Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Antrenamentul Crossfit intre moda si eficienta


crossfitDe-a lungul timpului a crescut in notorietat un nou curent in sport. A facut multa valvataie printre doctori, experti in fitness, antrenorii personali, atletii profesionisti si cam toata lumea. La noi, in Romania inca nu este atat de promovat insa cred ca va prinde si printre impatimitii sportului de la noi. Este un concept interesant si promite rezultate atat pe planul fizic, cat si pe planul rezistentei.

Daca esti interesata de antrenamentele de forta dar si de cele cardio pentru imbunatatirea fizicului la exterior si interior, atunci gasesti o metoda buna de a impaca partea de fitness si partea de wellness. Poate ca nu are atat de mare importanta pentru tine, insa vedetele deja sunt innebunite dupa acest sistem de antrenament.

Momentan lumea inca se intreaba daca aceste antrenamente nu sunt doar o moda trecatoare si reprezinta chiar un curent de durata si asupra caruia merita sa ne orientam atentia si eforturile.

Ce este Crossfit-ul?

Ca sa explic mai simplu, Crossfit este un sistem de forta si conditie fizica creat pentru atingerea unor niveluri eficiente ale fitness-ului total sau localizat. Sistemul combina a varietate larga de exercitii care asigura un nivel de fitness total, mai exact iti garanteaza echilibrul fizic. Acest echilibru este obtinut prin combinarea mai multor tipuri de antrenamente:

  • antrenament cu greutati sau ridicat de greutati
  • sprinturi sau alergari pe distante mari
  • gimnastica

Pentru obtinerea rezultatelor optime din partea programelor Crossfit, trebuie insa sa fii cat de cat familiarizata cu zonele cheie, denumite in Crossfit "cele 10 domenii de fitness" care reprezinta baza pentru sistemul acesta de antrenament si pe care le incorporeaza:

  • rezistenta respiratorie/cardio
  • vitalitate
  • forta
  • coordonare
  • flexibilitate
  • putere
  • viteza
  • agilitate
  • echilibru
  • precizie

Dupa cum se vede antrenamentele acestea sunt extrem de solicitante si pur si simplu ucigatoare. Din acest motiv cei care nu se cunosc de mult timp cu sportul ar trebui sa le evite. Implica foarte mult echilibru si cand zic asta nu ma gandesc numai la cel fizic, partea emotionalo-psihica este la fel de importanta.

Atletii care aleg sa practice Crossfit includ in antrenamentele lor in general alergari, vaslit, saritul corzii, urcatul corzii, impingerea si mutarea unor obiecte cu greutati mari. Exercitiile tipice implica greutatile libere, cercuri de gimnastica, bare pe care sa te ridici si multe antrenamente ce implica greutatea propriului corp.

Ca sa iti faci o idee cam cat de hardcore este acest antrenament mentionez ca este folosit in scolile de politie, de pompieri si in armata!

Antrenamentul cu intensitate ridicata

Un aspect extrem de interesant este ca sistemul de antrenament Crossfit pune accentul pe viteza si pe greutatea totala ridicata, nu pe tehnica de executie. Din acest motiv a devenit si extrem de popular printre cei care isi doresc o garantie pentru obtinerea rezultatelor, dar din acelasi motiv este si extrem de controversat.

Cei care ridica in general greutati, culturistii, cei care isi doresc sa dezvolte forta si muschi stiu ca trebuie sa iti impingi muschii pana in punctul epuizarii astfel incat muschiul are nevoie de refacere si de redobandire a fortei. Din acest motiv antrenamentele clasice cu greutati implica depasirea limitelor si atingerea epuizarii. Dupa aceasta desigur, muschii trebuie alimentati cu nutrientii adecvati pentru a-si reveni.

Crossfit este realizat pentru a dezvolta masa musculara intr-o maniera exploziva insa echilibrata pe intreg corpul. Problema care este ridicata cel mai adesea de catre expertii in fitness este aceea ca incepatorii nu prea au de la cine sa primeasca ghidare si sfaturi. Asta duce in mod sigur la oameni neexperimentati accidentati foarte grav.

Exista anumiti experti care vad un pericol in aceste antrenamente chiar si pentru sportivii mai experimentati, care la randul lor sunt expusi riscului de accidentari temporare sau chiar permanente. Riscurile cele mai mari implica articulatiile si spatele.

Sustinatorii acestor antrenamente considera ca merita sa risti si sa iti provoci sistemul cu exercitii atat de chinuitoare.

Beneficiile si dezavantajele Crossfit-ului

Beneficiile de baza constau in rezultatele rapide. Pe site-ul crossfit.com se gasesc foarte multe informatii referitoare atat la antrenamente, cat si la nutritia obligatorie.

La urma urmei, riscurile la care ne expunem cand facem sport si ridicam greutati exista si daca nu practicam Crossfit-ul. Este suficient sa nu avem postura corecta cand executam un exercitiu normal si ne accidentam.

Probabil ca trebuie sa ai o anumita doza de nebunie pentru a face Crossfit si simti ca mori in chinuri la fiecare antrenament, dar daca te-ai saturat de monotonia antrenamentului tau, poate merita o incercare, merita sa te mai provoci din cand in cand.

Daca ai ceva experienta si ceva sange in vene, iti propun 5 antrenamente care te vor face sa plangi cand le executi si sa razi de placere la finalul lor.

1. Murph crossfit

  • alergare pe banda - 1,5 km
  • tractiuni - 100 repetari (daca nu le poti executa cu greutatea propriului corp, foloseste aparatul special sau cere ajutorul cuiva)
  • flotari - 200 repetari
  • genoflexiuni cu rgeutate proprie – 300 repetari
  • alergare pe banda - 1,5 km

2. Fran crossfit

  • thruster cu bara - 21, 15, 9 repetari
  • tractiuni (pot fi asistate) - 21, 15, 9 repetari

Mai jos avem o exemplificare a antrenamentului Fran

3. Kalsu crossfit

  • Thruster cu bara sau cu kettlebell - 100 repetari (miza este sa iti bati cel mai bun timp)
  • 5 burpees (cu care vei si incepe)

4. Linda crossfit

  • Indreptari cu bara (greutatea ridicata va reprezenta 1,5 din greutatea corporala) - 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 repetari
  • Ridicarea greutatii de jos – power clean (0,75 din greutatea coporala) - 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 repetari
  • Impins din orizontala cu bara cu priza medie (greutatea egala cu greutatea coporala) - 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 repetari

5. Wittman crossfit - 7 runde/seturi consecutive

  • Swing cu kettlebell - 15 repetari
  • Power clean - 15 repetari
  • Saritura pe cutie - 15 repetari

Cum arata un model de antrenament Crossfit?





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Programul de antrenament ideal pentru femei

Asa ca am zis sa intru putin in profunzimea unei teme care m-a atras foarte mult dupa ce am auzit-o mentionata pe canalul de fitness al Flaviei Monte: antrenamentul metabolic!   Ce este antrenamentul ...
 » mai mult...

In numai 90 de zile World Class Romania iti transforma corpul

World Class a adus in Romania programul de antrenament care a ajutat peste 1000 de persoane din Suedia sa isi atinga obiectivele de fitness, Delta Training System. Programul de 90 de zile te poate ajuta sa scazi din ...
 » mai mult...

Antrenament pentru acasa 5-4-3-2-1

Hai ca nu vreau sa te las la greu asa ca mai vin cu o propunere de antrenament scurt si intens care sa suplineasca antrenamentele la sala cand nu ai timp de ele sau chiar sa devina o rutina  daca nu iti permiti un ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici