Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

16 alimente pentru detoxifierea organismului


alimente detoxifiereDetoxifierea organismului a devenit un fel de moda in ultimii ani, mai toata lumea recomanda diete de detoxifiere, tratamente de detoxifiere si mai stiu eu ce. Nu spun ca este un curent gresit, numai ca de cele mai multe ori, calea pe care se face aceasta detoxifiere este prin infometare sau folosind diverse aparaturi care nu iti garanteaza neaparat succesul.

Ideea pe care eu incerc sa o sustin cat de des pot cand aud de aceste diete de detoxifiere este aceea ca un organism hranit cu alimente de calitate, cat mai putin procesate, nu va avea nevoie de o cura de detoxifiere. Alimentatia zilnic trebuie sa ne sustina detoxifierea naturala a organismului, produsa in mod constant.

Citeste si despre cum sa tii corect o cura de detoxifiere intr-un articol dedicat acestei teme.

Care sunt alimentele ideale pentru detoxifiere si slabire?

Daca iti doresti cu adevarat sa iti detoxifiezi organismul, nu este neaparat necesar sa tii o cura de detoxifiere, demersul tau catre sanatate poate fi extrem de simplu fiind necesar numai sa integrezi in meniul tau alimentele corecte.

1. Avocado

Despre avocado am mai discutat si cu alte ocazii si probabil ca nu voi inceta a o face. Si asta nu numai pentru ca personal imi place foarte mult si as manca intreaga zi probabil, cat datorita faptului ca este un aliment extrem de sanatos fiind plin de antioxidanti, inclusiv glutation. Acest antioxidant detoxifiaza organismul prin transportarea catre exterior a toxinelor daunatoare.

Nu vreau sa fiu redundanta insa, in mod evident, reducand toxinele si si chimicalele din corp, vei arata mai sanatoasa si te vei simti mai sanatoasa. Sa nu te surprinda daca vei observa avocado pe din ce in ce mai multe liste cu alimente pentru detoxifiere, exact datorita acelor antioxidanti si fibrelor.

Avocado sustine sanatatea inimii, a ochilor, scade colesterolul, mentine sub control tensiunea, are proprietati antiinflamatoare, reduce riscul infarctului, reduce riscul aparitiei cancerului (in special cancerul de prostata si cancerul de san), are proprietati antiaging si iti protejeaza pielea, dar imbunatateste si absorbtia nutrientilor (in special a carotenoidelor!).

Stiu ca probabil acum incerci sa calculezi caloriile unui avocado, grasimile acestuia si cum le-ai putea integra cu succes in meniul tau zilnic. Nu te speria de aportul ridicat de lipide, nu trebuie sa iti faci griji avand in vedere ca sunt de cea mai buna calitate!

2. Merisorul

merisorMerisorul este unul dintre cele mai promovate superalimente in momentul de fata, oferind o multitudine de beneficii printre care protectia tractului urinar, protectia impotriva bolilor de inima, cancerului, problemelor dentare, imbatranirii, problemelor la nivelul pielii, dar promoveaza si slabirea si un sistem imunitar la cote maxime.

Toate aceste beneficii sunt o consecinta a faptului ca merisorul are o putere antioxidanta grozava, eliminand o mare parte a toxinelor din organism, avand actiune antibacteriana.

3. Varza

Varza contine sulf, un element esential pentru descompunerea substantelor chimice din organism. Sulful te poate ajuta sa elimini totul de la pesticide pana la medicamentele ce pot sa iti afecteze sanatatea in conditiile in care raman blocate in corp. Varza sustine si sanatatea ficatului, scazandu-ti eficient colesterolul.

O alta modalitate prin care varza te va ajuta sa elimini toxinele este si cea mai “clasica”, sa ii spunem, metoda, cea a combaterii constipatiei prin usurarea digestiei.

Totusi, nu te gandi automat la renumita dieta cu supa de varza pentru ca eu nu as recomanda vreodata o masura atat de drastica incat sa consumi numai asa ceva. Desigur, dupa cum ai putut citi, varza este si ea un superaliment insa asta nu inseamna ca trebuie sa mergi la extrem.

4. Papadia

Un ficat sanatos se traduce printr-o viata fericita. Acesta pare a fi motto-ul in baza caruia este indicat sa consumam papadie. Aceasta planta este considerata o buruiana de catre majoritatea impatimitilor in gradinarit, insa datorita proprietatilor sale multiple de vindecare si protectie a ficatului, ea nu trebuie sa fie trecuta cu vederea cand cautam sa ne detoxifiem organismul.

Tratarea afectiunilor de ficat cu ajutorul papadiei este o practica ce dateaza inca de acum cateva sute de ani, insa nu trebuie sa o folosesti numai in momentul in care ficatul tau deja se confrunta cu probleme. Intarirea unui ficat sanatos este cel mai intelept lucru pe care il poti face.

5. Lamaile

Nu degeaba era promovata “dieta” cu apa plata si lamaie, problema consta numai in faptul ca aceasta nu trebuia sa constituie tot ceea ce mancai pe zi, in rest, principiul era bine gandit. Din fericire, lamaile sunt niste fructe extrem de versatile, pe care le poti consuma in diverse bauturi sau retete mai speciale.

lamaiEle sunt pline de vitamine si antioxidanti. Consumul unui pahar de apa calduta cu lamaie la prima ora a diminetii iti va aduce o serie de beneficii precum: imbunatatirea digestiei, actiune diuretica (si de detoxifiere), stimularea sistemului imunitar, echilibrarea pH-ului, imbunatatirea aspectului pielii, energizare, respiratie proaspata, promoveaza vindecarea organismului si, desigur, te poate ajuta sa slabesti.

Desigur, nu ai voie sa indulcesti limonada decat cu un indulcitor natural sau miere, in niciun caz cu zahar intrucat ii vei elimina puterile antioxidante si nici nu vei slabi.

Eu sunt destul de convinsa ca merita sa beau apa plata cu lamaie dimineata, tu?

6. Broccoli

Nu pot sa inteleg cum exista persoane carora nu le place broccoli. Poate faptul ca este plin de antioxidanti ce ne pot curata organismul si prezenta enzimelor ce ne spijina functionarea eficienta a sistemului digestiv, ii va convinge ca broccoli este un aliment ce trebuie inclus in planul nostru alimentar.

Enzimele prezente in broccoli iti ajuta ficatul sa transforme toxinele in ceva ce organismul poate elimina cu usurinta. Nu iti prepara insa broccoli la cuptorul cu microunde pentru ca ii vei reduce din proprietatile detoxifianta.

usturoi7. Usturoiul

Eh, de usturoi stim cu totii ca trebuie sa ne apropiem, desi ne provoaca anumite neplaceri olfactive. Este plin de sulf si are proprietati similare antibioticelor actionand la nivel intern ca un medicament ce iti trateaza corpul. Partea buna este ca il poti gasi si sub forma de supliment alimentar.

Usturoiul iti sustine sistemul imunitar si iti ajuta ficatul, isi nici nu va trebui sa iti faci griji ca organismul tau va dezvolta o rezistenta la eficienta lui. De asemenea, usturoiul prezinta si multiple alte beneficii precum: regenerarea unui par mai sanatos, combaterea acneei, tratarea psoriazisului sau controlul greutatii.

Eu ador sa folosesc usturoiul alaturi de broccoli, de exemplu.

8. Ghimbirul

Inca de pe vremea civilizatiilor chineze antice, radacina de ghimbir a fost folosita datorita proprietatilor sale medicinale. Adesea folosita in ceaiuri sau alte bauturi, poti adauga ghimbir si in diverse retete, avand proprietati astringente si aducand beneficii functiilor hepatice.

Multe diete de detoxifiere iti recomanda chiar sa mesteci radacina de ghimbir, insa il poti adauga in apa plata si vei vedea cum aceasta va avea un gust mai bun.

Printre beneficiile ghimbirului mai trebuie mentionat si faptul ca sustine absorbtia altor nutrienti, mentine circulatia normala, combate senzatia de greata, previne raceala si gripa, combate disconfortul gastric si cancerul de colon, lupta impotriva problemelor respiratorii si reduce durerile si inflamatia.

9. Sfecla

Sfecla poate fi incorporata in retete sau poate fi consumata sub forma sa cruda. Este plina de betaina si pectina, substante ce ajuta in protectia ficatului si a sistemului digestiv. Acestea iti vor curata organismul de toxinele daunatoare. Sfecla mai contine fibre, magneziu, calciu, fier, fosfor si vitaminele A, C, niacina si acid folic, luptand impotriva cancerului (in special cancerul de colon) si a bolilor de inima.

Sfecla te va ajuta sa slabesti, iti va energiza organismul si creierul, dar actioneaza si ca un afrodiziac natural!

10. Grapefruitul

grapefruitUn alt aliment hiperpromovat in dietele drastice si nerecomandate, grapefruitul intra pe lista superalimentelor. Acest fruct ajuta la detoxifierea sistemului digestiv, sustinerea sistemului imunitar si poate preveni aparitia pietrelor la rinichi, fiind ideal si pentru slabire avand putine calorii si un continut scazut de zahar, sustinand echilibrul pH-ului din organism, accelerand arderea grasimilor si oferind o senzatie de satietate rapida.

Pe langa beneficiile de epurare a organismului si sustinerea persoanelor care vor sa slabeasca, grapefruitul combate febra, oboseala, insomnia, tine sub control diabetul si colesterolul, atenueaza simptomele artritei si trateaza anumite dereglari ale tractului urinar.

11. Ceaiul verde

Eh, cine nu stie ca ceaiul verde ajuta la detoxifiere? Cine nu stie ca este bogat in antioxidanti care ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism inainte ca acestia sa provoace daune? Ceaiul verde ajuta la reglarea glicemiei si tensiunii, previne bolile de inima, cancerul esofagian, Alzheimer-ul si Parkinson-ul, reduce colesterolul rau si trateaza si previne depresia.

De asemenea, ceaiul verde are efect antiviral si antibacterian, dar protejeaza si pielea prevenind aparitia ridurilor si a altor semne ale imbatranirii tenului.

Totusi, am scris un articol si despre potentialele efecte nocive ale ceaiului pe care iti recomand sa il citesti.

12. Turmeric (curcuma)

Cel mai adesea vei gasi aceasta planta sub forma de ceai, iar beneficiile acestuia au fost puse de cele mai multe ori in legatura cu efectele sale asupra ficatului. Se spune ca iti poti detoxifia organismului numai turmericfolosind ceaiul de turmeric, prin consumul sau cu constiinciozitate timp de o saptamana, alaturi de o dieta echilibrata.

Printre beneficiile turmericului mai merita mentionate si: preventia si incetinirea simptomelor Alzheimer-ului, tratarea cataractei, artritei si artritei reumatoide, preventia cancerului, imbunatatirea sistemului imunitar, reducerea colesterolului, vindecarea ranilor, te ajuta sa scapi de infectiile urinare si de durerile menstruale, dar chiar si de episoadele depresive.

Unele persoane au suferit de diaree in urma administrarii turmericului, insa sunt foarte putine cazurile si se datoreaza in principal unei sensibilitati la aceasta planta. Femeilei insarcinate ar trebui insa sa il consume cu grija.

13. Omega-3, nuci si seminte

In perioada de detoxifiere conuma ulei de seminte de in, ulei de masline, ulei de avocado sau ulei de canepa. Acestea te vor ajuta sa iti lubrifiezi peretii intestinali, permitand ca toxinele sa fie absorbite de ulei, fiind astfel mai usor eliminate de organism.

Alaturi de aceste uleiuri, iti recomand sa incorporezi si alte surse de omega 3 precum: seminte de chia (despre beneficiile semintelor de chia am scris), semintele de dovleac (beneficiile semintelor de dovleac), semintele de floarea soarelui (da un click pe beneficiile semintelor de floarea soarelui pentru a afla de ce sa le consumi), seminte de susan etc. si diverse tipuri de nuci (citeste despre topul celor mai bune nuci pe care l-am facut cu ceva timp in urma).

14. Anghinarea

anghinareAnghinarea sprijina ca ficatul sa functioneze la cote maxime, ceea ce in schimb iti va ajuta organismul sa produca mai usor purgatia toxinelor si a altor substante de care nu are nevoie pentru a supravietui. Sporeste productia de bila a ficatului si din moment ce bila ajuta la descompunerea alimentelor iar acest lucru ajuta la inlesnirea folosirii nutrientilor in interiorul organismului, atunci anghinarea nu poate aduce decat beneficii.

Pe langa beneficiile aduse ficatului tau, anghinarea este si plina de fibre, proteine, magneziu, folati si potasiu, previne si trateaza cancerului, scade colesterolul, imbunateste digestia dar este si un excelent tratament impotriva mahmurelii. Despre beneficiile anghinarei am scris mai pe larg intr-un articol mai vechi.

Este pur si simplu un aliment grozav pe care ar trebui sa il incluzi pe cat de des posibil in alimentatia ta pentru a mentine o stare generala de sanatate foarte buna.

15. Sparanghelul

Pe langa a fi o leguma delicioasa, sparanghelul merita cu varf si indesat un loc fruntas (desi l-am asezat pe la final :-s ) in topul alimentelor pentru detoxifierea organismului. Desi este destul de costisitor si inca nu avem cultura investitiei in alimente exotice cu multe beneficii, sparanghelul nu numai ca te ajuta sa te detoxifiezi, ci vine incarcat si de o multime de alte beneficii facadu-l probabil una dintre legumele cele mai sanatoase din lume.

Sparanghelul te poate ajuta si in lupta impotriva imbatranirii, te protejeaza impotriva cancerului, iti mentine sanatatea inimii, scade colesterolul, are proprietati antibacteriene si antivirale, previne infectiile vezicii urinare si tractului urinar, ajuta in tratamentul impotriva HIV-ului, stimuleaza productia de lapte a femeilor ce alapteaza, combate oboseala, scade tensiunea, sustine cresterea parului sanatos si este un aliment cu proprietati antiinflamatoare generale.

Nici nu imi dau seama ce nu poate face sparanghelul pentru ca pare a fi incarcat cu toate beneficiile planetei!

apa16. Apa

Poate de multe ori trecuta cu vederea, apa reprezinta un element esential in momentul in care iti doresti sa elimini toxinele din organism, iar in momentul in care deja intreprinzi diverse demersuri de detoxifiere precum practicarea exercitiilor fizice si mersul la sauna, atunci consumul de apa este cu atat mai important.

Daca nu ti-a intrat in reflex consumul zilnic de apa, ofera-le rinichilor putin cate putin pentru ca altfel nu va stii ce sa faca cu acest aport hidratant.


Foarte interesant articolul! Intr-adevar detoxifierea cu ajutorul apei si a fructelor este benefica si ieftina. Eu iau si suplimente ca untoxin, dar e de ajuns si dieta cu fructe. :)
Apr, 26th, 3:09PM



Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Ce beneficii aduce curcuma (turmericul) sanatatii?

Am tot scris de-a lungul timpului despre ceaiuri, am scris despre beneficiile ceaiului de trandafir, beneficiile ceaiului oolong, despre beneficiile consumului de ceai in general, am scris chiar si despre efectele ...
 » mai mult...

Ce alimente ajuta in tratarea si preventia cancerului?

Cancerul ramane una dintre “epidemiile” cele mai cutremuratoare, iar numarul celor afectati de aceasta afectiune este zdruncinator si el. Cu cat se incearca sa se descopere care sunt cauzele aparitiei si cu ...
 » mai mult...

Oua umplute cu avocado (guacamole)

Daca tot am oferit niste idei de mic dejun satios si sanatos, dar si idei de omlete delicioase, pline de proteite care sa mentina santietatea, dar si cu putine calorii, azi propun ceva la fel de simplu si de delicios: ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici