Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Alimentatie pentru arderea grasimilor si sanatate


mancat sanatosIn prima parte am discutat notiunile generale despre cum sa slabesti mancand si ceea ce-ti place si acum continuam cu notiunile mai importante legate de cum sa slabim, sa ne imbunatatim compozitia corporala (tonifiere, ardere de grasime), dar si despre cum sa ne hranim pentru a fi sanatosi.

Pentru moment, insa, iata ce trebuie sa intelegi:

  • Slabirea semnificativa implica sa arzi mai multa energie decat consumi
  • Luarea in greutate semnificativa implica fix opusul: arzi mai putina energie decat consumi

Am discutat despre slabire si deficit caloric si, in afara unor circumstante special, regula echilibrului energetic dicteaza rezultatele obtinute.

Echilibrul macronutrientilor

Am zis ca privim mai profund decat “o calorie e o calorie” si asta este primul aspect.

Macronutrientii reprezinta oricare componente nutritionale ale dietei necesari in cantitati relativ mari, precum proteine, carbohidrati, grasimi si minerale precum calciu, zinc, fier, magneziu si fosfor.

Cand vorbim despre dieta, insa, macronutrientii se refera in general la proteine, carbohidrati si grasimi.

Macronutrientii sunt importanti pentru ca nu urmarim numai sa pierdem kilograme sau sa castigam greutate, ci vrem sa optimizam si compozitia corporala, iar din acest punct ne intereseaza echilibrul macronutrientilor la fel de mult ca si caloriile pe care le mancam.

Proteinele sunt macronutrientul cel mai important. Ele determina cat de eficitn castigi masa musculara si cat de bine o mentii, ceea ce conduce la un aspect armonios si, in multiple feluri, cum te vei simti.

Ce sa mananci pentru slabire si sanatate?

Asa cum am zis, poti slabi si mancand prost atata timp cat esti in deficit caloric. Totusi, simplul fapt ca POTI manca o dieta proasta nutritional nu inseamna ca AR TREBUI.

Exista un motiv pentru care persoanele care consuma cantitati mari de fructe si legume sunt per total mai sanatoase si au sanse de a trai mai mult si mai bine, fara teama bolilor trecandu-le pe sira spinarii.

Legumele si fructele sunt pline de vitamine si minerale, dar mai contin si fitonutrienti care ofera o varietate larga de beneficii pentru sanatate.

Doua exemple bune sunt sulforafanul si antocianinele, care sunt gasite in principal in broccoli si afine, respectiv.

Chiar daca un corp tonifiat si fit, cu antrenamente regulate, poate combate o serie de efecte negative ale unei diete nesanatoase, insa de ce sa nu ne bucuram de ambele posibilitati pozitive?

De exemplu, majoritatea surselor de calorii pe care le-as recomanda sunt:

  • avocado
  • legume cu frunze verzi
  • ardei grasi
  • varza de Bruxelles
  • ciuperci
  • cartofi copti
  • cartofi dulci
  • banane si fructe de padure
  • iaurt si kefir
  • oua
  • seminte (in, dovleac, susan si floarea soarelui)
  • fasole
  • migdale, pecan, caju, alune de padure, alune de Macadamia
  • orz, ovaz, quinoa, orez brun
  • halibut, cod, tilapia, ton, biban
  • carne slaba de vaca, porc, miel, pui, curcan

Conteaza cand mananci?

La modul general, nu conteaza cand mananci. Atata timp cat acorzi atentie echilibrului energetic si macronutrientilor, iar necesarul il obtii din alimente “curate” preponderent, cand mananci si cate mese ai nu va sta in calea atingerii obiectivelor.

Poti manca 3 sau 7 mese pe zi, poti sari peste micul dejun si poti manca oricand iti doresti carbohidrati.

Totusi, daca faci antrenamente serioase la sala, tine cont si de aceste aspecte:

  • exista destul de multe dovezi conform carora consumul de proteine inainte de dupa antrenamentele cu greutati te poate ajuta la dezvoltarea musculara si fortei pe o perioada mai lunga de timp
  • mai exista si dovezi care sustin ca un consum de carbohidrati dupa antrenament poate conduce la efecte insulinice anticatabolice

Deci daca ridici greutati in mod regulat, iti recomand 30-40g de proteine inainte si dupa antrenamente. 30-50g de carbohidrati inainte de antrenamentul cu greutati sunt ideale pentru imbunatatirea performantei si 1g carb/kg de masa corporala dupa antrenament iti va ajunge.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Alimente sanatoase pline de nutrienti bune si pentru slabit

Inca mai primesc intrebari legat de ce ar trebui sa mancam. Pe de-o parte, multa lume se plange de cat de scumpa este mancarea sanatoasa. Pe de alta parte, multe persoane deja nu mai stiu ce sa manance avand in vedere ...
 » mai mult...

Cum sa mananci sanatos fara sa renunti la placerile culinare?

Daca vrei sa stii cum sa mananci sanatos fara a trebui sa renunti la ceea ce iti place cu adevarat, atunci sigur te va interesa acest articol. De la bun inceput iti zic ca inteleg de ce te poate descuraja mancatul ...
 » mai mult...

Care sunt beneficiile si pericolele consumului de germeni si vlastari?

Germenii au fost intotdeauna un aliment nutritiv cu o popularitate ridicata printre persoanele care isi doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Acestia contin mai putine calorii in comparatie cu alte tipuri de gustari ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici