Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Metode de relaxare si pastrare a calmului pentru reducerea stresului


calmAi nevoie de niste metode simple si eficiente pentru a te calma? Simti ca uneori ti se tot aduna lucruri pe lista de "to do" mult mai rapid decat le poti indeplini? Te ingrijorezi de multe ori ca nu vei avea timp sa rezolvi toate problemele pe care le ai?

Adevarul este ca oricat ne-ar placea la locul de munca sau cat de productivi ne consideram sub presiune, atingem un punct in care toate presiunile la care suntem supusi ne trec peste granita calmului. Cred ca multora dintre noi li se intampla sa ajunga la un nivel la care pur si simplu este pana peste cap afundat in probleme si treburi de rezolvat, iar atunci intervin atat extenuarea, cat si o si mai mare incapacitatea de rezolva acele probleme mai mult sau mai putin urgente.

Cum sa ne pastram calmul si sa ne relaxam in situatii critice?

Nu stiu daca tuturor ni se intampla sa ne atingem limita la fel cum nu stiu nici daca tine de un management al timpului defectuos, de lipsa noastra de concentrare, de o prioritizare gresita sau oricare alt motiv. Ideea este ca daca tot exista metode de "coping" sau de preventie pentru situatiile de criza, metode simple de relaxare in situatiile care ne duc in pragul disperarii, atunci este bine sa le stim... pentru orice eventualitate :)

1. Fa miscare in natura

Deja stim de ceva vreme ca sportul ne relaxeaza si ne confera o stare de bine, iar despre beneficiile antrenamentelor in aer liber am mai scris, deci eu zic sa actionam in consecinta. Daca nu ai tragere de inima sa faci sport in natura, incearca macar sa faci o plimbare in parc sau o iesire in afara orasului pentru a te reechilibra. Si 15 minute pot fi suficiente pentru a te relaxa si a-ti creste productivitatea.

Chiar si Michelle Obama a declarat ca iese cu bicicleta sau la plimbari mai lungi in momentul in care simte nevoia sa se elibereze de stres.

Citeste si despre cum o sesiune de yoga iti poate sustine sanatatea.

2. Nu dormi cu telefonul sau laptopul langa tine

Recunosc ca asta e o regula pe care o incalc in fiecare seara. Stau pe laptop pana ma culc si daca se intampla sa ma trezesc, atunci imi mai verific telefonul pentru update-uri. Lumina emisa de gadget-uri ne poate sa iti dea peste cap somnul si poate fi o sursa puternica de stres. Ne vom trezi mult mai odihniti daca inlaturam tehnologia de prin orice cotlon al camerei de dormit.

Citeste si care sunt beneficiile unui somn odihnitor.

3. Socializeaza

Socilizarea este una dintre cele mai bune forme de detensionare, in special daca implica si o doza buna de ras.

4. Fa curatenie

Cercetatorii de la Universitatea Princeton au dovedit faptul ca o "sesiune" de curatenie prin casa ar putea fi o modalitate grozava de detensionare. Se pare ca, scapand de dezordine, prin curatarea si organizarea spatiilor, vei capata un sentiment de calm si ordine interioara intrucat imaginea unui colt plin de lucruri aruncate sau nepuse la locul lor iti creeaza un fel de competitie intre retelele neuronale ale creierului, ducand la o crestere a nivelului de stres.

Pe cand spatiu ordonat si curat te va scapa de aceasta tensiune.

5. Ticuri care te relaxeaza

Se pare ca inclestarea maxilarului si scrasnirea dintilor declanseaza eliberarea hormonilor stresului, explica cercetatorii. Insa relaxarea gurii are un efect opus. Intr-un studiu facut la Universitatea Cambridge se dovedea ca acel exercitiu de relaxare pe care il fac cantaretii sau actorii inainte sa urce pe scena cu gura (cand buzele tremura si se aude un sunet ca cel al unei barci cu motor – trilling your lips) ajuta la scaderea tensiunii din corpul tau.

6. Plantele te ajuta sa te relaxezi

Pentru aromaterapie, cercetatorii din Coreea recomanda folosirea aromelor de lemn de santal, salvie, menta, care pot ajuta la ameliorarea anxietatii. Si Leonardo DiCaprio si-a cumparat un apartament in Manhattan dotat cu un sistem de circulatie a aerului cu infuzie si aromaterapie.

7. Respira adanc pentru a te calma

Da, pare un sfat de baza si poate mult prea simplu pentru a mai fi luat in calcul, insa respiratul adanc functioneaza mai bine (si mai rapid) decat oricare alta tehnica de relaxare. Exista o legatura directa intre starea noastra emotionala si felul in care respiram.

O persoana anxioasa, frustrata sau depasita de o situatie va respira ca si cand participa la un maraton. O persoana calma respira diferit. Respiratia unei persoane calme este adanca, lenta si controlata. Deci cea mai buna metoda de a scadea tensiunea si de a ne recapata calmul este schimbarea respiratiei.

Respira adanc de cel putin 4 ori, tragand aer adanc in diafragma si observa cum te destresezi aproape imediat.

8. Nu mai face multi-tasking sau multi-gandit

S-a dovedit faptul ca multi-tasking-ul nu este eficient, reusind chiar sa ne doboare extrem de rau (mai mult chiar decat fumatul de marijuana). Acelasi lucru il face si multi-ganditul, cand mintea noastra sare in mod frenetic de la un gand la altul, incercand sa se concentreze si sa analizeze mai multe lucruri in acelasi timp.

Din fericire, exista si un "remediu". Cateva minute de meditatie sau de muzica pentru emisferele cerebrale te vor ajuta sa te relaxezi, sa iti cresti creativitatea si sa scazi nivelul de stres.

9. Schimba mediul

Inteleg ca multe persoane nu isi permit luxul de a-si programa nu stiu cate concedii anual, la fel cum nu pot nici sa se descotoroseasca de responsabilitatile familiale. Doua saptamani pe o insula exotica, sorbind un fresh de fructe ar fi ideale insa trebuie sa lucram cu ceea ce avem asa ca va trebui sa gasim modalitati de a intra in "vacante" scurte fara stres si, implicit, tehnologie.

Iesi din birou sau casa pentru cateva minute si bucura-te de soare. Opreste-te in drumul spre casa si in parc. Uneori un lucru atat de marunt precum schimbarea mediului sau "piperarea rutinei" este suficient pentru a-ti putea schimba perspectiva asupra lucrurilor si pentru a gasi solutii mai creative pentru probleme aparent complexe si suprasolicitante.

10. Ia-ti un animal de companie

Desi nu stiu cat de buna este ideea pentru persoanele care sunt ingropate in sarcini la locul mde munca si nu apuca sa vada decat patul cand ajung acasa, studiile arata ca animalele de companie sunt de mare ajutor in momentele de stres maxim. Activitati simple precum mangaiatul sau jucatul cu cainele sau pisica noastra ne pot scadea tensiunea, ne pot imbunatati sistemul imunitar si ne imbunatatesc starea de spirit.

Desi va suna ciudat, animalele de companie sunt si cei mai buni ascultatori mai ales ca te iubesc neconditionat si nici nu iti vor raspunde vreodata cu "ti-am zis eu!".

11. Relaxarea progresiva musculara

Relaxarea progresiva musculara este o tehnica de relaxare initiata de medicul Edmund Jacobson. Aceasta tehnica consta in alternarea relaxarii si a tensionarii principalelor grupe de muschi din corp si este utilizata in managementul anxietatii.

Tehnica de relaxare progresiva Jacobson produce o stare de relaxare si este utila, mai ales in cazul in care anxietatea si tensiunea interioara sunt crescute. Prin alternarea incordarii si a relaxarii diferitelor grupe musculare vei putea observa diferenta dintre starea de tensiune si cea de relaxare. Scopul acestei tehnici este de a detensiona corpul si de a induce relaxarea, precum si de a dobandi control asupra tensiunii musculare din corp.

Ideal ar fi sa nu astepti pana in momentul in care efectiv nu mai suporti apasarile zilnice, actioneaza din timp si nu lasa stresul sa te doboare. Tu cum te detensionezi? Cum reusesti sa te deconectezi de la problemele vietii de zi cu zi pentru a-ti pastra productivitatea, calmul si starea de normalitate? :)

Si, desi poate ca nu te gandesti in primul rand la asta, nu uita totusi ca stresul ingrasa!





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Care sunt alegerile neinspirate ale oamenilor sanatosi?

Ai grija intotdeauna ce mananci, te antrenezi la sala (atat cat iti permite timpul) si ai grija la circumferinta taliei. Asta nu poate inseamna decat ca esti sanatoasa, nu? Cum ai reactiona daca ti-as spune ca ...
 » mai mult...

Cum sa avem un somn odihnitor?

Despre beneficiile somnului cred ca am vorbit in mai multe articole insa niciodata nu se discuta prea mult despre importanta lui, mai ales intr-o societate in care cu totii parca ne privam organismul de acest element ...
 » mai mult...

Tehnici pentru reducerea stresului, somn mai bun si concentrare prin yoga

Fie ca e vorba de un deadline la job, o despartire neplacuta sau adictia pentru un serial, exista o multime de motive care ne pot tine treji si agitati, foindu-ne chiar si cateva ore inainte de a adormi sau ne pot trezi ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici