Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cum sa previi imbatranirea pielii cu protectia adecvata pe timp de vara?


protectie solaraNe place la soare, ce sa mai. Abia asteptams a vina vremea calda pentru a face bai in apa piscinelor, marilor cu apa mai mult sau mai putin cristalina si sa ne bronzam cat mai uniform la soare. Faptul ca toate acestea ne dauneaza sanatatii pielii nu mai este un secret si, desi romanii au devenit mai constienti de pericolele expunerii la soare, ei nu prea rezista si tot stau tolaniti pe plaje cat e ziua de lunga.

Dermatologii ne ofera cateva sfaturi suplimentare pentru a putea evita orice fel de problema de sanatate datorata expunerii la soare, una dintre ele fiind fenomenul imbatranirii pielii - dar sa nu pierdem din vedere si alte afectiuni ale pielii cum ar fi chiar cancerul de piele.

Cum mentinem sanatatea pielii si prevenim imbatranirea ei?

Si asa reglarea termica a organismului reprezinta un stres pus asupra corpului pe timpul verii, iar pielea sensibila are si ea "de tras" destul de mult cand soarele dogoreste din cauza faptului ca vasodilatatia agraveaza diverse tipuri de boli ale pielii, cum ar fi dermatita seboreica si acneea. 

Daca vei analiza cu atentie la persoanele din zonele rurale sau mai expuse soarelui vei observa cum la finalul verii acestea au riduri mai evidente, o piele mai uscata si ingrosata. Acest lucru se datoreaza in primul rand neglijarii folosirii protectiei solare adecvate anotimpului.

Alaturi de folosirea produselor cu factor de protectie mare trebuie sa retinem ca este indicat sa nu ne expunem la soare intre orele la care stim ca deja devine periculos (11:00-16:00), sa stam cat mai putin timp intr-o apa plina de clor (la piscina, de exemplu). In combinatia aceasta letala pentru frumusetea tenului nostru desigur ca si vantul puternic mai participa. Ma gandesc numai cat de mult am mers eu asta iarna prin viscol si cum imi simteam pielea arzand, sigur mi-a imbatranit tenul cu 5 ani in 2 saptamani!

Tine cont de varsta cand alegi produsele de ingrijire folosite

Exista tot felul de produse de ingrijire, ca si ore de expunere recomandate in functie de varsta si nuanta tenului. Astfel, persoanele in varsta, copiii, adolescentii, persoanele cu pielea mai maslinie, persoanele roscate, persoanele cu pielea foarte deschisa vor primi sfaturi diferite din partea dermatologilor. De asemenea, sa nu uitam ca si produsele destinate celor tineri diferta de cele pentru persoanele cu ten matur.

Tine cont de particularitatile corpului tau cand alegi produsele de hidratare, emoliente, de exfoliere sau pentru protectia solara.

Schimba produsele cosmetice pe care le foloseai pe timpul iernii

Iarna pielea noastra are nevoie de creme mai dense, mai grase, pe cand vara ne indreptam catre creme cu factor de protectie mai mare, hidratante, eventual pe baza de apa termala.

Factorul de protectie difera in functie de culoarea pielii

Daca in primele 3-4 zile de expunere la soare avem nevoie toti de acelasi factor de protectie ridicat, ulterior lucrurile difera: pielea roscata, blonda are nevoie de un factor de protectie 50; pielea normala, pielea satena – 25, 30; pielea bruneta – 15, 20.

Alege autobronzantul in detrimentul solarului

Desi probabil este redundant caci peste tot ni se afirma ca solarul dauneaza extrem de mult sanatatii pielii, tin si eu sa o mai precizez inca o data faptul ca solarul emite ultraviolete care, pe langa a imbatrani pielea, pot determina chiar si cancer de piele. Da, oricat de tentant ar fi sa avem un bronz superb pe intreg parcursul anului, mai bine alegem varianta mai plictisitoare si care necesita o mobilizare mai ampla: autobronzatul.

Parul necesita ingrijire speciala vara

Vara trebuie sa folosim masti si balsamuri care sa ne protejeze mai eficient parul. Desigur ca si iarna parul ne este afectat de purtatul caciulilor sau al zapezii care se poate ingheta (groaznic fenomen!) pe firele noastre de par, dar macar nu transpiram atat de des, nu ne spalam la fel de des si nu ni se incinge cum se intampla vara.

Ce medicamente sunt interzise cand iesim la bronzat?

Antiinflamatoarele (paracetamol, aspirina, indometacin) sunt incompatibile cu expunerea la soare intrucat pot sensibiliza pielea si pot induce arsuri solare. La fel de periculoase sunt si antibioticele, antiepilepticele si anticancerigenele. Consulta-ti medicul inainte de a te expune la soare.

Cum ne mentinem pielea sanatoasa, luminoasa si tanara?

Desi o rutina potrivita tipului nostru de ten este construita destul de greu cand nu primim sfatul specialistilor, prin incercare/eroare si o analiza profunda a reactiilor la diverse produse probabil ca ajungem sa ne dam seama cam ce functioneaza pentru tenul nostru si ce ni-l afecteaza sau pur si simplu nu ne aduce beneficii. Esential este sa ne curatam tenul inainte de culcare intrucat glandele sebacee sunt active pe timpul nopstii.

Cam de doua ori pe saptamana este indicat sa ne exfoliem pielea daca avem un ten normal, de mai multe ori daca vorbim de un ten acneic si cam o data pe saptamana daca avem ten sensibil. Nu uita ca pentru un bronz uniform este esential sa ne exfoliem si pielea corpului constant. Niste zat de cafea combinat cu ulei de masline va indeplini misiunea exfolierii corpului cu brio si scapi si ieftin!

Dupa ce te exfoliezi desigur ca trebuie sa te hidratezi. Daca nu ai nevoie de o acoperire foarte mare a unui fond de ten, vara poti recurge la anumite creme de fata nuantatoare (tinted moisturizer), BB sau CC cream-uri, ceva mai light oricum.

Citeste si despre cum sa ai pielea sanatoasa si frumoasa cu diverse tipuri de impachetari anticelulitice!

Aplica-ti corect cremele cu protectie solara

Bronzul sanatos este oferit si de o folosire corecta a produselor de protectie solara. Astfel, acestea trebuie aplicate din abundenta pe tot corpul, cu minim 15 minute inainte de expunerea la soare si trebuie reaplicate frecvent, in special dupa iesirea din apa sau stergerea cu prosopul, pentru a restabili nivelul optim de protectie al pielii.

Nu trebuie ignorate nici zonele sensibile. Prin urmare, pe pielea din jurul ochilor, pe nas, urechi sau gat este indicata folosirea unei creme / emulsii cu un factor de protectie mai ridicat. La fel si in cazul copiilor.

Protectie solara mai mult decat cu creme

Dincolo de folosirea de produse adecvate, hainele joaca, de asemenea, un rol important. Astfel, folosirea unei palarii, poate asigura o protectie sporita, iar hainele ar trebui sa fie din fibre naturale, cat mai vaporoase si in culori deschise.

Trateaza pielea

Dupa plaja, este foarte importanta rehidratarea si hranirea pielii sau calmarea posibilelor arsuri solare, prin aplicarea de emulsii sau lotiuni dupa plaja cu proprietati hidratante, nutritive, de revitalizare si de calmare a pielii. Asa ca, imediat dupa expunderea la soare este indicat un dus si aplicarea de lotiuni special concepute pentru hidratarea pielii.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Tratamentul de infrumusetare cu ulei de monoi

Eu am oarecare probleme cu hidratarea parului asa ca atunci cand aud ceva catusi de putin pozitiv legat de un produs de hranire a parului, incerc sa intru cat mai in detaliu si sa aflu cat mai mult despre acel produs ...
 » mai mult...

Metode simple si naturale prin care iti poti creste nivelul energiei

Energie, vitalitate, revigorare! Cu totii ne dorim ca in schema vietii noastre zilnice sa beneficiem de aceste senzatii pozitive. Din pacate nu toti stim si ce sa facem in acest sens si uneori uitam ca modalitatile cele ...
 » mai mult...

Slabeste rapid si sanatos cu aceste metode surprinzatoare

Cand vorbim despre practicarea sportului de dimineata, deja putem imparti oamenii in doua categorii: cei care isi doresc sa se antreneze dimineata si cei care ar face orice numai sa mai amane momentul pentru ridicarea ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici