Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Rolul si importanta potasiului


potasiu alimenteNu citim prea des despre rolul potasiului, nu? Totusi ar cam trebui. Este unul dintre mineralele extrem de importante pentru forta, functionarea sistemului nervos, muscular, osos, dar si pentru intarirea inimii. Iar la cat de multa sare consumam (voluntar sau fara sa ne dam seama), potasiul devine cu atat mai important.
Importanta potasiului in organism?

De este important potasiul pentru sanatate?

Potasiul este unul dintre mineralele principale din sange denumite “electroliti” (ceilalti fiind sarea si clorul), fiind absorbit in intestinul subtire, iar excesul eliminat prin urina si transpiratie. Problema principala este aceea ca fiind atat de solubil, prepararea termica a alimentelor care-l contin conduce la pierderea unei mari parti.

Magneziul este cel care mentine potasiul in celule, insa echilibrul dintre sare si potasiu este la fel de fin acordat ca si calciul si fosfor sau calciul si magneziul. Studiile au aratat ca o alimentatie bogata in sare si un consum redus de potasiu influenteaza volumul vascular si are tendinta de a creste tensiunea. In consecinta medicii vor recomanda diuretice care vor cauza o pierdere de potasiu si mai accentuata, agravand problemele de sanatate deja existente. Calea corecta este de a face alegeri cat mai naturale, incluzand alimente cat mai bogate in potasiu si tinand produsele pline de sare la minim, slabind si facand niste antrenamente pentru imbunatatirea tonusului cardiovascular si energia fizica.

O alimentatie naturala, variata, plina de fructe, legume si cereale integrale iti va oferi necesarul de potasiu si nici nu va aduce sare in exces in organism, in timp ce iti va mentine tensiunea in cote normale.

Pentru organism este extrem de important sa fie mentinut raportul de 2/1 dintre potasiu si sare si asta nu numai pentru prevenirea hipertensiunii arteriale mentionate anterior, dar si a anorexiei, diabetului, hipoxiei, spasmofiliei, enteritelor acute, tetaniei, tahicardiei, miocarditelor senile, acidozei metabolice, reumatismului cronic, poliartritei cronice evolutive, aparitiei cancerelor si a multor altor boli.

Rolul potasiului in organism:

Sa trecem in revista o serie de roluri pe care potasiul le joaca in organism, care il fac absolut indispensabil.

  • activeaza o multime de sisteme enzimatice din organism
  • mentine functionarea creierului la niveluri normale, prevenind aparitia atacurilor cerebrale
  • mentine glicemia si tensiunea la niveluri normale
  • mentine la nivel optim functiile sistemului muscular si nervos
  • imbunatateste sanatatea sistemului osos
  • previne crampele musculare si induce contractia musculara
  • regleaza permeabilitatea celulara;
  • echilibreaza sistemul nervos
  • imbunatateste memoria si capacitatea de invatare
  • intervine in transportul oxigenului la creier
  • ajuta activitatea glandelor suprarenale
  • creste merabolismul si imbunatateste forta musculara
  • mentine sanatatea inimii si a rinichilor
  • mentine echilibrul acido-bazic din organism
  • regleaza hormonii stresului
  • activeaza anumite enzime
  • controleaza utilizarea calciului in organism
  • stimuleaza detoxifierea organismului
  • grabeste refacerea tesuturilor in caz de arsuri, interventii chirurgicale.

Excesul de potasiu (hyperkalemia) este foarte rar intalnit, intrucat rinichii se ocupa de eliminarea dozelor inutile. Totusi hyperkalemia poate aparea atunci cand sunt implicati alti factori gen functia renala deteriorata. Infectiile majore, sangerarile gastrointestinale sau descompunerea proteica rapida pot conduce la niveluri extrem de ridicate de potasiu. Functiile cardiace sunt afectate de excesul de potasiu, iar electrocardiograma va scoate in evidenta problemele.

Deficitul de potasiu in schimb, este mult mai comun, in special odata cu imbatranirea si odata ce o boala se cronicizeaza. Simptomele deficientei se manifesta  prin oboseala, odihna dificila, lipsa poftei de mancare, anemie, hipotensiune arteriala, dureri de cap severe, anorexie, voma, balonare, sete, scaderea memoriei, dezorientare, confuzie, nervozitate, depresie, hiperexcibilitate neuro-musculara, tremuraturi, contractii tectanice ale ploapelor si colturile gurii, carcei, dureri la incheieturi, crampe musculare, reumatism, sensibilitate la raceala, maini si picioare reci, bataturi si calozitati pe talpi, mancarimi ale pielii, carii, acnee, umflarea glandelor, aritmie cardiaca, retineri de apa in tesuturi (edeme), dureri intestinale, diaree, constipatie, cresterea glicemiei, ulcer, cancer.

Sunt multi factori care reduc nivelurile de potasiu ale organismului, printre care mentionez diareea, varsaturile si problemele gastrointestinale. Copiii care sufera de diaree ar trebui monitorizati pentru nivelul de potasiu scazut din sange. Diabetul si bolile renale ar putea cauza atat scaderea, cat si cresterea nivelului de potasiu.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Care sunt vitaminele esentiale pentru organism?

In ultima perioada am devenit destul de obsedata de vitamine si de cum ar trebui sa mananc pentru a le obtine sau de cum as putea sa le suplimentez. Asta mai ales pentru o persoana care face sport si cu siguranta ...
 » mai mult...

Alimente sanatoase periculoase si toxice

Azi o sa scriu niste chestiuni in care in prima faza nu stiam daca sa cred, mai ales dupa ce am scris despre singura metoda de slabire fara dieta care este deficitul caloric. Nu contest ca diverse alimente conduc la ...
 » mai mult...

Cat de benefica este pentru sanatate sarea roz de Himalaya

Despre sarea iodata, neiodata ai tot auzit, dar despre sarea roz oare ai auzit? Am tot auzit cum este cea mai sanatoasa forma de sare pe care o poti consuma, vine cu o multime de beneficii de toate felurile, atat pentru ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici