Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Mituri legate de ingrijirea corporala si adevarul din spatele lor


skin careDesi cele mai multe dintre aceste mituri sunt cunoscute cam de toata lumea, parca uneori avem tendinta sa uitam de ele daca ne inoportuneaza in vreun fel. Este bine sa respectam toate indicatiile mentionate aici si sa nu ne neglijam sanatatea corpului pentru ca mai devreme sau mai tarziu vom suferi consecintele. Am mai citit si eu pe cateva site-uri care mai mult dezinformau decat de preocupau de cercetarile reale si valoroase facute pe anumite subiecte.

MIT 1: este in regula sa folosesti produse de exfoliere cu un autobronzant.

Adevar: produsele pentru exfoliere sunt sunt must-have pentru o piele mai fina, care radiaza. Si sunt perfecte pentru a fi aplicate inainte de utilizarea autobronzantului. Prin exfoliere sunt inlaturate celulele moarte, iar astfel in momentul in care vei aplica produsul pentru bronzare pe pielea neteda si curata, el va prinde un aspect uniform, fara pete. In schimb, daca alegi sa te exfoliezi dupa aplicarea autobronzantului risti sa iti inlaturi produsul cu tot cu pielea. Si asta nu se va intampla oricum, ci lasand in urma niste pete cu aspect neplacut si cu decolorari.

Stiu ca nu iti trebuie un sistem de logica prea avansat pentru a-ti da seama de asta, insa am facut aceste precizari pentru ca de multe ori se poate intampla sa nu iti dai seama ca produsele tale contin ingrediente exfoliante. Asa ca verifica-ti produsele de curatare si de hidratare pentru ingrediente precum acid salicilic, acid lactic, acid glicolic sau retinol.

tanning bedMIT 2: daca te duci la salonul de bronzare, iti vei crea o baza protectoare impotriva razelor solare.

Adevar: exista doua probleme aici. Spre surprinderea mea am observat ca exista persoane care inca mai considera ca solarele sunt o alternativa sanatoasa la bronzatul natural pentru ca in cabina “de colorare” petreci numai cateva minute. Iar a doua problema este ca multi, probabil chiar aceiasi, considera ca acest strat de bronz fals ii va proteja cand ies in razele solare. Ambele presupuneri sunt false.

Iata si de ce: doctorul dermatolog, Leslie Baumann, sustine pe blogul ei ca solarele folosesc raze UVA pentru a-si atinge scopul, iar acestea sunt mai periculoase si penetreaza pielea mai adanc decat razele care cauzeaza arderea pielii, UVB. Ea sustine ca nu trebuie sa petreci nici macar un minut in cabina de solar.

Ceea ce este adevarat este ca bronzul de baza conduce la o productie mai mare de melanina, care va echivala cu un factor de protectie 3. Pe de alta parte, orice bronz este un semn de deteriorare a pielii. Doamna doctor dermatolog sustine ca acel factor de protectie infim nu merita riscul imbatranirii premature a pielii si cu atat mai putin merita cresterea riscului de dezvoltare a cancerului de piele.

MIT 3: retinoizii sunt un interzisi pentru pielea uscata sau sensibila.

Adevar: desi retinoizii irita pielea, exista cateva optiuni atat si pentru voi, cele cu pielea sensibila sau foarte uscata. Exista cateva crème cu baza emolienta destinate pielii foarte uscate. Daca vei aplica o crema hidratanta dupa retinoid, acest lucru va ajuta la fixarea lui acolo, ceea ce va conduce la o iritatie si mai mare (pentru ca astfel produsul este intarit).

Dat fiind faptul ca retinoizii se ofera pe baza de prescriptie medicala, vei avea ocazia sa iti intrebi medicul daca ei sunt adecvati pielii tale. Intre timp poti incerca produsele vandute la liber, precum cele cu retinol, un derivat al vitaminei A mai putin puternic dar tot foarte eficient. Dureaza mai mult pana va functiona, dar totusi inseamna si mai putina iritare.

MIT 4: psoriazisul este o problema cosmetica.

Adevar: psoriazisul nu are ca sursa si nici rezolvare produsele de beauty. Este o afectiune autoimuna ce se manifesta prin ingrosarea pielii, mancarimi, pete rosii si chiar prin aparitia unor coji la nivelul tegumentar. Psoriazisul, fiind o boala sistemica, poate afecta chiar si organe vitale precum articulatiile si inima.

Ceea ce se intampla de fapt in momentul in care ai psoriazis este ca celulele albe de sange determina reproducerea celulelor pielii sa se reproduca o data la 4 zile, ceea ce conduce la ingramadirea celulelor si la formarea leziunilor. In mod normal acest proces are loc la 28 de zile. Boala nu poate fi tratata definitiv insa poate fi tinuta in frau.

protectie uv acasaMIT 5: in casa sunt protejata de razele ultraviolete.

Adevar: partial adevarat, pentru ca esti protejata de razele UVB. Razele UVA, care determina imbatranirea tenului, reusesc sa treaca prin geamurile locuintei. Nu sta pe timpul zilei foarte aproape de geamuri sau acopera-le cu jaluzele.

MIT 6: daca un produs nu a functionat instantaneu, este cazul sa il schimb.

Adevar: produsele pentru protectia pielii pot functiona dupa o anumita perioada, deci nu trebuie sa te lasi descurajata daca nu isi fac efectul la o saptamana-doua. Sansele ca rezultatele sa se vada in mai putin de o luna sunt foarte mici. Asta daca nu alegi un produs menit sa reduca ridurile in doar cateva minute. Daca folosesti retinoid, atunci imbunatatirile se vor observa dupa 6 luni abia, iar schimbarile radicale se vor vedea abia dupa un an. Formulele antiacneice functioneaza cam la o luna sau chiar 3, in timp ce produsele anti aging din comert dureaza pana la 3 luni sa isi faca efectul. Asadar, rabdarea este clar cheia in momentul in care incerci un produs de beauty nou.

Momentul in care intr-adevar este cazul sa schimbi produsul este cel in care apar anumite reactii neplacute. Anumite iritatii sunt obisnuite, insa inceteaza utilizarea produsului daca iti apar eruptii, roseata, umflaturi sau mancarimi. Consulta un dermatolog daca nu esti sigura daca reactiile adverse sunt normale sau iesite din comun.

protectie spfMIT 7: ai partea de protectia solara mentionata pe recipientul produsului.

Adevar: am observat ca multa lumea crede ca daca isi cumpara o butelca de crema cu factor de protectie 30, atunci vor fi protejati fix la acest nivel. Din nefericire, lucrurile nu sunt atat de simple. Asta pentru ca felul in care aplici crème cu protectie solara joaca un rol major in gradul de protectie oferit pielii. Multe persoane nu se bucura de protectia mentionata pe sticla pentru ca nu aplica suficienta crema initial sau nu o reaplica la fel de des cum ar trebui. Aici recunosc ca gresesc si eu.

Mai mult, un lucru la care sunt sigura ca te-ai gandit este ca protectia solara difera in functie de tipul tau de piele. Protectia solara este la niveluri medii.

MIT 8: ingrosarea parului este genetica.

Adevar: de fapt ingrosarea parului este determinata de o varietate larga de factori. Geneticul este doar unul dintre ele. Nivelurile ridicate de hormoni din timpul sarcinii pot cauza ca organismul sa retina parului si sa conduca la ingrosarea aspectului in timp. Dupa nastere, cand nivelurile hormonilor revin la normal, acest par poate cadea. Nu trebuie sa te panichezi pentru ca o grestere normala va avea loc oricum in cateva luni. Fluctuatiile hormonale din timpul menopauzei pot cauza ingrosarea parului, de asemenea.

Alti factori mai pot fi dietele extreme, deficientele nutritionale, medicamentatia (precum antidepresivele), stresul, produsele de styling si imbatranirea naturala.

MIT 9: daca la 20 de ani foloseam o crema, o voi folosi pentru totdeauna.

Adevar: este complet gresit sa crezi ca poti mentine aceeasi rutina de ingrijire a pielii pentru totdeauna. Chiar si sezonier trebuie sa schimbi cremele: vara trebuie sa folosesti alta crema fata de cea pe care o folosesti iarna. Daca la 20 de ani aveai nevoie de produse simple si usoare, la 50 de ani ar trebui deja sa contina substante active, precum retinolul si coenzima Q.

MIT 10: cu cat te hidratezi mai mult, cu atat mai bine.

Adevar: chiar si in cazul ingrijirii pielii nu trebuie sa exagerezi cu tratamentele. Este suficient sa iti hidratezi pielea de doua ori pe zi (de mai multe ori daca stai la plaja). Cum iti dai seama totusi daca iti hidratezi prea mul tenul? Daca aplici prea multe produse de hidratare incep sa iti apara pete mici si bubite in jurul gurii, in special daca ai un ten sensibil.

cosuriMIT 11: daca iti spargi un cos, va disparea.

Adevar: hai sa recunoastem, e greu sa rezisti tentatiei de a-ti sparge un cos pastrandu-ti speranta ca va disparea instantaneu. Dar nu e asa ca in general ni se intampla exact opusul? Se inflameaza si ne si iritam, eventual chiar apare unul nou intr-o zona noua. Asta pentru ca spargerea unui cos conduce la inflamare, asa ca mai bine eviti sa o faci sau alegi sa faci asta dupa ce ai citit legat de tehnicile corecte. Neaparat trebuie sa acoperi la inceput cosul cu un material umed si cald pentru deschiderea porilor, sa folosesti o bucata de tifon steril chiar daca esti extrem de curata pe maini. Ehe, mai bine astepti sa treaca de la sine!

MIT 12: iarna nu trebuie sa te dai cu crema cu protectie solara.

Adevar: iarna, vara, primavara sau toamna, atata timp cat e zi afara, esti expusa riscurilor ultravioletelor si vatamarilor produse de radicalii liberi. Un minim de SPF15 este ideal pentru utilizare zilnica, iar daca ai pielea sensibila este bine sa treci chiar pe SPF30. Plus ca nu trebuie sa uiti de efectele anti aging ale cremelor cu factor de protectie.

MIT 13: daca sunt machiata, nu mai folosesc creme cu factor de protectie

Adevar: chiar daca este bine ca si cosmeticele tale sa aiba factor de protectie solara, ele nu trebuie sa tina locul cremelor cu acest scop. Pentru obtinerea unei protectii reale ar trebui sa te varuiesti cu multe farduri. Calculele arata ca pentru obtinerea protectiei mentionate pe ambalajul de cosmetice ar trebui sa te dai cu de 7 ori mai mult fond de ten si cu de 14 ori mai multa pudra!

spf protectieMIT 14: cu cat este SPF-ul mai mare, cu atat este protectia mai mare.

Adevar: cu ajutorului de protectie solara, obtii protectie impotriva razelor UVB, insa nu ofera protectie totala. SPF-ul de 15 blocheaza 93% din razele UVB, SPF30 - 97%, iar SPF50 - 98%, deci nu se cumuleaza in niciun fel. SPF30 nu ofera de doua ori mai multa protectie decat SPF15. Mai mult, cremele obsinuite cu factor de protectie nu ofera protectie si impotriva razelor UVA, care penetreaza adanc pielea, cauzand imbatranirea prematura cu riduri, pielea lasata si depigmentare.. Prin urmare trebuie sa iti cauti o crema cu “spectru larg de protectie”, cu minim 15 SPF pentru expuneri scurte si SPF30 pentru expuneri indelungate in bataia soarelui. Mai cauta si creme cu ingrediente precum dioxid de titaniu si oxid de zinc.

 





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum se manifesta bolile la nivelul pielii fetei?

Organismul nostru este un mecanism extrem de complex si inteligent si in general cand este in suferinta gaseste modalitati diverse prin care sa te anunte ca ceva este in neregula si ca are nevoie de ajutor. Desigur ca ...
 » mai mult...

Ce probleme de sanatate poate determina canicula?

Cate dintre noi nu se bucura la gandul ca vine vara? Cate dintre noi nu se topesc de caldura cand in sfarsit a venit alaturi de canicula?! Eu recunosc ca ma numar printre cele carora le place sezonul cald pentru ca ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici