Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Este nesanatos sa incalzim mancarea la microunde?


cuptor microundeAzi citeam printre randuri (nu poti cita surse din anii '90 si sa fii luat in serios!) un articol despre cat de nesanatoasa este prepararea alimentelor la cuptorul cu microunde si mi-am amintit ca de ceva vreme tot intentionam sa scriu un articol pe tema asta. De fapt, tot cam asa, citisem o dezbatere si cu ocazia aia am zis sa imi fac si eu o parere legat de cum ne afecteaza (sau nu?!) utilizarea microundelor. Asa cum imi sta in fire, cand vad un subiect controversat cu potential de MIT decid sa investighez amanuntit si sa impartasesc cele aflate cu tine.

Sa vedem, deci, daca realmente cuptorul cu microunde este nesanatos sau e doar o alta baliverna nesustinuta de cercetari. Cel putin cercetari erei noastre, ca de acum 20 de ani cu siguranta gasim cu duiumul.

Este nesanatos sa folosesc cuptorul cu microunde?

Intrebarea pe care ne-o punem este daca folosirea cuptorului cu microunde chiar ne poate afecta atat de dramatic sanatatea. Oare se ascund pericole ascunse in structurile chimice ale alimentelor pe care le incalzim la microunde? Daca o sa cauti pe google "cuptorul cu microunde pericole" sau "cuptorul cu microunde nesanatos" o sa descoperi o multitudine de exemple despre cat de mult ne afecteaza sanatatea.

Conform acestor "povesti" alimentele preparate la microunde ajung sa cauzele mai toate bolile de la cancer la scaderea IQ-ului, boli de inima si oboseala cronica.

Mama, pare cam complicata treaba.

Avem o relatie de dragoste-ura cu cuptoarele cu microunde. La noi au inceput sa fie solicitate din ce in ce mai mult, cel putin pentru birouri, mai toate restaurantele detin unul, cafenelele, aeroporturile, poate chiar si magazinele de la capatul strazii. Cu toate astea, peste tot vedem despre cat de periculoase sunt aceste mici cutiute care ne usureaza prepararea termica a mancarii.

Totusi, in fond, ai nevoie de numai cateva notiuni stiintifice de baza pentru a intelege ca toate aceste acuzatii sunt bazate pe o stiinta saracacioasa, zvonuri sau chiar niste teorii ale conspiratiei.

microundeMituri despre cat de nesanatos este cuptorul cu microunde

Astea sunt unele dintre cele mai tari mituri despre microunde

  • Consumul pe o perioada indelungata de alimente incalzite la microunde scurtcircuiteaza impulsurile electrice din creier, depolarizand sau demagnetizand tesuturile cerebrale

O maretie de teorie, ce sa mai. PubMed, Cochrane Library si CHINAHL se tot straduiesc de ani de zile sa gaseasca sustinere pentru aceasta teorie si totusi nu au reusit.

  • Prepararea alimentelor la microunde schimba compozitia substantelor acestora intr-un mod misterios, necunoscut, distrugandu-le "energia vitala" si nutrientii

Inmicrounde ceea ce priveste schimbarea compozitiei chimice a alimentelor, ar trebui sa ne intrebam ce se intampla oricum cand bagi la cuptor, frigi la gratar, sotezi sau prepari termic orice aliment... Prepararea la cuptorul cu microunde chiar prezerveaza mai multi nutrienti datorita faptului ca alimentele stau mai putin la gatit si nici nu necesita la fel de multa apa.

  • Daca bagi apa la cuptorul cu microunde ii schimbi "structura sau energia". Cred ca mitul asta a pornit de la experimentul stiintific al unei fetite. O planta a fost udata cu apa care fusese fiarta pe aragaz si o alta cu apa care fusese fiarta la microunde. Fotografiile par a revela cum planta udata cu apa de la cuptorul cu microunde moare treptat

Eu am gasit o explicatie stiintica pe site-ul snopes.com unde chiar putem vedea si niste poze cu po planta care se tine destul de bine.

  • Prepararea la cuptorul cu microunde a mancarii sau apei conduce la formarea "compusilor radiolitici" - noi chimicale create prin ruperea moleculelor. In functie de versiunea mitului legat de cuptorul cu microunde, aceste chimicale se pare ca pot fi cancerigene, radioactive, nenaturale sau, oricum, periculoase

Vestea buna e ca folosirea cuptorului cu microunde nu "sfasie" moleculele. Undele electromagnetice nu au treaba cu radioactivitatea.

  • Productia de hormoni feminini si masculini este stopata sau alterata de consumul constant de alimente incalzite la microunde

Din nou PubMed, Cochrane si CINAHL nu au reusit sa scoata niste rezultate concludente comparand recenziile mai multor jurnale medicale.

In fond, daca oricare dintre miturile acestea ar fi fost adevarate, atunci cu siguranta ar fi un miracol faptul ca mai exista viata in lumea Occidentala sau ca mai au capacitatea de a gandi sau de a se reproduce. Asta daca stam sa ne gandim ca deja au trecut cam 50 de ani de cand ele au intrat in locuinte, restaurante, laboratoare etc.

De ce nu sunt nesanatoase cuptoarele cu microunde

Nu exista niciun studiu valid care sa fi documentat daptul ca mancarea si apa incalzite la microunde pot cauza efecte dezastruoase pentru sanatatea noastra.

  • Gandire critica 1: ridica-ti intrebari referitoare la acuzatiile care par prea ciudate sau marete - mai ales daca iti sunt prezentate intr-o limba pseudo-stiintifica.

Cum functioneaza cuptorul cu microunde?

Pentru a intelege de ce aceste acuzatii sunt absurde, trebuie sa intelegi cum functioneaza un cuptor cu microunde. In momentul in care apesi pe butonul "Start" al cuptorului cu microunde, mici unde de energie incep sa se miste prin compatimentul cuptorului, trecand prin tot ce se afla prin el.

microundeAceste unde, numite microunde, sunt un tip de radiatie electromagnetica. Aceste unde vibreaza rapid, cam la 2.5 GHz/minut - cam aceeasi frecventa ca si telefonul mobil.

Undele emise de cuptorul cu microunde sunt un tip de radiatie neionizanta care pot face ca atomii din molecule sa se miste si sa vibreze, insa nu suficient de mult incat sa inlature particule.

Undele sonore, lumina vizibila si microundele intra in aceeasi categorie.

Radiatiile ionizante, insa, au suficienta energie pentru a scoate electronii din atomi, creand astfel ioni. Exemple de radiatii ionizante sunt lumina ultravioleta a soarelui, razelor X sau gamma.

Si o alta idee gresita ar fi aceea ca microundele incalzesc de la interior spre exterior. Microundele sunt absorbite in straturile exterioare, cam in acelasi fel in care o fac si celelalte metode de gatire. Caldura straturilor exterioare este cea care gateste zonele din interior.

  • Gandire critica 2: gaseste-ti un prieten fizician

Pe un site pe care recunosc ca eu il agreez foarte mult, al lui Joseph Mercola, poti citi cam toate miturile legate de utilizarea cuptorului cu microunde. Tot adauga si recicleaza la articolul ala inca de prin '94.

Povestea de baza de pe acel site este "studiul" chimistului alimentar elvetian Hans Hertel. La sfarsitul anilor '80, Hertel si 7 prieteni vegetarieni s-au incuiat frumusel intr-o camera de hotel unde au desfasurat un "experiment" de doua luni pe tema impactului alimentelor preparate la microunde si sub alte forme asupra sanatatii.

Dupa cele doua luni petrecute impreuna, Hertel a tras o concluzie terifianta: gasise modificari care "par a indica un stadiu incipient al unor procese patologice similare cu cele care au loc in momentul in care faci cancer" in sangele barbatilor care consumasera lapte si legume preparate termic la cuptorul cu microunde.

Daaar...

  • niciunul dintre barbati nu s-a imbolnavit in final
  • studiul nu a fost publicat in jurnalele stiintifice
  • Hertel nu a scos la suprafata dovezile
  • studiul nu a fost replicat
  • un studiu desfasurat pe 4 oameni nu are cum sa conduca la informatii semnificative

Desigur ca Hertel a si disparut din peisaj intre timp.

Ah, si apropos, pe site-ul sau, Mercola mai recomanda si nu stiu ce "imbunatatiri" ce pot fi aduse cuptorului cu microunde pentru a-l face mai sigur pentru sanatate. Acele noi elemente protectoare desigur apartin unor parteneri... complet intamplator!

  • Gandire critica 3: descoperirile stiintifice valide pot fi replicate, documentate si implica mai mult de opt persoane.

microundeJames Kopp este un alt "nume mare" al mitologiei legate de cuptorul cu microunde, un fel de "cercetator britanic", doar ca e american. El a publicat in anul 1996 un articol despre o cercetare a oamenilor de stiinta rusi care se presupune ca a condus la interzicerea cuptoarelor in Rusia (yeah, right!)

Kopp a disparut fara urma dupa, si-a schimbat numele si a sustinut ca producatorii de cuptoare cu microunde il persecutau.

Oamenii de stiintia cu etica, reputati si cu judecata isi sustin munca, nu isi schimba numele si dispar sustinand ca sunt hartuiti.

Deci ca principii de baza pentru judecarea unor teme atat de spinoase si care isca atata zazanie in lumea medicala este indicat in primul rand sa cauti cat mai multe surse de informare si in mod normal sa incerci sa gasesti surse cat mai obiective.

Un studiu serios, care ridica la fileu anumite probleme grave pe care orice ar fi le-ar putea aduce sanatatii organismului nostru va fi replicat de o multime de grupuri de cercetatori. Din acest motiv si vedem ca lumea medicala este in permanenta schimbare, toate studiile sunt inlocuite, imbunatatite, confirmate, infirmate etc.

Pericolele folosirii cuptorului cu microunde

Dar exista totusi probleme reale pe care folosirea cuptorului cu microunde le-ar putea cauza sanatatii noatre? Desigur. De fapt, cam orice forma de preparare termica ar putea fi periculoasa intr-o masura sau alta ca doar vorbim despre mancare incalzita. Insa problemele nu au vreun fel de legatura cu microundele in sine, cu o serie de exceptii, acestea sunt puse in legatura cu orice metoda de gatire a mancarii.

Sa vedem care sunt problemele pentru care ar trebui sa ne facem griji daca folosim cuptorul cu microunde - si solutiile pentru acestea, conform FDA-ului (Food and Drug Administration - Administratia pentru Alimente si Medicamente din S.U.A.)

1. Caldura

microundeMancarea incalzita la microunde poate fi extrem de fierbinte si prepararea termica conventionala la microunde poate sa nu incalzeasca mancarea in mod egal, ceea ce va conduce la zona mai fierbinti si la zone neincalzite complet.

  • evita deci incalzirea mancarii pentru bebelusi si copii mici la microunde sau ai foarte mare grija daca o faci
  • nu incalzi niciodata mancarea la microunde peste timpul recomandat si amestec-o permanent
  • testea mancarea de bebelusi si laptele matern inainte de a-i hrani pe cei mici
  • nu supraincalzi apa sau alte lichide. Apa si lichidele incalzite la microunde pot ajunge la temperatura de fierbere fara a se observa ca s-au fiert. Daca misti lichidele poate sari pe tine si cauza arsuri grave

2. Bacteriile eliminate in cuptorul cu microunde

Asa cum am spus, alimentele se pot incalzi neegal.

  • prepara intotdeauna bucati mari de carne la temperatura medie pentru un timp mai lung, decat la o temperatura ridicata pentru un timp mai scurt pentru a te asigura ca aceasta s-a preparat in intregime
  • daca aparatul tau cu microunde nu are o suprafata rotativa, opreste-l si amesteca mancarea la jumatate perioadei de incalzire. Asa te vei asigura ca va fi incalzita in intregime si nu te expui riscului de infestare cu baterii din alimente
  • foloseste un termometru pentru carne pentru a verifica temperatura carnurilor, carnii de pasare si oualor, iar pestele trebuie verificat cu furculita. Infige termometru in mai multe zone. Carnea rosie trebuie sa ajunga la 70 grade celsius, carnea de pasare la 80, iar preparatele cu oua la 70. Mancarea de pe o alta zi trebuie sa atinga 75 grade celsius
  • nu prepara un curcan intreg umplut la cuptorul cu microunde. Umplutura ar putea sa nu se incalzeasca suficient pentru a ucide bacteriile daunatoare
  • nu folosi cuptorul cu microunde pentru a incalzi conservele. Se crede ca microundele nu produc sau mentin temperaturi suficient de ridicate pentru a ucide bacteriile care apar in anumite conserve. Nici cuptoarele conventionale nu trebuie folosite pentru incalzirea conservelor din acelasi motiv

3. Obiectele de metal la microunde

In general cratitele sau tigaile de metal, folia de aluminiu si alte obiecte de metal nu ar trebui bagate la cuptorul cu microunde. Microundele sunt reflectate de metal, ceea ce poate cauza daune in interiorul cuptorului.

  • daca pe instructiunile de folosire scrie ca poti baga la microunde obiectul de metal, atunci este in regula
  • nu folosi nici pungi maro de hartie la microunde pentru ca pot contine cantitati mici de metal

4. Recipientele de plastic la microunde

microundeMajoritatea obiectelor din plastic se descurca destul de bine in cuptorul cu microunde pentru ca undele trec direct prin ele. Insa caldura alimentelor si lichidelor se poate transfera in plastic si pe langa a-l topi stim ca plasticul incalzit este si nociv pentru sanatate. Chiar nu iti doresti sa mananci plastic!

  • foloseste numai recipiente de plastic testate si pe care se precizeaza ca pot fi folosite in acele conditii
  • evita pachetele de plastic subtiri sau pungile de cumparaturi care se pot topi
  • nu incalzi niciodata mancare in recipiente de iaurt, cutii de margarina sau alte recipiente pe care nu e mentionat faptul ca pot fi bagate la microunde. Plasticul se poate topi prin incalzirea continutului din acele obiecte si vor fi eliberare substante chimice
  • foloseste recipientele pentru mancaruri de bagat la microunde - de exemplu, cina congelata - numai o data. Polimerii din plastic pot incepe sa se descompuna la o a doua incalzire la microunde

5. Cuptoarele cu microunde stricate

Daca ti s-a stricat cuptorul cu microunde, trimite-l la reciclare. Desi cuptoarele cu microunde sunt construite conform unor reglementari stricte pentru a ne asigura ca nivelurile de microunde care "scapa" sunt extrem de scazute - cele mai multe se disipa la 300-600 cm - cuptoarele cu microunde mai vechi cu sigilile stricate pot fi periculoase.

Concluzia e ca poti incalzi linistit mancarea la cuptorul cu microunde fara sa te temi ca faci cine stie ce boala sau ca alimentele vor fi mai putin sanatoase.

NOTA: sper ca totusi sa incalzesti alimente sanatoase si nu semipreparate si produse rafinate de cea mai proasta calitate!





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Alimentatie recomandata adolescentilor

Dupa ce am scris despre cum ar trebui sa arate planul alimentar al unei persoane in varsta, m-am gandit sa ma ocup si de tinerei, de adolescenti. Stiu ca este o perioada dificila, cu multe schimbari, iar alimentatia ...
 » mai mult...

Care sunt principalele beneficii ale ceaiului?

Eu sunt o mare bautoare de ceai. Beau ceaiuri atat pentru beneficiile pe care le aduc asupra sanatatii, cat si pentru gustul grozav al unora. De cele mai multe ori, cele bune pentru sanatate nu sunt si cele pe care le ...
 » mai mult...

Ce beneficii aduce si ce vitamine contine anghinarea?

In ultima perioada m-am tot interesat de beneficiile anghinarei, am vazut un supliment insotit si de omega 3 si am zis ca trebuie sa revizuiesc putin. La noi pe piata nu prea se gaseste ca anghinare ca aliment plus ca ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici