Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Este sanatos sau daunator untul? Beneficiile untului.


untUntul este unul dintre alimentele acelea care intr-adevar ofera aroma celor mai neapetisante mancaruri si acum ca a inceput sa se promoveze ideea ca untul si grasimile din unt nu sunt daunatoare sanatatii (lucru pe care eu l-am mai discutat in articolul despre mituri alimentare si cum grasimile nu ingrasa si nu sunt nesanatoase, nici macar grasimile saturate), eu spun ca merita chiar sa incepem sa vorbim despre beneficiile consumului de unt.

Care sunt beneficiile consumului de unt?

Sunt sigura ca inca vor exista o multime de sceptici care vor ridica sprancenele la auzirea si citirea faptului ca grasimile din unt nu sunt nesanatoase, ba chiar ofera beneficii, insa eu spun ca trebuie sa facem niste dreptate pe aceasta tema. Sper ca in urmatoarea perioada chiar sa reusim sa scapam de ideea ca margarina, acel produs procesat, este sanatoasa si sa nu mai credem orice reclama mincinoasa care pretinde sa margarina ar avea vitamine.

Untul este plin de vitamine liposolubile

Exista o multime de vitamine liposolubile in unt, dintre ele putand mentiona vitamina A, vitamina E sau vitamina K2. Nu voi face mare dezbatere pe tema vitaminelor A si E pentru ca daca deja ai o dieta sanatoasa care include plante si animale, atunci cu siguranta ai parte de ele din plin. Dar imi doresc sa vorbesc insa despre vitamina K2, care este o vitamina destul de rara in dieta moderna si despre care multe persoane nici nu stiu. vitamina K2 poate avea efecte puternice asupra sanatatii. Este implicata in metabolismul calciului si un consum scazut de vitamina K2 a fost asociat cu multe afectiuni , printre care bolile cardiovasculare, cancer sau osteoporoza.

Desigur ca exista si o mentiune in plus, si anume sursa de grasimi animale. Lactatele provenite de la vacile hranite cu pasune sunt cele mai bogate in vitamina K2, deci carnea eco, sursele de grasimi organice sunt cele catre care ar trebui sa ne indreptam atentia cand vorbim despre o alimentatie sanatoasa.

Untul contine multe grasimi saturate

Razboiul dusunt impotriva grasimilor saturate era bazat pe stiinta prost interpretata. Mai exact, relatia de cauzalitate intre diverse afectiuni si grasimile saturate nu a fost dovedita niciodata cu adevarat. Studiile recente chiar sugereaza ca nu exista nicio asociere intre grasimile saturate si bolile cardiovasculare. Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului bun, HDL, si schimba LDL-ul din mic si dens (ceea ce este foarte rau) in particule mari de LDL... care este benign. Acelasi lucru l-am mentionat si cand am facut dreptate oualor, in articolul despre cum ouale nu cresc colesterolul.

Mai mult, untul contine si o cantitate decenta de acizi grasi cu catena scurta si medie, care sunt metabolizati diferit fata de alte grasimi. Acestia conduc la imbunatatirea satietatii si accelereaza arderea grasimilor! Adica exact ceea ce urmarim, nu?

Untul scade riscul de infarct prin comparatie cu margarina

Am parca deja o problema personala cu cei care promoveaza margarina, mai ales daca sunt fosti sportivi reputati si respectati, iar recomandarea conform careia inlocuirea untului cu margarina ar fi indicata imi da fiori pe sira spinarii. Ceea ce s-a intamplat de fapt a fost inlocuirea unui aliment sanatos cu un produs procesat plin de grasimi trans, care chiar sunt de-a dreptul toxice si cauzeaza o multime de afectiuni.

In studiul despre bolile cardiovasculare Framingham, au fost examinate efectele untului si margarinei asupra sanatatii noastre. Concluziile sunt evident: margarina dauneaza grav sanatatii, in special sanatatii inimii, pe cand untul nu provoaca nicio dauna.

Un alt studiu a reliefat faptul ca un consum ridicat de lactate grase reduce riscul bolilor de inima cu un procent uluitor de 69%, cel mai probabil datorita continutului de vitamina K2.

Untul este o sursa buna de acid butiric

Acest acid gras este produs de catre bacterii la nivelul colonului in momentul in care acestea sunt expuse fibrelor alimentare. Acesta ar putea fi principalul motiv pentru care fibrele alimentare au atat de multe beneficii asupra sanatatii umane. Insa mai exista si o alta sursa alimentara de acid butiric... untul, care reprezinta aproape 3-4% acid butiric. De fapt, acidul butiric care provine ca denumire de la unt avand in vedere ca acesta in engleza este denumit "butter".

untStudiile asupra soarecilor au dovedit ca suplimentarea dietei cu acid butiric previne ingrasarea in situatia unei diete nesanatoase prin cresterea arderilor si prin reducerea consumului alimentar. Imbunatateste de asemenea si functiile mitocondriei si scade nivelul trigliceridelor dupa pauza alimentara, dar si nivelul insulinei.

In cazul oamenilor, acidul butiric are puternice efecte antiinflamatorii si ofera protectie considerabila sistemului digestiv.

Untul este bogat in acid linoleic conjugat

Untul, in special cel organic, reprezinta o sursa grozava de acid linoleic conjugat. Acest acid gras are efecte puternice asupra metabolismului si este chiar vandut ca supliment pentru slabire. CLA se pare ca pe langa efectele benefice in procesul de slabire, mai are si proprietati anticancerigene, in timp ce este eficient in scaderea grasimii corporale in cazul oamenilor.

Desigur, si acest supliment pentru slabire are si contestatari, intrucat nu toate studiile au reusit sa ii dovedeasca eficienta pentru slabire. Mai toate suplimentele pentru slabire primesc critici dintr-o parte sau alta. Totusi, CLA ramane un acid gras cu multe beneficii.

Untul este asociat cu scaderea riscului de obezitate

Autoritatile din nutritie au recomandat de prea multe ori in mod gresit scaderea consumului de grasimi, insa in ultimii ani lactatele degresate au inceput sa fie date la o parte in favoarea celor care aduc cu adevarat beneficii. Este adevarat ca lactatele grase vin cu un aport caloric mai mare si trebuie sa avem mai mare grija la cantatile consumate, insa beneficiile pentru sanatate sunt cu mult superioare produselor degresate.

Desi s-ar putea crede ca aportul caloric ridicat ne-ar afecta greutatea, consumul lactatelor grase NU a fost asociat cu obezitatea. De fapt, un nou studiu care a aparut in anul 2012 a examinat efectele consumului de lactate grase asupra obezitatii, bolilor cardiovasculare si dezechilibrelor metabolice. S-a descoperit (si) atunci faptul ca lactatele grase NU pot fi asociate cu cresterea riscului de boli cardiovasculare si chiar au fost asociate cu reducerea obezitatii.

Untul contine grasimi care lupta impotriva cancerului

Asa cum am mentionat mai devreme, untul contine acizi grasi cu catena scurta si medie, cele care impiedica dezvoltarea tumorilor. Extrem de interesant avand in vedere ca in trecut consideram ca o dieta bogata in grasimi poate conduce la cresterea tumorilor. Partial este adevarat, o dieta bogata in grasimile nesanatoase va promova cresterea tumorilor. O alimentatie care contine grasimile sanatoase va actiona in favoarea sanatatii noastre si impotriva dezvoltarii tumorilor.

Intr-un studiu, cercetatorii au demonstrat ca acidul oleic si acidul miristic (despre care in trecut se credea ca ar creste nivelul colesterolului) au proprietati ce le fac eficiente in lupta impotriva cancerului.  Ambii acizi grasi constituie o mare parte a continutului din unt, cam 60% mai exact. Si sa nu uitam ca, asa cum am mai mentionat, untul provenit de la vacute hranite cu iarba este bogat si in acid lonoleic conjugat, un alt acid gras care previne aparitia cancerului.

Untul protejeaza impotriva artritei degenerative

untCercetatorul danez Wulzen a descoperit faptul ca grasimile din untul organic protejeaza impotriva calcifierii articulatiilor - artrita degenerativa - dar si impotriva intaririi arterelor (provocata si de lipsa somnului, poti citi pe site mai multe despre somn si beneficiile sale), cataractele si calcifierea glandei pineale. Factorul care protejeaza impotriva acestor afectiuni a fost si denumit factorul "Wulzen" sau stigmasterol.

Din pacate, substantele benefice pentru toate acestea sunt distruse in timpul pasteurizarii. Vacile hranite cu lapte pasteurizat sau lapte degresat dezvolta rigiditatea articulatiilor si nici nu au o sanatate optima. Simptomele lor sunt inversate in momentul in care grasimi din laptele integral le sunt adaugate in dieta.

Untul promoveaza sanatatea creierului si a sistemului nervos

Untul contine mult colesterol si, SOC, acesta este un lucru bun! Asta pentru ca sistemul nostru nervos si creierul au nevoie de colesterol pentru a se dezvolta in mod adecvat. Desi creierul isi poate produce singur colesterolul, isi mai si extrage din plasma din sange (provenita din alimentatie) in momentul in care simte cea mai mare nevoie.

Colesterolul este necesar si pentru cresterea copiilor. Laptele matern este bogat in colesterol si peste 50% din caloriile sale provin din grasimi. Dietele sarace in grasimi nu sunt deloc sanatatoase pentru dezvoltarea adecvata a copiilor - desi dietele low fat sunt de multe ori recomandate celor mici. Copiii au nevoie de mai multi factori din unt si alte surse de grasimi animale pentru dezvoltarea optima.

Stiai ca creierul nostru este alcatuit intr-o proportie mai mare de 65% din grasime? Stratul protector al neuronilor - denumit mielina - este si el bogat in grasimi, masurand 70%. Unul din dintre cei mai comuni acizi grasi ai mielinei este acidul oleic, dupa cum poate ai ghicit deja. Si, asa cum am mentionat anterior, untul chiar este o sursa foarte buna de acid oleic.

Pe langa toate aceste beneficii ale untului, ar mai exista cateva la fel de importante:

  • untOsteoporoza: vitamina D din unt este esentiala pentru o absorbtie buna de calciu, ceea ce se va manifesta in sanatatea dintilor si oaselor.
  • Sanatatea tiroidei: untul este o sursa buna de iod intr-o forma inalt absorbabila. Consumul de unt previne formarea gusei in zonele de munte unde nu exista alte surse de iod. In plus, vitamina A este din unt este foarte importanta pentru glanda tiroida.
  • Digestie: Glicosfingolipidele reprezinta o categorie aparte de acizi grasi care protejeaza impotriva infectiilor gastro-intestinale, in special in cazul celor varstnici si al celor foarte tineri. Din acest motiv, copiii care consuma lapte degresat sufera de diaree la rate de 3-5 ori mai ridicate decat cei care consuma lapte integral. Colesterolul din unt promoveaza sanatatea peretelui intestinal si protejeaza impotriva cancerului de colon. Acizii grasi cu catena medie si scurta protejeaza impotriva agentilor patogeni si au un efect antifungic puternic. Prin urmare, untul are si un efect important in tratarea dezvoltarii candidei.
  • Fertilitate: multi nutrienti continuti in unt sunt necesari pentru fertilitate si reproducere




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Este laptele sanatos? Ne fac lactatele rau?

Laptele si lactatele sunt probabil pritre cele mai consumate alimente din Romania. Cine nu cauta acel taran din piata care vinde cea mai buna branza sau magazinul cu cele mai sofisticate lactate? Este adevarat ca ...
 » mai mult...

18 beneficii ale consumului de Omega 3

In ultima perioada am inceput sa introduc mai des in mesele din timpul saptamanii somonul si in general mananc mai mult peste. Recomand consumul de peste oricui! Este grozav de sanatos, satios si usor de preparat. Dar ...
 » mai mult...

12 beneficii ale consumului tulpinei de telina

Telina, denumita stiintific Apium graveolens, este o leguma din familia Apiaceae. Ca orice verzitura, principalul beneficiu al telinei este efectul antioxidant, caruia I se alatura si enzimele benefice, dar si o serie ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici