Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cat tine mancarea in camara, frigider sau congelator?


depozitareDesi de multe ori pretindem ca nu avem suficienti bani de investit intr-o alimentatie sanatoasa statisticile arata ca anual se arunca o cantitate foarte mare de alimente. Pe mine ma inspaimanta fiecare stire legata de tema asta mai ales ca pe planeta sunt atatea locuri in care lumea moare de foame.

Normal ca nu spun sa ne chinuim sa consumam alimente expirate daca nu mai sunt bune, insa vreau sa te informez si pe tine ca o multime dintre produsele perisabile pe care le arunci imediat cum le-a expirat termenul au de fapt o viata mai lunga decat termenul de valabilitate scris pe eticheta... asta daca ai grija cum le depozitezi.

Cum se pastreaza mai bine alimentele?

Afla ce trucuri de depozitare a alimentelor poti pune si tu in aplicare pentru a prelungi data de expirare inclusiv a unor produse precum laptele si ouale.

1. Ierburile aromate

  • Corect: Pastreaza-le in prosoape de hartie pentru a absorbi umiditatea, pune-le intr-o punga de plastic si aseaza-le in cutia frigiderului.
  • Incorect: nu tine busuiocul in frigider, frigul ii reduce aroma, tine-l in apa pe un pervaz luminat.

2. Ouale

  • Corect: tine ouale in carton pe un raft de-al frigiderului. Asa le vei putea consuma cu pana la 3-4 saptamani dupa data de expirare.
  • Incorect: nu aseza ouale pe usa frigiderului, acolo unde vor fi vulnerabile fluctuatiilor de temperatura.

3. Carnea

  • Corect: aseaza carnea in compartimentul pentru carne - este creat special pentru a mentine aerul rece o poate ajuta sa reziste cu pana la 3-5 zile peste termenul de valabilitate.
  • Incorect: nu uita sa resigilezi pachetul.

4. Rosiile

  • Corect: daca ai cumparat rosii cherry (rosii sau galbene) in caserola atunci baga-le in frigider exact asa. Daca vrei sa lasi rosiile la copt, atunci tine-le afara - temperaturile reci stopeaza colorarea, dar si dezvoltarea aromei si a nutrientilor. Odata ce au devenit rosii, atunci depoziteaza-le in frigider.
  • Incorect: nu aseza rosiile langa alte legume, avand in vedere ca elibereaza etilena.

5. Branza maturata

  • Corect: infasoar-o in plastic sau folie impermeabila. Asa branza va putea fi consumata cu pana la 4 luni dupa expirarea termenului de valabilitate.
  • Incorect: nu o arunca la primul semn de mucegai. Branza maturata face mucegai la exterior si nu este o problema daca vei curata partea aceasta si inca vreo 50 mm sub el.

6. Iaurtul

  • Corect: depoziteaza iaurtul la 1-2 grade, asa va rezista cu pana la 10 zile peste date de expirare. Dupa ce l-ai deschis, consuma-l in maxim 3-4 zile.
  • Incorect: daca iaurtul a inceput sa se separe, amesteca-l si bucura-te de el.

7. Laptele

  • Corect: cumpara lactatele ultimele pentru a le tine cat mai putin timp expuse temperaturii ambientale si baga laptele in spatele frigiderului cum ai ajuns acasa, acolo unde este temperatura cea mai scazuta.
  • Incorect: nu aseza laptele pe usa frigiderului.

8. Ceapa, arpagic, usturoi

  • Corect: depoziteaza-le intr-un loc cald, uscat, de exemplu pe masa din bucatarie.
  • Incorect: nu le aseza langa fructe care se coc pentru ca aceste legume contin cumpusi de sulf care pot pata alte produse in momentul in care sunt tinute in vecinatatea acestora. Nu le pune nici in frigider pentru ca expunerea la frig si umiditate le poate face sa putrezeasca si sa infloreasca.

9. Pepenele

  • Corect: lasa-l pe masa din bucatarie timp de o saptamana daca vrei sa se coaca, ceea ce aproape ca va dubla cantitatile de licopen si beta-caroten din acesta. Baga-l in frigider cu o zi inainte de consum.
  • Incorect:  il depozitezi langa alte fructe. Pepenele se poate strica usor in contact cu etilena, un compus eliberat de fructe care creste viteza de deteriorare.

10. Ciuperci

  • Corect: aseaza ciupercile nespalate intr-o punga de hartie in frigider. Daca tii ciupercile intr-un spatiu in care este frig si uscat previi dezvoltarea bateriilor, iar punga de hartie protejeaza impotriva deshidratarii.
  • Incorect: speli ciupercile inainte de depozitare.

11. Nectarine, cirese, prune, piersici

  • Corect: lasa-le sa se coaca la temperatura ambientala si baga-le apoi la frigider. Pentru a prelungi viata acestor fructe, scoate-le samburii, fierbe-le intr-un sirop simplu pentru cateva minute, lasa-le la racit si depoziteaza-le intr-un recipient etansat in congelator.
  • Incorect: le bagi la frigider inainte de a fi moi si de a fi coapte.

12. Strugurii

  • Corect: aseaza-i intr-o punga de plastic cu ventilatie, arunca-i pe cei stricati si infasoara-i intr-un prosop de hartie pentru a absorbi umiditatea in exces care poate determina dezvoltarea mucegaiului.
  • Incorect: ii speli inainte de a-i manca, incurajezi dezvoltarea mucegaiului.

13. Legume cu frunze verzi

  • Corect: sterge-le de apa inainte de depozitare, umiditatea in exces determina descompunerea. Infasoara-le intr-un prosop de hartie, baga-le intr-o punga de plastic si aseaza-le in sertarul frigiderului.
  • Incorect: le tii in apropierea fructelor care produc etilen, precum rosiile.

14. Fructele de padure

  • Corect: inlatura bucatile stricate pentru ca le vor afecta pe toate celelalte.
  • Incorect: le speli inainte de depozitare.

15. Merele

  • Corect: pune-le in pungi de plastic in sertarul frigiderului. Piureul de mere combinat cu niste indulcitor rezista bine la congelator, la fel ca si feliile de mere stropite cu niste suc de lamaie pentru prevenirea oxidarii.
  • Incorect: le asezi langa legume, care se pot strica rapid de la etilenul pe care merele il produc.

16. Cartofii

  • Corect: tine cartofii intr-un spatiu racoros, intunecat, iar cartofii rosii pot fi tinuti si la frigider.
  • Incorect: ii tii la lumina, acest lucru stimuleaza dezvoltarea unei toxine care poate fi perioculoasa in cantitati mari. Tine cartofii mai mici departe de mere si pere, intrucat acestea pot imprumuta din aroma acestora.

17. Sparanghel

  • Corect: baga betele de sparanghel la frigider, cu capetele infasurate in prosoape de hartie si cu o  punga de hartie deasupra.
  • Incorect: le bagi in apa, metoda asta va creste viteza de dezvoltare a bacteriilor si va grabi procesul de descompunere.

18. Morcovii

  • Corect: taie-le frunzele pentru prelungirea timpului de depozitare. Baby carrots decojiti pot sta oriunde in frigider, insa morcovii mari cu coaja sunt mult mai sensibili la etilen.
  • Incorect:  asezi morcovii langa fructe - dupa o saptamana-doua acestia se vor amari si nu vor mai fi comestibili.

19. Nucile

  • Corect: depoziteaza-le la temperatura ambientala - daca ai in plan sa le consumi cam intr-o luna-doua. daca nu, pune-le la frigider unde le poti tine pana la un an.
  • Incorect: le tii in apropierea surselor de caldura, care pot determina rancezirea uleiurilor.

20. Cereale si faina

  • Corect: poti tine cerealele pe care le consumi regulat la temperatura ambientala, intr-un loc totusi racoros si uscat.
  • Incorect: nu le depozitezi in recipiente etase. Acestea sunt cele mai eficiente impotriva insectelor.

21. Uleiurile

  • Corect: redu expunerea la aer, lumina si caldura. Tine-le inchise bine cand nu le folosesti si opteaza pentru recipiente inchise la culoare sau acopera o sticla transparenta cu folie.
  • Incorect: le asezi langa aragaz sau cuptor. Caldura determina rancezirea uleiurilor.

22. Bananele

  • Corect: tine bananele departe de alimente sensibile la etilen precum fructele de padure, castravetii, legumele cu frunze verzi, cartofii dulci sau pepenele. Infasoara-le coada intr-o folie de plastic daca vrei sa nu se coaca prea repede.
  • Incorect: le depozitezi in frigider, nu se mai coc si devin maronii.

23. Cafeaua

  • Corect: o tii in recipient opac si etansat, departe de caldura.
  • Incorect: o tii la frigider. Aroma cafelei este alterata de catre fluctuatiile de temperatura. Poti depozita cafeaua la frigider daca nu ai de gand sa o tot scoti pentru consum.




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Ce sunt proteinele complete si proteinele incomplete si cum le obtinem din surse animale si vegetale?

Proteine reprezinta o parte esentiala a alimentatiei tale. Acest nutrient are o multime de functii in organismul nostru, precum dezvoltarea unui tesut muscular perfect tonifiat si crearea unor enzime digestive. Nu ...
 » mai mult...

Slabire si sanatate - beneficiile oferite de dieta Paleo

Odata ce am scris despre pericolul pe care il prezinta cerealele asupra sanatatii, m-am gandit sa scriu si cate ceva despre dieta Paleo care pare a castiga din ce in ce mai mult teren atat in lumea sportivilor cat si in ...
 » mai mult...

Alimente aparent sanatoase care produc inflamatie in organism

In ultimii ani am inceput sa citim sau sa vedem cam peste tot cum se ridica semnale de alarma cu privire la inflamatia din organism. Cred ca deja am inteles cu totii ca este un fenomen de care trebuie sa ne ferim dar nu ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici