Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cat trebuie sa dormi pentru a sustine sanatatea?


somnDupa ce am scris despre ce sa mananci si ce sa nu mananci inainte de culcare, am decis sa iti fac si un expozeu legat de afectiunile la care te expui in functie de cat dormi si cum dormi. De asemenea, nu uita sa citesti si despre cum pozitia de somn iti influenteaza calitatea somnului.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista patru mari tipare de somn, incadrate in functie de regimul alimentar adoptat, iar fiecare dintre aceste probleme pot influenta sau preveni aparitia anumitor probleme, de la ingrasare, metabolism lent, hipotiroidism, infarct, obezitate sau chiar diabet.

Somnul este la fel de important pentru sanatate precum alimentatia, iar dupa cum bine se stie, ceea ce mancam ne poate ajuta sa prevenim sau, din contra, sa provoace aparitia anumitor boli. Acelasi lucru se intampla si cu somnul: orele de odihna pot influenta starea de sanatate.

Sa descoperim impreuna cele patru tipare de somn si ce trebuie sa mancam pentru o sanatate de fier:

Dormi sub 4 ore? Te expui riscului de obezitate si diabet

Persoanele care dorm mai putin de patru ore pe noapte pot fi recunoscuti cu usurinta in timpul zilei, in special din cauza starilor letargice si a oboselii accentuate care li se citeste pe chip.

Acestea prezinta un nivel scazut de energie si dificultati de concentrare, iar acest lucru este cauzat in mare parte de alimentatia haotica (carbohidrati insuficienti, lipsa alimentelor cu continut bogat in antioxidanti, deshidratarea etc.).

La ce te expui daca nu iei masuri: acest tipar de odihna este catalogat ca fiind cel mai periculos deoarece poate predispune organismul la un risc cresc crescut de obezitate si diabet zaharat.

Aceste probleme apar ca urmare a privarii organismului de somn, ce au drept consecinta dezechilibrul productiei de insulina, hormon esential secretat de pancreas, implicat in metabolizarea zaharurilor din organism.

Timpul scurt de odihna este de asemenea un factor important de risc pentru cresterea in greutate. Lipsa somnului incetineste metabolismul si determina cresterea nivelurilor de cortizol, numit si hormon al stresului, ceea ce duce la o pofta exagerata de mancare, in special pofta de alimente hipercalorice, bogate in grasimi nocive.

5-6 ore de somn/noapte nu sunt de ajuns pentru sanatate

Majoritatea persoanelor care sunt angrenate in societatea actuala nu dorm mai mult de sase ore pe noapte, din cauza stresului care este adus si in sanul familiei odata plecati de la serviciu, ori din cauza tehnologiei care avanseaza si ne tine tot timpul in priza.

Potrivit specialistilor, cei care dorm intre 5-6 ore pe noapte consuma o mare cantitate de calorii iar din regimul alimentar tind sa lipseasca vitamina C, seleniu si substante nutritive care ajuta la protejarea impotriva bolilor si care reduc inflamatia.

Astfel de persoane sunt la mare risc de a face accident vascular cerebral si atac de cord, desi nu au probleme cu greutatea sau antecedente familiale. A fost dovedit stiintific faptul ca persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au un risc cu patru ori mai crescut de a face AVC si de doua ori mai multe sanse de a suferi de boli de inima.

  • Ce poti face: vestea buna in cazul unor astfel de situatii este ca poti preveni eventualele probleme de sanatate, chiar daca nu poti mari intervalul de somn. Asadar, consuma cat mai multe alimente cu continut crescut de vitamina C (citrice, macese, ardei iute, ardei gras, coacaze, kiwi, legume cu frunze verzi etc.) si seleniu (ciuperci, nuci de Brazilia).

Nu te poti trezi nici dupa multe ore de somn? Poti avea disfunctii tiroidiene

Cei care obisnuiesc sa doarma peste noua ore pe noapte si totusi se trezesc obositi si resimt o lipsa de energie pe parcursul zilei ar trebui sa consulte un medic deoarece ar putea suferi de anumite probleme la nivelul tiroidei.

Cel mai probabil aceste persoane vor fi diagnosticate cu hipertiroidie, o afectiune reprezentata de productia insuficienta de hormoni tiroidieni, care duce la simptome precum oboseala excesiva, lipsa de energie, metabolism lent, somnolenta atat pe parcursul noptii cat si in timpul zilei.

  • Riscuri la care te expui: daca nu mergi la un control atunci cand sesizezi ca dormi mai mult de noua ore pe noapte si ignori acest aspect, fara sa iei in calcul ca in spatele acestor simptome pot sta anumite disfunctii tiroidiene, mai devreme sau mai tarziu te poti confrunta cu complicatii ale acestei afectiuni precum: acumularea de lichid in jurul inimii, cresterea nivelului de colesterol si trigliceride, risc crescut de afectiuni cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale.
  • Solutii: mareste aportul de teobromina (un alcaloid care elibereaza chimicalele din creier responsabile pentru buna noastra dispozitie) prin consumul a cel putin 30 de grame de ciocolata neagra pe zi si de colina (nutrient esential pentru functionarea creierului), care se gaseste din belsug in broccoli, oua, lapte sau germeni de grau.

Somnul ideal: intre 7-8 ore pe noapte

Daca te numeri printre persoanele care se incadreaza in acest tipar de somn, felicitari! inseamna ca mananci sanatos, la ore potrivite, te hidratezi corespunzator, iar creierul tau reactioneaza in consecinta.

Continua cu acest stil de viata, adauga cateva ore de miscare pe saptamana si rezultatele vor fi o sanatate de invidiat si un corp armonios!





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc? 5 greseli pe care le poti comite

In prima parte a articolului am discutat despre cateva dintre regulile de baza care te vor tine pe drumul cel bun spre o sanatate de fier si spre atingerea obiectivelor de fitness sau de orice fel, de ...
 » mai mult...

Beneficiile consumului de ceai rosu Rooibos

Band un minunat ceai rooibos cu aroma de vanilie am inceput sa ma intreb cam care ar fi beneficiile pe care acesta mi le aduce. Si desigur ca am decis sa impartasesc noile informatii pe care le-am aflat si cu tine. Eu ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici