Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cat de sanatoasa este dieta cu supa de varza?


dieta cu supa de varzaNu se putea sa nu vorbim despre multiplele beneficii ale uneia dintre cele mai cunoscute legume cu frunze verzi, varza (mai ales dupa toata nebuni cu dieta cu supa de varza). Totusi povestea cu varza si dieta cu supa de varza nu este numai pozitiva.

Efecte adverse ale consumului de varza si ale dietei cu supa de varza

Consumata in cantitati prea mari, varza poate cauza si efecte negative, precum flatulenta, diaree, interactiuni cu medicamente sau hipotiroidism.

1. Flatulenta

Varza contine cantitati semnificative de rafinoza, o trizaharida nedigerabila. Acest zaharid este un tip de carbohidrat complex care trece prin intestine nedigerat si cauzeaza flatulenta.

Alte simptome asociate cu flatulenta care ar putea fi rezultatul consumului de varza ar fi senzatia de voma, disconfort abdominal sau balonare.

2. Diaree

Varza contine 2g de fibre la 100g. Fibrele insolubile din varza sustin o buna digestie. Insa consumul unei cantitati prea mare de fibre poate contribui la simptome ale diareei sau iti poate bloca intestinele rezultand in neplacuta constipatie (da, fibrele in cantitati adecvate ajuta digestia, dar prea multe fibre conduc la constipatie).

In plus, persoanele care fac tratament pentru cancer este posibil sa isi doreasca sa stea departe de varza avand in vedere ca ar putea veni ca efect in plus pe langa diareea provocata de chimioterapie.

3. Interfereaza cu medicamente

Varza contine cantitati mari de vitamina K, o vitamina care sustine coagularea sangelui. Consumul unei cantitati prea mari de varza poate interfera cu medicamentele anticoagulante, evident. Totusi o portie de varza (aproximativ 300g) nu iti va afecta cu nimic utilizarea medicamentelor.

Consumul zilnic recomandat de varza pentru barbati este de 120mg, iar pentru femei de 90mg. 150G varza alba contin 53mg de vitamina K, iar de varza rosie, 34mg.

4. Hipotiroidism

Asa cum probabil ai mai citit, cruciferele nu fac bine celor care sufera de tiroida. Varza este leguma crucifera, deci te poate afecta in special daca suferi de hipotiroidism. Deficienta de iod combinata cu consumului mare de varza (referindu-ma la 1000-1500g zilnic) ar putea rezulta in proasta productie a hormonilor tiroidieni.

Glucozinulatii sunt compusi care contin sulf si nitrogen, care apar din abundenta in varza. Reactiile chimice cu acesti compusi ar putea interfera cu productia hormonului tiroidieni sau sa cauzeze eliberarea unui anumit ion care concureaza cu absorbtia de iod. Glanda tiroida are nevoie de hormonii tiroidieni pentru a functiona adecvat. Daca exista procese care limiteaza productia de iod creste riscul dezvoltarii hipotiroidismului. Totusi, consumul de varza independent de carentele de iod nu creste riscul de hipotiroidism.

5. Foame, oboseala si surmenare

Aici vorbim despre dieta cu supa de varza care incurajeaza un consum extrem de redus de calorii si o lipsa aproape totala de grasimi sanatoase sau proteine. Dieta este bazata pe putine calorii si asa-zisele alimente cu calorii negative. Da, slabesti, numai ca pretul pe care il platesti (pe langa efectul yoyo ulterior) este o senzatie de foame aproape constanta pe care vei incerca sa o tii in frau cu un consum si mai ridicat de supa de varza. Asa cum am mentionat anterior, acest lucru poate fi periculos pentru sanatatea ta, nu numai din cauza motivelor enuntate dar si din cauza consumului insuficient de nutrienti esentiali.

Grasimile sanatoase si proteinele furnizeaza numeroase beneficii, inclusiv imbunatatirea energiei, satietate si placerea de a manca. Grasimile sunt necesare si pentru absorbtia anumitor nutrienti si proteinele contribuie la imbunatatirea fortei musculare. Fara grasimi si proteine, sansele de a resimti oboseala, foame si surmenare cresc semnificativ.

6. Probleme de inima si dezechilibre electrolitice

Unul dintre pericolele dietelor cu consum foarte putin de calorii, dietele de infometare, precum dieta cu supa de varza implica inima. Un consum mai scazut de 800 de calorii pe zi este asociat cu un puls neregulat, care poate deveni fatal. Un puls neregulat este periculos in mod deosebit daca ai si o istorie de probleme de inima.

Dietele cu putine calorii sunt de cele mai multe ori deficitare in alimente hidratante, precum cantitati adecvate de fructe si legume.

Odata ce va trebui sa consumi intreaga zi supa de varza, nu vei mai bea apa, iar acest lucru va conduce si la deshidratare. Deshidratarea vine insotita de nenumarate simptome printre care oboseala, slabirea corpului si ameteli.

7. Efecte emotionale negative ale dietei cu supa de varza

Dieta cu supa de varza poate avea efecte adverse si asupra sanatatii emotionale. Restrictiile calorice ale meselor normale si gustarilor pot cauza sentimentul frustrarii si privatiunii. Asociatia Nationala a

Tulburarilor Alimentare (SUA) sustine faptul ca dietele sunt asociate cu scaderea increderii in sine si imaginii personale, cresterea sanselor de anxietate, depresie si a riscului de boli mentale, precum anorexia, bulimia si mancatul compulsiv.

8. Dieta cu supa de varza conduce la ingrasare

Eficienta dietei cu supa de varza nu este dovedita stiintific. De fapt, asa cum am tot incercat sa subliniez de-a lungul timpului, nicio dieta restrictiva nu poate oferi rezultate sustenabile. Dietele restrictive pot reduce metabolismul si cresc sansele ingrasarii dupa ce le inchei.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...

Beneficiile 5-HTP - supliment pentru slabit, depresie sau insomnii

Cat de greu mai e sa gasesti un supliment care intr-adevar te ajuta sa slabesti fiind si sanatos dar si ridicat in slavi doar de un aparat de marketing? Daca ati citit mai multe articole de-ale mele ati observat ca sunt ...
 » mai mult...

Cum stii ca ai nivelul de cortizol crescut?

Faptul ca stresul dauneaza grav sanatatii nu mai este un secret pentru nu nimeni, insa tratarea simptomelor se pare ca inca nu este imbratisata de catre toata lumea. Desi pretindem ca ne dorim pace interioara, liniste ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici