Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt beneficiile consumului semintelor de floarea soarelui?


seminte floareaSemintele de floarea soarelui. Desi uneori ne gandim la ele ca la alimentul cel mai raspandit pe trotuarele unor orase care inca nu s-au civilizat, ele se pare ca aduc o gramada de beneficii pentru sanatatea noastra. Chiar am fost surprinsa foarte placut vazand cat de mult bine iti aduci sanatatii la un pret extrem de accesibil.
Floarea soarelui a inceput sa fie cultivata acum 5000 de ani de catre americanii indigeni. Spaniolii au fost cei care le-au introdus si in sistemul de agricultura european. In momentul de fata producatorii de top de floarea soarelui sunt Rusia, Peru, Argentina, Spania, Franta si China.


Care sunt beneficiile semintelor de floarea soarelui?

Dupa cum am spus, semintele de floarea soarelui sunt ca un mic miracol pentru sanatatea noastra. Sa vedem si la ce ajuta.


Semintele de floarea soarelui si beneficii cardiovasculare

Semintele de floarea soarelui reprezinta o sursa exceptionala de vitamina E, o vitamina care joaca un rol important in preventia bolilor cardiovasculare. Vitamina E este un antioxidant care ajuta ca radicalii liberi sa nu oxideze colesterolul.

Numai in momentul in care colesterolul este oxidat, el este capabil sa se lipeasca de vasele de sange si sa cauzeze ateroscleroza, cea care conduce la blocarea arterelor, atacurile de cord si infarcte.

150 grame de seminte de floarea soarelui iti ofera peste 90% din doza recomandata zilnic de vitamine E.


Semintele de floarea soarelui au efect antiinflamator

Vitamina E reprezinta si principalul antioxidant solubil in apa al organismului nostru. Vitamina E calatoreste prin corp neutralizand radicalii liberi care altfel crea pagube la nivelul structurilor si moleculelor care contin grasimi, precum membranele celulare, celulele cerebrale si colesterolul.

Prin protejarea acestor componente celulare si moleculare, vitamina E are efecte antiinflamatoare care conduc la reducerea simptomelor de astm, osteoartrita si artrita reumatoida, afectiuni in cadrul carora radicalii liberi si inflamatiile joaca un rol de baza.


Semintele de floarea soarelui ajuta la preventia cancerului

Semintele de floarea soarelui reprezinta o sursa grozava de seleniu. Studiile arata ca exista o corelatie puternica intre nivelurile scazute de seleniu si incidenta cancerului. A fost dovedit ca seleniul induce repararea si sinteza ADN-ului celulelor “pagubite”, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si induc apoptoza, un proces prin care celulele sistematic isi inactiveaza, isi dezasambleza si isi degradeaza celulele nenaturale. Mai mult, seleniul este incorporat in zona de activitate a multor proteine, inclusiv a glutationului-peroxidaza, care este in mod deosebit important in protectia impotriva cancerului.

Una dintre enzimele cele mai puternice ale organismului, glutation-peroxidaza este folosita de catre ficat pentru detoxifierea multor molecule daunatoare care prezinta pericole. In momentul in care nivelurile de glutation-peroxidaza sunt scazute, moleculele toxice aduc daune tuturor celulelor cu care intra in contact, denaturandu-le ADN-ul si pornind un proces de creare a celulelor canceroase. 40 de grame de seminte de floarea soarelui iti ofera 30% din necesarul zilnic de seleniu.

Vitamina E, care abunda in semintele de floarea soarelui, se pare ca reduce riscul aparitiei cancerului de colon, cancerului de vezica urinara si cancerului de prostata.


Semintele de floarea soarelui asigura sanatatea osoasa

Semintele de floarea soarelui sunt bogate si in magneziu. Mai mult ca sigur stii ca pentru sanatatea oaselor ai nevoie de calciu, dar in egala masura ai nevoie si de magneziu. Cea mai mare concentratie de magneziu din organismul nostru se gaseste in oase. O parte ajuta la crearea structurii fizice osoase, pe cand restul este localizat la suprafata oaselor unde este depozitat pebtru ca organismul sa il poata folosi in alte scopuri dupa cum are nevoie.

Cuprul gasit in semintele de floarea soarelui este vital pentru functiile enzimelor implicate in legaturile chimice covalente dintre colagen si elastina, care ofera putere si flexibilitate oaselor si incheieturilor.

Dupa cum am precizat si mai devreme, datorita continutului de vitamina E, care ofera proprietati antiinflamatoare semintelor de floarea soarelui, acestea sunt eficiente si in reducerea simptomelor artritei.


Semintele de floarea soarelui aduc beneficii la nivelului sistemului nervos

Nu degeaba se spune despre magneziu ca este mineralul fericirii. Prin preventia asaltului calciului in celulele nervoase si activarea lor, magneziul ne mentine nervii relaxati, si in aceeasi masura si vasele de sange si muschii. Prea putin magneziu se traduce prin prea mult calciu. Surplusul de calciu va intra in celulele nervoase si le va determina sa transmita prea multe mesaje, conducand la o contractie prea puternica.

Carentele de magneziu conduc la tensiune crescuta, tensiune musculara, migrene, dureri si surmenare. Nu este surprinzator ca studiile au aratat ca magneziul ajuta la diminuarea frecventei atacurilor de migrene, scade tensiunea si ajuta la preventia atacurilor de cord.

Semintele de floarea soarelui contin si triptofan, un amino acid care ajuta la productia de serotonina, un neurotransmitator. Serotonina atenueaza tensiunile, calmeaza creierului si te relaxeaza. Despre serotonina, hormonul fericirii, si legatura sa cu sportul am discutat intr-un articol mai vechi. Bucura-te de el :)


Semintele de floarea soarelui ofera protectie pielii

Vitamina E a fost de multe ori descrisa ca fiind “bagheta care fulgera” celulele, intrucat permite ca moleculele reactive sa loveasca celulele precum un fulger, fara a cauza daune. Aceasta functie a vitaminei E este cat se poate de evidenta in cazul pielii, din moment ce vitamina E protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete.

S-a dovedit in urma multor studii faptul ca vitamina E aplicata la nivel tegumentar poate preveni pericolele pe care razele ultraviolete le pot provoca pielii. O alimentatie bogata in vitamina E poate produce aceleasi efecte de protectie.


Semintele de floarea soarelui elimina colesterolul rau

Una dintre principala griji ale erei in care traim, colesterolul reprezinta in continuare unul dintre motivele aparitiei problemelor de inima. Acumularile de colesterol produc daune la nivelul arterelor. Exista doua tipuri de colesterol: lipoproteine cu densitate inalta (high-density lipoproteins - HDL), mai exact colesterolul bun si lipoproteine cu densitate joasa (low-density lipoproteins), colesterolul rau.

Acumularea colesterolului rau cauzeaza micsorarea arterelor si in mod natural va cauza o crestere a tensiunii din cauza problemelor de pompare a sangelui prin ele. In acest mod se va imprima o sarcina exagerata asupra inimii, iar acest lucru va conduce la afectiunile cardiace.

Desi uleiul de floarea soarelui este, prin definitie, gras, el iti va oferi un tip de grasimi bune, grasimi polinesaturate. Aceste grasimi nu iti cresc nivelul de colesterol rau, LDL, si prin urmare nu este daunator organismului uman. Continutul de omega-6 chiar va reduce riscul aparitiei bolilor de inima. In egala masura, uleiul de floarea soarelui contine niste chimicale regasite in plantele superioare, fitosteroli, care datorita continutului de omega-3, ajuta la reducerea acumularii de colesterol. Toate beneficiile pe care uleiul de floarea soarelui le are, se regasesc in mod evident si la nivelul semintelor de floarea soarelui.


Alte beneficii ale semintelor de floarea soarelui

  • Trebuie sa incep cu un aspect care conteaza destul de mult si anume: gustul bun!Desi contin 584 de calorii la 100 de grame, semintele de floarea soarelui sunt pline de nutrienti, vitamine, minerale si antioxidanti.
  • Majoritatea coloriilor provin din uleiurile cu acizi grasi. Semintele de floarea soarelui sunt bogate in acidul gras polinesaturat, acid linoleic, care reprezinta cam 50% din acizii grasi ai semintelor de floarea soarelui. Sunt bogate si in acidul mononesaturat, acid oleic, cel care ajuta la scaderea colesterolului rau, LDL, si care crestere colesterolul bun din sange. Studiile au aratat ca dietele precum dieta mediteraneana, bogata in uleiuri mononesaturate ajuta la preventia bolilor arterelor coronare si infarctului, favorizand crearea unor profile sanatoase ale lipidelor.
  • Ca si alte alimente oleaginoase, semintele de floarea soarelui sunt o sursa grozava de proteine, ce contin amino acizi de calitate superioara precum triptofanul, amintit mai sus, esential pentru dezvoltare (in mod deosebit in cazul copiilor). 100 de grame de seminte de floarea soarelui aduc cam 21 d egrame de proteine (37% din doza recomandata zilnic!)
  • mai mult, semintele de floarea soarelui contin compusi antioxidanti, polifenolii, precum acidul clorogenic, acidul quinic si acid cafeic. Toti acesti antioxidanti naturali ajuta la inlaturarea moleculelor oxidante daunatoare organismului.
  • Am precizat si mai sus ca semintele de floarea soarelui contin o cantitate considerabila de vitamina E, iar 100 de grame din aceste seminte aduc cam 234% din doza recomandata zilnic de vitamina E, respectiv, 35, 17 grame!
  • Miezul de floarea soarelui reprezinta una dintre sursele principala de complex de vitamine B. Aici ne gandim la: niacina, acid folic, tiamina (vitamina B1), piroxidina (vitamina B6), acid pantotenic si riboflavina.
  • Semintele de floarea soarelui ofera la 100 de grame aproximativ 37% din doza recomandata zilnic de acid folic. Acidul folic este esential pentru sinteza ADN-ului. In momentul in care este administrat unei femei insarcinate, acidul folic poate preveni defectele tubului neural al fatului.
  • Niacina si piroxidina sunt alte vitamina B, repectiv B3 si B6, regasite din abundenta in semintele de floarea soarelui. 100 de grame de seminte de floarea soarelui ofera 52% din doza recomandata zilnic de niacina (mai exact, 8,35 mg). Niacina ajuta la scaderea colesterolului din sange. Mai mult decat atat, niacina creste activitatea acidului gamma-aminobutiric din creier, ceea ce va ajuta la reducerea anxietatii si neurozei.
  • Semintele de floarea soarelui sunt bogate in o multime de minerale esentiale: calciu, fier, mangan, zinc, magneziu, seleniu si cupru. Majoritatea acestor minerale joaca un rol esential in mineralizarea oaselor, productia de celule rosii, sinteza enzimelor, productia de hormoni, dar si in reglarea activitatii muschilor cardiaci si scheletici.

Cum se depoziteaza semintele de floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui cu coaja trebuie tinute la temperatura camerei intr-un borcan sau intr-o cutie. Miezul de floarea soarelui trebuie tinut intr-un recipient vidat si depozitat in frigider.

Cum sa incluzi semintele de floarea soarelui in alimentatia ta?

  • Baga-le la cuptor cu putina sare si creeaza-ti o gustare extrem de sanatoasa. Ai grija insa la cate mananci.
  • Adauga-le in salate, in orez sau in sote-ul de legume.
  • Daca esti in cautarea unei gustari dulci sanatoase atunci adauga niste ciocolata topita peste semintele de floarea soarelui si observa daca iti plac. Le poti adauga si in projituri sau briose.
  • In Germania si regiuni ale Europei Centrale, faina obtinuta din semintele de floarea soarelui este folista la prepararea painii negre, sonnenblumenbrot (paine din floarea floarelui).
  • Daca ai noroc si dai peste el, untul de semintele de floarea soarelui poate inlocui cu succes untul de arahide in cazul in care esti alergic.


Exista reactii adverse la consumul de seminte de floarea soarelui?

Alergiile la semintele de floarea soarelui sunt cam la fel de rare ca si cele la arahide sau alte nuci precum, caju, nuci sau alune. Reactiile alergice sunt cele clasice: mancarimi la nivelul pielii, stranuturi, mancarimi ale ochilor, gastrita, varsaturi etc.
Eu trebuie sa recunosc ca am fost surpinsa sa citesc despre toate aceste beneficii ale semintelor de floarea soarelui si poate ca imi vor inlocui cu succes semintele de dovleac pe care le consum de ceva vreme. Desi nu cred ca spartul semintelor este una dintre cele activitatile cele mai placute, le poti gasi si sub forma de miez pur si simplu si te poti bucura de intregul arsenal de beneficii.

Fie ca alegi sa le mananci din coaja, fie ca le bagi putin la cuptor pentru a le rumeni, beneficiile semintelor de floarea soarelui vor ramane valabile si cu siguranta iti vor imbunatati starea de sanatate.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Care sunt principalele beneficii ale ceaiului?

Eu sunt o mare bautoare de ceai. Beau ceaiuri atat pentru beneficiile pe care le aduc asupra sanatatii, cat si pentru gustul grozav al unora. De cele mai multe ori, cele bune pentru sanatate nu sunt si cele pe care le ...
 » mai mult...

Ce beneficii aduc semintele de dovleac sanatatii tale?

Eu sunt consumatoare de seminte de dovleac de cativa ani buni. Dupa ce am citit si am si scris despre beneficiile semintelor de floarea soarelui, m-am gandit ca ar fi de bun augur sa analizam si beneficiile semintelor ...
 » mai mult...

Care sunt beneficiile si riscurile consumului de mango?

Fructul mango este usor desconsiderat pe plaiurile romanesti, poate si din cauza pretului ceva mai piperat sau poate pentru ca inca este considerat prea exotic si lumea inca nu se intereseaza despre beneficiile sale. Ei ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici