Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cat de sanatoasa este hrisca?


hriscaHrisca! Un aliment despre care am tot auzit in ultima vreme si de care m-am tot interesat. Recunosc ca sunt in cautarea unei forme de carbohidrati diferite fata de vesnicii fulgi de ovaz sau orez integral. Datorita felului in care poate fi preparata, de la clatite la salate cu linte, ai putea crede ca si hrisca este o alta cereala promovata de catre cei care sustin stilul de viata sanatos.


In fapt, hrisca este o pseudo-cereala, este o samanta de fructe ce se regaseste in familia rubarbei si macrisului, deci nu are continut de gluten, si de cele mai multe ori este recomandata ca inlocuitor pentru alte grane, cereale. Insa hrisca nu este indicata numai pentru persoanele cu intoleranta la gluten, asta pentru ca este incarcata si cu o serie de alte beneficii printre care si scaderea ratei de absorbtie a glucozei dupa ce ai mancat, motiv pentru care si diabeticii se pot bucura din plin de acest aliment.
In continuare voi discuta mai pe larg si despre alte beneficii pe care ni le ofera hrisca. 


Ce vitamine si minerale contine hrisca?

  1. Proteine
  2. carbohidrati
  3. fibre alimentare
  4. vitamina B1
  5. vitamina B2
  6. vitamina E
  7. fosfor
  8. magneziu
  9. cupru
  10. fier
  11. calciu
  12. seleniu
  13. mangan
  14. zinc si multe altele.

 

Care sunt beneficiile pe care le aduce hrisca sanatatii noastre?

Hrisca contine niveluri mai ridicate de zinc, cupru si mangan decat oricare cereala si biodisponibiltatea zincului, cuprului si potasiului din hrisca este si el destul de ridicat. Biodisponibiltatea se refera la raportul dintre cantitatea unei subtante active si viteza cu care aceasta este absorbita in organism. Potasiul ajuta la mentinerea apei si echilibrului de acizi din sange si tesutul celular, zincul ajuta la consolidarea sistemului imunitar, iar carentele de cupru condus la o serie de boli si dereglari neurodegenerative cu denumiri infricosatoare si foarte lungi pe care nu le voi insira acum. Concluzia este ca o dieta ce contine hrisca te va mentine in forma, agila si sanatoasa.


Hrisca are si un continut ridicat de proteine, bogat in lizina, un amino acid esential, este de altfel planta cu cel mai mare continut de amino acizi. 


Este bine de retinut in acest context ca proteinele pe care le ofera hrisca au o rata de digerare destul de scazuta, ceea ce o va taia de pe lista surselor ideale de proteine. Totusi, aceasta probleme este intalnita cel mai adesea la copiii in crestere si la persoanele cu probleme cu tractul digestiv, pentru adultii sanatosi este in principiu indicata. In plus, majoritatea dintre noi nu consuma exclusiv o singura sursa de proteine, asadar cu siguranta pe lista ta se vor gasi si carnea sau tofu, spre exemplu.


Hrisca aduce beneficii sistemului cardiovascular

Studiile au aratat ca dietele care contin hrisca s-au dovedit a scadea cotele de colesterol rau din sange si a tensiunii ridicate. Populatia Yi din China a fost testata in acest sens, dat fiind faptul ca mananca in medie cam 100 de grame de hrisca zilnic. Rezultatele analizelor au aratat ca acesti aveau un nivel seric al colesterolului total redus, nivel redus de colesterol LDL si o rata ridicata de HDL (colesterolul bun).


Efectele benefice pe care le are hrisca sunt datorate intr-o mare parte izoflavonoizilor, in mod deosebit rutinei. Flavonoizii sunt fitonutrienti care protejeaza organismul impotriva bolilor datorita extinderii actiunii vitaminei C si actiunii sale de antioxidant. Actiunea de scaderea a lipidelor se datoreaza in mod deosebit componentei sale, rutina, si altor flovonoizi din componenta. Acesti compusi ajuta la mentinerea sanatatii circulatiei, stopeaza coagularea exclusiva a trombocitelor. In principiu, toate aceste actiuni conduc la mentinerea unei inimi sanatoase, ferite de diverse afectiuni.


Hrisca mai contine si aproape 70 mg de magneziu la o portie de 150 de grame. Magneziul relaxeaza vasele sanguine, imbunatatind circulatia si transportul de nutrienti in timp ce scade tensiunea. Practic, magneziul ofera combinatia ideala pentru un sistem cardiovascular sanatos.


Hrisca mentine sub control glicemia si scade riscul de diabet

Intr-un studiu a fost analizat efectul pe care il are asupra glicemiei hrisca integrala prin comparatie cu painea facuta din faina de grau rafinata. Hrisca a reusit sa scada glicemia si raspunsul insulinic. Hrisca integrala a primit o nota ridicata si la capitolul mentinerii satietatii.


In Iowa au fost studiate timp de 6 ani 36.000 de femei care au consumat cereale integrale si efectele pe care acestea le-au avut asupra incidentei diabetului. S-a dovedit ca femeile care au consumat 3 portii de cereale integrale sau pseudocereale pe zi prezentau un risc de aparitie a diabetului cu 21% mai scazut prin comparatie cu cele care au mancat numai o portie pe saptamana.
Magneziul este extrem de important pentru sanatatea oaselor, prevenind osteoporoza, dar joaca si un rol important impotriva bolii Alzheimer, conform studiilor.

 

Hrisca previne aparitia pietrelor la bila

Consumul alimentelor bogate in fibre insolubile, precum hrisca, poate ajuta femeile sa evite pietrele ce pot aparea la bila, a aratat un studiu publicat in Jurnalul american de Gastroenterologie.
Aceasta concluzie a fost trasa dupa 16 ani de studii, perioada in care peste 69.000 de femei, care consumau atat fibre solubile, cat si fibre insolubile in diferite cantitati, au fost analizate. Femeile care au consumat in mod deosebit fibre insolubile si-au redus si mai mult riscul aparitiei pietrelor la bila. Daca ar fi sa ne exprimam in cifre, 5 grame de fibre insolubile scad cu 10% riscul aparitiei acestei probleme.


Cum pot alimentele bogate in fibre insolubile sa creasca protectia impotriva pietrelor la bila? Cercetatorii considera ca fibrele insolubile nu numai ca accelereaza tranzitul intestinal (cat de rapid parcurge mancarea caile intestinale), dar reduce chiar si secretia acidul biliar (excesul acestor substante controbuie la formarea pietrelor la bila), creste senzitivitatea la insulina si scade trigliceridele (grasimile din sange). Aceste fibre insolubile se gasesc in toate cerealele integrale, dar se pot gasi si in nuci si in coaja comestibila a fructelor si legumelor inclusiv a rosiilor, castravetilor, dovleceilor, merelor, frustelor de padure si perelor. Fasolea, de exemplu, ofera atat fibre solubile, cat si insolubile.


Hrisca poate egala sau chiar depasi in beneficiile asupra sanatatii legumele si fructele

Timp de foarte multi ani activitatea benefica a fitonutrientilor din cereale si pseudocereale, precum hrisca a fost trecuta cu vederea pentru ca metodele de cercetare pur si simplu nu erau aplicate in mod adecvat si nici interesul nu era atat de ridicat.


In ciuda faptului ca cercetatorii au tot analizat puterea antioxidantilor din fitonutrienti, ei i-au analizat numai in forma lor “libera”, cea care se dizolva rapid si este absorbita imediat in circulatia sanguina. Nu au privit nici forma de substante de margine, cele care se ataseaza de peretii plantelor si trebuie sa fie eliberate de bacteriile intestinale in timpul digestiei inainte de a putea fi absorbite.


Fenolii, antioxidanti puternici care functioneaza in multiple feluri pentru a preveni bolile, reprezinta o clasa majora de fitonutrienti care au fost studiati intens de-a lungul timpului. Poate ca denumirea de “fenoli” nu iti este cunoascuta, insa cu siguranta urechile tale au mai auzit de quercitina, curcumina, acid elagic, catechine si multe altele despre care mai auzi pe la emisiuni.


Cercetatorii au studiat care sunt cantitatile relative de fenoli sub forma libera sau marginala din fructe si legume precum mere, struguri rosii, broccoli si spanac si au descoperit ca forma libera de fenoli se regaseste cam pe la 76% din totalul fenolilor din aceste alimente. In cerealele integrale, insa, fenolii liberi se regasesc intr-un procent mai scazut de 1% din total, restul gasindu-se sub forma marginala.
Prin urmare, cauza pentru care cerealele integrale nu au fost luate in considerare pentru calitatile lor antioxidative este tocmai aceasta, pentru ca metodele de masurare ale cercetatorilor erau similare ca si pentru legume si fructe si nu reuseau sa scoata la suprafata adevaratele lor beneficii.


Lignanii ajuta impotriva bolilor de inima

Un anumit tip de fitonutrient regasit din abundenta in cerealele integrale precum hrisca sunt lignanii. Anumite forme de lignani ajuta la protectia impotriva anumitor forme de cancer determinate hormonal, precum cancerul de san, dar si impotriva bolilor de inima.


Pe langa cerealele integrale, nucile, semintele si fructele de padure sunt alte surse grozave de lignani, dar chiar si o serie de bauturi precum cafeaua, ceaiul si vinul ii contin. Desigur ca vesnicele recomandate in orice probleme de sanatate, varza si legumele cu frunze verzi, iti vor fi de folos pentru doza de lignani protectori.


Hrisca ofera beneficii cardiovasculare semnificative femeilor la menopauza

Consumul a cel putin 6 portii saptamanal a adus multe beneficii femeilor aflate la menopauza si care prezentau probleme legate de colesterol ridicat, tesiune ridicata si alte semne de probleme cardiace.
Intr-un studiu amplu desfasurat pe 3 ani au fost analizate 220 de femei aflate la menopauza. Ele au consumat 6 portii de pseudocereale (quinoa, hrisca, mei) sau cereale saptamanal iar rezultatele au aratat urmatoarele:

  • scaderea progresiei aterosclerozei, placa ce se lateste si ingusteaza vasele de sange reducand buna functionare a circulatiei sangelui
  • o progresie mai scazuta a stenozei, ingustarea diametrului arterelor.

Fibrele din fructe, legume si cereale rafinate nu au condus la vreun beneficiu asupra bolilor cardiovasculare.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Care sunt beneficiile si pericolele consumului de germeni si vlastari?

Germenii au fost intotdeauna un aliment nutritiv cu o popularitate ridicata printre persoanele care isi doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Acestia contin mai putine calorii in comparatie cu alte tipuri de gustari ...
 » mai mult...

Alimente sanatoase pline de nutrienti bune si pentru slabit

Inca mai primesc intrebari legat de ce ar trebui sa mancam. Pe de-o parte, multa lume se plange de cat de scumpa este mancarea sanatoasa. Pe de alta parte, multe persoane deja nu mai stiu ce sa manance avand in vedere ...
 » mai mult...

Ghidul pentru scaderea in greutate - sfaturi si trucuri

Scaderea in greutate nu este un lucru usor pentru cei mai multi dintre noi. Unii sunt mai binecuvantati si beneficiaza de trupuri minunate indiferent ce stil de viata au, insa majoritatea populatiei trebuie sa respecte ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici