Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cate beneficii aduce consumul de gutui?


Daca am scris despre beneficiile dovleacului pentru ca il vedeam peste tot si simteam nevoia gutuiesa il consum din ce in ce mai des, acum parca imi sar in ochi tot mai mult gutuile. Niciodata nu cred ca am nimerit o gutuie cu adevarat coapta pe care sa pot spune ca am savurat-o. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, nici nu cred ca se poate spune ca stiu exact ce gust are una pentru ca de cele mai multe ori mi le-am cumparat din hipermarketuri unde, fie vorba intre noi, nu gasesti cele mai gustoase fructe si legume. Nu recomand si nici nu imi par de incredere multe dintre alimentele de import, insa daca piata se inchide la ora 18 nu mai am ce gutuie sa prind pe taraba.

Multa lume considera ca au un gust asemanator aspectului, mai exact o combinatie intre mar si para, insa mie intotdeauna mi s-a parut destul de inecacioasa.

Eh, in alta ordine de idei, ieri mi-am preparat alaturi de minunatul dovleac si gutuie la cuptor si mi s-a parut absolut senzationala, nu mi s-a mai facut gura punga de la ea si nici nu m-am mai chinuit sa o pot inghiti! Si asa cum fac intotdeauna cand imi place ceva, trebuie sa verific si ce efecte benefice are asupra organismului meu... Desigur, si cate calorii sau cati carbohidrati are :)

Beneficiile gutuilor

  • Gutuile au putine calorii. 100 de grame de gutuie au cam 57 de calorii, fiind o sursa grozava de antioxidanti, continand mai multi polifenoli vitali decat merele sau perele. Fructul este depozit de fitonutrienti precum fibre alimentare, minerale si vitamine.
  • Pulpa de gutuie alaturi de coaja sa contine cantitati considerabile de fibre. Mai mult, granulele acelea nisipoase din pulpa sunt compuse din elemente astringente cunoscute ca tanine mai exact, catechine si epicatechine. Acestea se leaga de toxinele si chimicalele ce cauzeaza cancer in colon, protejandu-i membrana mucoasa de inflamatiile ce pot aparea la nivelul intestinelor, de cancer si de diverticulita. Mai mult, ajuta la reducerea greutatii si a nivelurilor de colesterol rau, LDL.
  • Are o multime de compusi fenolici precum acidul caffeoylquinic, procianidina B2, procianidina oligomerica, procianidina polimerica etc. si uleiuri esentiale precum furfural, limonene, linalool, vomifoliol, toluen,  ß-ionone, a-terpineol etc. Impreuna, acesti compusi ofera gutuilor acea savoare aparte.
  • Gutuile coapte au o concentratie mare de vitamina C. 100 g din acest fruct ofera 15 mg sau 25% din doza recomandata zilnic de vitamina C. fructele bogate in aceasta vitamina ajuta la inlaturarea radicalilor liberi daunatori din organism. Conform anumitor studii, contestate uneori, vitamina C sprijina sistemul imunitar, reduce episoadele virale si afectiunile inflamatorii.
  • Gutuile reprezinta si o sursa buna de minerale precum cupru (130 µg sau 14% din doza recomandata zilnic), fier, potasiu si magneziu dar si complexul de vitamine B precum tiamina, riboflavina si piridoxina.
  • Desi mai necesita inca niste documentare, gutuile, la fel ca si perele, au proprietati antialergice si antiinflamatoare. Fructul, ca si semintele extrase din acesta, se pare ca ar ajuta in tratamentul cistitei, dermatitei atopice si este recomandat de catre medici ca o alternativa fara efecte secundare in prepararea produselor alimentare pentru cei care sufera de alergii.
  • Consumul de gutui ii spijina si pe cei care sufera de ulcer gastric.
  • Sucul de gutui are efect tonic, antiseptic, analeptic, astringent si diuretic.
  • Gutuile sunt tonice gastrice, protejandu-te de aparitia parazitilor si a diareei.
  • Prezenta potasiului in gutui ajuta la mentinerea tensiunii in limite normale.
  • Vitamina C din gutui te protejeaza de bolile de inima.
  • Daca sunt consumate in mod regulat, gutuile se dovedesc eficiente pentru cei care sufera de tuberculoza, insuficienta hepatica, diaree si dizenterie.
  • Cei care sufera de boli oculare sau de boli ale ficatului s-ar putea bucura de beneficiile unui consum regulat de gutui.
  • Datorita continutului de antioxidanti, gutuile pot ajuta in eliminarea stresului, a anxietatii si in obtinerea calmului.
  • Nivelul ridicat de pectina, o fibra alimentara, este cel datorita caruia gutuile reduc colesterolul si ajuta la sprijinirea digestiei, dar reduc si riscul aparitiei pietrelor la vezica biliara.
  • Un studiu japonez indica faptul ca proprietatile antivirale ale substantelor din coaja de gutuie inhiba dezvoltarea organismelor care conduc la aparitia hepatitei, A, B sau C.
  • Potasiul din gutui este benefic inimii si ajuta organismul in lupta impotriva infarctului, bolilor de inima si, cum am mentionat anterior, reduce riscul cresterii tensiunii.
  • Pentru tratarea respiratiei urat mirositoare, a durerilor in gat, ulcerelor de gat, arsurilor si pentru hidratarea si tratarea cosurilor, poti fierbe semintele de gutuie in apa, scurge-le si raceste-le. Mixtura ar trebui sa iti foloseasca drept apa de gura, demachiant si o poti aplica inclusiv pe arsurile pielii.
  • Sucul de gutuie este indicat si celor care sufera de anemie, boli cardiovasculare, respiratorii sau afectiuni ale tractului gastrointestinal.
  • Sucul, ca si pulpa fiarta sau coapta de gutuie serveste ca un remediu antiemetic.
  • In cosmetica sunt folosite in tratamentele antiacneice si tratamentele antirid, oferind pielii un aspect ferm si revigorat.
  • Semintele de gutuie pot fi tinute la inmuiat pentru a forma o substanta gelatinoasa care este potrivita atenuarii inflamatiilor pielii si ofera in continuare sprijin pentru digestie atunci cand este folosita intern.

NU CONSUMA suc de gutui daca suferi de constipatie. Consumul de gutui nu poate inlocui medicamentele prescrise de catre medic pentru diversele afectiuni de care si ele te pot proteja sau pe care le poti atenua cu ajutorul acestor fructe.

Valori nutritionale ale gutuilor/100 g

  • Carbohidrati: 15,3 mg
  • Zahar: 12,53 mg
  • Fibre: 1,9 mg
  • Grasimi: 0,10 mg
  • Proteine: 0,4 mg
  • Apa: 83,8 mg
  • Vitamina A: 40 µg
  • Niacina (vitamina B3):  0,2 mg
  • Vitamina B6:  0,04 mg
  • Folati (vitamina B9):  8 µg
  • Vitamina C:  15,0 mg
  • Calciu:  8 mg
  • Fier:  0,7 mg
  • Magneziu:  8 mg
  • Fosfor:  17 mg
  • Potasiu:  197 mg
  • Sare:  4 mg
  • Calorii: 57








Alte articole interesante pe aceeasi tema:


56 de beneficii ale consumului de agrise

Probabil ca ai vazut si tu prin hipermarketuri sau pe la plafar agrise, in general agrise uscate. Este adevarat ca nici nu am urmarit aceste fructe mici si rosii, uneori chiar verde-galbui, prin piata pentru a le prinde ...
 » mai mult...

Ce beneficii ne aduce consumul de curmale?

Recunosc ca atunci cand am prin casa curmale cu greu ma abtin sa nu mananci vreo 15-20 dintr-un foc, mai ales daca sunt si fara samburi clar nu au nicio sansa in fata poftei mele de ceva dulce si sanatos. Dar cat de ...
 » mai mult...

Care sunt principalele beneficii ale ceaiului?

Eu sunt o mare bautoare de ceai. Beau ceaiuri atat pentru beneficiile pe care le aduc asupra sanatatii, cat si pentru gustul grozav al unora. De cele mai multe ori, cele bune pentru sanatate nu sunt si cele pe care le ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici