Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Stresul ingrasa? Ce efecte nocive are stresul asupra siluetei?


stres ingrasareIncerci cumva sa slabesti si parca e ceva ce te tot tine pe loc? Te privezi de la ce-ti place, faci sport, acorzi o importanta mare ingrijirii si cu toate astea acul cantarului ramane pe loc? Daca in ultima perioada te-ai tot dus la culcare plina de griji si impovarata cu ganduri negative, poate ca acestea ar avea ceva legatura cu faptul ca nu reusesti sa scazi in greutate. Ai auzit ca stresul este nociv? Normal ca da! Ei bine, stresul iti poate scadea sansele sa slabesti, ba chiar te poate ingrasa!

Stresul cronic - acel tip de stres pe care il resimtim in urma grijilor pe care ni le facem in legatura cu  obligatiile familiale sau in legatura cu munca asidua si constanta pe care trebuie sa o facem intr-un timp foarte limitat - ne poate stopa evolutia spre un trup mai fit si ne poate sta in calea procesului de slabire. Pe langa a nu atinge corpul mult visat, exista si efectul advers si mai periculos, acela de a ne pune si sanatatea in pericol in multiple feluri.

Cum te ingrasa stresul?

In contextul stresului, pe care il poti masura prin nivelul cortizolului, iti recomand sa citesti si cum identifici daca ai un nivel de cortizol crescut.

Stresul iti scade metabolismul

Metabolismul tau este de fapt un fel de cocktail format din diversi hormoni din organismul tau. In conditiile in care toti hormonii sunt la nivelurile adecvate, cand situatia este in echilibru, organele si procesele din interiorul corpului - precum digestia si reglarea glicemiei - functioneaza in felul in care ar trebui pentru sanatatea optima.

Stresul cronic poate determina dezechilibre hormonale, iti poate da peste cap toti hormonii si, implicit, iti va incetini metabolismul. Adrenalina si cortizolul iti inunda organismul in perioadele de stres maxim si acestea pot scadea abilitatea organismului de a arde calorii, grasimi si zahararuri.

Stresul iti poate da pofta de mancare si nu te lasa sa te simti satula

Hormonii sunt responsabili si pentru inducerea senzatiei de foame sau de satietate. Grelina este hormonul responsabil pentru senzatia de foame, iar leptina este hormonul care te face sa te simti satula. Despre cum influenteaza productia de leptina ingrasarea am scris in trecut. In momentul in care esti stresata, organismul suprima nivelurile de leptina si le creste pe cele de grelina, facandu-te sa mananci mai mult fara a-ti mai gasi limita si a mai putea spune stop mancatului. Ajungi sa mananci mult mai multe calorii decat corpul tau are nevoie si asa te ingrasi.

Mi se pare atat de trista situatia asta! Parca ne-ar pedepsi organismul pentru faptul ca nu ne putem controla stresul. Cum gaseste el calea de razbunare ca nu ii oferim ceea ce are nevoie: o viata sanatoasa!

Simti ca ai pofte necontrolate? Poate fi de la stres!

Stresul cronic nu te face numai sa iti fie foame mai mereu si mai mult decat normal, ci te va face si sa vrei sa mananci alimente care sunt bogate in grasimi nesanatoase si zahar. Nu degeaba se spune ca "mananc pe baza de stres" si din pacate nimeni nu isi doreste sa manance salata cand e stresat. Stresul determina aparitia acelor odioase pofte, care te vor face sau te POT face sa mananci mai multe produse junk care in cele din urma se vor reflecta si asupra siluetei tale, dar si asupra starii tale generale.

Odata ce mananci produsele acelea delicioase si procesate insa, vei simti cum hormonii fericirii intra in actiune si vor combate stresul, creand un raspuns pe care te vei stradui sa il recreezi in momentul in care vei fi din nou stresata. Iar asa se va crea un ciclu din care cu greu mai iesi.

Desigur, daca stau sa ma gandesc, in momentul in care mananc din cauza nervilor si stresului lucruri pe care nu le-as consuma in general, mai tot timpul resimt regret si frustrare dupa. Deci la mine nu prea exista bucuria de a ma infrupta din dulciuri pentru ca imediat ma stresez si mai rau din cauza consumului lor. Clar este un cerc vicios!

Stresul iti afecteaza glicemia

Asa cum era de asteptat in urma celor spuse mai sus, stresul iti va da peste cap si glicemia. Insulina este hormonul care regleaza glicemia. In momentul in care te regasesti sub un stres cronic, organismul tau nu este capabil sa regleze nivelul insulinei, ceea ce va conduce la o serie de probleme.

Sensibilitatea la insulina poate conduce la o depozitare mai mare a grasimii in corp. Poate crea si variatii ale glicemiei, ceea ce din nou te va determina sa iti doresti sa mananci mai multe prostii procesate care sunt pline de calorii si grasimi nesanatoase. Toate acestea iti vor ingreuna lupta impotriva kilogramelor in plus si nu numai ca nu vei slabi, dar poate chiar te vei si ingrasa.

Stresul determina cresterea grasimii abdominale

Acesta este probabil unul dintre efectele negative cele mai... negative ale stresului. Nivelurile ridicate de cortizol eliberate in momentul in care resimti stres cronic pot avea o multime de efecte secundare daunatoare. Unul dintre efectele nocive ale stresului, care iti influenteaza greutatea este depozitarea de grasime in jurul abdomenului. Chiar daca vei reusi sa slabesti, nivelul ridicat de cortizol poate determina ca grasimea din zona abdominala sa nu se urneasca, grasimea de pe abdomen sa nu dispara indiferent de cate eforturi depui, creand un fel de colacel sau chiar un marsupiu complet inestetic.

In concluzie, o alta preocupare pe care va trebui sa o ai pe langa alimentatia sanatoasa si programul de sport este mentinerea stresului sub control. Stresul chiar ne ingrasa si ne afecteaza sanatatea, nu este de glumit cu efectele sale. Sun convinsa ca multe dintre voi nu reusesc sa slabeasca din cauza stresului, iar daca ar reusi sa gaseasca niste metode de combatere a stresului, cu siguranta ca vor vedea cum kilogramele si grasimea se topesc... uniform!

Printre recomandarile mele pentru eliminarea stresului sunt un somn mai bun (care oricum iti va imbunatati sanatatea generala) si poate chiar niste clase de yoga sau sesiuni de yoga desfasurate acasa.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


De ce nu slabesc? Probleme legate de leptina

Slabirea este un subiect pe care imi place sa il dezbat, numai ca uneori ma las cuprinsa de temele legate de metode, tehnici, strategii de antrenamente care ne pot conduce catre acest scop final. Nu as vrea totusi sa ...
 » mai mult...

Cum stii ca ai nivelul de cortizol crescut?

Faptul ca stresul dauneaza grav sanatatii nu mai este un secret pentru nu nimeni, insa tratarea simptomelor se pare ca inca nu este imbratisata de catre toata lumea. Desi pretindem ca ne dorim pace interioara, liniste ...
 » mai mult...

Grelina - de ce mi-e foame si de ce nu slabesc?

Daca tot am scris acum mult timp despre leptina si cum influenteaza ea procesul de slabire, am zis sa analizam putin cum sta situatia si cu grelina, ca doar sunt elemente conexe. In contrast cu leptina, grelina ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici