Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt factorii care ne influenteaza pozitiv sau negativ metabolismul?


metabolismRata metabolica poate fi influenta de o serie de factori, pe unii dintre ei putandu-i schimba, pe cand pe altii va trebui sa invatam sa ii acceptam. Cea mai eficienta metoda de a ne creste rata metabolica este de a incerca sa scadem grasimea si sa dezvoltam mai multa masa musculara, intrucat numai cateva kilograme de masa musculara ne pot accelera suficient de mult metabolismul si ne pot crea o forma frumoasa a corpului.

In trecut am fost foarte preocupata de aceasta tema a ratei metabolice, subiect care ma frustra foarte mult, insa in timp mi-am dat seama ca in fond cheia accelerarii metabolismului chiar sta intr-un anumit stil de viata. Din acest motiv incerc sa variez si alimentatia, dar incerc sa variez si sa nu exagerez nici cu sportul. Ma antrenez destul de hardcore in primul rand pentru ca imi dau seama ca dezvoltarea musculaturii este ceea ce ma conduce catre un corp aspectuos.

Din acest motiv iti voi mentiona in fiecare articol faptul ca si femeile au nevoie de un antrenament cu greutati! Nu este necesar sa faci numai cardio si sa arzi grasimili, trebuie sa construiesti si sa dezvolti muschi!

Factori care accelereaza rata metabolica:

  1. Marimea corpului. Un corp mare/masiv presupune mai multe celule de mentinut ceea ce necesita mai multe calorii. Prin urmare, persoanele mai inalte si chiar si cele mai corpolente (da, aici intra si persoanele supraponderale) au o rata metabolica mai mare.
  2. Ingrasarea. Acest fenomen neplacut iti accelereaza metabolismul intrucat fiecare miscare necesita o contractie musculara pentru a misca masa corpului, chiar si daca greutatea castigata este in grasime. Cu toate astea, grasimea nu este activa din punct de vedere metabolic, asa ca numai rata metabolica va creste in timpul miscarii.
  3. Compozitia corporala. Compozitia corporala reprezinta diferenta dintre masa corporala determinata de musculatura si cea determinata de grasime. Persoanele care au o masa musculara mai dezvoltata au si o rata metabolica mai mare prin comparatie cu persoanele care au aceeasi greutate in kilograme doar ca acestea provin dintr-un procent mai mare de grasime corporala. O persoana tonifiata arde mai multe calorii decat o persoane supraponderala in repaos pentru ca masa musculara este activa din punct de vedere metabolic.
  4. Sexul. Dupa cum stiai deja probabil, barbatii sunt cei favorizati de natura din acest punct de vedere intrucat au o masa musculara mai dezvoltata decat noi femeile in mod natural si datorita acesteia ard calorii mai multe. Masa musculara le creste mai usor datorita hormonilor masculini, testosteronul, care rezulta in diferenta dintre marimea corpului si a compozitiei acestuia.
  5. Varsta. Si acest aspect cred ca iti este cunoscut. Dupa varsta de 30 de ani incepe sa scada masa musculara si sa creasca tesutul adipos si in consecinta eforturile pe care le depunem pentru a ne mentine sanatosi si aspectuosi cresc si ele. Acest lucru se datoreaza in principal schimbarilor hormonale care conduc la scaderea metabolismului. Activitatea fizica regulata va incetini procesul si ne va mentine metabolismul pe culmile favorabile.
  6. Factori ereditari. Factorul genetic ne afecteaza metabolismul, din pacate. Stiu, este o veste trista, intrucat anumite persoane pot avea aceeasi greutate, acelasi continut de grasime si aceeasi varsta si cu toate astea sa fie tipuri diferite corporale ceea ce va rezulta si in rate metabolice diferite. Anumite gene pot determina o predispozitie catre cresterea grasimii corporale si utilizarea. Un copil fara vreun parinte obez are 10% sanse sa devina obez, un copil cu un parinte opez are 40% sanse sa ajunga si el obez, iar copiii cu ambii parinti obezi au 80% sanse sa ajunga la randul lor obezi. Totusi, in aceasta situatie, practicile in familie si cultura joaca un rol decisiv.
  7. Hormonii. Hormonii sunt mesageri chimici care circula prin sistemul circulator si controleaza multe procese chimice din organism si pot influenta metabolismul. O crestere a unora dintre cei mai importanti hormoni cu ajutorul exercitiului fizic regulat poate dezvolta masa musculara si poate aduce modificari in compozitia corporala.? Nivelurile mai scazute ale hormonilor tiroidieni pot rezulta intr-o scadere cu pana la 15% a ratei metabolice bazale si se considera ca rata metabolismului bazal creste cu 5% in momentul in care o femeie se afla in faza luteala a ciclului menstrual.
  8. Starea psihica. Stresul si anxientatea pot cauza o crestere rapida in consumul energetic. In momentul in care o persoana este “la limita” sau foarte nervos, emotional se afla intr-o stare de alerta si diferiti hormoni circula prin vasele de sange si le comunica celulelor sa descompuna depozitele de energie pentru a fi pregatite sa alimenteze cu mai multa energie.
  9. Temperatura. Daca ne este frig incepem sa tremuram, ceea ce arde multa energie prin contractiile constante urmate de relaxarea celulelor musculare incercand sa produca caldura si sa mentina temperatura corporala constanta. Dar si cand este foarte cald incepem sa ardem mai multe calorii prin procesul de transpiratie. Cand te antrenezi si depui effort fizic la un nivel alert, iti cresti in mod natural temperatura corporala.
  10. Obiceiurile alimentare. Metabolismul uman mai este afectat si de catre felul in care te alimentezi. Mancatul in exces, de exemplu, pune foarte mare stres pe hormonii implicati in metabolism. In momentul in care mananci prea mult in mod regulat, mancarea in exces creeaza dezechilibre hormonale care iti afecteaza nivelul energiei si abilitatea ta de a folosi calorii in mod eficient. In cele din urma, acest dezchilibru poate conduce la obezitate, diabet, afectiuni cardiovasculare si alte probleme serioase de sanatate. In egala masura, in momentul in care mananci prea putin si esti intr-un deficit caloric extrem, rata metabolica scade in consecinta.
  11. Sarcina/alaptatul. Acestea iti cresc rata metabolica, dar nu atat de mult incat sa iti permiti sa mananci pentru doua persoane. De multe ori femeile insarcinate considera ca tocmai asta trebuie sa faca, sa manance cantitati adecvate pentru doua persoane si problema este ca nici nu se alimenteaza adecvat, facand de multe ori alegeri proaste din punct de vedere calitativ. Miza trebuie sa fie aportul de nutrienti adecvat, nu cantitatea mare de mancare.
  12. Cofeina si fumatul. Ambele cresc rata metabolica, insa aceste metode sunt cu dus si intors. Este in regula daca mentii cantitatea de cofeina pe la 500 mg zilnic, pe cand tigarile nu au o “doza recomandata zilnic” si trebuie evitate. Nu te astepta sa scazi in greutate semnificativ in momentul in care te apuci de fumat si nici sa te ingrasi excesiv cand renunti la fumat. Fumatul creste rata metabolica cu aproximativ 3-7%.

Ce este metabolismul bazal?

Metabolismul bazal reprezinta energia minima pe care organismul trebuie sa o depuna in vederea mentinerii corpului in stare de repaus, treaz, viu (mai este denumit si cheltuiala energetica in repaus). Organismul isi desfasoara functiile si procesele vitale in stare de repaus: respiratie, circulatia sanguina, functia renala, reglarea temperaturii corporale etc.

Rata metabolica bazala reprezinta cam 60-70% din energia necesara zilnic, la care se adauga inca 5-10% pentru indeplinirea procesului de digestie, absorbtie si utilizare a nutrientilor (cu alte cuvinte ai nevoie de energie pentru a-ti obtine energia din alimente) – ceea ce se denumeste efectul termic al alimentelor. Este evident ca atunci cand duci un stil de viata mai sedentar, cu atat rata metabolica bazala zilnica are un procent mai mare in ecuatia totala a metabolismului.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum te afecteaza o cura de slabire extrema si efectul yo-yo

Ai incercat orice, in special ceea ce iti promitea rezultate rapide. Poate te-ai bagat si la cure de slabire in care mancai numai pere sau numai pepene sau ai inlocuit doua mese cu supa de varza... Dietele fara grasimi ...
 » mai mult...

Cum iti repari metabolismul dupa o cura de slabire de infometare sau o tulburare alimentara

In prima parte a articolului am dezbatut cam ce se intampla daca tii o cura de slabire extrem de restrictiva (gen dieta cu grapefruit, cura de slabire cu supa de varza, dieta de 700 de calorii zilnic, dieta cu un singur ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc desi tin dieta si fac sport?

Nu promovez dietele decat daca intr-adevar le consider eficiente si in general ai observat ca NICIODATA nu recomand infometarea (ceea ce majoritatea dietelor fac) sau eliminarea vreunei grupe alimentare (ceea ce multe ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici