Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce beneficii aduc semintele de chia sanatatii noastre?


seminte chiaDaca tot am vorbit despre beneficiile semintelor de in, am decis sa prezint si “noul val” al semintelor supernutritive, semintele de chia. Semintele de chia si-au castigat popularitatea datorita vechimii efectelor benefice pe care le aduceau inca de pe vremea trburilor aztece si Tarahumara. Chiar sunt curioasa daca la finalul prezentarii vei fi convinsa ca trebuie sa le incluzi in planul tau alimentar.


Tin sa iti spun ca anumiti dieteticieni considera ca daca ai ajunge sa fii naufragiata pe o insula pustie, semintele de chia sunt alimentele cele mai bune pe care le-ai putea gasi, asta daca vrei sa te tonifiezi, sa iti scazi colesterolul si sa iti reduci riscul bolilor cardiovasculare. Si pentru amuzament, acestia sustin ca dupa cateva luni vom putea chiar sa inotam pana acasa :)


Este adevarat ca in Romania inca nu a luat o asemenea amploare curentul, insa in Occident deja se considera ca anul 2013 va fi anul semintelor de chia. Vestea si mai buna este ca ele pot fi adaugate in budinci, in iaurt, pot fi consumate alaturi de fulgii de ovaz sau smoothie-uri si pot fi chiar un bun inlocuitor al oualor pentru cei care sunt vegani. Anumite persoane pot pur si simplu sa le adauge in apa.
Spre deosebire de semintele de in, semintele de chia nu rancezesc si nu trebuie consumate in coaja, acestea fiind si unele dintre motivele pentru care se considera ca ele vor lua in curand locul primelor mentionate. Oricum, fara indoiala reprezinta cea mai buna sursa de Omega 3 de pe piata, avand si un raport Omega 3 - Omega 6 foarte avantajos. 


Desi se pare ca semintele de chia au un continut de omega-3 mai ridicat chiar decat somonul, exista insa o problema cu forma sub care ele ofera Omega-3, cea a acidului alfa-linolenic (cunoscut si sub denumirea ALA). Acesta ar trebui transformat de catre organismul nostru in EPA/DHA, acizi grasi imega-3 cu lant lung, o sarcina destul de complicata pentru corpul nostru.
Concluzia este aceea ca daca vrei sa consumi seminte de chia in special pentru continutul de omega-3, mai bine te-ai reorienta, caci acest beneficiu vine numai pe jumatate in cazul lor.


Datorita continutului ridicat de fibre care poate crea probleme de stomac, este indicat sa mananci aceste seminte in cantitati reduse. Dar acest lucru nu trebuie sa te sperie pentru ca fibrele acestea te vor ajuta sa te simti satula pentru mai mult timp si nu vei mai tot avea tendinta de a rontai cate ceva pe parcursul zilei.
Semintele de chia sunt recomandate si copiilor, putand fi cu usurinta adaugate in clatite sau diverse fursecuri bogate nutritional pe care tu le poti face in casa. De asemenea, ele mai sunt extrem de indicate si femeilor gravide, care au o mare nevoie de acizi grasi Omega-3 pentru dezvoltarea fatului si a creierului acestuia. Am auzit multe femei fiind preocupate de continutul de mercur din peste, iar din aceasta cauza ele chiar evita consumul acestuia. Un substitut bun pentru peste il reprezinta chiar semintele de chia, la care nu mai are ce mercur sa te ingrijoreze.


Beneficiile semintelor de chia

Ok, dupa ce am vorbit despre ele la modul general, a sosit momentul sa vedem care sunt toate minunatiile pe care aceste seminte le fac.


Pline de fibre si antioxidanti

Dupa ce am expus situatia legata de continutul de omega-3, trebuie sa sco in evidenta un aspect pozitiv pe care cu siguranta il prezinta. Semintele de chia au un continut ridicat de fibre, antioxidanti, calciu, fier, mangan si fosfor. Dupa ce au fost tinute cam jumatate de ora in apa, semintele de chia formeaza o substanta care are aspect de gel. Cercetatorii sustin ca exact acelasi lucru se intampla si in stomac, acest gel formand un fel de bariera care va determina eliberarea lenta a carbohidratilor. Din acest motiv, ele sunt foarte bine cotate in randul atletilor, dar si diabeticilor, care isi doresc o sursa de energie cu eliberare lenta.
Acesta este si motivul pentru care se spune ca semintele de chia ajuta in demersurile pentru slabire. Te simti satula, mananci mai putin, iar mancatul mai putin rezulta in slabire!


Elimina poftele

Carentele de anumite minerale si vitamine pot conduce la crearea poftelor care de multe ori ne acapareaza si carora le cadem prada. De exemplu, daca ai deficiente de calciu, este posibil sa simti nevoia de a manca multa branza sau inghetata. Acest lucru se intampla pentru ca organismul tau stie ce surse de calciu sa iti ceara.


La cat de hulite au ajuns sa fie lactatele in ziua de astazi si mai ales daca prezinti o intoleranta la lactoza, atunci te sfatuiesc sa adaugi o ploaie de seminte de chia peste mancarea ta obisnuita, in special pentru ca au un continut de calciu mult mai ridicat decat cel al laptelui integral.  De asemenea, au si un continut considerabil de magneziu si bor, doua minerale care sustin absorbtia de calciu si alte vitamine.


Regleaza glicemia

Mentinerea unor niveluri echilibrate ale glucozei din sange reprezinta un aspect esential atat pentru sanatate, cat si pentru energie. Glicemia poate creste dupa ce mancam, in special daca ai consumat alimente bogate in faina sau dulciuri. Acest lucru va conduce aproape sigur catre o senzatie de moleseala resimtita pe parcursul zilei, te vei simti obosita si lipsita de energie.


Prin regularizarea nivelului glicemiei iti vei scadea riscul aparitiei diabetului de tip 2, dar ii vei asigura organismului si o sursa de energie constanta pe parcursul zilei.


Previn diverticulita si diverticuloza

Daca stam sa ne gandim cate surse bogate in fibre alimentare gasim in galantarele de supermarket, cred ca ne-am cam inspaimanta, cel putin prin comparatie cu cate alimentele super procesate si pline de faineturi gasim. Aceste alimente nenaturale au condus la o crestere a ocurentei diverticulitei. Pentru prevenirea acestei probleme, va trebui ca regimul tau sa contina multe surse de fibre solubile si insolubile.


Daca nu esti dispusa sa mananci 3 salate pe zi, orice aliment integral sau munti de fulgi de ovaz, atunci semintele de chia te-ar putea ajuta. Fiecare samanta este invelita intr-o fibra solubila, cea care va forma ulterior acel gel despre care vorbeam mai devreme. Exteriorul semintei este protejat de catre o fibra insolubila, cea care nu va fi digerata (nu contribuie insa nici la continutul caloric), dar va mentine in miscare alimetele din tractul digestiv. Fibrele solubile si invelisul din gel iti vor mentine colonul hidratat, lucru care il va usura miscarea alimentelor.


Te vei simti mai plina de energie

Moleseala de dupa-amiaza cred ca este resimtita cam de catre toata lumea, sentimentul acela de ”parca as trage un pui de somn, unul scurt de tot”. Ei bine, nu cred ca cei care consuma chia au aceasta problema. Nivelul de energie pe care il ai are mare legatura cu ceea ce mananci. Semintele de chia reprezinta una dintre cele mai importante surse de proteine oferite de natura. In general proteinele continute de unul de arahide si anumite soiuri de fasole sunt incomplete. Mai exact, va trebui sa le combini cu alte alimente pentru a te bucura pe deplin de efectele benefice ale acestora.


Nu este cazul si pentru semintele de chia, ele contin proteine complete, capabile sa iti ridice nivelul energetic semnificativ. Combinatia de proteine complete, vitamine, minerale si acel gel care regleaza glicemia functioneaza impreuna pentru ca tu sa ai parte de un sentiment de freshness intreaga zi.


Gatesti cu mai putina grasime

Iti face placere sa coci acasa dar urasti sa adaugi unt foarte gras sau uleiuri care sa iti intregeasca reteta? Acel gel format de semintele de chia (hai ca deja l-am suprapromovat!) poate substitui untul din majoritatea retetelor. Alimentele se vor prepara la fel de repede si vor avea acelasi gust sau poate chiar mai bun. Tot ceea ce va trebui sa faci este sa injumatatesti cantitatea necesara de unt sau ulei si sa completezi cu o cantitate egala de gel din seminte de chia.


Mai mult decat atat, antioxidantii din semintele de chia iti vor pastra mancarea proaspata pentru un timp mai indelungat. Tot ceea ce inseamna fursecuri, rot, prajituri, briose si clatite pot fi preparate cu acest gel in locul untului.


Lupta impotriva imbatranirii

Antioxidantii sunt si ei hiperpromovati in ziua de astazi, cand organismul nostru este infestat cu tot felul de factori poluanti, radicali liberi, lucruri de care stii cu siguranta. Ei ajuta de asemenea si pentru incetinerea procesului de imbatranire. Din acest motiv anumite fructe exotice sau fructele de padure primesc o mare atentie in ultima vreme. Din pacate, aceste fructe ori nu se gasesc in orice sezon, ori nu sunt accesibile ca pret tuturor.
Acest continut de antioxidanti este ceea ce determina semintele de chia sa se pastreze proaspete si gata de consum chiar si peste 2 ani. Aceasta caracteristica a lor nu se gaseste si in semintele de in sau cele de susan, pentru ca respectivele nu contin atat de multi antioxidanti.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Ce beneficii aduc semintele de dovleac sanatatii tale?

Eu sunt consumatoare de seminte de dovleac de cativa ani buni. Dupa ce am citit si am si scris despre beneficiile semintelor de floarea soarelui, m-am gandit ca ar fi de bun augur sa analizam si beneficiile semintelor ...
 » mai mult...

Alimente sanatoase pline de nutrienti bune si pentru slabit

Inca mai primesc intrebari legat de ce ar trebui sa mancam. Pe de-o parte, multa lume se plange de cat de scumpa este mancarea sanatoasa. Pe de alta parte, multe persoane deja nu mai stiu ce sa manance avand in vedere ...
 » mai mult...

Ce beneficii aduce si ce vitamine contine anghinarea?

In ultima perioada m-am tot interesat de beneficiile anghinarei, am vazut un supliment insotit si de omega 3 si am zis ca trebuie sa revizuiesc putin. La noi pe piata nu prea se gaseste ca anghinare ca aliment plus ca ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici