Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt beneficiile si riscurile consumului de mango?


mangoFructul mango este usor desconsiderat pe plaiurile romanesti, poate si din cauza pretului ceva mai piperat sau poate pentru ca inca este considerat prea exotic si lumea inca nu se intereseaza despre beneficiile sale. Ei bine, mango are si un gust delicios, dar vine si alaturi de o gramada de beneficii pentru sanatatea ta.

Ce beneficii ne ofera mango?

Nici eu nu stiam ca mango face atat de mult si nici nu mai citisem pana acum niste informatii chiar destul de amuzante despre el. Alaturi de informatiile pozitive, voi mentiona si cateva precautii si griji pe care le-ai putea avea in legatura cu mango.

Previne cancerul

Studiile au aratat ca mango contine niste compusi antioxidanti care se pare ca protejeaza impotriva cancerului de colon, san, prostata si a leucemiei. Acesti compusi includ quercitina, izoquercitrina (cu efect antihipertensiv), astragalina, fisetina, acidul galic si galatul de metil.

De asemenea, mango abunda in enzime. Alaturi de acesti antioxidanti necesari pentru o viata lunga si sanatoasa, mango mai este si o sursa grozava de vitamina A (ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a oaselor, dar si a vederii) si vitamina C (sustine sistemul imunitar si lupta cu radicalii liberi).

Contine si proteine, carbohidrati, vitamina E si vitamina B6. Antioxidantii sai, pe langa a preveni cancerul, incetinesc si procesul de imbatranire si lupta impotriva bolilor de inima.

Sustine sanatatea pielii

Am mentionat deja ca mango contine vitamina A, cea care aduce multe beneficii pielii. Mango poate fi folosit atat la nivel intern, cat si la nivel extern. Ajuta la eliberarea porilor si la eliminarea cosurilor. Poti stoarce pulpa unui mango mic pentru a o aplica pe suprafata pielii timp de 10 minute.

Mango te va ajuta si sa elimini petele de pe fata, dar si diversele rani de la nivel tegumentar. Pulpa de mango poate fi aplicata pe pielea iritata si cu siguranta va atenua orice durere si eczema.

Poti citi si cateva modele de masti, scruburi si impachetari care au ca ingredient mango intr-un articol dedicat tot acestui fruct.

Ajuta digestia

Mango contine enzime digestive care ajuta la descompunerea proteinelor si sustine o buna functionare a sistemului digestiv. Este un fructe extrem de pretios si in lupta impotriva aciditatii gastrice si a digestiei proaste datorita enzimelor pe care le contine, care alina activitatea din stomac.

Datorita continutului ridicat de fibre pe care mango il contine, acesta te poate ajuta si in preventia constipatiei. In India, un decoct al coajei de mango este oferit persoanelor care sufera de inflamatia membranelor mucoase ale stomacului.

Consumul a doua mango mici in care samanta inca nu s-a format in intregime, alaturi de niste sare si miere se pare ca reprezinta o combinatie medicinala foarte eficienta impotriva diareei de vara, dizenteriei, greturilor de dimineata, dispepsiei cronice, indigestiei si constipatiei.

Mentine sanatatea ochilor

Asa cum am mentionat si anterior, mango contine vitamina A, care promoveaza sanatatea oculara, previne inflamatia corneei, erorile de refractie,  uscarea ochilor, mancarimea la nivelul ochilor, senzatia de arsura a ochilor si cecitatea nocturna (nictalopia – mai pe romaneste, nu vezi pe timpul noptii).

100 grame de mango ofera 25% din doza recomandata zilnic de vitamina A.

Poti preveni anemia

Mango este benefic pentru femeile insarcinate si pentru persoanele care sufera de anemie, datorita continutului de fier. Continutul de fier este sprijit pentru absorbtie si de catre continutul de vitamina C al fructului. In general, femeilor care sunt la menopauza le este recomandat consumul de mango (si desigur al altor fructe care contin fier).

Ajuta in cazul diabetului si al colesterolului ridicat

Mango normalizeaza nivelurile de insulina din sange. Fierbe cateva frunze de mango in apa si lasa-le la saturat pe parcursul noptii. Consuma decoctul filtrat dimineata ca remediu natural pentru diabet. In dicele glicemic al mango-ului este mediu, intre 41-60, prin urmare acest fruct nu iti va creste semnificativ glicemia.

Un studiu realizat in Australia a dovedit ca persoanele care au consumat un mango zilnic au fost ajutate in privinta diabetului si a colesterolului. De asemenea, acest studiu sustine si faptul ca mango ii ajuta si pe pre-diabetici (o afectiune in care pacientii sufera de glicemie ridicatadar nu intr-atat de mult incat sa fie diagnosticati cu diabet).

Mango contin cateva proprietati care actioneaza similar cu medicamentele impotriva colesterolului si diabetului. Datorita continutului ridicat de fibre solubile, pectina si vitamina C, mango scade nivelul colesterolului rau (LDL).

Regleaza aciditatea

Mango sunt niste fructe alcaline care ajuta la mentinerea unor niveluri sanatoase de PH in organism. Ele contin acid tartaric, acid malic si o urma de acid citric care ajuta la reglarea rezervei alcaline a organismului.

Scade tensiunea si ajuta impotriva bolilor cardiace

Avand in vedere ca mango este bogat in potasiu, acesta poate ajuta la scaderea tensiunii. Fiind o sursa buna de vitamina A, vitamina E si seleniu, mango ajuta si la protectia impotriva bolilor de inima.

Continutul ridicat de vitamina B6 este si el benefic impotriva bolilor de inima, ajutand la scaderea nivelurilor de homocisteina, o toxina celulara care iti afecteaza sanatatea creierului si a inimii.

Imbunatateste viata sexuala

Fiind bogate in vitamina E, mango aduc beneficii si in cazul vietii sexuale. Vitamina E regleaza hormonii sexuali.

Imbunatateste memoria si puterea de invatare

Mango contine acid glutamic, iar acesta are efecte benefice asupra memoriei si asupra capacitatii de concentrare.

Remediu impotriva epuizarii si a infarctelor de miocard datorate caldurii

Acestea sunt doua afectiuni grave. In cazul epuizarii datorate caldurii corpul se deshidrateaza si se supraincalzeste, temperatura maxima pe care organismul uman o poate suporta este de 40ºC.  In cazul celei de-a doua, capacitatea organismului de a se raci, care este contorlata de catre creier, este avariata si acest lucru determina cresterea temperaturii creierului si a organelor, lucru ce poate conduce la pagube serioase in aceste zone.

Fierbe niste mango crud in apa pana cand obtii un suc, extrage-l din compozitie, adauga niste apa plata, niste sare si seminte de chimen si bea acest remediu pe intreg parcursul verii.

Valori nutritionale 100 g mango:

Calorii                           70                                 3,5%            
Carbohidrati                 17g            13%
Proteine               0,5g            1%
Grasimi totale               0,27g            1%
Colesterol               0mg            0%
Fibre                1,8g           4,5%
Vitamine    
Folati                 14µg            3,5%
Niacina              0,584mg            3,5%
Acid pantotenic              0,160mg             1%
Piridoxina (vitamina B6)              0,134mg            10%
Riboflavina              0,057mg             4%
Tiamina              0,058mg              5%
Vitamina C               27,7mg             46%
Vitamina A                765 IU             25,5%
Vitamina E               1,12mg             7,5%
Vitamina K                  4,2µg             3,5%
Minerale    
Calciu                 10mg               1%
Cupru               0,110mg             12%
Fier               0,13mg              1,5%
Magneziu                  9mg                2%
Mangan               0,027mg                1%
Electroliti    
Potasiu                 156mg                3%

 

Cum sa alegi un mango bun?

Mango este un fruct sezonier, in mod normal sezonul lui incepe prin luna Mai. Desigur ca noi il gasim pe intreg parcursul anului la super si hipermarketuri. Mango este cules de cand este verde, dar totusi a atins maturitatea. Cele necoapte au un gust foarte acru. Mango organic este lasat la copt in copac, iar fructele de mango prea coapte cad din copacul de mango si cel mai probabil sunt stricate deja.

  • In prima faza, ia fructul de mango in mana si verifica-i consistenta. Un mango copt ar trebui sa fie cat de cat moale la atingere precum ar fi si avocado sau piersicile, insa nu atat de moale si spongios incat iti intra degetele in el. Daca totusi nu ti-ai planificat sa consumi fructul de mango in urmatoarele zile, poti alege un mango cu o piele mai ferma.
  • Inspecteaza fructul de mango vizual. Alege un mango care este plin, rotund, in special in zona coditei. Si mango in forma de minge de rugby sunt bune. Uneori, fructul de mango copt va avea cateva pete si pistrui, lucru care este absolut normal. Nu alege fructele de mango turtite sau subtiri, ele pot fi atoase. Evita sa iti iei un mango cu coaja cu cute sau ofilit pentru ca acestea deja nu se mai sunt coapte.
  • Miroase codita mango-ului. Fructul de mango copt va avea intotdeauna o aroma puternica, dulceaga, inmiresmata si fructata in jurul coditei. Evita fructele de mango cu un miros acru sau cu iz de alcool pentru ca aceste fructe sunt prea coapte. Intrucat mango are un continut natural de zahar, ele vor fermenta in mod natural, asa ca acel miros acrisor, alcoolizat distinctiv este un semn ca mango nu mai este bun.
  • Alege fructul de mango cu pielea intacta, fara taieturi sau diverse semne care iti pot ridica intrebari. Fructul de mango necopt poate fi tinut cateva zile la temperatura camerei si rezista bine, iar daca vrei sa il mai tii la copt putin, atunci acopera-l cu niste hartie.

Fructele care deja sunt coapte trebuie depozitate in frigider (niciodata sub -12°C), iar in momentul in care vrei sa il mananci, lasa-l putin la incalzit la temperatura camerei pentru a-i reveni gustul si savoarea naturale.

Beneficiile coajei de mango

Daca am vorbit desore beneficiile fructului de mango, trebuie sa mentionez ca si coaja de mango aduce cateva beneficii pentru sanatate.

Studiile arata ca anumiti compusi prezenti in coaja de mango ar putea preveni anumite tipuri de cancer si diabet. Acesti compusi pot regla anumite molecule receptoare din organismul nostru. Acesti modulatori receptori pot controla cantitate de colesterol din sange. Pot ajuta si la stabilizarea nivelurilor de glucoza si a cantitatii anumitor tipuri de compusi grasi din sange. Compusii care lupta impotriva cancerului sunt gasiti in cantitati considerabile in coaja de mango.

Coaja de mango poate fi consumata cruda. Bineinteles ca poate fi mancata si alaturi de pulpa fructului. Muraturile de mango se prepara cu mango necojit, la fel ca si orice reteta care include fructul de mango. Ideea este ca de fiecare data cand consumi mango copt, poti manca fara griji si coaja acestuia.

Coaja de mango contine antocianina si carotenoide, cantitati ridicate de polifenoli, dar si tanine, luteina, acid galic, acid cafeic, luteina, qurcitina, catechine, alfa-caroten, chiar si acizi grasi omega-3 . Compusii precum antocianina si carotenoidele sunt antioxidanti puternici si te pot ajuta sa incetinesti procesul de imbatranire si te protejeaza impotriva anumitor boli. Acesti antioxidanti fortifiaza corpul impotriva unor afectiuni precum artrita, diabetul, diverse forme de cancer si Alzheimer. Si polifenolii au rol antioxidant si maresc rezistenta organismului.

In sudul Indiei se consuma mango cu coaja si alte fructe din abundenta, iar oamenii de aici chiar se pot lauda cu o sanatate beton. Consumul de mango copt cu tot cu coaja se pare ca reprezinta un remediu pentru dizenterie, constipatie, hemoroizi si indigestie. In India, coaja de mango este fiarta in apa si bauta ca remediu impotriva problemelor de inflamatie a mucoasei gastrice. Un mango fraged cu coaja ajuta si impotriva greturilor de dimineata. De asemenea, coaja de mango are si un continut ridicat de fibre.

Concluzia este ca data viitoare cand consumi un mango, alege-l sa fie fraged si consuma-l cu tot cu coaja!

Riscuri ale consumului de mango

Mango poate avea si cateva efecte adverse in cazul persoanelor cu anumite probleme si sensibilitati deja existente:

  • daca ai alergie la latex, poti reactiona negativ la mango si in special la cel verzi, din cauza acidului anacardic
  • coaja de mango si sucul sau contin urusiol, o substanta chimica  regasita si in iedera otravitoare, care poate cauza reactii alergice in cazul persoanelor susceptibile
  • anumiti producatori isi cresc fructele de mango cu carbura de calciu (carbid), ceea ce poate fi foarte periculos pentru sanatate (un alt motiv pentru consumul de mango organic).




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Care sunt vitaminele esentiale pentru organism?

In ultima perioada am devenit destul de obsedata de vitamine si de cum ar trebui sa mananc pentru a le obtine sau de cum as putea sa le suplimentez. Asta mai ales pentru o persoana care face sport si cu siguranta ...
 » mai mult...

Care sunt cauzele anemiei si cum o combatem pe cale naturala?

Astazi voi vorbi despre una dintre cele mai comune afectiuni, usor de identificat si cam la fel de usor de combatut aparent: anemia. Anemia este una dintre cele mai comune afectiuni ale sangelui. Exista o multime de ...
 » mai mult...

In ce doze trebuie administrate suplimentele de vitamine si minerale necesare?

Ca femei, organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale mai stringent decat organismul unui barbat. In mod ideal ne-am putea obtine aceste elemente vitale din sursele alimentare pe care le consumam zilnic. ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici