Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt efectele adverse ale triptofanului?


triptofanDespre beneficiile triptofanului am vorbit intr-un articol anterior si avand in vedere ca am dat si peste o multime de efecte secundare ale triptofanului, am zis ca trebuie neaparat sa le impartasesc.

Triptofanul poate fi consumat, pe langa sursele alimentare in care il gasim (carne, seminte, nuci, oua si produse lactate), si sub forma de supliment alimentar si studiile nu au aratat ca acestea ar afecta nivelurile din sange ale acestui aminoacid.

Anumite studii au indicat ca triptofanul poate fi eficient ca un adjuvant in cazul problemele de somn si in cazul depresiei. Aceste efecte pot fi puse in legatura cu rolul pe care triptofanul il joaca in sinteza serotoninei. Un metabolit al tritofanului,  5-hidroxitriptofan (5-HTP), poate fi folosit in tratarea depresiei si epilepsiei.

Desi ai nevoie de triptofan pentru a trai, consumul a prea mult din acest aminoacid ar putea avea consecinte negative asupra sanatatii tale. Studiile asupra soarecilor au corelat o dieta scazuta in triptofan cu o speranta la viata mai mare. Studiile intreprinse pe porci au revelat faptul ca prea mult triptofan poate conduce la prejudicierea sanatatii organelor si la cresterea rezistentei la insulina.

Ce efecte adverse are triptofanul?

Forurile decidente din domeniul sanatatii sunt de parere ca suplimentele de triptofan trebuie folosite sub supravegherea medicului intrucat nu sunt complet sigure si pot cauza anumite afectiuni. Inca se mai descfasoara studii asupra riscurilor pentru sanatate si beneficiilor pe care le are triptofanul.

Moleseala si ameteli

L-triptofanul, numit pe scurt si triptofan, poate cauza o stare de somnolenta, moleaseala si ameteli. Rezultatul este ca triptofanul poate reduce agerimea, timpul de reactie si coordonarea fizica a unei persoane.

Acest pericol nu exista in cazul tutoror, intrucat aminoacidul acesta ne poate afecta in mod diferit, insa specialistii ne avertizeaza totusi sa evitam sa intreprindem sarcini cu grad ridicat de risc, precum condusul sau operarea unui aparaturi periculoase, inainte de a observa cum reactionam la triptofan, in vederea preventiei unor accidente sau accidentari.

Gura uscata

L-triptofanul poate sa iti usuce gura. Desi exista multe remedii naturale homemade menite sa reduca uscaciunea gurii, precum suptul cuburilor de gheata sau mestecatul gumei, expertii sugerea sa consultam medicii in cazul in care simptomul gurii uscate persista pentru o perioada mai lunga de 2 saptamani.

Efecte in genul celor de gripa

Triptofanul poate cauza simptome similare cu cele ale gripei. Medicii enumera printre acestea tremuratul, frisoanele, transpiratul, febra, durerile de cap, pierderea poftei de mancare si vomitatul ca efectel secundare potentiale ale acetui medicament.

Greata (senzatia ce preceda vomitatul) si diareea pot aparea si ele. In cazuri severe, vomitatul si diareea pot conduce la deshidratare si dezechilibre electrolitice, care pot afecta in mod negativ rinichii si sanatate inimii. Simptomele in genul celor ale gripei sunt considerate a fi efecte secundare destul serioase care uneori necesita atentie medicala imediata.

Simptomele similare gripei pe care triptofanul le induce:

  • eruptii cu arsuri
  • probleme de respiratie
  • contractii musculare
  • pielea sufera schimbari, se usuca sau se ingroasa
  • eozinofile crescute (trebuie facut un test de sange pentru determinarea lor)
  • surmenare
  • caderea parului
  • dureri musculare intense
  • dureri de nervi
  • spasme

Simptome emotionale

L-triptofanul poate cauza agitatie emotionala, neliniste, febrilitate si o anxietate generala. Aceasta este o informatie derutanta avand in vedere ca printre beneficiile triptofanului enumeram faptul ca el aduce un plus de beneficii celor care sufera de depresie si anxietate.

Ei bine, se pare ca anumite studii chiar descurajeaza persoanele cu afectiuni psihiatrice sa foloseasca L-triptofanul ca tratament. Recomandarea referitoare la consultul medicului imediat se pastreaza si in cazul efectelor secundare de natura emotionala.

Sindromul eozinofilie-mialgie

Sindromul eozinofilie-mialgie (EMS) este o afectiune care debiliteaza cauzand inflamtii si reactii autoimune severe. In anul 1991 triptofanul chiar a fost interzis din cauza a peste 37 de decese inregistrate in urma administrarii unui astfel de supliment produs de un brand japonez. Numai in Statele Unite sunt estimate intre 5000 si 10000 de persoane care sufera de EMS si se pare ca noi astfel de cazuri se dezvolta din cauze necunoscute.

Simptomele includ dureri acute, crampe musculare, amorteala, dureri articulare, cresterea pulsului, edema (retentie severa de apa) si eruptii. Daca observi o parte dintre aceste simptome, consulta imediat medicul.

Diminuarea functiilor ficatului

Un studiu din anul 1986 (Trulson si Sampson) a demonstrat ca dozele ridicate de L-triptofan produc daune la nivelul ficatului animalelor. Desi cercetatorii sustin ca au folosit dozele folosite in mod obisnuit de catre persoanele care vor sa isi induca starea de somnolenta, se pare ca intra in contradictie cu datele metodologice. Conform informatiilor oferite prin protocolul studiului, cantitatea pe care le-au administrat-o animalelor ajungea cam pe la echivalentul de 6-8 g/zi de L-triptofan pentru oameni.

Doza terapeutica tipica de L-triptofan (folosita pentru insomnie si depresie) se incadreaza cam intre 50 mg-3 g. Discrepanta aceasta aparenta dintre dozele folosite se poate datora faptului ca in anii 80' si chiar si inainte, un mare numar de persoane isi administra in jur de 8-10 g de triptofan zilnic. Un experiment similar precum cel intreprins de catre Trulson si Sampson, folosind doze ridicate comparabile cu cele folosite de oameni (4-6 g/zi), nu a condus la producerea unor efecte secundare precum modificarile morfologice de la nivelul ficatului animalelor sanatoase.

Animalele care suferisera un tratament cu bypass la ficat se pare ca au simtit efecte secundare, din cauza dereglarilor pe care procedura le produsese in metabolismul triptofanului. Aceasta a permis acumulare unor niveluri ridicate de triptofan in plasma.

Alte studii asupra animalelor au ridicat niste preocupari mai serioase legate de efectele triptofanului asupra functiilor ficatului. Enzimele ficatului aparute in urma produselor rezultate prin degradarea triptofanului (de exemplu, 3-Amino-1-methyl-5H-pyrido[4,3-b]indole) cauzeaza daune ficatului, cancerul fiind printre ele. In cazul persoanelor sanatoase care consuma o cantitate mica de sare este activat sistemul serotoninergic si mareste descompunerea substantelor de L-triptofan, crescand astfel riscurile asociate acestui aminoacid. In urma unui studiu realizat pe animale se pare ca miso, un aliment din soia fermentata, previne afectarea ficatului cauzata de catre cel putin una dintre componentele mutagene aparuti in urma descompunerii triptofanului.

Un studiu realizat asupra oamenilor a descoperit efecte protectoare in urma consumului de cafea. Sulfurorafanul, un element constituent al broccoliului si curcumina, un element al turmericului, au si ele efecte antagoniste asupra impactului negativ al produselor rezultate in urma descompunerii  triptofanului.

S-a demonstrat, in urma unui studiu din anul 2001 (Santana-Rios), ca ceaiul alb reduce mai eficient decat ceaiul verde efectele secundare ale triptofanului, precum daunele provocate de metabolitii otravitori.

Alte investitgatii au elucidat faptului ca anumite vitamine precum, betacarotenul, vitamina A, B6 si E au un efect atenuant impotriva efectelor secundare ale metabolitilor otravitori ai triptofanului (Chung si Gadupudi, 2011).

Riscul mai mare de dezvoltare a unor afectiuni oculare

Biologul Raymond Peat, a scos in evidenta in urma unui studiu al efectelor L-triptofanului asupra animalelor faptul ca acest aminoacid poate creste riscul aparitiei cataractei prin perturbarea proceselor metabolismului energetic din lentila oculara (cristalin).

Alte studii realizate asupra cristalinului oamenilor au demonstrat faptul ca anumiti metaboliti ai triptofanului se ataseaza de proteinele din lentilele oculare si pot fi responsabili pentru ingalbenirea cristalinului, lucru care apare odata cu varsta.

Perturbarea metabolismului proteinelor si deteriorarea functiilor cerebrale

Anumite studii (Metzer et al, 2005 si Frølund et al, 2010) au descoperit ca triptofanul si anumiti derivati ai sai precum 5-hidroxitriptofan si serotonina blocheaza in mod eficient proteina transportatoare pentru multe substante protectoare precum GABA (acidul gamma-aminobutiric), acizii grasi cu catena scurta , glicina sau prolina. Acest lucr indica faptul ca suplimentele de triptofan pot perturba in mod excesiv absorbtia proteinelor din intestine. In egala masura, pot afecta si functiile creierului avand in vedere ca acea proteina transportatoare este prezenta si in creier (si in alte organe).

Studii similare au indicat ca substantele obtinute in urma degradarii triptofanului pot bloca receptorul glicinei din creier (Stone, 1993). Aceste efecte secundare ale triptofanului ar putea explica partial de ce exista o legatura intre nivelurile ridicate de serotonina si migrene sau tulburarile dispozitiei, avand in vedere ca printre beneficiile GABA-ului se numara si impactul protector asupra celulelor cerebrale. GABA chiar este redus la persoanele cu dereglari anxioase si ale starii emotionale, dar si in cazul persoanelor care sufera de afectiunea Alzheimer.

In cazul barbatilor tineri care foloseau doze obisnuite de triptofan, 1 g/zi, 3 g/zi sau 5 g/zi, s-a observat scaderea nivelurilor altor aminoacizi precum tirozina, care este vitala pentru functionarea creierului.

Anumiti produsi ai descompunerii triptofanului actioneaza ca neurotoxine potente, prin excitarea nivelurilor de glutamat si a productiei de radicali liberi. In timp ce anumiti metaboliti (obtinuti in urma catabolismului triptofanului) par a proteja celulele cerebrale (Huether, et al., 1999; Stone, 2003; Sas, et al., 2007). Un studiu in vitro a descoperit ca doua dintre efectele secundare ale triptofanului erau epuizarea antioxidantilor din creieri si cresterea peroxidarii lipidelor (mai exact, productia de radicali liberi) in tesuturile cerebrale (Feksa, 2006).

Aceste efecte secundare ale triptofanului, care sunt rezultatul dezechilibrului dintre efectele neuroprotective si neurotoxice, reprezinta o parte din cauza pentru aparitia unor afectiuni neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson si Boala Huntington, dar si a epilepsiei si infarctelor.

Efectele secundare ale serotoninei si toxicitatea datorata ei

O parte dintre simptomele sindromului serotoninic sunt agitatie mentala si neuromusculara, confuzia, lipsa de coordonare, atacurile de apoplexie, febra si cedarea unor organe. Cu multi ani in urma, prin anul 1991, cercetatorii au emis avertismente in legatura cu stimularea si manipularea externa a sistemului serotoninergic prin administraeea unor medicamente care cresteau nivelurile acestui hormon peste limitele care permiteau traiul in conditii normale.

Problema este ca inca din anii '80, industria producatoare de antidepresive, care promova ideea de administrare a serotoninei, hormonul fericirii, a inceput sa acapareze opinia publica inoculand in mod constant efectele benefice ale medicamentelor psihotrope. Multe studii au raportat ca folosirea indelungata a SSRI-urilor conduce la dezvoltarea osteoporozei si a fracturilor de sold, indiferent de varsta si de sex, probabil din cauze cresterii concentratiei prolactinei si a creterii hormonului stresului, cortizolul.

Aceleasi riscuri se pare ca le imprima si administrarea melatoninei, care stimuleaza eliberarea de prolactina in cazul tinerilor. In anumite cazuri, daca nivelurile de serotonina sunt extrem de crescute, ele pot conduce chiar la deces daca nu sunt tratate.

Vestea cea buna este ca odata ce incetezi a mai lua suplimentele sau medicamentele care cresc nivelurile de serotonina, sindromul serotoninergic dispare.

Simptome ale sindromului serotoninergic care pot pune in pericol viata:

  • confuzie
  • diaree
  • dificultati in mers
  • puls crescut
  • ameteala
  • febra
  • halucinatii – auzi/vezi diverse lucruri
  • urticarie
  • mancarimi
  • spasme musculare
  • transpiratie
  • umflarea cavitatii bucale si a gatului

Efecte secundare usoare ale triptofanului, care sunt mai mult deranjante decat periculoare:

  • vedere in ceata
  • diaree
  • somnolenta
  • gura uscata
  • balonare
  • dureri de cap
  • arsuri la stomac
  • indigestie
  • usor delir
  • pierderea poftei de mancare
  • greata
  • dureri de stomac
  • vomitat

In ciuda acestor dovezi care ne indica o multime de efecte secundare ale triptofanului, trebuie notat ca nu toate persoanele sufera in urma administrarii de triptofan si ca studiile inca sunt in desfasurare pentru a se ajunge la o concluzie ferma. Dar probabil ca asta nu se va intampla in curand.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Care sunt efectele benefice ale consumului de triptofan?

Recunosc ca stau destul de prost la capitolul somn si tocmai din acest motiv am zis sa caut cate ceva suplimente care m-ar putea ajuta sa adorm cu mai mare usurinta si sa dorm mai profund. Despre triptofan mai citisem ...
 » mai mult...

Beneficiile 5-HTP - supliment pentru slabit, depresie sau insomnii

Cat de greu mai e sa gasesti un supliment care intr-adevar te ajuta sa slabesti fiind si sanatos dar si ridicat in slavi doar de un aparat de marketing? Daca ati citit mai multe articole de-ale mele ati observat ca sunt ...
 » mai mult...

De ce este sanatos ceaiul de ghimbir si ce efecte benefice are asupra organismului?

In prima parte a articolului am vorbit despre cum se prepara ceaiul de ghimbir si care sunt in mare beneficiile acestuia pentru sanatate. Am zis sa mai extindem putin cunostintele si sa ne convingem de ce merita sa ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici