Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Fructul de guava si multiplele sale beneficii pentru sanatate


guavaZilele trecute am trecut pe la standul de seminte si nuci din piata si asa cum fac in general, am inceput sa arunc un ochi pe la toate laditele cu tot felul de fructe uscate, colorate, dulci si minunate. Ochii mi-au cazut asupra recipientului cu guava si m-am intrebat daca ar merita o incercare. Prin urmare, am facut eu niste cercetari si am aflat ca guava este un fruct plin de beneficii pentru sanatatea noastra. Am citit si o mica glumita referitoare la guava: daca in Europa si America se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava ar trebui sa se spune “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”.

Printre beneficiile pe care le ofera acest fruct al sanatatii se numara tratarea diareei, dizenteriei, constipatiei, tusei, racelii, problemelor pielii, tensiunii, scaderea greutatii si scorbut. Nu stiu daca inca ati dat ochii cu guava, eu am vazut-o si la raionul de fructe exotice din hipermarket-uri, avand o forma de para sau ceva mai rotunda, are o culoare de un verde deschis spre galben sau maro cand este fructul copt.  Am obsevat ca in general magazinele mari vand fructele exotice sub o forma destul de necoapta, insa nu este o problema intrucat guava se va mai coace si dupa cateva zile tinut la temperatura camerei. Denumirea sa stiintifica este Psidium Guajava.

Un aspect extrem de important referitor la guava, care cu siguranta va bucura foarte mutl consumatorii de alimente cat mai putin procesate si certificate ecologic este acela ca guava, spre deosebire de alte fructe exotice sau mere, struguri etc., nu necesita pesticide chimicale in exces. Este unul dintre fructele cele mai putin stropite cu chimicale.

Beneficiile fructului de guava

Dupa cum am mentionat, guava chiar pare a fi un miracol pentru sanatatea noastra.

Guava si slabirea

Guava este un fruct foarte util pentru persoanele care vor sa scada in greutate fara a-si compromite aportul zilnic necesar de proteine, vitamine si fibre. Guava, fiind un aliment destul de greu de digerat si extrem de bogat in vitamine, proteine si minerale, dar fara colesterol si cu un continut redus de carbohidrati usor digerabili, este extrem de satios si iti va mentine apetitul sub control cu usurinta. Foarte important este si faptul ca guava, in special guava cruda, are un continut mai scazut de zahar, prin comparatie cu merele, portocalele si strugurii sau alte fructe.

Incearca sa consumi un fruct guava de marime medie pe la pranz si vei observa ca iti va taia senzatia de foame pana la cina. Mai mult, guava iti accelereaza digestia si metabolismul, doua reactii din organism benefice scaderii in greutate.

Fructul de guava este eficient in tratarea problemelor de stomac

  • Guava te scapa de diaree si dizenterie. Guava este un fruct plin de substante astringente (acei compusi care fac ca gingiile sa ti se stranga si sa se improspateze dupa ce mesteci niste frunze de guava sau mananci un guava crud... iti fac gura punga, mai pe romaneste) care reprezinta adjuvante extraordinare in privinta problemelor de tranzit intestinal precum diareea, facand scaunul mai solid. Aceste substante cu efect astringent sunt alcaline prin natura si au proprietati dezinfectante si antibacteriene, ajutand si la tratarea dizenteriei prin inhibarea dezvoltarii microbilor si inlaturarea excesului de mucus din intestine. Mai mult, alti nutrienti din guava, precum vitamina C, carotenoidele si potasiul iti vor intaria si tonifia sistemului digestiv si il vor si dezinfecta. Datorita acelorasi caracteristici mai sus mentionate, guava aduce beneficii si in privinta gastroenteritei, o inflamatie a stomacului si a intestinelor.
  • Guava elimina constipatia. Fructul de guava rperezinta una dintre sursele cele mai bogate de fibre alimentare. Semintele sale, daca sunt ingerate intregi sau mestecate, pot reprezenta niste laxative naturale excelente.  Aceste doua proprietati ale guava ajuta la formarea fecalelor, retentia de apa si curatarea perfecta a intestinelor si a sistemului excretor. Constipatia nu este numai o stare deranjanta, dar se crede ca ea poate chiar declansa nu mai putin de 72 de alte afectiuni. La urma urmei, mai toate reactiile ce tin de starea sanatatii organismului nostru sunt determinate de digestia adecvata si mai mult, de excretia adecvata. Guava te va asigura pentru ambele.
  • Guava rezolva problemele cu aciditatea gastrica. Fructul de guava reprezinta un remediu natural pentru probleme precum aciditatea si arsurile la stomac. Datorita continutului ridicat de potasiu, guava reuseste sa neutralizeze acizii din stomac, atenueaza simptomele si iti intareste sfincterul esofagian inferior.
  • Durerile de stomac dispar cu guava. Guava este un remediu grozav pentru diminuarea durerilor de stomac, inclusiv cele datorate ciclului menstrual. Expertii ne recomanda combinarea pulpei fructului de guava  cu miere si lapte pentru potolirea durerilor la stomac. In mod similar, guavele sunt foarte benefice in eliminarea viermilor intestinali care pot uneori sa iti cauzeze dureri de stomac si o serie de alte probleme.
  • Pietrele la rinichi. Consumul regulat de guava trateaza si previne formarea pietrelor la rinichi. Continutul ridicat de vitamina C ajuta la absorbtia calciului in exces care ar putea rezulta in formarea pietrelor la rinichi.

Tuse si raceli

Sucul de guave crude sau mai necoapte, dar si decoctul de frunze de guava iti vor fi de mare ajutor in tratarea tusei si a racelii prin reducerea tusei, a mucusului, dezinfectarea tractului respirator, a gatului, a plamanilor si inhibarea activitatii microbiene datorita proprietatilor astringente. Poate ca nu am mentionat deja cat de ridicat este continutul de vitamina C ( :) ) si cel de fier, prin comparatie cu alte fructe... s-a dovedit ca ambele elemente sunt eficiente in preventia racelii si a infectiilor virale.

In anumite zone ale Indiei, guava matura se coace si este folosita ca remediu impotriva cazurilor extreme de tuse, raceala si congestie. Guava matura ar trebui sa fie evitata de catre cei care sufera de raceala si tuse, de asemenea ar trebui sa eviti si sa bei apa imediat dupa ce ai consumat guava pentru ca risti sa simti durere in gat. In egala masura, ceaiul de guava este folosit in mod regulat ca gargara pentru tratarea durerilor in gat, asa cum am mentionat si despre sucul mai rece de guava.

Pectina pe care o contine fructul de guava este cea care actioneaza pozitiv asupra durerilor de gat.

Tratament pentru piele cu guava

Se spune ca guava iti poate imbunatati textura pielii si poti chiar evita anumite probleme legate de piele cu mai mult succes decat ai face-o  folosind creme de infrumusetare si lotiuni si geluri tonice. Aceasta se datoreaza indeosebi abundentei de substante astringente din aceste fructe (in special cele neajunse la maturitate) si frunzele lor. Poti obtine beneficiile mancand fructul (asa vei ajuta intarirea muschilor si, implicit a pielii) sau prin curatarea pielii cu un decoct preparat din fructele crude sau frunze, care iti va tonifia si oferi fermitate in zonele cu piele lasata, flasca.

Pe langa a fi bogata in elemente astringente, guava este foarte bogata si in vitaminele A, B, C si potasiu, mai exact este plina de antioxidanti si substante detoxifiante care iti vor mentine pielea stralucitoare si tanara, fara riduri sau alte nereguli. Desigur ca acestea vor avea efecte benefice  care se vor manifesta si in privinta acneei, a cosurilor si a diverselor abcese. In egala masura, guava contine si 1,4 mcg de vitamina K (2% din doza recomandata zilnic), o vitamina care trateaza depigmentarile pielii, inclusiv cearcanele, venele de la ochi, rozaceea, iritatiile acneice si depigmentarile generale.

Vitamina K are aceasta capacitate de tratament intrucat imbunatateste coagularea sanguina, care este prejudiciata in cazuri de inrosiri si iritatii ale pielii. Guava contine si 2,9 g de licopen, un antioxidant care protejeaza celulele sanatoase de toxinele care se acumuleaza in organism din cauza metabolismului si a poluarii mediului inconjurator. Printre daunele cauzate de aceste toxine se numara si imbatranirea prematura, datorata modificarilor ADN-ului care “se ocupa” de crestere si dezvoltare.

Guava scade tensiunea

Fructul de guava ajuta la reducerea colesterolului din sange si previne ingrosarea sangelui, mentinandu-i astfel fluiditatea si reducand tensiunea. Studiile au aratat si se straduiesc sa se faca auzite ca alimentele lipsite de un continut de fibre (precum produsele rafinate) aduc probleme de tensiune, din cauza conversiei rapide in zahar.

Guava in schimb, fiind extrem de bogata in fibre si hipoglicemica prin natura, ajuta la scaderea tensiunii.

Tratament impotriva scorbutului

Deja cred ca am mentionat suficient de des pentru ca toata lumea sa inteleaga faptul ca guava are o concentratie de vitamina C mai ridicata decat a altor fructe, inclusiv a portocalei sau a altor citrice, vitamina a carei carente conduce la aparitia scorbutului. Guava contine de 5 ori mai multa vitamina C decat contin portocalele.

Previne diabetul

Fructul de guava nu numai ca ajuta la scaderea riscului aparitiei diabetului, dar sunt bune si pentru persoanele care sufera deja de diabet. Guava ajuta la scaderea vitezei de absorbtie a zaharului in organism, fiind astfel extrem de benefice pentru pacientii cu diabet.

Fiind o sursa buna de fibre, guava scade riscul dezvoltarii diabetului de tip II.

Trateaza hemoroizii cu guava

Expertii considera ca guava reprezinta un remediu natural si pentru hemoroizi datorita continutului ridicat de fibre, care va ajuta la schimbarea consistentei scaunului si la accelerarea metabolismului, ceea ce va ajuta la tratarea, dar si preventia hemoroizilor.

Guava sustine fertilitatea

Consumul regulat de guava promoveaza si o fertilitatea crescuta datorita continutului ridicat de folati. Anumite studii au aratat ca guava are efecte benefice si in privinta fertilitatii masculine crescand productia de sperma si motilitatea.

Guava pentru un par mai frumos cu guava

Datorita vitaminelor pe care le contine in cantitati mari, guava aduce beneficii si in privinta tratarii si preventiei caderii parului, dar si in privinta cresterii acestuia.

Guava in timpul sarcinii

Fructul de guava este benefic in special femeilor insarcinate, fiind plin de vitamine, acid folic si calciu. Specialistii considera ca guava poate reprezenta o solutie naturista pentru greturile matinale din timpul sarcinii. Trebuie mentionat insa ca nu trebuie sa consumi prea multe alimente cu fibre in timpul sarcinii, precum guava, intrucat te poti trezi suferind de diaree.

De asemenea, frunzele de guava fierte pot solutiona si problemele legate de scurgerile vaginale (nu numai ale femeilor insarcinate).

Guava are un continut ridicat de cupru

Frcutul de guava contine si elementul cupru care este foarte bun pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Functionarea neadecvata a glandie tiroide, dupa cum stim cu totii, cauzeaza o multime de alte probleme de sanatate.

Guava contine mangan

Fructele de guave sunt bogate si in mangan, elementul care ajuta ca organismul sa absoarba nutrientii cheie din alimentele pe care le consumam. Este extrem de important ca nutrientii pe care ii ingeram sa fie utilizati de catre organism!

Guava te relaxeaza

Guava este si o sursa bogata de magneziu, care actioneaza ca un relaxant pentru sistemul nervos. Magneziul ajuta la relaxarea muschilor si a nervilor din corp. Prin urmare, dupa un antrenament solicitant, cu siguranta ca un fruct de guava ti-ar pica tocmai bine pentru a-ti relaxa muschii si a-ti oferi acea energie de care poate duci lipsa in acel moment.

O minte sanatoasa

Daca tot avem un corp sanatos datorita fructului de guava, atunci nu se putea sa nu ne asigure si o minte sanatoasa. Guava ajuta la mentinerea functionarii creierului prin controlarea circulatiei din organism si prin “infuziile” cu vitamina B3 si vitamina B6. Vitamina B6 este piridoxina, cea care este benefica nervilor, iti mentine sistemul nervos relaxat.

Alte beneficii ale fructului de guava

Protejeaza prostata, licopenul reduce riscul dezvoltarii celulelor canceroase, sucul din frunze de guava trateaza durerile de masele, inflamatiile gingivale si ulceratiile mucoasei orale, ajuta si la cicatrizarea ranilor cand este aplicat topic, convulsii, epilepsie, infectii bacteriene si asa mai departe! :)

Despre guava – pe scurt

  1. Fructul de guava are un continut caloric scazut, la fel ca si cel de grasimi, dar contine o multime de vitamine, minerale si compusi polifenolici si flovonoizi antioxidanti care joaca un rol esential in preventia cancerului, imbatranirii, in sustinerea sistemului imunitar etc.
  2. Fructul este o sursa excelenta de fibre alimentare (5,4 la 100g, cca. 14% din doza recomandata zilnic), ceea ce il face un laxativ cu o incarcatura grozava.  Continutul  de fibre ajuta la protejarea membranei mucoase a colonului prin scaderea timpului de expunere la toxine, dar si prin legarea de substantele care cauzeaza cancerul de colon.
  3. Guava este o sursa excelenta de antioxidantul vitamina C. 100 g de miez de guava contine 228 mg de vitamina C, cu mai mult de 3 ori peste doza recomandata zilnic. Coaja de guava contine niveluri chiar mai ridicate de vitamina C decat pula de guava.
  4. Studiile stiintifice arata ca un consum ridicat de fructe bogate in vitamina C sustine dezvoltarea rezistentei organismului impotriva agentilor care cauzeaza infectii si elimina radicalii liberi cauzatori de cancer din corp. Mai mult, vitamina C este necesara pentru sinteza colagenului in organism. Colagenul este principala proteina structurala din corp care este necesara pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si a oaselor.
  5. Guava este si o sursa buna de vitamina A si flavonoizi precum betacaroten, licopen, luteina si criptoxantina (beta-criptoxantin). Desigur ca si acesti compusi sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante si sunt esentiali pentru sanatatea optima. Vitamina A este necesara si pentru mentinerea sanatatii membranelor mucoase si a pielii. Consumul fructelor naturale bogate in caroten este renumit pentru protectia impotriva cancerului de plamani si al cavitatii bucale.
  6. 100 g de guava de culoare roz ofera 5204  µg de licopen, aproape dublu fata de cantitatea pe care o ofera rosiile (acestea contin 2573 µg de licopen). Studiile sugereaza ca licopenul din guava roz previne deteriorarea pielii in urma expunerii la razele ultraviolete si ofera protectie impotirva cancerului de prostata.
  7. Fructele proaspete reprezinta surse foarte bogate de potasiu. Contin mai mult potasiu decat alte fructe precum banana la o cantitate similara. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corporale care ajuta la controlul pulsului si al tensiunii.
  8. Pe langa toate aceste beneficii fabuloase datorate continutului ridicat de antioxidanti, guava este si o sursa moderata de complexul de vitamine B, precum acidul pantotenic, niacina, vitamina B6 (piridoxina), vitamina E si vitamina K, dar si minerale precum magneziu, cupru si mangan. Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid-dismutaza (SOD). Cuprul este esential pentru producerea celulelor rosii de sange.

Cum sa alegi si sa depozitezi guava?

Alege fructele proaspete cu o coaja intacta fara cute, zgarieturi sau diverse pete. Daca vei impaturi guava intr-o hartie alaturi de banana sau mar, procesul de coacere se va produce mai repede. Guava ajunse deja la maturitate, dar inca verzi pot fi depozitate timp de 2 pana la 5 saptamani la o temperatura intre 7-13 ºC cu o umiditate intre 85 si 95%.

Fructele prea coapte se mentin destul de bine in frigider timp de cateva zile.

Efecte secundare ale fructului de guava

Fructul de guava nu prezinta pericole pentru sanatate, insa este bine sa ai grija sa nu iei o supradoza sau sa consumi in exces nici fructul si nici variantele de suplimente naturale care mai pot fi recomandate in medicina alternativa.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cateva alimente care sustin sanatatea si te ajuta sa slabesti

Multa lume se plange ca mancarea sanatoasa nu are gust si de asta se plictisesc repede si revin la vechile prostii semipreparate sau de la fast food. Pacat ca gustul ala bun e dat in general de adaos de sare sau de tot ...
 » mai mult...

Alimente sanatoase pline de nutrienti bune si pentru slabit

Inca mai primesc intrebari legat de ce ar trebui sa mancam. Pe de-o parte, multa lume se plange de cat de scumpa este mancarea sanatoasa. Pe de alta parte, multe persoane deja nu mai stiu ce sa manance avand in vedere ...
 » mai mult...

Ceai de tei - beneficii si efecte adverse

Nu vreau sa ma plang de zilele racoroase dupa ce am suferit grav din cauza caniculei, insa parca ploaia ma baga direct intr-o stare depresiva. Partea buna e ca mi-am reamintit de un ceai care imi place foarte mult, insa ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici