Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

De ce este importanta vitamina D pentru sanatate?


vitamina dVedem cam peste tot cat de intens este promovata vitamina D, cum ne este recomandat sa stam cel putin 15 minute zilnic sub razele soarelui sau, daca nu vrem sa ne expunem unor riscuri destul de neplacute, sa luam un supliment. In general stim ca vitamina D sustine absorbtia calciului, insa deja studiile recente au descoperit o multime de alte beneficii. Sa vedem impreuna care ar fi.

Cu numai cativa ani in urma, vitamina D era cunoscuta numai ca “vitamina oaselor” si probabil ca pentru multi medici informatia despre ea a ramas cam la nivelul asta, vitamina esentiala sanatatii oaselor.

Studiile arata insa altceva: un nivel insuficient de vitamina D creste riscul mai multor afectiuni, inclusiv osteoporoza, boli de inima, infarct, anumite tipuri de cancer, diabet de tip 1, scleroza multipla, tuberculoza si chiar gripa, dar in acest articol o sa ne concentram atentia asupra efectelor pozitive.

Mai exact, o sa vedem care sunt minunatele efecte benefice ale vitaminei D si de ce se crede ca este unul dintre suplimentele pe care cam oricine ar trebui sa le consume zilnic.

Deci sa vedem ce spun studiile despre beneficiile vitaminei D.

Ce este vitamina D si de ce este atat de importanta?

Asa cum am mentionat mai devreme, pentru o lunga perioada de timp s-a crezut ca mentinerea unui nivel optim de vitamina D este esentiala numai pentru sanatatea oaselor.

Ei bine, datorita muncii asidue a multor oameni de stiinta, in special a doctorului Michael Holick, stim acum ca aproape fiecare tesut si celula din organism are receptori pentru vitamina D, ceea ce inseamna ca este de fapt un hormon esential care joaca un rol vital intr-o serie destul de mare de procese psihologice.

In momentul in care ingeram vitamina D sau o producem la nivelul pielii (ca rezultat al expunerii la soare), este convertita in forma sa activa,  1,25-dihydroxyvitamin D sau vitamina D3. Aceasta substanta interactioneaza cu si sprijina cam orice tip de tesut din corp, inclusiv al inimii, creierului si chiar a celulelor grase. Mai mult, studiile au demonstrat ca vitamina D regleaza genele care controleaza functiile imune, metabolismul si chiar cresterea si dezvoltarea celulelor.

Dupa cum ai observat probabil, vitamina D ar merita mult mai multa atentie decat i-a fost oferita in ultimele decenii. Din fericire, insa, importanta vitala a vitaminei D si beneficiile sale spectaculoase devin din ce in ce mai cunoscute si acceptate.

Sa vedem numai 5 dintre acestea.

1. Vitamina D sprijina sanatatea inimii

Carenta de vitamina D merge mana in mana cu bolile cardiovasculare si este considerata un predictor independent pentru bolile sistemului cisculator precum infarcte sau atacuri de cord.

Motivul pentru care nivelurile de vitamina D joaca un rol atat de important in sanatatea inimii este faptul ca muschiul inimii si sistemul circulator abunda in receptori pentru vitamina D, ceea ce demonstreaza cat de mult se bazeaza pe acest hormon pentru mentinerea sanatatii optime si a functiilor organismului.

Prin urmare, nu ar trebui sa ne mai surprinda ca a fost demonstrat ca suplimentarea cu cantitati adecvate de vitamina D imbunatateste sanatatea inimii in multiple feluri:

  • reduce trigliceridele din sange, adica acel tip de grasimi care cresc riscul de boli de inima atunci cand nivelurile le sunt prea ridicate
  • imbunatateste tensiunea si circulatia prin relaxarea vaselor de sange
  • imbunatateste functiile endoteliului, un strat subtire de celule care captuseste suprafata interioara a vaselor de sange si vaselor limfatice
  • imbunatateste profilul colesterolului

2. Imbunateste sensibilitatea la insulina

Studiile arata ca deficienta de vitamina D aproape ca ne dubleaza riscul atingerii nivelului pre-diabetic al rezistentei la insulina si, in cele din urma, progreseaza spre diabetul de tip 2.

Daca ai o cantitate suficienta de vitamina D in sange vei avea asigurarea ca reduci dramatic riscul dezvoltarii diabetului de tip 2, insa studiile au aratat ca pana si cei care au probleme legate de insulina pot beneficia (inclusiv cei care deja au afectiunea).

vitamina dDe exemplu, in acest studiu li s-au administrat adultilor care sufereau de diabet 2000 IU de vitamina D zilnic timp de 16 saptamani. Acestia au prezentat o imbunatatire a nivelului glicemiei, raspunsului la insulina si nivelului de hemoglobina A1c. Acest studiu a demonstrat rezultate similare cu numai 1000 IU zilnic.

Prezervarea sensibilitatii la insulina nu numai ca iti ajuta sanatatea insa te ajuta si sa dezvolti masa musculara. Studiile arata ca vitamina D poate avea chiar si alte proprietati pentru cresterea masei musculare: imbunatatirea efectelor de crestere ale leucinei. Din acest motiv este in regula sa o iei chiar si cu shake-ul de dupa antrenament.

Nu uitati, dragile noastre cititoare, ca noi dezvoltam masa musculara cu mare dificultate si ca aceasta ne ajuta sa ardem mai multe calorii, deci si pe noi ne intereseaza acest beneficiu.

3. Vitamina D iti mentine creierul sanatos

Studiile arata ca niveluri insuficiente de vitamina D cresc dramatic riscul de declin cognitiv, inclusiv de Alzheimer sau de dementa non-Alzheimer.

Asta pentru ca creierul este suprasaturat cu receptori de vitamina D si se bazeaza pe hormon pentru combaterea mai multor procese distructive. Mai mult, vitamina D joaca un rol esential in cresterea celulelor nervoase, transmiterea impulsurilor nervoase si mentinerea “neuroplasticitatii”, care este vitala pentru functiile legate de invatare si memorie.

Vitamina D este atat de puternica in creier incat studiile au aratat ca ar putea reversa declinul neurodegenerativ asociat Alzheimerului si ar putea preveni deteriorarea pacientilor care sufera de Parkinson.

4. Vitamina D ne protejeaza impotriva cancerului

Nivelurile scazute de vitamina D ne expun unor riscuri majore de dezvoltare a mai multor forme de cancer, inclusiv cancer de san, de tiroida si vezica.

Aceste corelatii se datoreaza faptului ca receptorii de vitamina D regleaza un anumit numar de procese legate de raspunsul sistemului imunitar la celulele de cancer, dezvoltarii musculare si inflamatiei.

Puterile anti-carcinogenice ale vitaminei D pot fi observate in studii care demonstreaza ca suplimentarea cu vitamina D reduce efectele pro-tumorale ale estrogenului, scade incidenta tumorilor canceroase de prostata si scade nivelurile pro-tumorale ale proteinei beta-catenin in timp ce creste proteina supresoare, APC.

5. Vitamina D sustine sanatatea sistemului imunitar

Celulele imunitare se bazeaza pe vitamina D pentru reglarea felului in care raspund la pericolele din corp, in primul rand atacand si distrugand, apoi “curatand” si readucand la o stare de pregatire latenta.

Din acest motiv studiile arata ca nivelurile de vitamina D accelereaza aparitia si progresia bolilor autoimune precum diabetul de tip 1, psoriazisului, artritei reumatoide si a sclerozei multiple.

6. Vitamina D este o vitamina pentru slabire

Acest efect al vitaminei D a fost remarcat intamplator si nici nu prea s-a putut deduce carui fapt se determina aceasta realizare. Mai mult decat sa scada grasimea corporala, se pare ca vitamina D sustine chiar scaderea grasimii de pe burta.

  • Carentele de vitamina D sunt mult prea des intalnite

Tine-te bine! Se estimeaza ca in jur de 1 miliard de persoane au niveluri neadecvate de vitamina D pentru sprijinirea sanatatii optime.

De ce?

Un motiv major ar fi faptul ca din alimentatie iti obtii foarte greu necesarul de vitamina D si daca nu ai timp sa faci bai de soare zilnic, singura optiune ar fi sa iei un supliment.

  • Deci de cata vitamina D avem nevoie?

Supradoza de vitamina D poate fi atinsa numai daca vei consuma 40.000 IU zilnic timp de cateva luni sau 300.000 IU intr-un interval de 24 de ore. Deci, se atinge destul de greu.

Recomandarea generala in ultimii ani a fost sa consumam 2000 IU de vitamina D zilnic , apoi sa ne facem un test si sa ajustam doza in consecinta. Poate ne trebuie inca 100 IU sau poate ne trebuie insa 2000 IU de vitamina D.

Surse bune de vitamina D

vitamin dDupa cum probabil stii deja, corpul nostru nu poate produce suficienta vitamina D pentru a-si mentine nivelurile optime – trebuie sa consumam cantitati aditionale din alimentatie, expunere solara sau suplimentare. Sa ne uitam putin la sursele de vitamina D separat.

Vitamina D se gaseste greu in natura. O gasesti in cantitati mici in diverse alimente precum ficat de vita, branza, galbenus de ou si cantitati ceva mai ridicate de peste gras precum somon, ton sau macrou, care au in jur de 50-150IU la 30g. Uleiul de ficat de cod este de departe cea mai buna sursa alimentara de vitamina D, furnizand cam 1300IU la lingura,

Este clar ca nu e fezabil sa ne obtinem necesarul de vitamina D prin alimentatie.

Atunci cand pielea ne este supusa la razele UVB, acestea interactioneaza cu o forma de colesterol din corp pentru producerea vitaminei D. cu cat expui mai multa piele la soare si cu cat sunt mai puternice razele solare, cu atat produci mai multa vitamina D.

Studiile au aratat ca, avand 25% din piele expusa, corpul nostru poate produce cam 400IU de vitamina D in 3-6 minute de expunere dupa ora 12 in amiaza, adica atunci cand soarele arde puternic. Dupa cum observi, atingerea nivelului optim de vitamina D necesita o expunere zilnica de aproximativ 30-60 de minute si, pe langa a nu avea timp pentru o baie de soare atat de lunga, nici nu este recomandat sa ne expunem atat de mult riscurilor.

Din acest motiv, cauta un supliment bun de vitamina D. este ieftin, eficient si iti ofera flexibilitate maxima in alimentatie (mai ales daca nu esti fan somon, macrou sau ficat de vita).





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Carnitina - mai mult decat un supliment pentru slabire

Un supliment care sa sustina o mai buna functionare a creierului si sa te ajute si sa slabesti? Oare exista asa ceva fara efecte secundare? Am auzit multe persoane speriate de ideea de a consuma amino acizi ca deja nu ...
 » mai mult...

Gama de suplimente nutritive pentru slabit Opti-Lean

Atunci cand vrem sa slabim sau facem pur si simplu mult sport, de multe ori alimentatia si activitatea in sine au nevoie de un oarecare boost. Aici intra in actiune eficienta suplimentelor nutritive. In ciuda unor idei ...
 » mai mult...

Ce alimente te ajuta sa obtii o piele frumoasa, fara imperfectiuni si catifelata?

Recunoaste ca si tu esti una dintre persoanele care cheltuiesc o caruta de bani pentru a obtine un aspect Sunt convinsa ca mai ai si niste trucuri personale pe care le folosesti pe langa produsele de pe piata fie ele ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici