Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt efectele benefice ale consumului de triptofan?


triptofanRecunosc ca stau destul de prost la capitolul somn si tocmai din acest motiv am zis sa caut cate ceva suplimente care m-ar putea ajuta sa adorm cu mai mare usurinta si sa dorm mai profund. Despre triptofan mai citisem in trecut in momentul in care ma interesam de amino acizi esentiali si aflasem ca ajuta la conferirea unei stari de bine, la inducerea somnului, tratarea depresiei si anxietatii, poate atenua si migrenele si ca ar putea actiona ca un antidepresiv natural.

Triptofanul este un aminoacid esential pe care organismul nu il sintetizeaza in mod natural si trebuie obtinut din surse alimentare. Ca si toti ceilalti aminoacizi, triptofanul reprezinta una dintre caramizile de baza folosite pentru construirea masei musculare.

Triptofanul are si anumite functii specializate, fiind de exemplu un precursor al serotoninei, un neurotransmitator si al vitaminei denumite niacina. El transmite informatia prin sistemul nervos si promoveaza calmul emotional.

Sursele alimentare pline de triptofan includ laptele si produsele lactate, carnea rosie, curcanul, ouale, ciocolata, semintele de floarea soarelui si dovleac si alunele. Acum inteleg de ce in momentele rare in care mai gateste bunica mea curcan, pe mine ma ia un somn profund dupa masa. Desigur ca triptofanul poate fi gasit si sub forma de supliment alimentar.

Care sunt beneficiile triptofanului?

Consumat in cantitati moderate, triptofanul poate aduce o serie de beneficii. In dicat este iti consulti medicul inainte de a alege sa administrezi un supliment.

Induce somnul

In acest context am auzit si eu de triptofan si am citit ca foarte multe persoane il folosesc ca un bun adjuvant in lupta impotriva insomniilor sau dereglarilor de somn. Intr-o editie din anii '80 a revistei “Journal of Psychiatric Research” au fost notate dovezile stiintifice referitoare la efectele benefice ale unei doze de un gram sau putin mai mult de triptofan asupra inducerii starii de somnolenta. Studiul a aratat ca cele mai bune rezultate au fost obtinute in cazul subiectilor care sufereau de insomnie usoara sau persoane care pur si simplu adormeau mai greu. Concluzia este ca triptofanul nu este chiar un medicament pentru cazurile de insomnie cronica.

In majoritatea cazurilor, medicii recomanda folosirea triptofanului in conjunctie cu medicamentele ce trateaza problemele usoare de somn.

Disforia premenstruala

Dereglarile produse de disforii premenstruale reprezinta niste tulburari emotionale severe produse de sindromul premenstrual, care te pot debilita din cauza simptomelor fizice, mentale si emotionale.

Intr-un studiu desfasurat la Spitalul St. Mary din Montreal, cercetatorii au oferit 6 grame de triptofan pacientelor care sufereau de tulburari datorate disforiei prementruale. Dupa numai 17 zile de tratament, incepand cu ovulatia pana in a treia zi de menstruatie, s-a descoperit ca L-triptofanul imbunatatise in mod semnificativ simptomele starii neplacute produse de sindromul premenstrual.

Tulburarile afective sezoniere

Tulburarile afective sezoniere reprezinta o dereglare a starii obisnuite a unor oameni care nu prezinta vreun fel de probleme legate de sanatate. Se manifesta prin aparitia anuala a unor simptome de depresie de iarna, melancolie de iarna sau depresie de toamna.

Unele persoane se simt triste, altele simt o stare de somnolenta prelungita, unora le creste apetitul, unii chiar se ingrasa si simt ca le scade vertiginos libidoul, toate aceste simptome fiind puse in legatura cu sporirea sintezei melatoninei pe timpul iernii.

In general, lumina zilei inhiba conversia serotoninei in melatonina. Si in mod evident, avand in vedere ca trecem la o zi mult mai scurta si o noapte mai lunga, melatonina este sintetizata in mod mai accelerat epuizand nivelurile de serotonina, iar aceasta conduce la sporirea simptomelor tulburarilor afective sezoniere. Pacientii care sufera de aceasta afectiune au tendinta de a simti pofte de dulce si fainoase, ceea ce se intampla in general in momentul in care ai serotonina la un nivel scazut.

Cercetatorii de la Universitatea din Columbia Britanica au tratat pacientii care sufereau de tulburari afective sezoniere cu 3 grame de triptofan zilnic timp de doua saptamani. Rezultate au fost cel putin imbucuratoare, pacientii simtind o reducere semnificativa a gradului de depresie.

Efect antidepresiv

Triptofanul este un precursor al serotoninei, hormonul care contribuie la senzatia de bine, la starea totala de well-being.

Persoanele cu niveluri scazute de serotonina sunt predispuse la dezvoltarea unor depresii. Intr-un studiu publicat in “Psychological Medicine”, 150 de pacienti au primit timp de 12 saptamani triptofan si au resuit sa isi atenueze gravitatea senzatiei de depresie cu succes.

Imbunatateste efectele medicamentelor antidepresive

Anterior am mentionat faptul ca tritofanul actioneaza ca un antidepresiv eficient de sine statator, insa el reuseste sa intensifice efectele altor medicamente antidepresive.

Un studiu din anul 2000, publicat in “Journal of Psychiatry and Neuroscience” a revelat faptul ca in momentul in care li s-au administrat 2-5 grame de triptofan unor pacienti care deja luau fluoxetina (Prozac) in vederea tratarii unor dereglari depresive majore, chiar dupa prima saptamana s-a putut observa cum cei care suplimentau cu triptofan simteau imbunatatiri superioare fata de cei care erau numai pe fluoxetina.

Contracareaza o parte din efectele nicotinei

Cercetarile au descoperit ca folosirea regulata a produselor cu nicotina precum tigarile poate conduce la schimbarea echilibrului substantelor din creier. Chiar si dupa ce renunti la nicotina, mai dureaza o perioada pana in momentul in care substantele sunt reechilibrate.

Suplimentele de triptofan se pare ca au capacitatea de a accelera acest proces si pot chiar sa reduca o parte din simptomele asociate cu sevrajul pe care il simti cand te lasi de fumat. Triptofanul este folosit in combinatie cu alte metode de stopare a fumatului si rezultatele arata ca acesta reuseste sa creasca sansele de renuntare la acest obicei nesanatos.

Combati pofta de dulce si carbohidrati

Dupa cum am mentionat si anterior, poftele pe care le simtim sunt de multe ori datorate nivelului scazut de serotonina pe care reusim sa il intregim consumand alimente care ne fac placere. Problema cu carbohidratii este ca iti taie pofta de mancare pentru ceva sanatos o perioada scurta ca ulterior sa iti doresti sa mananci mai mult si mai nesanatos. Alimentele cu zahar si carbohidrati iti confera o stare de bine pentru o perioada extrem de scazuta si pe deasupra iti dau si dependenta!

Nutrientii producatori de serotonina, precum triptofanul cresc nivelul de serotonina si reusesc sa prelungeasca aceasta stare pentru o perioada mai indelungata. Acesta este si unul dintre motivele pentru care se recomanda consumul proteinelor la fiecare masa, iti dau senzatia de satietate rapid si reprezinta si o sursa de triptofan care te va face sa iti imbunatatesti starea.

Prin urmare, daca vrei sa secreti endorfine pentru o perioada mai indelungata, renunta la dulciuri si consuma alimente sau suplimente de triptofan.

Dupa acest expozeu al calitatilor triptofanului, am facut si o cercetare a efectelor secundare ale triptofanului, iar descoperirile chiar m-au socat.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Beneficiile 5-HTP - supliment pentru slabit, depresie sau insomnii

Cat de greu mai e sa gasesti un supliment care intr-adevar te ajuta sa slabesti fiind si sanatos dar si ridicat in slavi doar de un aparat de marketing? Daca ati citit mai multe articole de-ale mele ati observat ca sunt ...
 » mai mult...

Ce alimente sa consumi inainte de culcare si ce alimente iti pot afecta somnul?

Daca tot am vorbit despre remedii naturiste pentru problemele legate de somn, m-am gandit ca ar fi si mai util sa vorbim despre alimentele benefice pentru inducerea unui somn odihnitor si cele care, dimpotriva, creeaza ...
 » mai mult...

Care sunt efectele adverse ale triptofanului?

Despre beneficiile triptofanului am vorbit intr-un articol anterior si avand in vedere ca am dat si peste o multime de efecte secundare ale triptofanului, am zis ca trebuie neaparat sa le impartasesc. Triptofanul poate ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici