Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Afla care sunt beneficiile pectinei si daca are si efecte adverse


pectinaAi cumva colesterol ridicat? Suferi de diabet? Daca da, atunci cel mai probabil ai prin sertarele de la bucatarie cateva medicamente menite sa iti tina sub control aceste afectiuni. Vestea buna pe care ti-o voi este ca sunt sanse foarte mari ca daca te uiti prin frigider sau debara, sa gasesti si acolo solutii pentru probleme tale: portocalele, merele, morcovii si nucile si fasolea.

 

Ce au atat de special aceste alimente? Despre beneficiile fructelor si legumelor se vorbeste peste tot, insa ceea ce poate nu stiai este ca ele contin o fibra gelatinoasa denumita pectina. Pectina este de fapt “lipiciul” care leaga celulele plantelor.


Pectina din fructe si legume este un tip de fibra insolubila gasita in cojile citricelor, ale merelor, anumitor legume si in peretii celulelor de plante. Este un ingredient adesea folosit in retetele pentru gemuri si jeleuri, insa abia recent s-a descoperit si faptul ca aduce o serie de beneficii spectaculoase sanatatii. Pectina poate fi consumata si sub forma de supliment alimentar in urma extractiei dintr-un fruct.

 

Ce beneficii aduce pectina sanatatii?

Desi studiile au demonstrat ca pectina conduce la rezultate excelente asupra organismului uman, nu se poate considera ca fiind un tratament pentru diverse afectiuni. Prin urmare, desi vei observa ca poate ajuta in privinta multor afectiuni, nu trebuie sa elimini din ecuatie vizita la medic si prescriptia medicala pentru posibilele probleme de care suferi.


1. Efectul prebiotic al pectinei

Prebioticele sunt substante nedigerabile care vegheaza asupra echilibrului florei intestinale. Ca o mentiune se separata, precizez si care este diferenta dintre probiotice si prebiotice: probioticele sunt bacteriile bune, iar prebioticele sunt carbohidratii nedigerabili care “hranesc” probioticele, sunt combustibilul sustinatoarelor florei intestinale. Am precizat asta pentru ca si eu am aflat abia acum care este diferenta intre prebiotice si probiotice.


Revenind la prebioticele noastre, deci ele sunt elementele care extind viata bateriilor bune si le mentin sanatoase. Pectina gasita in kiwi in mod deosebit se pare ca are un efect prebiotic considerabil, conform unui studiu din anul 2010 din “Journal of Functional Food”.


2. Beneficii posibile impotriva cancerului

Un studiu publicat in anul 2001 in “Journal of Agricultural Chemistry” a scos la iveala faptul ca pectina  extrasa din fructele citrice precum lamai, grapefruit, mandarine si portocale ar putea aduce beneficii celor care se lupta cu diverse afectiuni, inclusiv cancerul. In cadrul acestui studiu, cercetatorii au descoperit ca pectina din citrice pare a suprima activitatea factorului de crestere fibroblastic, cel care uneori poate juca un rol in patologia cancerului.


Un supliment alimentar ce contine 20% pectina din mere poate scadea tumorile de pe colon, dar si incidenta acestor tumori in timp. Datorita faptului ca merele au o putere antioxidanta foarte mare, ele pot inhiba productia celulelor canceroase.
Trebuie insa urmarite mai multe studii in acest sens intrucat efectele pectinei citricelor nu sunt pe deplin intelese.


3. Beneficii asupra colesterolului

Conform studiilor de pe mayoclinic.com se pare ca pectina din mere are capacitatea de a scadea nivelurile glicemiei si ale colesterolului. Acest efecte sunt combinate cu beneficiile celulozei, fibra solubila gasita in mere. Studiile arata ca pectina si celuloza pot controla si chiar scadea lipoproteinele cu densitate mica sau colesterolul LDL (colesterolul rau).

Partea cea buna este ca numai 3 mere de marime medie pe saptamana te pot conduce catre aceste beneficii. Cu toate astea, merele si pectina din mere nu reprezinta un tratament medical impotriva colesterolului ridicat.


4. Pectina din mere si sanatatea digestiva

Pectina din mere poate fi o metoda naturala de tratare a problemelor digestive. Datorita continutului mare de fibre, ea poate ajuta miscarile de la nivelul colonului. Si nu numai atat, pectina din mere joaca un rol dublu intrucat poate sa te scape de constipatie, dar poate sa te si ajute impotriva diareei. Persoanele care cauta sa isi rezolve problemele legate de colon ar putea alege sa manance mere in mod regulat sau ar putea sa ia pur si simplu un supliment alimentar de pectina din mere.


Datorita faptului ca pectina din mere ajuta la reglarea functiilor colonului, se poate arata eficienta si in privinta colonului iritabil si a colitei. Consumul pectinei din mere este o metoda sigura si accesibila de rezolvare a problemelor digestive si problemelor legate de colon.


5. Pectina din mere si sanatatea cardiovasculara

Conform “World's Healthiest Foods”, pectina, alaturi de alte substante gasite in mere, pot ajuta la prevenirea problemelor de inima. Pectina din mere interactioneaza cu alti fitonutrienti din mere si poate chiar sa scada grasimile din sange. Fibra solubila in apa (pectina) si o combinatie de polifenoli regasiti in mere se crede ca poate avea un impact favorabil asupra colesterolului total si asupra nivelurilor de colesterol LDL.


Pentru obtinerea beneficiilor totale, este preferabil sa consumi merele intregi. Rezumand aceasta ideea: interactiunea dintre pectina si fitonutrientii din mere se crede ca ar aduce beneficii la nivel cardiovascular.


O schema destul de interesanta prin care pectina scade colesterolul este atunci cand lucreaza alaturi de sarurile biliare. Sarurile biliare sunt folosite pentru digerarea mancarii si apoi sunt reabsorbite in organism pentru a fi reciclate. In momentul in care pectina se combina cu sarurile biliare, intestinele nu le mai pot reabsorbi si sunt eliminate. Acest lucru va presupune ca organismul sa isi acceseze depozitele de colesterol pentru a produce mai multe saruri biliare. Cu cat de des se intampla asta, cu atat iti va scadea colesterolul mai mult si ti se vor insanatosi arterele. Studiile au aratat ca pectina are capacitatea de absorbtie a colesterolului de 4 ori mai mare decat greutatea sa.


6. Pectina si vitamina C

Anumite studii au aratat ca atunci cand vitamina C este adaugata in dieta, alaturi de fructe bogate in pectina, nivelurile de colesterol scad chiar mai mult decat in cazul mai sus mentionat. Din fericire, multe dintre legumele incarcate cu pectina au un continut ridicat si de vitamina C.

Enzimele care realizeaza procesul de conversie al colesterolului in acizi biliari sunt activate de catre vitamina C. Persoanele cu deficiente de vitamina C produc mai putin acid biliar.


7. Pectina aduce beneficii celor care sufera de diabet

Fructele bogate in pectina aduc beneficii si persoanelor ce sufera de diabet, mentinandu-le nivelurile de  glicemie si insulina la o cota normala si stabila. Se pare ca in momentul in care consumi fructe bogate in pectina alaturi de mesele la care ai mancat multe grasimi si dulciuri, cele dintai vor avea capacitatea de a iti scadea glicemia si nivelul insulinei. Pectina scade absorbtia zaharului prin intestine, actioneaza ca o bariera prin care glucoza trece cu mult mai greu.

Nu exista inca foarte multe studii concludente pe aceasta tema, insa merita mentionat faptul ca pectina este posibil sa ajute in procesul de slabire fara a fi nevoie sa reduci caloriile consumate. Acest lucru ar trebui sa se intample in situatia in care pectina ar cauza o malabsorbtie a unor alimente si, din pacate sau din fericire, nu face asta. Pectina nu interfereaza cu absorbtia vitaminelor si mineralelor ceea ce o face sa fie sigura chiar si in cantitati ridicate.


8. Stimuleaza colonul

Dupa studii derulate de-a lungul multor ani, s-a dovedit deja faptul ca pectina schimba structura celulelor ce intra in “captuseala” intestinelor. Aplicabilitatea practica a acestei teorii a fost dovedita in cadrul unei cercetari asupra unor soareci care sufereau de colita indusa. Acei soareci care au mancat fructe bogate in pectina s-au vindecat mult mai rapid decat cei care fusesera hraniti cu o dieta lichida lipsita de fibre. Studiul acesta a concluzionat ca soarecii carora li s-a suplimentat alimentatia cu pectina au aratat o crestere a celulelor intestinale si celule mai mari.

In interiorul colonului, pectina este descompusa in ceea ce se cheama acizi grasi cu catena scurta. Celulele care intra in componenta colonului pot folosi acesti acizi grasi ca sursa de energie directa. Acesti acizi grasi reprezinta o sursa esentiala care actioneaza ca un nutrient pentru aceste celule ajutandu-le sa se reproduca, sa se mareasca si sa se vindece.

Din acest motiv, mai mult ca sigur ca in timp alimentele bogate in pectina vor reprezenta o metoda de baza in tratamentul problemelor de colon. Sunt alimente accesibile, nu prezinta riscuri si prezinta beneficii reale pentru cei care au nevoie de tratament intestinal. Nu ai nimic de pierdut daca alegi alimente bogate in pectina, ba chiar ai foarte multe de castigat.


Are pectina efecte adverse?

  1. Societatea Americana pentru Cancer a declarat ca pectina este un element care nu prezinta riscuri, singurul care ar putea este un mic deranj la stomac. Problemele de stomac pot fi provocate de mai multe suplimente cu fibre.
  2. Cazuri de efecte adverse au fost remarcate la persoanele care sufera de atacuri de astm in momentul in care au intrat in contact cu pectina sub forma de pudra.
  3. Printre efectele adverse se mai numara si scaderea apetitului, asta datorita continutului mare de fibre ale alimentelor care contin pectina. Personal nu as putea spune ca acesta nu este chiar un alt beneficiu!
  4. Este posibil ca suplimentele de pectina sa iti induca diaree, lucru pe care l-ai putea contracara band multe lichide.
  5. Poate scadea absorbtia unor minerale precum: magneziu, calciu, fier, zinc.


Reactii alergice

Multe produse cu pectina sunt extrase din citrice, alergenice comune. Daca stii ca ai alergii la aceste fructe, atunci nu alege pectina din citrice. De asemenea, se pare ca si persoanele cu alergie la fistic si caju pot suferi reactii alergice la pectina.


Interactiune cu alte medicamente

Suplimentele bogate in fibre pot scadea capacitatea de absorbtie a unor medicamente daca sunt luate cam in acelasi interval orar. Ia-ti medicamentele cu cel putin o ora inainte de a lua suplimentul cu pectina sau la 2-4 ore dupa. Suplimentele cu fibre interactioneaza in mod deosebit cu antidepresivele triciclice, cu medicamentele pentru diabet, cele impotriva atacurilor cerebrale, unele medicamente pentru inima (digoxina) si medicamentele prescrise celor ce sufera de bipolaritate.

 

Ce fructe si legume contin pectina?

Sa facem un "inventar" al alimentelor ce contin pectina, dintre care grapefruitul (cu tot cu piele) si lamaia au cel mai mare continut din aceasta substanta. Alaturi de fructe si legume, cerealele integrale au si ele un continut ridicat de pectina, in special fulgii de porumb.

  • mere
  • grapefruit
  • portocale
  • lamai
  • afine
  • caise
  • banane
  • cirese
  • struguri
  • zmeura
  • morcovi
  • fasole verde
  • fasole uscata
  • dovlecei
  • castraveti
  • telina
  • cartofi dulci




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum slabesti cu dieta cu otet de mere?

Stii parerea mea despre diete in general. Nu le aprob, nu consider ca dietele care dau rezultate rapide te pot ajuta sa ai parte de o slabire sustenabila. Partea buna a dietei cu otet de mere este ca slabirea se produce ...
 » mai mult...

38 de beneficii ale otetului din cidru de mere

Am tot vazut pe diverse site-uri ca otetul din cidru de mere este un miracol pentru sanatate, parca ar reusi sa trateze sau cel putin sa amelioreze cam orice afectiune sau neplacere de care suferim, de la tratarea ...
 » mai mult...

Care sunt beneficiile si pericolele consumului de germeni si vlastari?

Germenii au fost intotdeauna un aliment nutritiv cu o popularitate ridicata printre persoanele care isi doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Acestia contin mai putine calorii in comparatie cu alte tipuri de gustari ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici