Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce beneficii are somnul asupra sanatatii?


somn sanatateGuilty! Recunosc, dorm prost! In sensul asta nu sunt un exemplu de dat, am un program complet neindicat, de care insa ma straduiesc sa ma dezobisnuiesc. Ma culc foarte tarziu, ma trezesc destul de devreme si a inceput sa ma cam prinda din urma starea de rau datorata acestui stil de viata complet nesanatos.


In ideea de a ma convinge si pe mine sa imi schimb stilul de a dormi, am zis sa fac o cercetare personala in legatura cu beneficiile somnului si am zis sa ti le impartasesc pentru ca sunt convinsa ca si tu te mai confrunti uneori cu problema somnului.
Somnul intr-adevar iti da o stare mult mai buna si un tonus pozitiv, insa beneficiile nu se opresc aici, somnul iti poate aduce beneficii si la nivelul inimii, greutatii, creierului samd.

1. Somnul imbunatateste memoria

In mod surprinzator, mintea ta este extrem de ocupata in momentul in care dormi. Se pare ca dupa antrenamentul de la sala, ne mai antrenam si in timpul somnului. Cat timp dormim mintea noastra trece printr-un proces de consolidare care presupune intarirea memoriei si exersarea unor abilitati invatate in timp ce am fost treji. Stii vorba aceea: cu cat exersezi mai mult, cu atat te vei apropia mai mult de perfectiune. Ei bine, in somnse intampla un fenomen care iti permite sa inveti si mai bine.
Sa insemne oare ca daca vreau sa invat portugheza sau sa ma apuc de tenis, voi performa mai bine dupa o noapte buna de somn?

2. Traiesti mai mult?

Desi nu se cunosc clar cauzele sau efectele, prea mult somn sau prea putin somn iti poate scurta durata de viata.
In 2010 a fost intreprins un studiu pe femei cu varste intre 50 si 79 si concluzia a fost ca femeile care dormeau mai putin de 5 ore si mai mult de 6 ore jumatate pe noapte aveau o speranta la viata mai scazuta.
Bineinteles ca un somn de calitate inseamna si o viata de calitate. Sa nu privim somnul ca pe ceva irelevant in felul in care ne traim ziua. Alaturi de sport si alimentatie, joaca un rol esential in sanatatea noastra totala.

3. Somnul reduce inflamatia

Inflamatia este pusa in legatura cu problemele cardiace, diabetul, artrita si imbatranirea prematura. Studiile au aratat ca persoanele care dorm sub 6 ore au niveluri mai scazute de proteine cu efect antiinflamator.

4. Sporeste creativitatea

Sa inteleg ca un somn bun ma va ajuta sa fiu mai creativa in scris, in compus, poate vreau chiar sa pictez ceva de mare valoare! Pe langa consolidarea amintirilor sau intarirea lor, creierul se pare ca le si reorganizeaza si restructureaza, ceea ce poate conduce la crestererea capacitatilor creative.
Cercetatorii de la Harvard si Boston College au descoperit ca oamenii au tendinta de a-si dezvolta componentele emotionale ale memoriei in timpul somnului, lucru care va conduce imbunatatirea procesului creativ.

5. Fii un invingator

Daca esti sportiv, una dintre modalitatile de a-ti inbunatati performanta poate consta in imbunatatirea somnului.
Un studiu al Universitatii Stanford a descoperit ca jucatorii de fotbal in liceu sau facultate care au dormit cel putin 10 ore pe noapte timp de 708 saptamani si-au imbunatatit timpul sprinturilor si au resimtit mai greu oboseala pe timpul zilei, sporindu-li-se vitalitatea.
Cu ceva timp in urma fusesera intreprinse studii cu aceleasi concluzii si pe jucatorii de tennis si inotatori.
Somnul te ajuta sa iei note mai mari
Copii cu varste intre 10 si 16 ani care se confrunta cu probleme legate de somn precum, respiratie ingreunata, sforait, apnee in somn sau alte forme de intreruperi ale respiratiei in timpul somnului sunt mai expusi problemelor legate de atentie si invatare, conform unui studiu realizat in 2010. Aceleasi rezultate au fost obtinute si pentru studentii de la facultate.
Bineinteles ca se poate duce si mai departe aceasta idee, daca stam sa ne gandim ca si noi suntem afectati in cariera si in job in general daca nu dormim bine. Avem capacitate de concentrare mai mica si nici nu asimilam la fel de bine informatia daca nu suntem odihniti.

6. Somnul iti ascute atentia

In cazul copiilor, lipsa de somn poate conduce la simptome de ADHD. Spre deosebire de adulti, care devin somnorosi, copiii care nu dorm devin hiperactivi.
Un studiu din 2009 al jurnalului “Pediatrics” a relevat faptul ca acei copii de 7 sau 8 ani care dorm mai putin de 8 ore pe noapte devin hiperactivi, neatenti si impulsivi.

7. Somnul te poate ajuta sa iti mentii greutatea

Nu se putea ca un lucru atat de benefic sa nu isi manifeste importanta si in ceea ce priveste greutatea. Asa ca daca ai de gand sa iti schimbi stilul de viata si sa treci pe unul sanatos, te sfatuiesc sa iti organizezi programul astfel incat sa si dormi suficient.
Cercetatorii Universitatii din Chicago au descoperit ca cei care tin diete si sunt odihniti au pierdut mai multa grasime corporala – 56% din pierderea in greutate – spre deosebire de cei care nu dormeau suficient si au pierdut mai multa masa musculara. Greutatea pierduta a fost cam la aceleasi cote in ambele cazuri.
Somnul si metabolismmul sunt controlate de aceleasi sectoare ale creierului. Cand ti-e somn, anumiti hormoni circula prin sange si iti genereaza pofta de mancare.

8. Somnul scade stresul

Cand vine vorba de sanatate, somnul si stresul sunt interconectate si cu siguranta amandoua iti afecteaza sanatatea inimii.
Somnul reduce stresul, iar printr-un nivel de stres scazut si tensiunea poate fi tinuta sub control.
Pe langa asta, se pare ca somnul are influenta si asupra nivelului de colesterol, care joaca si el un rol esential in problemele cardiace.

9. Eviti accidentele rutiere

Statisticile arata ca mai multe accidente rutiere sunt produse de catre cei care adorm la volan decat de catre cei care conduc sub influenta alcoolului.
Somnul afecteaza timpul de reactie si capacitatea de a lua decizii. Deci, cedeaza volanul si daca ti-e somn, nu numai daca ai baut.

10. Somnul te ajuta in lupta cu depresia

Somnul de calitatea inseamna mai mult pentru sanatatea noastra totala decat simpla scadere a nervozitatii.
Deficientele de somn pot contribui la starea depresiva. O noapte cu somn bun poate ajuta o persoana cu toane proaste sa se elibereze de anxietate. Devii mult mai stabil emotional cu ajutorul somnului de calitate. Nu este suficient sa dormi mai mult in weekend-uri, trebuie sa echilibrezi orele de somn permanent.

11. Somnul poate preveni cancerul

Persoanele care stau la serviciu peste program in detrimentul somnului sunt expusi riscului de cancer la san si colon. Cercetatorii pun aceste concluzii pe seama legaturii dintre nivelurile diferite de melatonina ale persoanelor care se expun luminii pe timp de noapte. Expunerea la lumina scade nivelul de melatonina, un hormon care provoaca somnolenta si care te protejeaza impotriva cancerului.
Melatonina se pare ca ar suprima dezvoltarea tumorilor. Ai grija ca in dormitorul tau sa nu bata prea multa lumina pentru ca organismul tau sa produca melatonina de care are nevoie.

Alte beneficii ale somnului

  • Iti imbunatatesti relatia de cuplu
  • iti dezvolti sistemul imunitar
  • iti limpezeste mintea
  • eviti obezitatea
  • scazi riscul de diabet




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc? 5 greseli pe care le poti comite

In prima parte a articolului am discutat despre cateva dintre regulile de baza care te vor tine pe drumul cel bun spre o sanatate de fier si spre atingerea obiectivelor de fitness sau de orice fel, de ...
 » mai mult...

Metode de relaxare si pastrare a calmului pentru reducerea stresului

Ai nevoie de niste metode simple si eficiente pentru a te calma? Simti ca uneori ti se tot aduna lucruri pe lista de "to do" mult mai rapid decat le poti indeplini? Te ingrijorezi de multe ori ca nu vei avea timp sa ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici