Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Dieta pentru o piele sanatoasa: adevarul despre antioxidanti


piele sanatateAfla tot ceea ce trebuie sa stii, cu bune si cu rele, despre aceste ingrediente puternice necesare functionarii organismului nostru.

Adevarul despre antioxidanti

Antioxidanti. Auzi termenul asta atat de des cand vine vorba despre sanatatea ta si in special legat de sanatatea pielii tale, incat probabil ca ai ajuns sa presupui ca orice tratament pentru piele frumoasa necesita si antioxidanti. Dar ce sunt acesti antioxdanti de fapt si ce fac mai exact?

Multiple tabere din lumea dermatologiei poarta dezbateri incontinuu pe tema importantei antioxidantilor. De fapt, Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina a intreprins chiar un studiu care a concluzionat ca ingerarea a prea multi antioxidanti poate cauza cresterea nivelurilor toxinelor daunatoare din organism, ceea ce poate conduce chiar la cancer. Un gand nu foarte incantator, as zice eu.

Insa ceea ce stiam si eu si mai mult ca sigur stiai si tu, antioxidantii sunt nutrientii care ne protejeaza organismul de odiosii radicali liberi, care ne ataca membranele celulare si cauzeaza accelerarea procesului de imbatranire si cronicizarea bolilor. Mai exact, antioxidantii sunt ca un fel de scut care au grija sa stopeze loviturile radicalilor liberi, neutralizeaza atacurile lor inainte de a lovi celulele sanatoase.

Datorita proprietatilor lor protectoare, se crede ca antioxidantii reduc semnele imbatranirii si previn anumite forme de cancer. Insa poate ar fi bine sa iti ridici si tu intrebarea daca superputerile pe care acesti nutrienti le au sunt prea bune ca sa fie adevarate si daca nu cumva ne fac mai mult rau decat bine.

M-am gandit ca n-ar fi rau sa expun rezultatelor unor dezbateri ce au avut loc intre managerii centrelor de infrumusetare si longevitate, spa-urilor si nutritionisti. Ei au disecat problema antioxidantilor pe care nutricosmeticele si suplimentele nutritionale ii contin si cum unii chiar reprezinta o necesitate pentru sanatatea pielii noastre, pe cand altii provoaca daune majore.

Adevarul despre radicalii liberi

radicalilor liberi ne expunem zi de zi prin intermediul elementelor naturale precum soarele, ceea ce inseamna ca sunt cam inevitabili. Totusi, nivelurile lor in organismul nostru pot fi cu mult crescute din cauza alegerilor nesanatoase ale unui stil de viata care presupune consumul de toxine si elemente de proasta calitate gasite in fast-food-uri, cafeina si tigari. In principiu, cu cat este mai toxic stilul tau de viata, cu atat vei fi mai expusa radicalilor liberi.

Si, dat fiind faptul ca pielea este cel mai mare organ al corpului, ea este cea mai susceptibila la daunele cauzate de catre radicalii liberi. Asa ca, pe langa a-ti ajuta pielea din exterior, dandu-te cu creme cu factor de protectie, poti (si ar si trebui) sa ti-o protejezi din interior crescand consumul de antioxidanti din dieta si suplimente.

ardei bellAdevarul despre vitamina C

Nu numai ca este un cunoscut stimulator al sistemului imunitar, vitamina C este si un factor esential in productia colagenului, care este o componenta de baza a pielii. Este de baza pentru ca productia de colagen ajuta la inchegarea celulelor pielii, care va avea ca rezultat scaderea vizibilitatii liniilor varstei si a ridurilor. In plus, fiind solubila in apa, vitamina C ajuta la protejarea celulelor de pagubele datorate soarelui. Doza zilnica recomandata pentru femeile de peste 19 ani este de 75 mg, iar pentru fumatoare este de 110.

Unde o gasim: sursa alimentara evidenta sunt citricele. Totusi, specialistii ne spun ca ele nu au cel mai mare continut de vitamina C. Indreapta-te catre familia ardeilor grasi si jalapenos, cei care au concentratiile cele mai mari din aceasta vitamina.

nuciAdevarul despre vitamina E

Suplimentele de vitamina E au starnit multe conflicte in urma studiilor asupra beneficiilor si riscurilor acestora. Dar daca e sa ne ghidam dupa o regula a bunului simt, atunci trebuie sa luam atat cat avem nevoie... si nimic mai mult. Pentru femeile adulte, doza recomandata zilnic este de 15 mg. Studiile cele mai recente au concluzionat ca vitamina E este cel mai concentrat antioxidant din piele. Prin urmare, ajuta la crearea unor celule de piele sanatose si este o parte integranta a membranei celulare. Prin productia unor noi celule cutanate, vitamina E ajuta ca pielea sa para mai ferma si mai plina. Partea riscanta a vitaminei E este datorata faptului ca este solubila in grasime, iar in momentul in care ingeri prea multa si poate deveni toxica prin acumularea din tesutul adipos.

Unde o gasesti: pentru evitarea ingerarii unei cantitati prea mari de vitamina E, recomandat este sa o luam exclusiv din sursele alimentare. Asa este imposibil sa suferim vreo “supradoza” de vitamine. Ea este regasita in alimente cu continut ridicat de ulei precum germeni de grau, nuci si seminte (de floarea soarelui, alune, migdale) si in avocado.

spanacAdevarul despre vitamina A

Beta-carotenul este crucial pentru sanatatea pielii. Este o forma de vitamina A intr-o planta si este responsabila cu repararea si cresterea celulelor pielii. Totusi, vitamina A este si ea solubila in grasime ca si vitamina E, si trebuie avut grija cu cat consumi. Pentru femeile adulte care nu sunt insarcinate, doza recomanda zilnic este de 700 mcg. Ideea de baza pe care ar fi bine sa o retii este ca nu poti insela procesul de imbatranire si nu poti preveni cancerul numai prin consumul unor cantatitati exorbitante de vitamine. Prea mult iti este daunator si poti chiar incuraja aparitia unor forme canceroase. Desi mult timp s-a crezut ca beta carotenul alpha-tocopherol scade riscul cancerului de plamani, se pare ca acesta chiar il creste.

Din acest motiv este bine sa eviti suplimentele de beta-caroten. O solutie mai buna ar fi cresti consumul de fructe si legume caci, dupa cum am mentionat anterior, cu acestea nu poti atinge niveluri toxice din nicio vitamina. O multitudine de studii au concluzionat ca persoanele din diverse zone ale lumii, care consuma multe fructe si legume sunt expusi cel mai putin riscului de a dezvolta diverse boli. Aici este puterea: in alegerile alimentare inteligente.

Unde o gasim: dupa cum bine stii, alimentele de culoare portocalie precum morcovii, cartofii dulci, mango sau caisele sunt cele mai bogate in vitamina A. de asemenea, legumele cu frunze precum nap, patrunjel, salata verde si spanacul contin aceasta vitamina.

Adevarul despre retinoizii topici

Ai tot auzit probabil de retinol, pro-retinol si retinoizi si in general sunt asociati cu produsele mai costisitoare. Dar ce sunt de fapt retinoizii? … Retinoizii sunt in principiu derivati ai vitaminei A, despre care am aflat cu totii ca este un constituent de baza al pielii. Asadar, dandu-i pielii tale cantitati adecvate de retinoid, vei ajuta la constructia de tesut tegumentar nou.

Retinolul este vitamina care se aplica la nivelul pielii cea mai des vanduta prin farmacii, insa daca nu vei folosi concentratii mari din ea, rezultatele nu vor fi semnificative in privinta stoparii degradarii pielii. Excesul de retinoid in schimb poate cauza toxicitate pielii si va omori parte din celulele acesteia, deci exact opusul a ceea ce ti-ai dori sa se petreaca.

Din acest motiv, specialistii recomanda sa il evitam si sa optam pentru tretinoinul de aplicat pe piele, regasit in multe creme din comert. Spre deosebire de retinol, care presupune o buna perioada de timp pana sa dea rezultate vizibile, tretinoinul (un alt retinoid) furnizeaza rezultate imediate si este foarte eficient in reducerea vizbilitatii ridurilor de expresie si a celor de imbatranire. Este bine s aincepi cu cantati mici, intrucat prea mult din acest ingredient poate conduce la inrosirea si decojirea pielii.

Unde se gaseste: daca nu ai mai folosit retinoid, incearca pentru inceput produse vandute fara prescriptie medicala care contin retinol si retinil palmitat si daca nu observi rezultatele dorite, cere-i doctorului tau sa iti dea o reteta pentru un tratement cu crema cu tretinoin.

Adevarul despre seleniu

Toate mineralele, incluzand seleniul, functioneaza pentru stimularea productiei de antioxidanti din organism. Insa, trebuie sa ti le procuri prin alimentatie intrucat organismul nu le produce in mod natural. Seleniul in mod deosebit este o minerala foarte puternica in principal pentru ca ajuta la absorbtia vitaminei E, asta pe langa protejarea elasticitatii pielii si protejarea impotriva razelor solare.

Partea senzationala este ca nu ai nevoie de prea mult – a milioana parte a unui gram cam (55 de mcg mai exact) zilnic. Daca faci exces de seleniu poti ajunge sa iti pierzi parul si unghiile, intrucat este toxic. De multe ori prea mult dintr-un produs poate avea efecte negative, pe cand o cantitate moderata ne poate conduce la rezultatele dorite.

Unde il gasim: granele din anumite parti ale lumii, germenii de grau, dar si fructele de mare si ouale. Suplimentele de seleniu nu sunt necesare pentru ca nu prea exista oameni cu o carenta de aceasta minerala.

 fitonutrientiAdevarul despre fitonutrienti

Fitonutrientii, precum licopenul si luteina, sunt antioxidanti care provin din substantele unor plante. Sunt arme de temut impotriva bolilor degenerative. Fitonutrientii nu au efect direct asupra parului si pielii, insa au efecte benefice asupra sanatatii totale a organismului. In momentul in care te hranesti corect si nivelurile antioxidantilor sunt acolo unde ar trebui sa fie, iar sistemul imunitar este la maxim, asta vazandu-se si in aspectul pielii. Sa nu uiti insa si de efectele benefice ale apei. Ideea de baza este ca atunci cand corpul tau este sanatos, pielea ta o va reflecta, la fel si parul.

Unde se gasesc: luteina se gaseste in legumele cu pigmenti galben-portocalii – gandeste-te la dovleac, legumele verzi precum spanacul si salata. Licopenul se regaseste in fructele rosii si legume precum rosiile si produsele din tomate. Alte fructe precum pepenele verde, papaya, guava si grapefruit roz contin acest nutrient.

Adevarul despre suplimente

ceea ce trebuie sa retii este ca suplimentele de vitamine si minerale sunt necesare si trebuie sa vina in ajutorul unei alimentatii corecte. Calitatea legumelor si fructelor de pe piata este indoielnica si nu mai putem spera ca ii furnizam organismului ansamblul de nutrienti necesar. Consumul de fructe si legume trebuie sa fie cam pe la 9 portii zilnice si este bine sa ai gama variata de astfel de alimente.

Adevarul despre ingerarea vs aplicarea antioxidantilor

Pastilele functioneaza sistematic, trebuie sa treaca printr-un proces, pe cand cremele aplicate la nivelul cutanat vin in contact direct cu problemele. Diferenta principala intre nutricosmetice si cremele de aplicat este ca ingerarea suplimentelor iti vor imbunatati pielea din cap pana ain picioare.

Adevarul despre rezultate

Multe femei cred ca rezultatele apar ori instant, ori intr-o saptamana cand consuma oral suplimente si din aceasta cauza ele se lasa descurajate. Adevarul este ca indiferent ce cale alegi, aplicarea unor creme sau suplimentarea alimentatiei conduce la crearea unor noi celule tegumentare in 3-5 saptamani, iar rezultatele apar in cel putin la fel de mult timp de la inceperarea tratamentului.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Care sunt vitaminele esentiale pentru organism?

In ultima perioada am devenit destul de obsedata de vitamine si de cum ar trebui sa mananc pentru a le obtine sau de cum as putea sa le suplimentez. Asta mai ales pentru o persoana care face sport si cu siguranta ...
 » mai mult...

Ce legume trebuie sa incluzi in alimentatia ta datorita efectelor benefice asupra sanatatii?

Eu sunt o mare consumatoare de legume, le ador, daca as putea manca numai legume, as face-o! Nu cred ca s-a inventat leguma care sa nu imi satisfaca papilele gustative, pana si bamele imi plac. Despre beneficiile ...
 » mai mult...

Care sunt beneficiile si riscurile consumului de mango?

Fructul mango este usor desconsiderat pe plaiurile romanesti, poate si din cauza pretului ceva mai piperat sau poate pentru ca inca este considerat prea exotic si lumea inca nu se intereseaza despre beneficiile sale. Ei ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici