Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce beneficii aduc semintele de dovleac sanatatii tale?


seminte dovleacEu sunt consumatoare de seminte de dovleac de cativa ani buni. Dupa ce am citit si am si scris despre beneficiile semintelor de floarea soarelui, m-am gandit ca ar fi de bun augur sa analizam si beneficiile semintelor de dovleac, pe care in continuare trebuie sa recunosc ca le prefer datorita consistentei diferite fata de cea a negricioaselor mentionate. Plus ca au ceva istorie in familie, de pe vremea cand bunica mea le scotea la uscat sau chiar le baga putin la cuptor. Da, ce sa mai, eu le consider un deliciu desi nu sunt mare fana a gestului de a sparge seminte.

Istoria semintelor de dovleac

Dupa cum ne-am obsinuit, si aceste seminte (alaturi de purtatorul lor, dovleacul) au aparut pentru prima data prin America de Nord, De Sud si Centrala. Semintele de dovleac erau chiar celebrate prin triburile indigenilor americani tocmai datorita proprietatilor lor nutritionale si medicinale.

In America de Sud, popularitatea semintelor de dovleac pare a data chiar de pe vremea culturilor aztece, de prin anii 1300-1500 I.e.n. Cu ajutorul comertului si odata cu venirea exploratorilor, popularitatea semintelor de dovleac s-a raspandit si pe restul globului, ajungand chiar ca prin Europa de Est si in anumite zone mediteraneene sa fie integrate ca parte constanta in meniul zilnic. De asemenea, in India si in anumite parti ale Asiei, aceste seminte au fost incorporate in traditiile culinare si medicinale.

In ziua de astazi, China este producatorul principal de dovleci si seminte de dovleac, fiind urmata de India, Rusia, Ucraina, Mexic si S.U.A.

Cum sa selectezi si sa depozitezi semintele de dovleac?

Daca te-ai mai uitat pe la raioanele de nuci si seminte, probabil ca ai vazut ca semintele de dovleac bin si ele impachetate frumos, sub diverse forme, culori, prajite si neprajite si sarate sau mai putin sarate. Am vazut ca exista si magazine care le comercializeaza la vrac, desi am observat ca acelea sunt cele mai sarate. Cele nesarate, crude, pe care le mai gasesc prin piata n-as putea spune ca sunt chiar pe gustul meu in principal pentru ca au un fel de pelicula pe care o inlatur destul de greu pe deasupra coajei. Plus ca se sparg ceva mai greu.

Daca ai posibilitate de a le mirosi, ai grija sa nu fie mucegaite sau rancede. Ideal ar fi totusi sa ti le cumperi din piata (asa cum am zis ca nu le prefer eu sub forma cruda) si sa le prajesti chiar tu, asa detii macar controlul asupra cantitatii de sare pe care o adaugi si vei putea avea grija ca temperatura la care faci aceasta operatiune sa nu fie una care sa distruga din proprietatile grasimilor bune din continutul lor. Plus ca scazi riscul de a fi fost expuse unor factori contaminanti.

Semintele astfel preparate ar trebui depozitate intr-un container vidat, tinut in frigider. Ele pot fi comestibile pentru cateva luni insa isi pierd din prospetimea maxima dupa o luna, poate doua.

Cum sa prepari semintele de dovleac?

Aseaza semintele intr-o tava si baga-le la cuptor la o temperatura de aproximativ 75 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute. Tine minte ca este foarte important sa nu depasesti aceasta limita de timp intrucat studiile au aratat ca dupa 20 de minute structura grasimilor din semintele de dovleac se schimba.

Interesant este ca in momentul in care bagi la cuptor semintele la o temperatura de 90 de grade sau mai ridicata, reusesti sa le scoti la suprafata aroma  si gustul cel mai fin. Cu toate acestea, la temperaturi atat de ridicate, grasimile nesaturate o pot lua razna si recomandarea anterioara, 75°C, trebuie respectata.

Cum sa te bucuri de semintele de dovleac?

Cateva idei de servire

  • adauga semintele de dovleac intr-un sote sanatos si dietetic de legume
  • adauga semintele de dovleac in ploaie deasupra salatei tale
  • macina semintele de dovleac cu niste usturoi, patrunjel si coriandru. Combina-le cu ulei de masline si suc de lamaie pentru a obtine un sos de salata grozav!
  • poti folosi semintele de dovleac marimea naturala sau le poti taia in niste bucati mai mici, apoi adauga-le in cerealele de dimineata
  • desigur ca semintele de dovleac isi au locul si in retetele pentru briose sau biscuiti de ovaz cu niste stafide
  • daca agreezi sa iti prepari burgeri, atunci adauga prin continutul lor si niste seminte de dovleac


Care sunt beneficiile pe care semintele de dovleac ni le ofera sanatatii?

  1. Sunt bogate in amino acidul triptofan, cel care ne imbunatateste calitate somnului si care, in organism, se converteste in serotonina. Deci pentru un somn bun, mananca niste seminte de dovleac in timp ce urmaresti un film interesant
  2. Sunt bogate in magneziu, mineralul care trateaza inima si este si un relaxant natural
  3. Daca le mananci sub forma unei gustari pe parcursul zilei te poti bucura de stabilizarea glicemiei din sange, datorita continutului lor de proteine usor digerabile. O glicemie reglata inseamna scadere in greutate!
  4. Sunt bogate in Omega-3, uleiul de seminte de dovleac se pare ca reduce incidenta hipertrofiei benigne a prostatei, o afectiune care presupune marirea peste normal a acestei glande, prostata
  5. Semintele de dovleac sunt bogate si intr-un alt mineral care protejeaza prostata, zincul, facand din aceste microalimentele gustarea suprema pentru barbati
  6. Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fier, bun pentru circulatie si energie
  7. Conform studiilor realizate pe animale, in momentul in care semintele de dovleac le-au fost adaugate in dieta, rezultatele la capitolul antiinflamare au fost comparabile cu eficacitatea medicamentului Indometacin – numai ca fara efectele sale secundare
  8. Semintele de dovleac contin un compus numit fitosterol despre care se crede ca ar scadea nivelul colesterolului. Dintre nuci si semintele, semintele de dovleac se afla pe locul al doilea la continutul de steroli (dupa semintele de floarea soarelui si fistic, care sunt la egalitate pe primul loc)
  9. Semintele de dovleac reprezinta si o sursa grozava de fibre
  10. Sunt alcalinizate in organism, lucru cat se poate de imbucurator avand in vedere ca cele mai multe planuri alimentare inclina in general balanta catre partea acida mai mult decat spre cea alcalina, foarte multe alimente formeaza acizi in corp, iar aceasta aciditate este pusa in legatura cu dureri, boli, chiar si cancer. De altfel, semintele de dovleac sunt singurele semintele care formeaza alcalinitate.
  11. Sunt bogate in multe minerale: fosfor, magneziu, mangan, cupru
  12. Sursa buna de vitamina K
  13. Sunt o sursa buna de vitamina E, contin 35,10 mg de tocoferol la 100 grame
  14. O sursa grozava de complexul de vitamine B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, piroxidina si folati)
  15. Sursa buna de proteine: 30 de grame de proteine la 100 grame
  16. Previn formarea calculilor de oxalat de calciu si, implicit, a formarii pietrelor la rinichi
  17. In multe culturi sunt folosite ca tratatament impotriva teniei si a altor paraziti

Beneficiile semintelor de dovleac conform studiilor

Daca tot am insirat o multime de beneficii de care ne putem bucura, sa dezbatem pe larg de ce semintele de dovleac ne sunt atat de utile sanatatii.

Protectia antiinflamatoare

Semintele de dovleac contin un numar foarte mare de antioxidanti. Un studiu publicat in editia din ianuarie 2005 a jurnalului medicinal “Pharmacological Research” a aratat ca uleiul de seminte de dovleac functioneaza in reducerea inflamatiei, cauza pentru artrita. Efectele uleiului de seminte de dovleac sunt chiar puse in comparatie cu cele ale Indometacinului, dupa cum am mentionat si anterior, un medicament cu efect antiinflamator folosit in mod curent. Se pare ca uleiul s-a dovedit a fi la fel de eficient in reducerea inflamatiei! Eu spun ca acesta este un beneficiu pentru care ele cu siguranta trebuie luate in considerare dat fiind faptul ca estimarile arata ca pana in 2030 vor fi aproximativ 67 de milioane de persoane care sufera de artrita numai in America.

Prin comparatie cu indometacinul, semintele de dovleac nu cresc nivelul de peroxidare lipidica de la nivelul articulatiilor, lucru care ar fi putut conduce la agrvarea simptomelor artritei.

Beneficii in reducerea colesterolului

Din nou se pare ca uleiul din seminte de dovleac, extras din semintele de dovleac, isi dovedeste beneficiile conform unui alt studiu din 2008, publicat in “Phytotherapy Research”.

Semintele de dovleac, dupa cum am mentionat, au unul dintre cele mai crescute niveluri de fitosteroli dintre toate semintele si nucile. Desi semintele de floarea soarelui si fisticul se lupta pentru locul I, semintele de dovleac contin 260 mg la 100 grame de fitosteroli.

Fitosterolii sunt steroli si stanoli care sunt similari din punct de vedere structural cu colesterolul din surse animale. Datorita acestor similitudini, fitosterolii pot inhiba absorbtia de colesterol din tractul gastrointestinal atunci cand sunt consumati in cantitati sufient de mari.

Doua grupuri de soareci au fost subiectii pentru acest studiu: un grup a primit ulei de seminte de dovleac, iar celalalt a primit ulei de porumb. Primul grup, cel caruia i-a fost administrat uleiul pe care il laudam, a avut cote mai scazute de colesterol rau (LDL), trigliceride mai scazute si un nivel de colesterol bun (HDL) mai ridicat, prin comparatie cu grupul caruia i-a fost adminstrat uleiul de porumb. Uleiul de seminte de dovleac a scazut si nivelul tensiunii.

Dupa cum am mentionat in sumar, semintele de dovleac contin compusii numiti fitosteroli. Conform enciclopediei “Cele mai Sanatoase Alimente”, fitosterolii sunt asemanatori colesterolului gasit in organism. In momentul in care se gasesc suficienti fitosteroli in organism, se crede ca ei reduc nivelurile de colesterol din sange. Fitosterolii se pare ca iti imbunatatesc sistemul imunitar si scad riscul ocurentei cancerului.

Minerale esentiale

Semintele de dovleac sunt pline de minerale esentiale. Eu deja m-am ambalat pozitiv cand am auzit asta! 35 de grame de seminte de dovleac crude ofera 1,4 mg de mangan, ceea ce inseamna peste 50% din doza recomandata zilnic. Manganul este necesar pentru mentinerea oaselor puternice, normalizare glicemiei si reglarea colesterolului. Alte elemente necesare din semintele de dovleac sunt magneziu, fosfor, triptofan, fier, cupru, zinc si vitamina K.

  • Semintele de dovleac ajuta la preventia problemelor de prostata si pierderii parului, printre multe altele.
  • Semintele de dovleac, tonifiere pielii si tratamentul acneei
  • Semintele de dovleac reprezinta un aliment excelent pentru imbunatatirea tonifierii pielii si tratarea problemelor cu acneea. Elementele nutritionale principale care ne ajuta in acest sens sunt zincul, seleniul, acizii grasi esentiali si vitamina E.
  • Prevenirea unor carente de vitamine, minerale si in general nitrienti sanatosi, cu siguranta iti va aduce beneficii la nivelul pielii, avand in vedere ca pielea este cam primul loc in care se vad problemele nutritionale.
  • Zincul din semintele de dovleac ajuta la protejarea membranelor celulelor pielii si la mentinerea colagenului din tesutul conectiv. Chiar daca nu inca nu ai probleme cu tenul, afla ca nivelurile adecvate de zinc ajuta la promovarea regenerarii pielii, asigurandu-ti o piele mai tanara, care radiaza de sanatate.
  • In ceea ce priveste acneea, deficienta de zinc a fost asociata cu eruptii acneice si cu problemele unui ten uleios. Zincul este implicat atat in ajutarea mentinerii sub control a nivelurilor hormonale, cat si a productiei de uleiuri ale pielii, ambele probleme fiind puse in legatura cu aparitia inesteticei acnee. In egala masura ajuta si la refacerea tesutului pielii, asa ca te va ajuta sa iti dispara mai repede semnele pe care le lasa in urma afectiunea cu care sper ca nu te vei mai confrunta odata ce vei consuma miraculoasele seminte de dovleac. Multe persoane deja au declarat ca li s-au diminuat problemele odata cu cresterea consumului de zinc prin intermediul semintelor de dovleac.
  • Seleniul furnizeaza multi antioxidanti cu forte protectoare impotriva daunelor provocate de razele ultraviolete, poluarii si altor probleme pe care ni le cauzeaza acest mediu inconjurator care pare a ne afecta din ce in ce mai mult viata. Seleniul ajuta si elasticitatea si finetea pielii. Cresterea consumului de seleniu este de multe ori recomandata persoanelor care sunt afectate de acnee. Este adevarat ca nucile de Brazilia sunt sursa cea mai buna de seleniu, insa si semintele de dovleac contin niveluri de seleniu decente.
  • Semintele de dovleac contin niveluri ridicate de acizi grasi esentiali, necesari pentru retentia eficienta a substantelor hidratante pentru piele. Fara niveluri adecvate de acizi grasi esentiali, pielea, chiar si cea tanara, va incepe sa aiba un aspect imbatranit in mod prematur, intrucat incepe sa se usuce si isi pierde flexibilitatea si tonifiere.  O alimentatie bogata in acizi grasi, in special acizi grasi Omega-3, te poate ajuta sa iti reduci in mod considerabil punctele negre si eruptiile de acnee.
  • Fiind unul dintre antioxidantii cei mai importanti pentru sanatatea noastra, vitamine E aduce o gama larga de beneficii pentru pielea noastra. S-a dovedit faptul ca vitamina E ajuta la diminuarea vergeturilor si ajuta la tratarea ranilor. Nivelurile bune de vitamina E asigurate prin alimentatie sau prin suplimente ajuta si la tratarea altor afectiuni ale pielii precum psoriazisul sau eczemele si, desigur, acneea.
  • Uleiul de semintele de dovleac, datorita concetratiei sale mai crescute de acizi grasi si nutrienti liposolubili, are chiar o putere mai considerabila asupra imbunatatirii problemelor legate de piele.

Preventia pietrelor la rinichi

Exista cel putin doua studii implicand consumul de seminte de dovleac care au dovedit capacitatea de a preventie a celei mai comune forme de pietre la rinichi, cea pusa pe seama oxalatilor de calciu.

Semintele de dovleac au in alcatuire compusi care se pare ca reduc nivelurile substantelor care creeaza pietrele la rinichi, iar in acelasi timp cresc compusii care inhiba formarea acestora. 5-10 grame zilnic se pare ca au efecte benefice asupra preventiei formarii pietrelor la rinichi, iar un consum reglat cu siguranta iti va inlatura grija aparitiei acestei probleme.

Beneficii inca nedemonstrate ale semintelor de dovleac

Printre alte beneficii ale semintelor de dovleac care au fost inregistrate ti-as mentiona: o potentiala scadere a riscului aparitiei osteroporozei, imbunatatirea functiilor vezicii urinare si un posibil tratament al depresiei datorita nivelului de triptofan, un precursor al serotoninei.

Diabet

Dovezile cele mai concludente ale beneficiilor semintelor de dovleac in ceea ce priveste preventia sau tratamentul diabetului provin din studii asupra animalelor. Din acest motiv, inca nu se poate considera si lua drept litera de lege ca acest aliment aduce reale beneficii in privinta acestei afectiuni.

Cu toate acestea, studiile recente facute asupra animalelor de laborator au scos in evidenta abilitatea semintelor de dovleac, extractului de seminte de dovleac si uleiul de seminte de dovleac in imbunatatirea reglarii nivelurilor insulinei in cazul animalelor care sufereau de diabet si in preventia unor efecte nedorite pe care diabetul le are asupra functiilor rinichilor.

Scaderea stresului oxidativ, combatut in general cu ajutorul antioxidantilor, joaca un rol cheie in cadrul multor studii care scot in evidenta beneficiile semintelor de dovleac pentru animalele diabetice.

Beneficii antimicrobiene

Semintele de dovleac, extractul de seminte de dovleac si uleiul de seminte de dovleac sunt valorificate de foarte mult timp pentru beneficiile lor antimicrobiene, inclusiv proprietatile antifungice si antivirale. Studiile arata ca aceste beneficii antimicrobiene sunt sustinute de rolul esential al proteinelor unice din semintele de dovleac.

Lignantii din semintele de dovleac (incluzand aici pinoresinolul, medioresinolul si lariciresinolul) se pare ca au si ei proprietati antimicrobiene si, in special, antivirale. Impactul proteinelor si fitonutrientilor precum lignantii din semintele de dovleac asupra activitatii de transmitere a mesajelor catre molecula denumita interferon gamma este posibil sa fie implicat in tot procesul acesta efectului antimicrobian.

Beneficii impotriva cancerului

Acest beneficiu nu cred ca surprinde pe nimeni. Se stie ca stresul oxidativ joaca un rol important in dezvoltarea anumitor forme de cancer, iar semintele de dovleac au o compozitie unica de antioxidanti. Ce rezulta de aici? Pai cu siguranta gasim niste dovezi preliminare care ne pot determina sa credem ca semintele de dovleac pot fi asociate cu scaderea riscului de aparitie a cancerului.

Cu toate acestea, continutul de antioxidanti din semintele de dovleac nu a fost pana acum in atentia cercetarilor pe tema cancerului. In schimb, cercetarile au fost facute pe lignanti.

Numai cancerul de san si cel de prostata au fost puse in legatura cu consumul de seminte de dovleac si atentia principala a fost limitata la continutul de lignanti. Prin urmare, nu se poate spune ca semintele de dovleac au cu siguranta capacitatea de a scadea riscul aparitiei cancerului, insa cu siguranta putem spune ca au potential.

Efectele secundare ale semintelor de dovleac

In sensul acesta putem sta destul de linistiti intrucat exista foarte putine efecte secundare asociate consumului de semintele de dovleac. Intr-un studiu din 2000, in cadrul caruia era examinata eficienta semintelor de dovleac in tratarea hipertrofiei benigne a prostatei, 5 dintre cei 476 de subiecti au avut reactii care este posibil sa fie datorate terapiei cu seminte de dovleac. Aceste efecte au inclus: dureri de cap, dureri de stomac, bufeuri si deranj gastrointestinal.

Interactiunea cu alte medicamente

Daca ai de gand sa consumi seminte de dovleac alaturi de diuretice precum furosemid, va trebui sa iti consulti medicul pentru ca este posibil sa interactioneze.

Efect anti-nutritiv

Ziarul “Food Chemistry” sustin ca semintele de dovleac au potentiale efecte anti-nutritive, interferand cu absorbtia unor nutrienti.

De asemenea, in contextul valorii nutritionale, preparandu-le termic sau nemestecandu-le, poti pierde o mare parte din nutrienti. Daca incerci sa prajesti semintele de dovleac pana cand devin crocante, este posibil sa sacrifici nutrientii mai instabili, solubili in apa precum tiamina, riboflavina, niacina si vitaminele B6, B12 si C. In cazul in care nu mesteci deloc semintele, atunci pierzi toti nutrientii din ele.

O alta mentiune pe care vreau sa o fac in incheiere este aceea de a avea grija sa nu mananci semintele de dovleac in exces, asa cum te sfatuiesc in legatura cu orice tip de seminte sau nuci, intrucat au si ele destul de multe calorii: 560 de calorii la 100 g.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Ce beneficii aduc semintele de chia sanatatii noastre?

Daca tot am vorbit despre beneficiile semintelor de in, am decis sa prezint si “noul val” al semintelor supernutritive, semintele de chia. Semintele de chia si-au castigat popularitatea datorita vechimii ...
 » mai mult...

Alimente sanatoase pline de nutrienti bune si pentru slabit

Inca mai primesc intrebari legat de ce ar trebui sa mancam. Pe de-o parte, multa lume se plange de cat de scumpa este mancarea sanatoasa. Pe de alta parte, multe persoane deja nu mai stiu ce sa manance avand in vedere ...
 » mai mult...

Cele mai bune nuci pentru dieta si vitalitate

Este timpul sa le acordam nucilor atentia pe care o merita. Acest top 5 al oleaginoaselor este alcatuit din nuci care au trecut de diverse recenzii si si-au castigat locul in galeria de succes a nutritiei. Nu te teme ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici