Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Retete sanatoase de Craciun pe care le poti prepara cu copiii


fursecFursecurile, ciocolata de casa, cornuletele, toate sunt niste bunatati la care copiii tanjesc si pe care le asteapta cu cel mai mare entuziasm in perioada sarbatorilor (tot anul, ce-i drept, dar sa speram ca nu le primesc chiar atat de des precum si-ar dori). Pe langa a fi sursa de bucurie culinara pot fi si o sursa de distractie in familie si de apropiere intre mama si copil. Iti voi oferi niste retete de dulciuri sanatoase si usor de preparat la care te poate ajuta si cel sau cea mica. Ce poate fi mai frumos decat o sesiune de gatit care poate fi si educativa in acelasi timp?

Deci renunta la produsele rafinate de pe rafturile hipermaketurilor si foloseste-te de retetele sanatoase si simple de Craciun pe care ti le propun cu ocazia asta.

Retete sanatoase pentru masa de Craciun

Anul trecut ti-am oferit niste idei despre cum sa inlocuiesti ingredientele nesanatoase din retete si cum sa faci retetele de Craciun mai sanatoase.

ciocolata casaCiocolata de casa cu voiosie de Craciun

Portii: 6

Ingrediente:

  • 200-250 g unt de cacao
  • 120 g pudra de cacao organica sau pudra de roscove (citeste si reteta de tort de ciocolata dietetic cu pudra de roscove
  • 150-200 g miere raw (decizi dupa gust, daca vrei sa iti iasa ciocolata mai dulce sau mai amara)
  • o lingurita de extract de vanilie sau alte mirodenii
  • optional: fulgi de migdale, extract de menta sau de portocala etc.

Mod de preparare ciocolata de casa sanatoasa:

  1. Topeste untul de cacao la bain-marie la o temperatura moderata.
  2. Dupa ce s-a topit total, ia recipientul de pe foc si adauga pudra de cacao, mierea, vanilia si restul aromelor.
  3. Ai grija ca toate ingrendientele sa fie bine incorporate si compozitia sa nu aiba cocoloase. In acest moment, ai grija sa nu iti intre apa sau alt lichid in ciocolata pentru ca ii va altera textura, va deveni mai fainoasa.
  4. Toarna compozitia pe foaie de copt sau pe o sticla pana cand se intareste.
  5. O poti lasa la intarit cateva ore la temperatura camerei sau la frigider, unde se va intari mai rapid.

Mentiune ciocolata de casa sanatoasa: poti inlocui untul de cacao cu ulei de cocos, care este extrem de sanatos insa textura nu va mai fi la fel de groasa si cremoasa, insa vei incorpora o doza considerabila de magneziu in alimentatia ta. Daca alegi varianta asta, lasa ciocolata la intarit in frigider.

fursecFursecuri de unt de arahide cu fulgi de ciocolata vegane si sanatoasa

Ingrediente:

  • 175 g curmale fara samburi (lasate la inmuiat 10 minute, apoi strecurate)
  • o banana coapta de marime medie
  • 2 lingurite unt de arahide
  • 100 g faina de migdale (poti macina migdale crude)
  • 100 g fulgi de ovaz
  • 40-50 g fulgi de migdale
  • 40-50 g fulgi de ciocolata

Poti prepara si fulgi de unt de arahide folosind cateva ingrediente simple: 200-250 g unt de arahide, 2 lingurite extract de stevia, ulei de cocos, 1.5 lingura de sirop de agave (sau miere raw), 200 g ulei de cocos.

Instructiuni fursecuri de unt de arahide cu fulgi de ciocolata sanatoase

  1. Adauga curmalele intr-un mixer si bate-le pana cand devin fulgi mici.
  2. Adauga banana si untul de arahide si mixeaza-le pana cand se combina ingredientele.
  3. Adauga apoi faina de migdale si fulgii de ovaz si bate-le pana cand se formeaza o coca moale. Va fi destul de umeda si lipicioasa, deci nu te speria.
  4. Adauga coca intr-un castron, iar daca simti ca este prea umeda mai adauga niste faina de migdale si/sau fulgi de ovaz si amesteca. Este posibil sa nu fie ideale pentru fursecuri inca de la inceput.
  5. Adauga fulgii de ciocolata, migdale si din unt de arahide, apoi lasa coca la racit vreo 10 minute pana se incalzeste cuptorul la 175 Celsius.
  6. Un fursec ar cam fi de marimea unei linguri si nu se vor extinde pe foaia de copt.
  7. Lasa-le la cuptor 15-18 minute sau pana cand devin moro-aurii si ferme la atingere. Partea buna cu aceste fursecuri este ca pot fi si necoapte si vor ramane la fel de bune si sanatoase (avand in vedere ca nu contin oua).
  8. Le poti depozita in frigider chiar si doua saptamani.

Fursecuri sanatoase cu scortisoara

fursecNu se poate sa treaca un Craciun fara sa ne bucuram si de o reteta care sa includa si scortisoara. Sa nu te sperie textura mai lipicioasa pe care o va avea coca, asta se va intampla din cauza inlocuirii untului cu suc de mere. Adauga un praf de faina pe suprafata de lucru si putin peste fursecuri si vei putea lucra cu ele foarte usor.

Ingrediente:

  • 250-300 g faina integrala
  • 3 linguri unt moale, nesarat
  • 100-150 g suc de mere
  • 60 g extract de stevia
  • un ou
  • 100-110 g melasa
  • o lingurita praf de copt
  • 2 lingurite ghimbir
  • o lingurita scortisoara
  • un varf de cuisoara
  • diverse alte condimente

Reteta glazura:

  • 1 1/2 lingura albusuri de ou
  • 1/4 lingurita suc de lamaie
  • 40 g extract stevia
  • un varf de lingurita de cream of tartar (sos tartar)

Mod de preparare:

Reteta fursecuri:

  1. Intr-un castron mare, bate untul, stevia si sucul de mere pana cand se incorporeaza. Adauga ouale si melasa si amesteca bine. Intr-un alt castron mare, combina faina, praful de copt si condimentele. Adauga siropul de artar in mixtura si amesteca bine. Imparte in doua bucati coca, acoper-o cu niste folie de plastic si bag-o la frigider cel putin 2 ore.
  2. Incalzeste cuptorul la 175 grade celsius. Arunca un praf de faina pe suprafata de lucru inainte de a scoate coca. Lucreaza cu cate o bucata de coca pe rand si tine-o la frigider pe cealalta intre timp. Intinde coca pana cand are o grosime cam de 3-4 mm. Aseaza fursecurile cu scortisoara pe o foaie de copt si baga-le la cuptor timp de 10-12 minute.

Reteta glazura:

  1. Amesteca albusurile de ou cu zeama de lamaie. Adauga si stevia si amesteca-le bine. Daca glazura este prea subtire, mai adauga niste stevia, daca este prea groasa, mai adauga niste zeama de lamaie. Ornezi cu sprit sau punga de ornat dupa ce fursecurile s-au racit.




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


10 alimente sanatoase pe care sa le folosesti in retete pentru ocazii speciale

Majoritatea persoanelor care gatesc pentru o masa mai festiva nu isi pun de prea multe ori problema ca ar putea gasi alternative mult mai sanatoase pentru alimentele alese in mod repetat si nici nu se gandesc sa ...
 » mai mult...

Retete sarmale cu carne de curcan

De fiecare data cand se iveste ocazia, bunica mea ma intreaba daca nu vreau sa imi faca separat niste sarmale cu carne de curcan pentru a fi o idee mai dietetice. Eu o asigur de fiecare data ca daca tot este sa mananc ...
 » mai mult...

Retete vegetariene de gustari sanatoase

Multa lume se plange ca nu are ce sa manance ca o gustare sanatoasa asa ca le vin in ajutor cu niste idei sanatoase de gustari care sa mentina senzatia de satietate pana la urmatoarea masa importanta. Eu merg pe ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici