Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Sa distrugem miturile despre raceala si gripa


racealaIarna bate la usa, am bagat in debara hainele subtiri si am pus sandalele in cutii. Odata cu iarna incep sa aud si miturile legate de raceala obisnuita. Zi de zi o aud pe mama cum imi zice sa ma imbrac mai gros ca racesc, sa nu mai beau apa rece de pe balcon si sa iau vitamina C. Care sunt oare mituri? Am crescut cu totii cu o serie de convingeri legate de cum racim si se pare ca nu sunt general valabile si nici adevarate de cele mai multe ori.

1. Antibioticele

Antibioticele omoara bacteriile, insa gripa clasica este cauzata de catre un virus, deci un antibiotic nu va avea niciun fel de efect. Antibioticele te pot scapa de complicatii precum bronsite, infectii ale urechilor si sinuzita.

2. Baia de aburi

Toate am incercat-o sau macar i-am vazut pe altii cum iti bagau capul sub un prosop si lasau aburii sau le deschida porii si sa ii vindece de raceala. Pai doar transpiri... raceala, nu? Din pacate, este doar un mit si este complet ineficienta procedura, insa te va lasa simtindu-te mai bine, ameliorand o parte din simptomele moleselii.

3. Pericolele vaccinelor anti-gripale

Nu de putine ori am auzit cum ca daca iti faci vaccinul anti-gripal trebuie automat sa si racesti dupa. Acest mit provine din ideea conform careia vaccinul anti-gripal contine o forma mai slaba a virusului gripei. Vaccinul de fapt include doar componente ale virusului si nu versiunea sa completa. Deci nu, nu te vei gripa daca faci vaccinul anti-gripal.

4. Sistemul imunitar slabit

Un sistem imunitar slabit nu creste riscul racelii. Oamenii sanatosi si cei mai putin sanatosi sunt susceptibili in egala masura sa raceasca, conform studiilor care au fost intreprinse. In mod interesant, acelasi studiu a aratat ca 95% dintre cei carora li s-a aplicat virusul direct pe membrana nazala au fost infectati, insa numai 75% dintre ei au avut si simptomele vizibile. Asta se numeste infectie asimptomatica.

5. Vitamina C

vitamina cEste un mit ca daca iti administrezi cantitati mari de vitamina C si zinc vei reusi sa impiedici raceala. Este un lucru foarte bun sa iei suplimente de vitamine si minerale, insa acestea nu au niciun efect asupra virusului racelii. Vitamina C poate reduce din gravitatea si durata racelii, insa nu te va scapa de ea.

Supradozele de vitamina C pot conduce la la diaree, o afectiune grava pentru cei batrani.Odata instalata raceala, mai bine iei analgezice si astepti sa treaca de la sine.

Acelasi lucru se aplica si pentru echinaceea, de exemplu, nu te va scapa de gripa sau raceala nici ea.

6. Racelile de iarna

Mit: majoritatea racelilor apar in sezonul iernii. Adevar: cele mai multe raceli apar primavara si toamna si nu iarna. Asta pentru ca se pare ca virusul devine mult mai activ in aceste sezoane si “ia o pauza” iarna.

Motivul pentru care racim mai des iarna este ca petrecem mai mult timp alaturi de mai multe persoane, in mijloacele de transport sau in birou si ni se usuca mai rapid nasul, ceea ce ne creste vulnerabilitatea la infectii virale.

7. Nu bea lapte

lapteMulte persoane considera ca nu e bine sa bei lapte cand esti racit pentru ca iti va crea o abundenta de mucus. De fapt, laptele nu cauzeaza nici in cea mai mica masura mucus – poti bea cat lapte vrei pentru ca nu va avea niciun efect asupra racelii tale.

Proteinele din lapte sunt digerate la fel ca oricare alte proteine, deci nu se vor transforma in mucus nazal. In Australia a fost desfasurat si un studiu care a dovedit ca laptele consumat in timpul racelii nu influenteaza in niciun fel simptomele.

8. Iei raceala prin sarut

E un mit foarte vechi, acela ca daca saruti o persoana racita ii vei lua raceala. Realitatea este ca pe buze si in gura avem o cantitate foarte mica de virusi, nu suficient de mare pentru a fi infectati. Mucusul nazal este cel care ar trebui sa ne ingrijoreze – deci nu ne pupam pe nas!

O alta idee gresita legata de felul in care poti raci in urma interactiunii cu alte persoane este aceea ca vei fi afectat numai daca cineva tuseste sau stranuta langa tine. Afla ca si simpla respiratie poate imprastia virusul!

Cel mai adesea, raceala si gripa se iau in urma contactului dintre o mana care a fost asezata pe o suprafata pe care se regasea virusul si zone ale fetei precum ochii sau gura.

9. Daca ti-e rece, racesti

Pun pariu ca multe ati fost sfatuite la un moment dat in viata sa nu iesiti din casa cu parul ud sau imediat dupa ce v-ati facut baie. De fapt, temperatura corpului (sau temperatura mediului ambiental) nu fac diferenta. Racesti cand intri in contact cu virusul racelii – odata intrat in sistem, atunci vei raci. Nu conteaza daca esti calda, rece, fierbinte sau uscata. Acelasi lucru se aplica si in cazul bautului de lichide reci! E mit!

10. Nu trata simptomele racelii

supa puiAm auzit ca exista persoane care considera ca simptomele racelii (curge nasul, tusesti etc.) exista special pentru a ne redresa mai repede din “hamurile” racelii – asadar, ei nu cred ca trebuie sa tratam simptomele cu medicamente. Insa adevarul este ca simptomele nu numai ca nu au nicio legatura cu durata racelii, dar pot chiar sa propagi virusul si catre alte persoane – cand iti sufli nasul sau tusesti.

Este bine sa stii ca analgezicele si alte medicamente anti-raceala nu numai ca iti vor face boala mai tolerabila, dar vor determina sa nu se inrautateasca.

11. Infometeaza-te si iti va trece febra

Recunosc ca de asta nu am auzit personal, e o vorba cu origine obscura: “starve a fever, feed a cold”(infometeaza o febra, hraneste o raceala). Realitatea este ca mancatul nu aduce decat beneficii cand esti bolnav. Alimentele iti vor da nutrientii potriviti pentru a combate boala, iar lichidele te vor ajuta sa mai drenezi din mucozitatile din gat si nas.

12. Fac gripa dupa ce imi fac vaccinul antigripal

Verdictul in privinta acestui crez este: 100% mit! Vaccinul antigripal nu va determina infectarea cu gripa in consecinta intrucat acesta nu contine virusi vii. Cu toate acestea, motivul pentru care lumea inca mai crede in aceasta idee este acela ca anumite efecte secundare precum o febra usoara si niste furnicaturi in brate se pot resimti, insa asta se intampla datorita reactiei pe care organismul o are pentru dezvoltarea anticorpilor creati in urma administrarii vaccinului antigripal.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Remedii si alimente pentru raceala si gripa

Stilul de viata haotic pe care il ducem astazi prin lipsa de odihna, mancatul pe fuga si lipsit de nutrienti, expunerea la poluare, toate conduc la crearea unor neajunsuri in sistemul nostru in fiecare moment. Fumul, ...
 » mai mult...

10 tratamente naturiste pentru raceala si gripa

Se spune uneori ca nu exista niciun fel de remediu sau tratament naturist care chiar combate comuna raceala. Desi este adevarat ca nu intotdeauna poate fi prevenita, exista cateva remedii pentru simptomele care insotesc ...
 » mai mult...

De ce este sanatos ceaiul de ghimbir si ce efecte benefice are asupra organismului?

In prima parte a articolului am vorbit despre cum se prepara ceaiul de ghimbir si care sunt in mare beneficiile acestuia pentru sanatate. Am zis sa mai extindem putin cunostintele si sa ne convingem de ce merita sa ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici