Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

De ce intarzie ciclul menstrual? Cauzele amenoreei.


amenoreeIn general vorbim pe aici despre mancat sanatos si sport pentru a avea un corp sanatos si frumos. Adevarul este ca poate de prea putine ori abordam si problemele de sanatate care ar trebui adresate uneori prioritar precum probleme hormonale, endocrine sau ginecologice. De altfel, chiar si acestea pot determina problemele de greutate. Prin urmare, amenoreea este tema de discutie de azi, mai exact motivele pentru care ne intarzie sau nu avem ciclu menstrual regulat sau chiar deloc.

Cauze pentru care nu ne vine ciclul la timp

In prima faza am putea crede ca suntem insarcinate si daca nu ne dorim acest lucru ne panicam putin, facem un test de sarcina si daca se dovedeste a fi negativ probabil incepem sa ne facem alte griji in legatura cu motivele pentru care ne intarzie ciclul. Sa vedem care ar fi motivele pentru care menstruatia  nu are loc.

1. Stresul

Stresul poate afecta multe aspecte din viata noastra, inclusiv menstruatia. Uneori suntem atat de date peste cap incat corpul nostru scade productia de hormoni care determina ovulatia si implicit menstruatia.

Incearca sa gasesti singura sau impreuna cu doctorul tau metode prin care sa te relaxezi si sa reintri in programul normal al menstruatiilor.

Citeste si articolul despre cum sa te relaxezi si sa reduci stresul.

2. Boli

O boala neasteptata, scurta sau chiar de lunga durata poate cauza intarzierea menstruatiei. Acest lucru se intampla, de obicei, temporar.

3. Modificari in program

Schimbarile in programul tau obisnuit iti pot zapaci ceasul organismului. Daca schimbi locul de munca, daca lucrezi pe tura de noapate, daca pleci intr-o vacanta si iti schimbi complet orarul, atunci emotiile si starile prin care treci pot fi atat de puternice incat iti vor intarzia ciclul. Ciclul e o chestiune regulata si atunci cand intervin nereguli, adica schimbari de rutina, organismul feminin reactioneaza prompt.

4. Oscilatiile de greutate

Atat slabirea cat si ingrasarea pot determina probleme menstruale. Avand o greutate prea mare, pot aparea schimbari in ciclurile hormonale care-ti pot chiar opri ciclul menstrual. Cele mai multe femei revin la fertilitate si o menstruatie regulata dupa ce pierd din greutate pentru ca se rezolva si dereglarile hormonale.

Pe de alta parte, daca nu ai suficienta grasime in organism, menstruatia ta se poate deregla sau chiar opri. In mod normal, cresterea in greutate te va ajuta sa-ti revii la normal. Aceasta este o cauza fecventa pentru femeile care muncesc din greu sau sunt sportive de performanta.

5. Perimenopauza

Perimenopauza este perioada in care te afli in tranzitie de la varsta de reproducere la cea de infertilitate. Fluxul menstrual poate fi mai usor sau mai accentuat, mai frecvent sau mai rar. Oricum, de cele mai multe ori ele nu mai sunt normale.

Daca nu doresti sa ramai insarcinata, asigura-te ca folosesti metode contraceptive pentru ca poti fi fertila cel putin inca o perioada de timp.

6. Menopauza

Menopauza apare atunci cand corpul tau nu mai produce ovule si deci nu mai ai nici menstruatie. Menopauza poate fi naturala sau poate fi provocata artificial prin operatii chirurgicale sau anumite tratamente agresive precum chimioterapia.

7. Anumite medicamente

Cand iei medicamente noi, pe care nu le-ai mai luat niciodata inainte sau cand schimbi doza la o medicatie deja existenta, din nou, data la care vine ciclul menstrual se poate modifica. Asta este si motivul pentru care adesea medicul ginecolog intreaba la controalele de rutina ce medicamente ai luat.

8. Sportul in exces/de performanta

Atunci cand te antrenezi in fiecare zi, plin de intensitate, fara pauza, si pentru perioade destul de lungi, poate aparea intarzierea ciclului. Efortul la care este supus organismul isi spune astfel cuvantul.

9. Anticonceptionale

Daca ai renuntat recent la anticonceptionale sansele de a te confrunta cu amenoree in urmatoarele 3-6 luni sunt destul de mari. La incheierea administrarii de anticonceptionale, hormonii sintetici parasesc corpul in doar cateva zile, dar efectele utilizarii lor nu dispar la fel de repede.

Amenoreea poate dura pana la cateva luni in cazul unor femei, dar absenta ciclului menstrual nu este echivalenta cu infertilitatea.

10. Alaptarea

Nu este o regula ca problemele de menstruatie sa apara in conditiile in care alaptezi, insa se poate intampla si acest lucru. Ovulatia revine insa amenoreea temporara se poate instala.

11. Problemele hormonale

Un exemplu de tulburare hormonala care determina lipsa ciclului menstrual este sindromul ovarelor polichistice.

De exemplu, sindromul ovarului polichistic poate sa influenteze menstruatia. Sindromul ovarelor polichistice (polycystic ovarian syndrome - PCOS), cunoscut si ca "boala ovarelor de portelan" sau sindromul Stein Leventhal, este foarte raspandit in randul populatiei feminine, intalnindu-se la 6% dintre femeile de varsta fertila, aflam de la medicul ginecolog Teodora Dragu.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Carnitina - mai mult decat un supliment pentru slabire

Un supliment care sa sustina o mai buna functionare a creierului si sa te ajute si sa slabesti? Oare exista asa ceva fara efecte secundare? Am auzit multe persoane speriate de ideea de a consuma amino acizi ca deja nu ...
 » mai mult...

Ce contraindicatii exista daca iau anticonceptionale?

Despre efectele adverse ale anticonceptionalelor putem citi peste tot si cu toate acestea foarte multe dintre noi aleg aceasta metoda contraceptiva chiar si fara a primi avizul unui medic specialist, fie el ginecolog ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc? 5 greseli pe care le poti comite

In prima parte a articolului am discutat despre cateva dintre regulile de baza care te vor tine pe drumul cel bun spre o sanatate de fier si spre atingerea obiectivelor de fitness sau de orice fel, de ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici