Beneficiile consumului de ceai oolongDupa ce am dedicat un articol beneficiilor ceaiului de trandafir, insa am expus si riscurile si efectele adverse ale consumului de ceai, neuitand insa si de cat de sanatos este ceaiul pentru organism am considerat ca este cazul sa vorbesc si despre un ceai plin de beneficii care mi-a tot atras atentia in ultima perioada: ceaiul oolong. Informatii despre ceaiul oolong
Ceaiul oolong - cunoscut si sub numele de wu long, datorita celui care l-a cules pentru prima oara - este originar din provincia Fujian din China. Este un ceai cu o usoara aroma de fructe, de tarie medie care combina proprietatile ceaiului verde cu cele ale ceaiului negru. Fiind totusi un ceai semifermentat, el are o aroma aparte, care il diferentiaza atat de ceaiul negru, cat si de ceaiul verde. Avandu-si originea in China, el este adesea servit in restaurantele chinezesti alaturi de preparate si este cunoscut ca fiind "ceaiul de restaurant chinezesc". Ceaiul oolong provine din aceeasi familie ca si ceaiul negru si ceaiul verde, singura diferenta fiind reprezentat de felul in care este procesat. In timp ce ceaiul negru este supus unui proces de fermentatie extins, iar ceaiul verde este nu este deloc oxidat, procesarea ceaiului wu long se afla undeva la mijoc. Procesul de fermentatie este oprit undeva intre ceaiul verde si cel negru. Ceaiul verde este obtinut prin incalzirea usoara a frunzelor abia culese pentru a stopa procesul de oxidare. In momentul in care frunzelor nu le este permis sa oxideze pentru o perioada scurta de timp, acest lucru va rezulta in formarea ceaiului oolong. In momentul in care frunzele sunt lasate la oxidat pentru mai mult timp, frunzele de ceai devin negre iar produsul final va fi deja cunoscutul ceai negru. Prin urmare, ceaiul verde este neoxidat, ceaiul oolong este semioxidat, iar ceaiul negru este complet oxidat. Procesul prin care se ajunge la obtinerea ceaiului oolong se poate spune ca este dus la rang de arta, avand in vedere ca frunzele de ceai sunt culese doar in zilele insorite, fiind depozitate in cosuri de bambus dupa ce marginile frunzelor sunt usor crestate. Ceaiul oolong este gradat in functie de sezon, modul de culegere si calitatea frunzelor. Ceaiurile produse in timpul verii sunt cele mai consistente si stabile, acestea avand cea mai inalta calitate. Frunzele de ceai proaspete contin cantitati ridicate de catehine, pe care oxidarea ;e reduce. Prin urmare, ceaiul oolong are niveluri moderate de catehine, avand o rata de oxidare de 10-70%. Acest ceai este cel mai bogat in aroma dintre toate varietatile in sensul ca nu numai ca are un gust puternic si revigorant, dar si imbietor si calmant. Beneficiile ceaiului oolongDesigur ca nu se putea ca o asemenea minune a naturii sa nu aduca si multiple beneficii, asadar sa vedem care sunt beneficiile ceaiului oolong. 1. Ceaiul oolong si sanatatea cardiovascularaUn consum regulat de ceai oolong se pare ca poate reduce nivelurile de colesterol, scazand astfel si riscul infarctelor. Studiile au dovedit ca cei care consuma intre una si sase cesti de ceai oolong in timpul unei saptamani au sanse mai scazute de a deceda in urma bolilor de inima. 2. Ceaiul oolong combate radicalii liberiLipidele de la nivelul pielii sunt esentiale pentru o piele cu aspect sanatos si tanar. Radicalii liberi accelereaza procesul de imbatranire al pielii transformand lipidele pielii in peroxizi lipidici, ceea ce va rezulta in aparitia petelor si pigmentarilor pielii. Polifenolii regasiti in frunzele de ceai oolong anihileaza radicalii liberi din organism, incetinind procesul de imbatranire. 3. Ceaiul oolong te poate ajuta sa slabestiAcesta ramane in continuare un subiect de dezbatere intrucat nu trebuie sa se creada ca ceaiul oolong chiar poate reprezenta un miracol in privinta scaderii in greutate, iar studiile oricum nu sunt suficiente pentru a-i dovedi eficienta in privinta luptei cu kilogramele in plus. Cu toate acestea, compusii polifenolici din ceaiul oolong sporesc metabolismul grasimilor din organism prin activarea anumitor enzime. Prin urmare, un consum zilnic de ceai oolong va putea promova o oarecare scadere in greutate si poate reduce obezitatea prin accelerarea procesului de lipoliza, proces care va determina ca organismul sa arda mai multa grasime. Ceaiul oolong nu te va ajuta sa slabesti daca nu urmezi si un stil de viata sanatos in care integrezi alimentatia adecvata si sportul. 4. Ceaiul oolong si sanatatea cavitatii bucaleCeaiul oolong imbunatateste sanatatea orala prin inhibarea dezvoltarii bacteriilor care cauzeaza carii sau cancer al cavitatii bucale. Antioxidantii denumiti polifenoli prezenti in ceaiul oolong contribuie la imbunatatirea sanatatii si igienei dintilor. Consumul de ceai oolong ajuta la prevenirea dezvoltarii placii, lupta cu aparitia cariilor si impiedica deteriorarea danturii. 5. Ceaiul oolong si lupta impotriva canceruluiBautorii de ceai in general au sanse mai mici de a dezvolta cancer de piele, asta datorita concentratiei de polimeri de polifenoli precum tearubigina si teaflavina care se regasesc in cantitati mai mari in ceaiul oolong decat in alte varietati de ceai. Acesti antioxidanti combat carcinogenii si ajuta la reducerea riscului aparitiei cancerului. Polifenolii promoveaza moartea programata a celulelor (apoptoza) care conduc la dezvoltarea cancerului din stomac si actioneaza ca un agent chemo-preventiv care suprima dezvoltarea altor forme de cancer, in special cel ovarian in cazul femeilor. 6. Ceaiul oolong si sanatatea oaselorAntioxidantii prezenti in ceaiul oolong ofera protectie si impotriva cariilor dentare, dar intaresc si structura osoasa. Consumul de ceai oolong reprezinta o cale in plus de a preveni osteoporoza din organismul uman. 7. Ceaiul oolong si tratamentul impotriva diabetuluiDeja am mentionat de nenumarate ori ca ceaiul oolong contine acei antioxidanti denumiti polifenoli, insa pe langa acestia mai contine si vitamine si minerale precum vitamina A, calciu, potasiu, seleniu, fluor, magneziu si fosfor. Acesti nutrienti ajuta la detoxifierea organismului, imbunatatesc digestia si scad riscul aparitiei bolilor cronice precum diabetul. Ceaiul oolong este considerat a fi un supliment din plante adesea folosit in tratamentul diabetului de tip 2. 8. Ceaiul oolong ajuta la eliminarea stresuluiPolifenolii naturali prezenti in ceaiul oolong actioneaza ca agenti de combatere ai stresului si elimina tulburarile starii generale. Consumul de ceai oolong pe parcursul zilei te va ajuta sa iti mentii concentrarea si sa iti imbunatatesti agilitatea mintala. 9. Ceaiul oolong lupta impotriva infectiilor bacterieneDa, tot antioxidantii fac asta, antioxidantii din ceaiul oolong inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de streptococi. 10. Ceaiul de oolong si sanatatea pieliiConsumul regulat de ceai oolong va actiona benefic si asupra sanatatii pielii. Majoritatea problemelor de piele sunt datorate expunerii la radicalii liberi. Acesti radicali liberi sunt combatuti eficient de catre antioxidantii regasiti in ceaiul oolong. Printre probleme de piele pe care ceaiul oolong le poate combate se numara:
11. Ceaiul oolong previne caderea paruluiAntioxidantii prezenti in acest ceai asigura metabolismul adecvat al hormonului masculin, DHT, hormon ale carui activitati metabolice rezulta in caderea parului. Iti poti clati parul cu ceai oolong si vei beneficia in ceea ce priveste caderea excesiva a parului. 12. Ceaiul oolong ofera stralucire paruluiClatirea parului cu ceai oolong iti va face parul mai moale si ii va oferi si un plus de luciu. Pe langa toate aceste efecte benefice ceaiul oolong poate fi folosit si pentur curatarea locuintei, pe post de dezinfectant, odorizant, etc. Efecte adverse ale ceaiului oolongDesi este un ceai plin de beneficii pentru sanatatea intregului organism, este indicat sa consumi ceaiul oolong cu moderatie intrucat acest ceai contine si o cantitate de cofeina, iar un consum prea ridicat de cofeina stim cu totii ca nu este benefic avand printre efectele secundare durerile de cap minore sau chiar cronice, nervozitate, sindromul colonului iritabil, batai ale inimii neregulate, varsaturi, arsuri etc. Femeile insarcinate ar trebui sa acorde atentie in mod deosebit cantitatii de cofeina pe care o consuma intrucat aceasta poate dauna fatului.
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Care sunt principalele beneficii ale ceaiului?
Eu sunt o mare bautoare de ceai. Beau ceaiuri atat pentru beneficiile pe care le aduc asupra sanatatii, cat si pentru gustul grozav al unora. De cele mai multe ori, cele bune pentru sanatate nu sunt si cele pe care le ...
Band un minunat ceai rooibos cu aroma de vanilie am inceput sa ma intreb cam care ar fi beneficiile pe care acesta mi le aduce. Si desigur ca am decis sa impartasesc noile informatii pe care le-am aflat si cu tine. Eu ...
Zilele astea am fost la plafar si mi-am cumparat un ceai yerba mate. Motivul pentru care l-am cumparat era unul destul de simplu, legat de digestie si mi s-a parut interesant cand mi l-a recomandat domnisoara din ... | |
|