Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Este laptele sanatos? Ne fac lactatele rau?


lactateLaptele si lactatele sunt probabil pritre cele mai consumate alimente din Romania. Cine nu cauta acel taran din piata care vinde cea mai buna branza sau magazinul cu cele mai sofisticate lactate? Este adevarat ca laptele nu prea mai este cautat decat in magazinele mari incat imprima mai multa incredere decat cel tinut in caldura, intr-o sticla pe trotuar avand si o provenienta nesigura. In ultimii ani insa, multe studii si multi nutritionisti au iesit la rampa cu tot felul de argumente ce pozitioneaza laptele intr-o clasa a alimentelor nesanatoase, cu potentiale riscuri si indica eliminarea sa si a lactatelor pe cat posibil din alimentatie.

De ce este daunator laptele?

La fel ca si tine probabil, in copilarie consumam laptele cu cea mai mare placere, in general intr-o combinatie cel mai probabil nociva precum lapte cu cereale sau lapte cu paine cu gem, lapte cu paine cu Nutella, ceva ce in momentul de fata clar nu as mai face.

Dar pe langa aceste combinatii alimentare gresite si pe langa ceea ce deja stim despre intoleranta unora la lactoza, se pare ca laptele si produsele lactate dauneaza sanatatii in multiple feluri.

Osteoporoza si artrita

Poate ca aceasta descoperire te va lua prin surprindere insa, in culturile in care se consuma o cantitate considerabila de lapte si lactate se pare ca incidenta osteoporozei si a fracturilor de sold este cea mai ridicata.

Un studiu realizat de  Harvard Nurse’s Health, in cadrul caruia au fost analizate timp de 12 ani peste 75.000 de asistente medicale de sex feminin, a dovedit ca un consum ridicat de lapte nu are niciun efect de protectie asupra femeilor si riscului de fracturare. De fapt, studiul a descoperit faptul ca un consum de calciu ridicat poate chiar conduce la cresterea riscului de fractura!

Problema aceasta poate avea mai multe cauze. Spitalul Universitar din Lausanne, Elvetia, a descoperic ca un mediu hiperacid creat in organism de catre un consum prea ridicat de lactate poate avea ca rezultat scurgerile de calciu din oase si patrunderea sa in sange. Calciul in exces poate ajuge sa fie depozitat in articulatii si alte tesuturi, creand probleme care contribuie la aparitia artritei.

Boli cardiovasculare

lactate1O multime de doctori, nutritionisti si cercetatori poarta o dezbatere de ceva vreme conform careia lactatele (in principal branza, inghetata, untul si laptele) aduc un aport semnificativ de grasimi si colesterol alimentar, cauzand astfel cresterea ratelor de obezitate, diabet si boli de inima. Doctorul Dean Ornish este unul dintre cercetatorii care s-a straduit de-a lungul timpului sa dovedeasca faptul ca dietele bogate in grasimi pot fi corelate cu dezvoltarea unor afectiuni cronice, inclusiv boli de inima, hipertensiune sau colesterol ridicat.

Probleme apar insa in cazul in care faci excese: produsele lactate – alaturi de carne, alimente prajite si fast food – contin cele mai mari cantitati de grasimi saturate si colesterol. Si in timp ce atat grasimile saturate cat si colesterolul sunt necesare in organismului nostru pentru buna sa functionare, consumul unei diete incarcate cu aceste alimente poate avea efecte nocive asupra sanatatii generale.

Pe de alta parte, curentele actuale in stiinta sustin ca grasimile saturate si colesterol provenite din sursele alimentare nu au niciun fel de impact asupra nivelului de colesterol din sange, fapt dovedit si de catre o multime de studii care nu reusesc sa creeze o corelatie intre bolile de inima si colesterolul alimentar.

Cancer

Anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian, de san si de prostata, au fost puse in legatura cu un consum in exces de produse lactate. Conform unui alt studiu intreprins la Universitatea Harvard pe tema cancerului la ovare, problema consta in descompunerea produselor lactate in organism si enzimele implicate. In cazul cancerului de san si prostata, problema poate fi explicata prin factorul de crestere asemanator insulinei (IGF-1) regasit in laptele de vaca. IGF-1 se pare ca a fost detectat cu niveluri extrem de ridicate in sangele persoanelor care consuma o dieta abundenta in produse lactate.

Lactatele nu contin nici fibre, cele care sustin functionarea adecvata a tractului digestiv si este principala cale prin care organismul nostru elimina reziduurile. Lactatele sunt bogate si in proteine, ceea ce poate stimula, pe langa cresterea musculara, si cresterea celulelor canceroase in momentul in care sunt consumate prea des si in cantitati prea ridicate si fara un aport alkalin in organism.

Diabet

In continuare pe lista efectelor nocive ale laptelui si produselor lactate se gaseste Diabetul de tip 1 (cunoscut anterior ca forma de diabet din copilarie). Acesta este si el corelat cu consumul de produse lactate. Conform unui studiu desfasurat la Consiliul Nutritional al Islandei in cadrul Institutului de Sanatate Publica, o anumita proteina regasita in produsele lactate creeaza o reactie autoimuna in organism (atunci cand organismul se ataca de unul singur), distrugand celulele producatoare de insulina din pancreas.

Un alt studiu al centrului Barbara Davis pentru Copiii cu Diabet a confirmat legatura dintre lactate si diabetul de tip 1. Problema consta din nou in proteinele din lapte. Aproximativ 25-30% din proteinele din laptele de vaca sunt alcatuite din beta-cazeina. S-a dovedit ca aceasta proteina in special cauzeaza sau agraveaza nu numai diabetul de tip 1, cat si bolile de inima si autismul. In consecinta, copiii care sunt crescuti cu laptele de vaca sunt mai vulnerabili spre a dezvolta acele afectiuni.

Hormonii si alimentatia nesanatoasa

Mai exista alaturi de problemele de sanatate prezentate si problema hormonilor si antibioticelor cu care cele mai multe bovine sunt crescute. Nu numai ca hormonii prezenti in mod natural in laptele de vaca sunt mai puternici decat hormonii umani, dar aceste animale consuma in mod rutinier steroizi si alti hormoni pentru a le creste mai rapid, pentru a spori productia de lapte si pentru a le tine si cat mai mult timp gestante si pregatite pentru a fi consumate sub diverse forme. Acesti hormoni au un impact negativ asupra oamenilor dezechilibrandu-le balanta naturala hormonala.

lactate2Pe langa pompatul hormonilor, majoritatea vacilor sunt hranite in mod neadecvat cu produse ce contin tot felul de ingrediente precum: porumb modificat genetic, soia modificata genetic, produse animale, ingrasamant provenit de la gaini, seminte de bumbac, pesticide si antibiotice.

Anumite voci sustin ca acesti hormoni sunt distrusi in momentul in care trec prin procesul de digestie uman si ca nu trebuie sa ne facem griji ca am putea fi afectati de catre substantele folosite pentru cresterea nenaturala a vacilor.

Nici in privinta antibioticelor nu este sigur faptul ca cele cu care sunt pompate vacile ne pot afecta. Teoria sustine ca fiind supraexpusi la aceste antibiotice, vom dezvolta o imunitate la ele si nu isi vor mai face efectul in momentul in care le administram pentru diverse afectiuni. Despre ce trebuie sa consumi cand iei antibiotice am mai discutat.

Problemele digestive si respiratorii

Asa cum am mentionat, in momentul in care lactatele sunt metabolizate, ele formeaza acizi, sunt niste alimente acide. Organismul nostru se straduieste constant sa mentina echilibrul biochimic de a avea pH-ul in jurul valorii de 7,365. Consumul excesiv de produse ce formeaza un mediu acid poate conduce la suprasolicitarea mecanismelor de echilibrare a acizilor din organismul nostru, unul dintre ele fiind oasele. Calciul alcalin este depozitat in oase si eliberat pentru a combate aciditatea in exces din corp. In timp, oasele devin fragile.

Majoritatea produselor lactate sunt pasteurizate pentru a omori bacteriile cu potential daunator. In timpul acestui proces de pasteurizare, vitaminele, proteinele si enzimele sunt distruse. Enzimele sunt cele care sustin procesul de digestie, iar in momentul in care ele sunt distruse prin pasteurizare, atunci laptele devine mai greu de digerat punandu-se astfel un effort suplimentar asupra sistemelor enzimatice ale corpului nostru.

Mediul acid si lipsa enzimelor conduc la afectiuni ale stomacului, dar si ale intestinelor, ficatului si vezicii biliare, toate acestea ajungand sa fie acoperite de mucusul format in urma proastei digestii a lactatelor.

Laptele cauzeaza la fel de mult rau ca si glutenul

Laptele de vaca cauzeaza un raspuns al sistemului imunitar in acelasi fel in care o face si in momentul in care organismul unei persoane cu intolerante la gluten o face in momentul in care se confrunta cu acel element.

lactate3Prin umare, daca studiile acestea au acuratete, concluzia evidenta pe care ar fi bine sa o tragem este aceea de a reduce cantitatea de lapte si de lactate pe care le consumam sau eliminarea lor completa.

Laptele si lactatele sunt produse traditionale cu care cei mai multi dintre noi am crescut insa care nu sunt absolut necesare pentru sanatatea noastra. Nu uita faptul ca oamenii sunt singurele creaturi care consuma lapte dupa si dupa ce depasesc perioada copilariei – poate ca restul animalelor stiu ceva ce noi inca nu stim.

Luand in considerare faptul ca aproximativ 75% din populatia mondiala nu este capabila din punct de vedere genetic sa digere in mod adecvat laptele si alte produse lactate din cauza intolerantei la lactoza, atunci as putea decreta ca probabil multi chiar isi fac rau constient consumandu-l.

Exista o multime de alternative pentru lapte si lactate, inclusiv legume, fructe, nuci sau, desigur, laptele din alte surse (lapte de migdale, orez etc.). De fapt, legumele cu frunze verzi si fasolea sunt surse bogate de proteine pe care chiar avem nevoie sa le includem in dietele noastre.

Adaugarea execitiilor fizice regulate (cele care si sustin sistemul osos), tehnicile de management al stresului si renuntatul la fumat iti vor asigura un stil de viata mai sanatos, indiferent daca nu consumi lactate sau le consumi in cantitati moderate.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Beneficiile consumului de ceai rosu Rooibos

Band un minunat ceai rooibos cu aroma de vanilie am inceput sa ma intreb cam care ar fi beneficiile pe care acesta mi le aduce. Si desigur ca am decis sa impartasesc noile informatii pe care le-am aflat si cu tine. Eu ...
 » mai mult...

Este sanatos sau daunator untul? Beneficiile untului.

Untul este unul dintre alimentele acelea care intr-adevar ofera aroma celor mai neapetisante mancaruri si acum ca a inceput sa se promoveze ideea ca untul si grasimile din unt nu sunt daunatoare sanatatii (lucru pe care ...
 » mai mult...

Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici