Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Beneficiile 5-HTP - supliment pentru slabit, depresie sau insomnii


5 HTPCat de greu mai e sa gasesti un supliment care intr-adevar te ajuta sa slabesti fiind si sanatos dar si ridicat in slavi doar de un aparat de marketing? Daca ati citit mai multe articole de-ale mele ati observat ca sunt o persoana care nu promoveaza nici dietele miraculoase si rapide, nici vreo pastila de slabir care ne scade in greutate numai uitandu-ne la ea. Totusi in suplimentele nutritive chiar imi pun baza si cred ca unele dintre ele chiar pot sustine procesul de slabire sub o forma sau alta. Asa ca am decis sa vorbesc astazi despre unul dintre cele mai eficiente si sanatoase suplimentele pentru slabit si nu numai: 5-HTP (hidroxitriptofan).

In primul rand, daca vrei sa imi citesti parerea exact despre cum este bine si sanatos sa slabesti, atunci citeste articolul postat recent despre singura metoda de slabire pe care o accept fiind de altfel si singura dovedita stiintific ca fiind eficienta, dar si despre ideile gresite legate de slabit.

Dar sa trecem si la pastiluta asta de slabit si restabilire a echilibrului intregului corp si sa vedem daca te conving ca realmente e un suplimente care merita. Subliniez ca motivul principal pentru care cred in suplimentul 5-HTP nu este neaparat datorita posibilitatii de a ne slabi - pentru ca el in sine nu o va face, dar are o multime de beneficii cu o oarecare baza stiintifica, ceea ce mai rar vezi in ziua de azi.

Ce este 5-HTP?

5-HTP este o forma a aminoacidului triptofan precursorul neurotransmitatorului serotonina. El este obtinut din semintele plantei griffonia simplicifolia.

  1. suplimentul 5-HTP este propus ca tratament pentru o multime de afectiuni. Anumite cercetari sprijina folosirea acestuia in tratarea ataxiei cerebeloase, durerilor de cap, depresiei, tulburarilor psihiatrice si fibromialgiei, dar este folosit si ca supliment pentru scaderea poftei de mancare si ca un agent pentru slabire. Cam astea sunt afectiunile asupra carora si-a dovedit eficienta, restul sunt inca in stadiul de investigare.
  2. in anumite situatii 5-HTP poate cauza anumite probleme gastrointestinale, legate de starea de spirit, atacuri de apoplexie sau anumite probleme de sange. Unele dintre aceste efecte secundare ale 5-HTP pot fi rezultatul contaminantilor din produsele care il contin.

Dovezi stiintifice legate de eficienta suplimentul 5-HTP

Aceste utilizari ale suplimentului au fost incercate atat pe animale, cat si pe oameni, iar siguranta si eficienta nu au fost complet dovedite inca.

Asa cum am mentionat mai devreme, 5-HTP este un precursor al serotoninei, iar aceasta are o multime de functii importante in organism, incluzand un rol in somnul de calitate, apetitul pentru mancare, memorie, invatare, reglarea temperaturii, starii generale, comportamentului sexual, functii cardiovasculare, contractii musculare si reglarea endocrina.

  • De ce ne afecteaza deficienta de serotonina?

Productia de serotonina scade odata cu varsta si, la orice varsta, secretia de serotonina poate fi compromisa de stres. Nivelurile scazute de serotonina se manifesta in general printr-o stare depresiva, anxietate si insomnie.

Beneficiile suplimentului 5-HTP

Si inainte de a citi despre acest supliment pentru slabit si "fericit", poate arunci un ochi si peste articolul cu cateva sfaturi despre cum sa te trezesti cu energie si o stare buna.

1. Ataxie cerebeloasa

S-a observat ca 5-HTP aduce anumite beneficii in cazul persoanelor care au dificultati in a sta in picioare si a merge din cauza ataxiei cerebeloase. Totusi dovezile raman inca mixte.

2. Obezitate

Studiile sugerea ca 5-HTP poate reduce comportamentele alimentare, poate scadea consumul caloric si poate promova slabire in cazul persoanelor care sufera de obezitate. Are destul de mult sens avand in vedere ca de multe ori depresia se poate spune ca este un factor pentru ingrasare si obezitate.

Suplimentul 5-HTP este folosit pentru tratatarea sindrumului deficientei de serotonina si este recunoscut ca un inhibitor al poftelor si apetitului. Este convertit cu usurinta in serotonina la nivelul creierului, ceea ce cauzeaza eliberarea colecistokinei, un hormon al satietatii.

3. Alcoolism

Studiile arata ca ar avea un efect benefic simptomelor sindromului de abstinenta. Asta tot datorita convertirii sale in serotonina, un element necesar in tratarea alcoolismului.

4. Anxietate, depresie, imbunatatirea starii generale

Probabil ca acesta este efectul pentru care 5-HTP este cel mai cunoscut. Chiar si o doza de 50 mg poate avea efecte pozitive asupra unei forme usoare de depresie. Mai mult, 5-HTP are mult mai putine efecte adverse prin comparatie cu medicamentele antidepresive.

5. Imbunatatirea somnului, combaterea insomniilor

Vei observa cum un supliment de 5-HTP poate contine si alte ingrediente care sustin un somn sanatos si odihnitor sau combat insomniile. Precursorul 5-HTP-ului, triptofanul, este folosit de o multime de ani ca un adjuvant pentru un somn mai bun. Tot serotonina este cea careia trebuie sa ii multumim pentru efectele benefice asupra somnului.

Asa cum am spus, studiile inca nu sunt foarte concludente, insa sperantele sunt destul de mari ca suplimentele de 5-HTP are mai putea aduce beneficii si in cazul:

  • Parkinsonului
  • tulburarilor psihiatrice
  • bufeurilor
  • crizelor de epilepsie

Doza indicata de 5-HTP

Efectele adverse se pot observa in cazul administrarii unei doze mai mari 300 mg, insa in cazul afectiunilor mai grave si o doza de pana la 500 mg zilnic este permisa. Este indicat sa incepi cu administrarea a 50mg de 5-HTP o data sau de doua pe zi inainte de masa.

Depasirea dozei poate atrage dupa sine probleme gastrointestinale, dureri de cap, transpiratie, tremur.

Este important de retinut faptul ca 5-HTP nu trebuie administrat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, copiilor, persoanelor care urmeaza tratamente cu medicamente care au un efect similar (antidepresive, medicamente cu fenfluramina sau inhibitori de MAO - monoaminoxidaza) ori celor care sufera de boala Crohn, Parkinson, ulcer, colon iritabil sau au intoleranta la gluten.

De asemenea, 5-HTP influenteaza capacitatea de a conduce, astfel ca, dupa administrare, trebuie evitata manevrarea unor utilaje grele si conducerea automobilelor.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum sa fii in forma maxima la petrecerile de sarbatori?

Am devenit cam obsedata de cum sa incerci sa mentii stilul de viata sanatos si de sarbatori. Poate fac asta si pentru a ma convinge si pe mine sa o fac pentru ca, da, recunosc, in primul rand mie imi va fi foarte greu ...
 » mai mult...

Slabirea rapida si sanatoasa - mituri si idei gresite

Mi-am dat seama ca desi ma straduiesc destul de mult sa aduc in tema pe toata lumea in legatura cu stilul de viata sanatos, parca nu am investit suficient timp in eliminarea anumitor mituri despre slabire sau in ...
 » mai mult...

Care sunt efectele benefice ale consumului de triptofan?

Recunosc ca stau destul de prost la capitolul somn si tocmai din acest motiv am zis sa caut cate ceva suplimente care m-ar putea ajuta sa adorm cu mai mare usurinta si sa dorm mai profund. Despre triptofan mai citisem ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici