Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cauzele pentru pofta de mancare si pofta de dulce si cum le poti combate


cauze pofteProblema poftelor se pare ca e una care acapareaza o multime de persoane, in special femei. Da, suntem pline de treburi, pline de stres (stresul intr-adevar genereaza pofta de mancare, in special de dulciuri), ducem o viata grea si simtim ca meritam sa ne mai indulcim viata sau sa ne oferim macar atat, macar o prajitura... doua... trei. Multim mancam compulsiv, multi mancam emotional, femeile resimt modificari ale poftelor in diverse momente ale ciclului menstrual, multi mancam fara sa ne dam seama exact care este cauza si ne lasam prada ispitelor numai pentru ca alegem sa mergem pe principiul "daca organismul mi-o cere...".

Ei bine, eu spun ca nu este in regula de cele mai multe ori sa lasam asemenea schimbari pe care le resimtim sa treaca peste noi ca si cand nu ar putea reprezenta o problema. Nu spun ca este bine sa dezvoltam o paranoia pentru orice se petrece la capitolul pofte/nevoi ale organismului, insa este bine sa ne monitorizam uneori aceste cerinte ale organismului nostru pentru a identifica potentiale cauze ale acestor pofte.

Citeste si despre ce carente de vitamine sau minerale ar putea declansa pofta necontrolata de dulce sau de mancare.

Cauze ale poftei de dulce si poftei de mancare

Exista o multime de cauze pentru poftele de dulce si de multe ori, pana sa actionam cu pastile si ierburi sau mai stiu eu ce, este indicat sa ne analizam alimentatia si sa actionam asupra ei.

  1. Mesele neregulate - desi nu cred in teoria consumului multor mese pe zi, cred ca multe persoane gresesc in momentul in care au sarit peste o masa, alegand sa consume alimente mult mai bogate caloric si de o calitate mult mai proasta pe principiu ca "acum isi permit", iar cantitatea cu siguranta va fi mai mare pentru ca si foamea care a tot crescut va fi mai mare.
  2. Un consum insuficient de carbohidrati - dietele sarace in carbohidrati creeaza de cele mai multe ori o pofta de dulciuri si de alimente pline de faina si amidon... de carbohidrati, desigur :) Asta pe langa toate celelalte efecte ale unei diete low-carb: dureri de cap, oboseala, constipatie, iritabilitate, toate resimtite in primele saptamani (sau numai zile), pana se adapteaza organismul. Motivul este acela ca creierul nostru prefera sa functioneze pe glucoza, furnizata de carbohidrati, iar cand nu consumi suficienti, nu vei avea parte nici de minunatiile pe care ti le ofera neurotransmitatori precum serotonina sau dopamina, substantele care ne fac fericiti atunci cand mancam un fursec sau o prajitura. Recomandarea mea este nu aceea de consuma mai multi carbohidrati, pentru ca si eu merg pe un principiu low-carb, ci de a consuma suficiente proteine si grasimi. Proteina animala ajuta la productia de neurotransmitatori, iar acizii grasi Omega 3 asista comunicatiile chimice. In plus, creierul va reusi si el sa se adapteze noilor tale reguli alimentare.
  3. Mananci prea multi carbohidrati, prea multe produse procesate sau prea multe produse dulci - la un timp dupa adoptarea unei diete low-carb vei vedea cum poftele incep si ele sa fie reduse si nici nu vei mai simti nevoia de mici gustari si placeri intre mese. Poate ca vei spune ca este o mare conspiratie (ceea ce si este!), insa toate produsele acelea ambalate frumos si cu gust bun de pe toate rafturile magazinelor sunt create special pentru a dezvolta adictii, exact la fel ca si drogurile, ca si substantele opioide. Ideea este ca atunci cand ii oferi organismului dulce sau un produs procesat, el va deveni dependent si va tot cere acel ceva bun pe care i l-ai oferit... solutia pentru combaterea poftei de dulce in aceasta situatie este aceea de a elimina dulcele si carbohidratii simpli.
  4. Consumul excesiv de sare - restaurantele, produsele de tip fast food, produsele procesate, toate companiile producatoare pun in mod deliberat multa sare pe produsele lor pentru a stimula simturile si pentru a-ti mentine vie pofta de produse procesate si pentru a te motiva sa mananci din ce in ce mai multe. Chipsurile, biscuitii, multe conserve, cascavalul, sosurile de pe piata sau de la restaurante, condimentele, supele la conserva, toate acestea iti cresc consumul si pofta de sare si de dulce peste tavan. De asemenea, multe prajituri, fursecuri, placinte, produse de patiserie, deserturi congelate si bomboane contin si ele o doza de sare maricica. Desigur ca iti recomand sa nu mai consumi asemenea produse, iar la masa poti inlocui sarea cu piper cu lamaie (eu il ador!) sau chiar si cu diverse forme de alge facute bucatele.
  5. Mananci prea putin - probabil ca ai observat si tu ca in momentul in care te privezi pentru o perioada lunga de timp de mancare, ai tendinta la un moment dat sa mananci mai mult decat ai fi facut-o in mod normal. De asta nici nu prea am cum sa aprob dietele extrem de restrictive. Poate ca functioneaza sa te infometezi o perioada, dar mai devreme sau mai tarziu tot vei resimti acele calorii in minus si vei da in cealalta extrema. Organismul tau are nevoie de energie, iar daca nu consumi suficienta mancare in timpul unei saptamani, foamea te va dobori in cele din urma. Alege sa consumi alimente pline de nutrienti, cu putine calorii, dar cu o densitate crescuta - legume multe, fructe intregi, proteine slabe (nu degresate total!), pseudocereale. Cam asta este si strategia mea, multe alimente de calitate, cu putine calorii, care sa ma si tina pe linia de plutire cu poftele si senzatia de foame. Ai nevoie si de nutrienti, dar si de satietate.
  6. Nu incerca sa ascunzi o problema emotionala, alegand sa mananci dulciuri - daca este sa fim sinceri cu noi, mancatul de dulciuri ne bucura pe moment, dar dupa ce realizam "greseala" comisa parca ne simtim si mai prost... de putine ori chiar ne putem bucura de o scapare de acest gen fara sa avem regrete dupa. Mie asa mi se intampla, pentru ca si eu simt nevoia uneori de altceva fata de vesnica mancare sanatoasa si ma las prada tentatiilor intr-un mod nu foarte decent. Parca mai rau ma simt, mai deprimata, pentru simplul fapt ca incerc sa imi rezolv niste probleme ale vietii mananc, poate chiar cu consecinta unor kilograme in plus. Si cat de bine ma poate face sa ma simt ca ma ingras si ca nici nu reusesc sa imi tin in frau poftele, ca nu am autocontrol asupra unor chestiuni atat de minore? La urma urmei, mancatul ar trebui sa fie una dintre problemele usor de rezolvat si de "manageriat". Nu este in regula sa te privezi de orice placere, dar nici sa crezi ca rezolvi ceva manancand prost. Mai mult decat atat, acele produse ca biscuitii, croissantii, merdenelele, pateurile, inghetata sau produsele pline de zahar nu vor face altceva decat sa iti creeze si probleme in organism: indigestie, dureri, grasime viscerala si corporala sau alte probleme de sanatate. Incearca mai degraba sa te "tratezi" emotional altfel decat mancand, fa niste masaj, iesi la plimbare, du-te la sauna, practica arte martiale, du-te la sala si incearca niste tai chi, chi gong, pictura, desen, actorie sau meditatie. Sigur vei reusi sa iti imbunatatesti starea de bine :)
  7. Lipsa de somn - ca somnul are beneficii asupra sanatatii noastre deja stim si poate stii chiar si ca lipsa de somn te afecteaza in multiple feluri printre care si ingreunarea slabirii sau lipsa controlului asupra poftelor. Studiile au aratat ca dupa cateva nopti nedormite (sau in care dormim numai 4 ore sau mai putin) centrii creierului care cauta placeri sunt activati  mai mult in momentul in care suntem expusi unor tentatii precum pizza, prajituri sau orice produse de acest gen. De asemenea, Universitatea Berkeley a intreprins un studiu in care analizau poftele a 23 de adulti carora le-au fost prezentate 80 de alimente dupa o noapte de somn normal, respectiv dupa 24 de ore de privare de somn. In acest caz, lipsa de somn a alterat zonele creierului implicate in folosirea informatiei si in luarea deciziilor. Centrii de recompensare nu au fost activati mai mult datorita lipsei de somn ca in cazul altor studii, insa abilitatea de a face alegeri corecte din punct de vedere alimentar a fost afectata. Nu degeaba multi adolescenti fac alegeri gresite in ceea ce priveste mancatul, poate ca printre responsabilitatile scolii si ale parintilor ar fi si igiena unui somn de calitate.
  8. Deshidratare sau consum prea ridicat de stimulente - cand spun stimulente ma refer in principal la tigari, cafea sau amfetamine, vei observa cum poftele iti dispar odata cu ai renuntat si la aceste adictii. Desigur, la inceput probabil ca vei resimti exact opusul pentru ca vei simti nevoia de a inlocui gesturile specifice cu altele si probabil ca vei intinde mana dupa niste mici placeri, insa atunci iti recomand sa ai la indemana gustari sanatoase si alimente cat mai slab calorice. De asemenea, peste tot citim cu totii cum deshidratarea de multe ori determina pofta de mancare si pofta de dulce. In general este bine sa faci acest test, sa bei niste apa si sa astepti 15 minute pana cand "isi face efectul", abia atunci decizi daca intr-adevar simti nevoia de a manca sau organismul iti cerea pur si simplu apa.
  9. Factori senzoriali - cati dintre pofticiosi au puterea de a-si refuza o prajitura delicioasa dupa ce au trecut prin fata unei vitrine numai cu astfel de minunatii? In general, mirosul si vazul sunt declansatorii cei mai aprigi ai poftelor. Daca iti place foarte mult pizza, de exemplu, si vezi o reclama care te imbie catre asa ceva, ti se va face pofta chiar daca abia ai mancat. Mirosul de fursecuri abia scoa din cuptor poate trezi amintiri placute din copilarie iar acest lucru din nou va putea determina in tine "nevoia" de a le manca desi nu iti este foame.

O alta cauza a poftelor si chiar un motiv pentru care nu reusesti sa slabesti poate fi si rezistenta la leptina despre care am mai scris.

Cum poti combate pofta de mancare si pofta de dulce?

Cateva idei simple prin care putem cu totii spera ca ne mai atenuam poftele sau chiar poate reusim sa le eliminam definitiv:

  • foloseste meditatia - reprezinta o metoda buna pentru a combate stresul si anxietatea
  • dormi - somnul iti echilibreaza hormonii care regleaza senzatia de foame
  • odihneste-te atunci cand simti nevoia - deja in anumite tari exista o regula ca in companii sa existe anumite perioade scurte de timp in care sa poti atipi pentru a-ti "reincarca bateriile" :))
  • identifica problemele emotionale care determina poftele necontrolate
  • daca numai mancarea iti ofera placere, incearca sa redescoperi lucrurile care iti faceau placere in trecut precum muzica, sport, voluntariat, filme etc.




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Metoda de slabire rapida fara cura sau dieta!

Dupa ce am scris despre ideile gresite legate de slabire, mi-am dat seama ca asta era articolul pe care trebuia sa il fi abordat cu mult timp in urma, sa pornesc de la baza problemei slabirii. Este un articol cu ...
 » mai mult...

Ce carente de vitamine si minerale tradeaza poftele si cum sa le combati?

Ti s-a intamplat vreodata sa iti doresti atat de mult sa mananci o prajitura cu ciocolata incat te-ai fi dus pana la celalalt capat al orasului pentru a o cumpara? Sau te-ai trezit vreodata noaptea cu o pofta de ...
 » mai mult...

Metode sa arzi grasimea si sa te tonifiezi

Se pare ca imi dedic cariera discutiilor despre cum sa arzi grasimea :)) Nu e nimic rau in asta de altfel, toate ne dorim sa aratam cat mai bine si daca tot exista niste tehnici clare pentru arderea grasimii, atunci de ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici