Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce alimente nu sunt permise daca suferi de hipotiroidie? Goitrogenii si felul in care actioneaza.


crucifereRecunosc ca ma speriasem putin cand am citit ca broccoli si conopida mi-ar putea afecta tiroida! Chiar recent mi-am facut analizeze de tiroida si au iesit foarte in regula si ma gandeam ca poate va trebui sa le refac daca imi mentin alimentatia actuala in care mananc multe crucifere. M-am mai linistit insa dupa ce am inceput sa citesc despre subiect in profunzime.

Ma poate afecta consumul de broccoli si alte alimentele sanatoase?

De la ce a pornit aceasta temere conform careia cruciferele ar dauna sanatatii ca doar cu totii stim cata valvataie se facea in jurul consumul de broccoli si de legume in general. Sa fie oare adevarat ca anumite legume pot dauna anumitor persoane?

Au fost facute o multime de studii cu privire la legatura dintre legumele crucifere (in special asupra fitochimicalelor gointrogenice) si hipotiroidism (secretia insuficienta a hormonilor tiroidieni) si cum consumul de legume crucifere precum broccoli, varza, conopida sau varza de Bruxelles ar putea pune in pericol sanatatea celor afectati de probleme de tiroida.

Legumele crucifere contin glucosinolati care formeaza o substanta denumita goitrina – un hormon care interfereaza cu sinteza hormonilor tiroidieni – in momentul in care sunt metabolizati. Cand animalele consuma

Un studiu din anul 1983 a aratat ca un consum ridicat de legume crucifere cauzeaza hipotiroidism in cazul animalelor. Cu toate acestea, efectele consumului de legume crucifere asupra tiroidei umane nu au putut fi observate decat in situatia unei carente de iod. Cu alte cuvinte, un consum moderat de legume crucifere si un consum adecvat de iod nu vor produce probleme medicale. Doza recomandata de iod pentru adulti este de 150 mg, iar fructele de mare si algele reprezinta surse grozave de iod.

Alimentele care afecteaza glanda tiroida

Sa elaboram totusi de unde a pornit teama legata de alimentele ce dauneaza glandei tiroide.

Studiul asupra legumelor crucifere a inceput inca din anii '50 cand un grup de cercetatori si-a ridicat intrebarea daca nu cumva acele legume sanatoase – broccoli si conopida – ar putea contine niste compusi chimici care nu ar sprijini imbunatatirea sanatatii ci, dimpotriva, ar compromite starea de sanatate si, in special, starea de sanatate a glandei tiroide. De atunci a si aparut termenul “goitrogenic”, pe care acestia l-au folosit pentru a descrie activitatea acestor compusi chimici.

De atunci, oamenii de stiinta au descoperit din ce in ce mai multe despre substantele goitrogenice, efectele acestora si cum functioneaza.

In ultimii 50 de ani totusi, cercetatorii au determinat ca nu exista de fapt substante cu efecte negative extreme, ci ca mai degraba exista anumite alimente ce nu sunt compatibile cu istoricul sanatatii si statusul sanatatii anumitor indivizi. De asemenea, s-a mai descoperit si ca anumiti nutrienti – precum tirozina, iodul si seleniul – joaca un rol unic in sanatatea glandei tiroide.

Prin urmare, nu degeaba tot militez eu pentru controale si analize perioadice. Este esential sa iti descoperi carentele de diverse minerale si vitamine intrucat acestea determina o multime de alegeri pe care le vei face in privinta stilului tau de viata.

Cum actioneaza goitrogenii?

Goitrogenii sunt capabili sa perturbe functionarea normala a tiroidei prin inhibarea abilitatii organismului de a folosi iodul, mai exact prin blocarea procesului prin care iodul devine hormonul tiroidian tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), inhibarea secretiei naturale a acelor hormoni si perturbarea conversiei periferice T4 in T3.

varza bruxellesMulte medicamente contin goitrogeni. Aceste medicamente include litiul (un medicament folosit pentru tratarea tulburarilor bipolare) si fenilbutazona (un medicament antiinflamator). Se considera ca si aceste medicamente au efecte goitrogenice, fara a intra efectiv in categoria goitrogenilor. De cele mai multe ori, medicamente cu efecte goitrogenice interfereaza cu metabolismul iodului. Din momentul ce glanda tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormonii tiroidieni, medicamentele care interfereaza cu metabolismul iodului previn ca tiroida sa isi produca hormonii in mod adecvat.

Schema exacta ar fi in felul urmator: fara cantitatea adecvata de iod, tiroida nu poate produce cantitati suficiente de hormoni tiroidieni. In momentul in care tiroida nu poate produce suficienti hormoni proprii, glanda pituitara (hipofiza) gasita in creier transmite in mesaj glandei tiroide de a creste in marime si de a produce mai multi hormoni. Acea crestere a marimii tiroidei este ceea ce oamenii de stiinta denumesc goiter sau gusa.

Alimente ce contin goitrogeni

Banuiesc ca deja v-am panicat putin, dar acum vin cu vestea cea buna. Alimentele cu efect goitrogenic nu sunt ele in sine goitrogenice in sensul ca ar cauza goiter in conditiile in care sunt consumate pur si simplu sau sunt consumate chiar si in exces. De fapt, multe dintre alimentele care sunt considerate goitrogenice – precum legumele crucifere sau alimentele pe baza de soia – nu interfereaza cu functionarea tiroidei persoanelor sanatoase chiar si daca sunt consumate zilnic.

Prin urmare, nu alimentul in sine ne imbolnaveste cumva, ci mai degraba se poate spune ca circumstantele starii noastre de sanatate pot fi afectate de consumul de alimente goitrogenice.

Principalele alimente bogate in goitrogeni sunt legumele crucifere, dar exista si alte categorii de alimente care contin cantitati semnificative de goitrogeni.

Care sunt legumele, fructele si alte alimente care contin goitrogeni?

  • broccoli
  • soia
  • bok choy
  • varza de bruxelles
  • varza
  • conopida
  • kale
  • mei
  • legume cu frunze verzi
  • piersici
  • alune
  • seminte de pin
  • ridichi
  • nap
  • spanac
  • capsuni
  • nasturel

Probabil ca multi dintre noi isi prepara smoothie-uri sau sucuri naturale in care includem si legume precum varza sau spanac, iar acestea din cate se pare ar putea fi niste ingrediente care ne afecteaza tiroida.

Cei care stiu ca sufera de hipertiroidie nu ar trebui sa fie ingrijorati, ba chiar s-ar putea folosi de cruciferele crude pentru a-si mai incetini tiroida. Acest “tratament” natural trebuie insa facut numai cu acceptul unui medic. Nici cei carora li s-a extirpat tiroida nu trebuie sa isi faca griji in privinta goitrogenilor continuti de crucifere si diversele alimente.

Si totusi... ne face rau consumul de broccoli, conopida sau spanac?

cruciferePentru cei care considera ca broccoli este un aliment fad si jubileaza la gandul ca ar putea fi interzis consumul acestuia, ii readuc cu picioarele pe pamantul sanatos al legumelor si le spune ca atata timp cat aceste alimente sunt preparate termic nu exista nicio grija. Materialul goitrogenic din plante va fi cel putin partial distrus prin prepararea termica, permitandu-ti astfel sa te bucuri in continuare de aceste alimente preparate la aburi sau fiert.

Nu este insa exclus ca niste cantitati mari de alimente ce contin goitrogeni, chiar si sub forma preparata termic, sa iti cauzeze anumite probleme pe decursul unui tratament pentru tiroida. Nu uita nici ca soia se regaseste si ea in categoria alimentelor goitrogenice, insa pe langa asta soia mai contine si fitoestrogeni despre care se tot dezbate ca ar afecta functionarea tiroidei, indiferent daca ai sau nu probleme deja existente.

Tiocianatii si tiroida

Si alte circumstante legate de dieta pot contribui la crearea unor probleme ale functionarii tiroidei, insa aceste circumstante nu sunt comune. Una dintre acestea implica un consum excesiv de fitonutrientii denumiti tiocianati.

In momentul in care o alimentatie dezechilibrata incarca organismul cu niste cantitati excesive de tiocianati – asa cum, de exemplu, se intampla in anumite parti ale Africii centrale unde maniocul sau cassava (unul dintre alimentele extrem de folosite la scara larga si in bucataria braziliana), sub forma de pudra sau ca radacina, reprezinta principala sursa de carbohidrati – riscul dezvoltarii unor probleme ale functionarii adecvate a tiroidei a fost documentat, in special in momentul in care este acompaniat si de o deficienta de seleniu.

Din moment ce isotiocianatii – o categorie aparte de tiocianati – sunt produsi in organism prin intermediul altor fitonutrienti (denumiti glucosinolati) care sunt concentrati cu precadere in legumele crucifere, anumite persoane s-au tot intrebat daca nu cumva consumul zilnic de legume crucifere le poate creste riscul de a dobandi probleme ale glandei tiroide.

Ei bine, asa cum am mentionat si anterior, raspunsul este nu! Ba mai mult, exista multe studii alimentare bine documentate care atesta beneficiile pe care cruciferele le aduc sanatatii, inclusiv in ceea ce priveste cancerul colorectal. Un studiu a reusit sa gaseasca si o foarte slaba asociere intre legumele crucifere si o mica scadere a riscului de dezvoltare a cancerului tiroidian.

Deci singura situatie in care trebuie sa te ingrijoreze consumul de broccoli, conopida sau alte alimente ce contin goitrigeni si efectele negative asupra sanatatii glandie tiroide este cel in care le consumi crude, des si ai si probleme deja existente ale acestei glande.

Isoflavonele si glanda tiroida

O alta circumstanta care poate contribui la agravarea problemelor de la nivelul tiroidei implica un consum excesiv de fitonutrienti denumiti isoflavone. Isoflavonele sunt fitonutrienti care apartin unei familii mult mai extinse denumita flavonoizi (cele mai multe alimente contin flavonoizi si multe legume sunt bogate in mod deosebit in acesti fitonutrienti) si despre care se crede ca au efecte similare hormonilor estrigeni.

La nivel molecular si biochimic, isoflavonele au abilitatea de a schimba activitatile celulelor tiroidei in doua feluri. In primul rand, isoflavonele pot interfera cu orice activitate a enzimei cunoscuta sub numele de tiroid peroxidaza (TPO). Aceasta enzima ajuta ca iodul sa se prinda de amino acidul denumit tirozina. Aceasta combinatie de iod-tirozina formeaza baza pentru productia hormonilor tiroidieni. Din pacate, felul in care isoflavonele afecteaza activitatea enzimei inca nu este pe deplin inteles, insa este clar ca au aceasta abilitate.

Un alt tip de schimbare inplica absorbtia iodului in celulele tiroidiene prin intermediul unei proteine denumite sodium-iodine symporter (prescurtata NIS). La fel ca si activitatea TPO, absorbtia iodului in celulele tiroidienede de catre NIS poate fi afectata de catre isoflavone. Nici de aceasta soiadata nu este clar cum isoflavonele reusesc sa interfereze activitatea NIS dar este clar ca o pot face.

Soia si glanda tiroida?

Efectele isoflavonelor asupra functiilor tiroidei au fost studiate inclusiv cu isoflavone provenite dintre controversata soia, inclusiv cu isoflavone precum genisteina, daidzeina, malonilgenistina si malonildaidzina.

Studiile au aratat ca acestea au un impact minim asupra bunei functionari a tiroidei, chiar si in conditiile in care isoflavonele din soia sunt consumate sub forma de suplimente, adica la niveluri mai ridicate decat cele pe care le-am obtine prin intermediul alimentatiei. De exemplu, intr-un studiu de o amploare destul de mica s-a analizat impactul pe care il au 141 miligrame de isoflavone provenite din izolat proteic din soia administrat zilnic timp de o saptamana. Studiul a aratat ca masuratorile de la nivelul tiroidei nu au suferit modificari.

Se pare ca si in cazul administrarii de soia, afectiunile la nivelul tiroidei apar numai in momentul in care asupra unui adult actioneaza si o serie de alti factori precum carentele de iod, seleniu sau alte probleme de sanatate. Cu toate acestea, eu mi-as pastra rezervele in ceea ce priveste calitatea produselor din soia de la noi de pe piata. In cea mai mare parte a sa, soia din comert nu este altceva decat un OMG (organism modificat genetic), care nu poate aduce decat daune sistemului nostru intr-un fel sau altul.

Ne afecteaza alimentele goitrogenice sanatatea?

crucifere gatiteConcluzia eu zis ca este una evidenta si anume aceea ca pentru majoritatea populatiei sanatoase, alimentele ce contin substante cu potential goitrogenic precum tiocianatii si isoflavonele nu pun in periocol sanatatea tiroidei si pot fi incluse in alimentatia zilnica.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste persoanele care stiu ca au deficiente de iod si seleniu, in mod deosebit in momentul in care au fost diagnosticati anterior cu probleme de tiroida, consumul de produse din soia, chiar si de calitate (bogata in isoflavone) si legume crucifere (bogate in glucosinolati care pot fi tranformati in tiocianati) ar trebui discutat cu un medic de specialitate.

Deci nici macar daca te regasesti in cea de-a doua categorie nu trebuie sa disperi si sa consideri ca vei fi nevoit sa elimini definitiv niste alimente sanatoase pentru ca poate ti-ar agrava anumite afectiuni existente ale tiroidei. Un medic te poate sfatui cum sa iti construiesti un plan alimentar care ar putea chiar sa le includa. Mai ales in conditiile in care substantele cu potential goitrogenic sunt dezactivate partial in momentul in care sunt preparate termic.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Ce este Monoglutamatul de sodiu si cat este de daunator?

MGS (monoglutamatul de sodiu) este substanta chimica despre care tot auzim in ultima perioada, in special cand vorbim despre produsele procesate carora cu greu le rezistam. Uneori poftele noastre nu tin de taria ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc? Probleme legate de leptina

Slabirea este un subiect pe care imi place sa il dezbat, numai ca uneori ma las cuprinsa de temele legate de metode, tehnici, strategii de antrenamente care ne pot conduce catre acest scop final. Nu as vrea totusi sa ...
 » mai mult...

Care sunt vitaminele esentiale pentru organism?

In ultima perioada am devenit destul de obsedata de vitamine si de cum ar trebui sa mananc pentru a le obtine sau de cum as putea sa le suplimentez. Asta mai ales pentru o persoana care face sport si cu siguranta ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici