Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt diferentele intre alergiile alimentare si intolerantele alimentare?


alergii intolerante alimentareDin nou va trebui sa scriu despre ceva ce ma preocupa personal, dar banuiesc ca tema alergiilor si intolerantelor alimentare este oricum un subiect de interes pentru destul de multe persoane. Si daca inca nu ti-a suscitat interesul pana acum, cu siguranta intr-un anumit punct al vietii iti vei da seama ca nu poti sa traiesti cu adevarat liber de orice disconfort fara sa iti rezolvi aceste probleme, fie ele la nivelul sistemului imunitar sau al sistemului digestiv.

De testul pentru intolerante alimentare York s-a tot vehiculat si multa lume se pare ca isi pune increderea in el. Chiar si asa, exista o multime de persoane care sustin ca nu este eficient la cat de mult costa si ca rezultatele sale nu sunt reale si concludente, plus ca se bazeaza pe eliminarea unor categorii intregi de alimente nu a unora in parte. Cu toate astea, nu putem sa nu observam cum foarte multe persoane chiar sustin ca si-au imbunatatit cu mult starea digestiva datorita lui, fiind totusi o modalitate mai clara de identificare a ceea ce ne afecteaza digestia sau cel putin mai usoara decat cea a eliminarii treptate a unor alimente din dieta.

Nu voi dezbate eficienta testelor pentru intolerante alimentare in acest articol, ci voi incerca sa expun diferentele intre alergiile alimentare si intolerantele alimentare, o tema care cu siguranta da batai de cap multora.

Care este diferenta intre alergiile alimentare si intolerantele alimentare?

Intre alergiile alimentare si intolerantele alimentare exista si o serie de asemanari asa ca este bine sa trasam si diferentele esentiale intre cele doua tipuri de manifestari ale afectiunilor care ne fac viata cu mult mai neplacuta.

Ce sunt alergiile alimentare si care sunt simptomele alergiilor alimentare?
Alergiile alimentare se manifesta in momentul in care sistemul imunitar percepe in mod eronat anumite substante ca fiind periculoase.

Dintre simptomele alergiilor alimentare putem mentiona:

  • apar brusc
  • pana si o cantitate mica dintr-un aliment la care esti alergic poate provoca alergia alimentara
  • se manifesta de fiecare data cand consumi alimentul
  • iti poate pune viata in pericol

Intolerantele alimentare

  • pot aparea gradual
  • pot avea loc uneori numai in cazul unui consum foarte mare din respectivul aliment la care ai intoleranta
  • pot aparea uneori numai daca alegi sa consumi un aliment foarte des
  • nu reprezinta un pericol pentru viata

Simptome similare ale alergiilor alimentare si ale intolerantelor alimentare

  • greata
  • dureri de stomac
  • diaree
  • varsaturi

Simptome care fac diferenta intre alergiile alimentare si intolerantele alimentare

In momentul in care un aliment iti irita stomacul sau organismul nu il poate digera adecvat, aceasta este intoleranta alimentara. Este posibil sa ai unul dintre aceste simptome:

  • balonare, crampe sau flatulenta
  • arsuri gastrice
  • dureri de cap
  • iritabilitate sau nervozitate

O alergie alimentara are efecte asupra sistemului imunutar. Acesta confunda alimentul cu un produs daunator si il ataca. Iti poate afecta intregul organism sau numai stomacul. Simptomele includ:

  • iritatii, urticarie sau mancarimi
  • incapacitatea de a respira
  • dureri in piept
  • scaderea brusca a tensiunii, probleme la inghitire sau respiratie (conduc la socul anafilactic) - acestea deja sunt simptome ingrijoratoare cand trebuie sa suni la 112 imediat

Alergiile alimentare vs intolerantele alimentare

Ele sunt cauzate de imposibilitatea corpului de a digera anumite substante. Alimentele care provoaca intolerante sunt diferite de cele care declanseaza reactii alergice. Drojdia, albusul de ou, laptele de vaca si glutenul sunt implicate de regula in aparitia intolerantelor, iar capsunile, crustaceele, alunele si soia produc reactii alergice.

Alergiile alimentare au o frecventa mai redusa decat intolerantele. In urma cu 10 ani, 40% din populatie avea cel putin un tip de intoleranta. in prezent insa, opt din zece romani sunt afectati de aceasta problema, releva un studiu recent efectuat la noi in tara si care a inclus peste 800 de persoane. „Procesarea si tehnologizarea alimentelor au dus la modificarea structurii acestora. Asa se explica frecventa tot mai mare a intolerantelor", sustine medicul nutritionist Ionut stefan din Bucuresti, colaborator York Test.

Simptomele sunt asemanatoare intre intolerante si alergii alimentare

Pentru ca alergiile alimentare se manifesta similar intolerantelor, adeseori, cele doua sunt confundate. Persoanele alergice se confrunta cu eruptii cutanate care provoaca mancarimi si cu edeme (umflaturi) la nivelul buzelor, fetei si membrelor. De asemenea, pot aparea dificultati de respiratie, crampe abdominale, diaree, varsaturi si ameteli. Intolerantele provoaca si ele tulburari de tranzit intestinal si eruptii cutanate.

O diferenta intre manifestari este ca alergiile pot produce soc anafilactic, o reactie care pune viata in pericol, pe cand intolerantele provoaca dificultati de respiratie (bronsita astmatiforma), dar fara a fi atat de periculoase. O alta deosebire intre cele doua ar fi ca, in caz de alergie, manifestarile sunt imediate, pe cand in caz de intolerante, ele se pot instala chiar si dupa 24 de ore. „in plus, spre deosebire de alergiile alimentare, in cazul carora raspunsul imun se mentine toata viata, intolerantele se pot atenua. De exemplu, un aliment la care organismul prezinta intoleranta va fi eliminat din dieta aproximativ trei luni. Apoi, alimentul respectiv poate fi consumat, dar in cantitati mici si nu zilnic", explica medicul Ionut stefan. Manifestari atipice Printre simptomele intolerantelor alimentare se numara oboseala si insomniile, care nu sunt intalnite la persoanele alergice.

Aceste manifestari sunt insa generale, motiv pentru care sunt trecute cu vederea, iar intoleranta nu este diagnosticata.

  1. Alimente care provoaca alergii alimentare mai comune: alune, nuci, lapte, oua, soia, peste/fructe de mare, grau, seminte de susan (cam toate contin proteine).
  2. Intolerantele alimentare apar in general la: gluten, lactoza




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Mituri demontate despre cum obtii un abdomen plat si tonifiat

Imi dau seama ca in ceea ce priveste antrenamentele, abdomenul este usor ignorat de catre mine. Nu sunt mare pasionata a unui singur tip de antrenament si poate din aceasta cauza imi imaginez ca nimeni nu e. Plus ca, ...
 » mai mult...

Slabire si sanatate - beneficiile oferite de dieta Paleo

Odata ce am scris despre pericolul pe care il prezinta cerealele asupra sanatatii, m-am gandit sa scriu si cate ceva despre dieta Paleo care pare a castiga din ce in ce mai mult teren atat in lumea sportivilor cat si in ...
 » mai mult...

Cum ne afecteaza toxinele depozitate in celulele de grasime?

Nu cred ca mai e necesar sa subliniez cate probleme de sanatate pot fi generate de o crestere in greutate excesiva. Obezitate si ingrasatul cu multe kilograme conduc la afectiuni precum diabet, tensiune arteriala sau ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici