din acest motiv va voi oferi 22 de tipsuri care te vor ajuta sa intir in forma si sa te simti mai sanatoasa si mai plina de energie.

Ma gandeam la ce as putea scrie pentru a sublia cat mai mult greselile pe care cele mai multe dintre noi le comitem la inceputul demersurilor noastre catre un stil de viata sanatos. Se pare ca si cercetarile ample au ajuns cam la aceleasi conclusii ca si mine. Si eu am comis unele dintre ele, mergeam de 6 ori pe saptamana la sala, pentru ca imi placea foarte mult si pentru ca traiam cu senzatia ca numai asa se poate slabi. Nu ii acordam corpului meu pauza de care avea atata nevoie, pana cand am auzit de o multime de cazuri de artrita create exact de aceasta greseala. La fel ca si in cazul mancarii, exageratul nu iti este de folos.

Sa purcedem la a descoperi greselile din antrenament si alimetatie cand vrem sa slabim si sa ne tonifiem!

1. Dietele-minune

Dieta de 3 zile (slabeste 5 kg in 3 zile), Atkins, Dieta bazata pe metabolism, Dieta de 7 zile, Dieta cu grapefruit, etc. Nici una dintre aceste diete NU te invata sa faci alegeri alimentare corecte, ci doar iti spun ce sa mananci. Iti primit o scadere in greutate rapida, limitarea optiunilor alimentare si cel mai tragic e ca cele mai multe se bazeaza pe consumul in exces si uneori exclusiv a unui singur aliment. Incearca sa eviti pe cat posibil asemenea diete, ele nu iti ofera un program alimentar sanatos si sustenabil. In viata reala, nu vei putea tine o dieta atat de restrictiva.

2. Saritul peste mese sau mancatul o data pe zi

Aceasta "proasta practica" iti va scadea nivelul sangelui din sange si iti va da pofta de dulce pe intreg parcursul zilei. Vrei asta oare? O buna modalitate de a iti stabiliza nivelul de sange si de a-ti controla apetitul este de a manca 4-5 mese pe zi in loc de 2 mese mari.

3. Tin dieta, dar nu fac sport

In loc de a avea ca scop "vreau sa slabesc", mai bine ai gandi in termeni de sanatate, de a dezvolta niste fibra si de a avea un procent de grasime corporala scazut. Ce zici? Parca suna mai bine. Sportul nu se traduce numai prin arderea grasimii, ci si prin tonifiere musculara si un sistem cardiac imbunatatit.

4. Numai cardio

ceea ce pot spune despre abodarea "numai cardio" este ca: e mai buna decat nimic, mult mai buna decat a sta in fata televizorului cu chipsuri intr-o mana si cu Cola in cealalta. Insa exercitiile cardiovasculare nu iti vor dezvolta masa musculara. Exercitiile cardio in exces iti vor arde chiar si musculatura deja creata. Un plan de antrenament are inclusa si o sesiune de ridicare de greutati, care iti va tonifia musculatura. De asemenea, ridicatul de greutati iti va creste si metabolismul dat fiind faputul ca muschii vor arde in continuare calorii chiar si pana la 24 de ore dupa ce i-ai antrenat. Doamnelor si domnisoarelor, nu veti prinde o forma masculina, musculoasa, veti arata sexy, sanatoase si tonifiate.

5. Inceputul cu prea mult

Daca nivelul de la care pornesti este de sedentara, atunci nivelul "activ" nu trebuie inceput brusc cu antrenamente extrem de solicitante. Te poti accidenta, te poate frustra rapid iar asta te va face sa te simti deznadajduita si mai devreme sau mai tarziu vei renunta si te vei intoarce la viata de dinainte. Nu te minti ca poti face o alergare de 5, 10, 15 km fara a avea antrenament, mai bine incepi cu 2-3 kilometri si mai si mergi la pas moderat. Iar in cazul greutatilor, este bine sa incepi cu unele mai mici pentru a evita riscul unor accidentari care ti-ar putea compromite forma.

6. Greutati prea mici/prea mari

Cand ridici greutati, incearca sa nu fie chiar atat de mici incat sa simti ca ridici un mar de pe masa, permite muschilor sa se faca simtiti ca fiind in lucru. Pe de alta parte, nu ridica nici greutati prea mari, care iti vor pune in pericol postura si nu iti vor permite sa termin un set. Ascultati-va corpul pentru a obtine rezultate fara a va periclita forma.

7. Nu iti lua avant

Miscarile de avantare sau de clatinarea nu te vor ajuta sa dezvolti masa musculara si nu vei simti cum iti lucreaza muschii si pe deasupra mai poti sa te si ranesti. Invata tehnica adecvata pentru fiecare exercitiu si invata sa te concentrezi pe muschi in momentul in care il lucrezi.

8. Nu te informezi/nu ceri ajutor

Inainte de a incepe un stil de viata sanatos, intereseaza-te, cerceteaza, intreaba un nutritionist, un specialist in fitness sau chiar pe medicul tau, pentru a invata si pentru a-ti dezvolta un plan nutritional si de antrenament care sa iti vina in intampinarea doleantelor tale.

9. Dietele pe perioade scurte

Dupa ce iti inchei dieta-minune si ti-ai atins scopurile, ce faci? Te intorci la stilul de viata anterior si risti sa dai cu piciorul la tot ce ai realizat in perioada de suferinta? Iti vei recapata greutatea anterioara si poate cadou unele in plus. Ar trebui sa iti centrezi atentia si eforturile pe a fi sanatoasa si plina de energie.

10. Mancatul prea mult

Multe persoane gresesc pe planul asta. Cunosc persoane care odata ce au inceput sa faca sala, au inceput sa si manance in exces, avand ca scuza ca fac sport. Este adevarat ca poti consuma mai multa mancare, insa de la "mai multa" pana la "prea multa" nu este distanta atat de scurta. Mancatul in exces nu iti va creste numai circumferinta taliei, ci iti va creste si riscul de a dezvolta probleme de inima, diabet, tensiune crescuta si chiar depresie.

11. Diete severe

Am auzit de persoane care urmeaza diete extrem de restrictive, evita sa manance toate mesele pe zi, cerealele, granele, sucurile sau chiar anumite legume. Unii aleg sa manance o singura data pe zi, altii iti limiteaza consumul la 500-800 de calorii pe zi. Aceste restrictii iti vor incetini metabolismul si iti vor provoca probleme de sanatate pentru ca nu ii oferi organismului tau suficienta energie pentru a putea functiona. Ar trebui sa mananci zilnic minim 1200-1500 de calorii sau chiar mai mult daca te antrenezi saptamanal.

12. Consumi prea putina apa

bea apaAsta vine chiar ca o rugaminte. Si eu comiteam greseala de a nu bea apa pentru ca mi-era teama ca o voi retine. Ei bine, de cand beau vreo 3 litri de apa pe zi, am retentie de apa mai mica decat atunci cand beam sub 2 litri. Cercetarile ma sustin! Apa este esentiala starii de sanatate a organismului tau, iti imbunatateste performanta atletica, iti confera energie, inlatura toxinele din organism. Te va ajuta sa slabesti si sa iti mentii pielea frumoasa si luminoasa, dar va avea si multe alte efecte pozitive asupra intregului tau aspect. Si nu uita: apa are ZERO calorii!

13. "Fac sport, deci pot manca ceea ce vreau"

Asa cum ziceam de persoanele care decid sa manance mai mult pentru ca fac sport, asa cunosc si persoane care au decis sa manance toate prostiile procesate, junk food cu scuza ca "na, le ard la sala dupa". Iti garantez ca asta este exact mentalitatea persoanei care va renunta ca nu va vedea rezultate. Intre activitatea fizica si nutritie trebuie sa existe un echilibru in orice moment.

14. Faci prea mult sport

Corpul tau plange dupa odihna, iar sportul in exces poate provoca insomnii, surmenare, depresie, fracturi osoase, artrita si multe altele, nu cred ca mai trebuie sa le mentionez, am zis destule care ar trebui sa te sperie. Nu uita ca pentru a-ti atinge scopul, ai nevoie de timp si de rabdare! Nu poti chinui organismul pentru ca acesta va ceda si nu il vei mai putea controla precum iti doresti tu.

15. Nu mananci fructe, ci numai sucuri

Sucurile de fructe au toate zaharurile din fructe, dar nu vin insotite de fibre. Deja parca suna gresit, nu? Zahar fara fibra! Deci daca vrei sa faci alegerea sanatoasa, alege sa mananci fructul intreg. Toti sportivii fac asta. Mananca fructe in portii limitate, dar le mananca intregi. Iar daca totusi mai tanjesti dupa ceva fructat de baut, ai grija sa fie 100% natural, fara zahar adaugat. Verifica eticheta amanuntit!

16. Mananci multe gustari fara grasimi

Daca un produs nu are grasimi (fat free) sau nu are zahar (sugar free) nu inseamna ca vei putea manca acel produs in cantitati industriale. Intotdeauna trebuie sa te controlezi, mai ales ca nu mai este un secret faptul ca multe produse fara grasimi contin zahar mult pentru a compensa pentru lipsa grasimilor!

17. Mananci numai legume si salate

Iti garantez ca nu vei putea trai pentru tot restul vietii cu salata si cu legume. Si daca vei reusi, va fi o viata scurta si nefericita. Da, sunt o alternativa grozava, dar daca ai invata beneficiile altor alimente, vei observa ca ai multe alte optiuni cu multe alte parti pozitive si necesare organismului. Si ai grija pana si cand mananci salate. Nu te pacali spunandu-ti ca o salata cu multe crutoane, bacon, branza si sosuri pline de grasime inseamna ca ai mancat "doar o salata". Evita de asemenea si legumele prajite in ulei, alege-le pe cele la gratar sau la abur.

18. Nu iei gustari intre mese

De ce nu? Ah, ca te ingrasa, ca inseama calorii in plus, nu? Daca asa gandesti, as dori sa te corectez, gustarile iti vor fi de ajutor cand vrei sa iti controlezi apetitul si portiile meselor, iti mentin si glicemia sub control. AI grija totusi o gustare sa nu fie mare cat o masa si sa nu constea in covrigei sau mai stiu eu ce prostioara. Deci mananca la 3-4 ore, ok?

19. Fara deserturi

De ce ti-ai refuza un desert apetisant? Mananca o portie mica, fa-ti o dezlegare la dulce din cand in cand sau la ce poftesti tu cel mai mult. Daca esti la restaurant si au numai portii jumbo de deserturi, imparte-l cu prietenii sau incumeta-te sa lasi in farfurie si sa ceri sa ti-o ia cand ai terminat. Astfel de socuri in dieta iti vor ajuta metabolismul, nu te plafona!

20. Eviti grasimile

Doar pentru ca I se spune grasime nu inseamna ca este si daunatoare. Invata sa faci diferenta intre grasimile rele (saturate si trans) si cele bune (monosaturate sau polinesaturate). Nucile, avocado, uleiurile, informeaza-te si introdu grasimile in dieta ta.

21. Nu analizezi etichetele si ingredientele produselor

Citeste intotdeauna etichetele, nu mai asculta numai de culoarea ambalajului sau de reclama de la televizor! Principiul pe care eu il urmez este: daca ma plictisesc citind lista prea lunga sau daca exista multe ingrediente pe care nu le pot citi, e de rau, pun produsul inapoi in raft!

22. Elimini complet carbohidratii

Carbohidratii reprezinta o sursa grozava de energie de care organismul are nevoie, asa ca nu ti-i interzice total. Poti controla cantitatea pe care o consumi si trebuie sa fac alegeri cu cap: carbohidrati complecsi care iti vor fi si utili pentru organism, nu iti vor oferi calorii goale. Produsele integrale, cerealele bogate in fibre si cu continut scazut de zahar, orezul brun, ovazul si fructele sunt alegerile ideale.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


6 sfaturi pentru slabit rapid, simplu si sanatos

Atunci cand te inhami la un program de slabire, vei avea parte de o multime de urcusuri si coborasuri, de piedici si de succese. Deja banuiesc ca stii cat de important este pentru intreaga functionare a organismului ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc? 5 greseli pe care le poti comite

In prima parte a articolului am discutat despre cateva dintre regulile de baza care te vor tine pe drumul cel bun spre o sanatate de fier si spre atingerea obiectivelor de fitness sau de orice fel, de ...
 » mai mult...

13 reguli de fitness si alimentatie pentru a vedea rezultate rapid

Din nou simt nevoia sa revin la basics, sa readuc in discutie temele de baza cu informatii utile in special pentru cei care isi doresc sa isi puna la punct toate elementele pentru un stil de viata sanatos. Prin ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici