Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cum te afecteaza o cura de slabire extrema si efectul yo-yo


efectul yoyoAi incercat orice, in special ceea ce iti promitea rezultate rapide. Poate te-ai bagat si la cure de slabire in care mancai numai pere sau numai pepene sau ai inlocuit doua mese cu supa de varza... Dietele fara grasimi sau fara carbohidrati nu iti sunt necunoscute si scoaterea proteinelor animale din dieta a parut intotdeauna o idee buna. Probabil ca ai vazut si cum au dat rezultate toate aceste diete, nu? Dar ce se intampla dupa ce reveneai la vechiul stil alimentar? Mergea bine?

Probabil ca reuseai chiar sa slabesti 5 kilograme in 7 zile dar dupa revenirea la mancatul obisnuit puneai 10 kg in 3 zile. Cred ca ti-ai dat si tu seama ca dietele yo-yo nu sunt varianta cea mai buna pentru o slabire sustenabila si mai ales una sanatoasa.

Efectele adverse ale unei diete yo-yo

Problema cea mai mare cu dietele yo-yo este ca iti afecteaza foarte rau, pe langa calitatea pielii, parului, vietii (TOTUL!), si metabolismul. Metabolismul este cel care are de suferit cel mai mult, caloriile pe care organismul tau le arde scad cam cu 20%. Asta inseamna ca dupa cateva diete superrestrictive va trebui cand revii la mancat normal sa iti scazi aportul caloric initial cu 20%. Pentru a slabi va mai trebui sa scazi alte calorii. Intelegi ca in cele din urma nu vei mai avea de unde sa tot scazi si ajungi in pragul disperarii.

Dupa nenumarate episoade de infometare, organismul persoanei aflate in dieta cronica intra in stadiul de supravietuire. Cu cat mananci mai putin, cu atat mai mult metabolismul iti va scadea si va trebui sa mananci din ce in ce mai putin. Si in momentul in care, din frustrare sau pura oboseala, revii la mancatul "normal", organismul se va tine cu toate puterile de acele calorii in plus si le va folosi ca depozite sub o forma de razbunare.

Da, organismul intra intr-un fel de panica si incepe sa depoziteze mancarea pe care o primeste ca doar este posibil ca iar sa nu mai primeasca ca doar i-ai mai facut-o de atatea ori.

Inainte de a te panica, citeste despre cum iti vei putea accelera metabolismul daca totusi ai comis greseli alimentare si nu mai poti slabi.

Ce efecte adverse au curele de slabire?

  • efectul yoyo
  • carente de vitamine si minerale
  • scaderea performantei intelectuale
  • tensiune crescuta
  • colesterol crescut
  • probleme digestive
  • probleme cu bila
  • nervozitate
  • scaderea performantei fizice
  • ameteli
  • stari de lesin
  • stare generala deteriorata

Ce este metabolismul bazal si cum determin necesarul caloric zilnic?

rata metabolicaTot mai multe studii confirma ca organismul uman este extrem de inteligent si are capacitate de adaptare, fiind un instrument delicat care din dorinta de supravietuire reuseste sa naruiasca visele majoritatii persoanelor care au un obicei din a incerca toate dietele la moda. Slabirea corecta porneste de la o buna intelegere a organismului si in special a nevoilor sale metabolice.

Necesarul caloric zilnic este determinat de doi factori esentiali: rata metabolismului bazal si nivelul de activitate fizica.

Cam o treime dintre caloriile pe care le arzi rezulta din activitatea fizica, ceea ce include orice altceva in afara de odihna, de perioada de repaus - spalatul pe dinti, impaturirea hainelor, munca la computer, plimbatul pana la magazinul din capatul strazii, antrenamentul de la sala.

Celelalte doua treimi sunt arse ca rezultat a functiilor metabolice obisnuite. Asta include caloriile necesare pentru sustinerea functiilor de baza: mentinerea temperaturii corporale, bataile inimii, respiratul, repararea prganelor si reactiile chimice de baza. Dupa cum poti vedea, rata metabolismului bazal se ocupa cu arderea majoritatii caloriilor, deci este esential sa o mentii ridicata pentru a putea slabi si a te putea mentine ulterior. De fapt, este chiar mai importanta decat activitatea fizica pe care o desfasori. Da, wow, am aruncat-o!

Asa ajungem la intrebarea: cum afli care este rata metabolismului bazal si cum o poti creste/accelera?

Rata metabolismului bazal este influentata de o mare varietate de factori printre care factori genetici, marimea corpului, masa musculara, varsta, sex, greutate, sarcina, status hormonal si, da, conditia fizica (ideea fiind ca un corp fit si cu masa musculara mai crescuta arde mai multe calorii in repaos decat al unei persoane cu masa musculara mai scazuta).

Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, rata metabolismului bazal scade in mod natural dupa ce devenim adulti cam cu 2% la fiecare decada, in principal din cauza pierderilor de masa musculara. Cei care sunt constant la dieta isi pierd multa masa musculara odata cu scaderea in greutate.

deficit caloricIti poti calcula de mana rata metabolismului bazal cu formula din articolul cu sfaturi esentiale pentru slabire sau poti folosi un calculator online. E foarte simplu. Deci asta faci prima data, calculezi rata metabolismului bazal si apoi continui determinarile adaugand ecuatiei si activitatea fizica. Asa vei vedea de cate calorii ai nevoie sa consumi pentru a-ti mentin greutatea. Apoi scazi 250-500 de calorii pentru a determina im nivel zilnic, sanatos de calorii care ar trebui sa te conduca cam la jumatate de kilogram slabit pe saptamana.

Pasul evident este de a incepe sa formulezi niste planuri alimentare, bazandu-te pe calculatoare de calorii pentru alimente si daca esti sigura ca te incadrezi in deficitul caloric necesar slabitului si totusi nu slabesti, atunci e clar ca ai niste probleme metabolice si ar cam fi necesare niste teste ale statusului metabolismului.
Un metabolism normal reactioneaza adecvat la deficitul caloric, mananci mai putine calorii decat arzi, trebuie sa slabesti. Da, nu e atat de usor pentru ca si asta implica motivatie, niste sport, avut grija la ce mananci si calcule permanente, insa un deficit caloric de 250-500 de calorii nu este chiar asa o mare corvoada.

Daca, pe de alta parte, ai un metabolism scazut, poate ar fi indicat sa stabilesti o consultatie cu un medic pentru a afla de ce nu iti functioneaza metabolismul la parametri optimi si ce poti face pentru imbunatatirea situatiei.

Ce determina incetinirea metabolismului bazal?

Pe langa efectele yo-yo datorate restrictiei calorice, mai exista si alti factori care contribuie la incetinirea metabolismului: factorii genetici si problemele cu tiroida. Tiroida o poti analiza si pe ea la medic, cerand un set complet de analize. Daca are anormalitati, atunci trateaza-le cu medicamentele indicate de doctor.

Odata tratata, o dieta normala si un plan de antrenament ar trebui sa iti asigure scaderea in greutate.

Cum te afecteaza curele de slabire de infometare cu prea putine calorii?

dieta infometareEste cunoscut faptul ca organismul raspunde la infometare prin reducerea nivelurilor hormonale si a anumitor substante care ajuta la sustinerea metabolismului: insulina, hormonii activi ai glandei tiroide, norepinefrina.

Acesta este un mecanism de supravietuire puternic, intrucat permite corpului sa scada sistemele de baza, nervos, cardiovascular si gastrointestinal pentru a le ajuta sa conserve resursele de energie si caloriile in timpul perioadei de restrictie calorica.

Consecinta clara a unui metabolism de baza scazut este ca nu vei mai reusi la un moment dat sa slabesti cand iti doresti. Odata ce metabolismul va scadea cu 25%, reducerea calorica va trebui sa fie atat de mare inca nu va mai putea avea valori sustenabile.

Deci dilema este aceasta: daca restrictia calorica scade metabolismul bazal, pune in pericol sanatatea, nu asigura mentinerea unei greutati dorite si ingreuneaza slabirea in alte perioade ale vietii, cum poate fi slabirea realizata fara nenorocirea ratei metabolismului bazal. Raspunsul este simplu si dificil in acelasi timp: cu mare grija!

Deficitul caloric necesar pentru intrarea in stadiul de infometare depinde de o varietate destul de larga de factori care pot chiar diferi de la o persoana la alta - insa avand un organism foarte inteligent, acesta iti va transmite niste semnale majore daca nu primeste suficienta mancare. Poate vei simti ameteli, ti se te va lua un somn covarsitor dupa amiaza, ai dureri de cap si, desigur, vei simti ca ti-e foame mai intotdeauna.

Este mai important CE mananci decat CAT mananci?

alimente sanatoase vs nesanatoaseSi daca totusi mananci 110 de calorii zilnic (se zice ca limita minima ar trebui sa fie pe la 1200 de calorii, sa nu scazi sub acest prag consumul caloric) si simti senzatia de satietate? Este important sa te uiti si de unde vin acele 110 de calorii. Daca ele provin in principal din proteine si grasimi, atunci ele pot fi chiar suficiente pentru organismul tau. Insa ideea este ca realmente sa simti satisfactia mancatului, nu sa te minti ca ti-e bine numai pentru a te convinge ca e in regula sa mananci atat de putin.

Daca in mod constant simti satietate cu putine calorii, atunci nici nu este absolut necesar sa mananci mai mult pentru a atinge o anumita suma de calorii (decat daca ai un anumit obiectiv gen dezvoltare de masa musculara si nu iti atinci macronutrientii, desigur). Atata timp cat sanatatea este la parametri optimi, asculta-ti organismul.

Partea cea mai importanta este sa privesti mai departe de calorii si sa te concentrezi pe compozitia meselor tale. Sunt o multime de diete care se concentreaza pe limitarea consumului caloric. Sa zicem ca ai "permis" consumul a 1600 de calorii zilnic. Nu va fi prea complicat pentru ca vei putea manca in tihna niste pizza, chips-uri sau chiar o prajitura. Faza e ca lucrurile vor sta putin diferit daca acele 1600 de calorii vor proveni din piept de curcan, avocado si unt de cocos. Daca vei fi in deficit caloric, sigur vei slabi, insa ceea ce se va intampla cu metabolismul tau si cu sanatatea organelor este cu totul alta poveste.

Corpul oricum arde mai eficient alimentele care sunt mai putin procesate. Iar un alt aspect important este ca evitarea produselor procesate te va ajuta si sa eviti spike-urile (varfurile) insulinice, care cam sunt garantate de consumul de produse procesate. Si, in plus, vei avea parte si de o energie cu eliberare lenta, ceea ce nu te va mai face sa simti ca iti pica ochii in gura de somn dupa masa.

Curele de slabire iti afecteaza metabolismul si sanatatea

Concluzia este clara, iar studiile o sustin: scaderile in greutate datorate curelor de slabire extreme scad rata metabolismului bazal. Pana de curand specialistii sustineau ca odata ce ai slabit si metabolismul ti-a fost afectat nu mai ai ce face, insa astazi expertii ne linistesc si ne spun ca daca slabim lent si cu reducerea inteligenta a caloriilor, scaderea metabolismului bazal poate fi prevenita.

diete infometareDeci NU TE MAI INFOMETA! Daca vei manca suficiente calorii pentru a-ti sustine metabolismul, rata metabolismului bazal nu va scadea in timpul perioadei de slabire. Alimentatia echilibrata iti va asigura un nivel al insulinei adecvat, iti va imbunatati nivelurile hormonilor, iar sistemele de baza ale organismului (nervos, cardiovascular si gastrointestinal) vor functiona optim.

Trebuie totusi sa intelegi ca daca totusi te-ai infometat si suferi de efectul yo-yo, procesul de revenire la normal a metabolismului va dura o perioada destul de lunga si va trebui chiar sa iti asumi faptul ca te vei ingrasa putin la inceput. Normalizarea metabolismului poate dura chiar cateva luni pentru persoana care a tinut o multime de diete. Persoanele care au suferit de anorexie se vor lupta cu un metabolism scazut chiar si ani de zile. Totul depinde de cat de grava este problema.

In prima faza greutatea pe care o vei redobandi provine din retentia de apa, deci normalizarea calorica va veni cu un consum de carbohidrati relativ scazut pentru a preveni sa nu pui prea multe kilograme de apa.

Uite si un studiu despre cum ti se modifica metabolismul dupa o perioada de slabire

In partea a doua a articolului vedem ce poti face daca deja ti-ai afectat metabolismul, a scazut rata metabolica si ai ajuns in punctul in care deja nu mai poti slabi oricat de putin ai manca si cat sport ai face.

Ai si un articol extrem de complex despre ce se intampla in urma curelor de slabire si cum poti actiona asupra metabolismului lent.

Intre timp te poti delecta si cu articolul despre modalitatile rapide care iti vor creste metabolismul.


Efectul yoyo e extrem de periculos pentru sanatatea noastra. Ne bucuram ca slabim si pe urma intr-un interval scurt ne pomenim ca punem la loc ceea ce am slabit.

Nov, 11th, 12:41PM



Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum iti repari metabolismul dupa o cura de slabire de infometare sau o tulburare alimentara

In prima parte a articolului am dezbatut cam ce se intampla daca tii o cura de slabire extrem de restrictiva (gen dieta cu grapefruit, cura de slabire cu supa de varza, dieta de 700 de calorii zilnic, dieta cu un singur ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc desi tin dieta si fac sport?

Nu promovez dietele decat daca intr-adevar le consider eficiente si in general ai observat ca NICIODATA nu recomand infometarea (ceea ce majoritatea dietelor fac) sau eliminarea vreunei grupe alimentare (ceea ce multe ...
 » mai mult...

Slabeste rapid si sanatos cu aceste metode surprinzatoare

Cand vorbim despre practicarea sportului de dimineata, deja putem imparti oamenii in doua categorii: cei care isi doresc sa se antreneze dimineata si cei care ar face orice numai sa mai amane momentul pentru ridicarea ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici