Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce este Monoglutamatul de sodiu si cat este de daunator?


monoglutamatMGS (monoglutamatul de sodiu) este substanta chimica despre care tot auzim in ultima perioada, in special cand vorbim despre produsele procesate carora cu greu le rezistam. Uneori poftele noastre nu tin de taria psihicului nostru, ci de ingredientele care produc anumite mutatii in organismul nostru, facandu-l “prizonierul” unui cerc vicios alimentar. Cu cat mananci mai multe produse procesate si semipreparate, cu atat iti vei dori sa consumi din ce in ce mai multe, tocmai din cauza acestei toxine care iti afecteaza sistemul nervos si creierul.

Pe scurt, monoglutamatul de sodiu creeaza depedenta fata de toate produsele nocive, produse care la randul lor vor determina niste efecte adverse negative teribile.

Ingredientul nociv care creeaza dependenta si are o multime de efecte adverse

Conform studiilor realizate de cercetatorii F. Bellisle si M. Monneuse, un procent de 0,6% glutamat de monosodiu (MSG) este suficient pentru a-i determina pe oameni sa manance tot mai mult si mai repede. Se pare ca in jur de 6% din dieta zilnica a unei persoane ar putea fi alcatuita din acest ingredient periculos.

Ca sa iti faci o idee despre cat de mare este pericolul la care te expui consumand monoglutamat de sodiu, afla ca acesta poate determina dereglari hormonale, poate chiar distruge sistemul nervos si creste riscul de epilepsie, afecteaza fatul si creste sansele dezvoltarii unui comportament agresiv si antisocial, scazand in acelasi timp si nivelul de concentrare si atentie.

Reactiile la MSG pot aparea in numai 48 de ore chiar si daca nu mananci prea mult dintr-un aliment, deci sursa problemei ar fi destul de greu de identificat. Efectele monoglutamatului de sodiu asupra sanatatii sunt numeroase si includ dureri de cap, insomnie, convulsii, somnolenta, slabiciune, eruptii cutanate, secretii nazale, afte, stare generala neplacuta, atacuri de panica, palpitatii si alte aritmii cardiace, migrene, atacuri de astm, greata si amorteala.

Partea cea mai nasoala a monoglutamatului de sodiu este ca il vei putea gasi sub diverse denumiri (chiar peste 25!) intr-o gramada de produse uzuale. Printre denumirile sale se numara siropul de orez sau de orez brun, proteina vegetala hidrolizata, gelatina, bulion, cazeina, aroma de fum, potentiator de gust sau de aroma, extract de drojdie etc. E clar ca e un ingredient extrem de greu de identificat. Nu degeaba se face recomandarea aia clasica: daca un produs are mai mult de 5 ingrediente sau daca are ingrediente pe care nu le poti citi, fereste-te de el.

Ce produse contin monoglutamat de sodiu - substanta care da gust bun si provoaca dependenta?

Monoglutamatul de sodiu (MSG) este unul dintre ingredientele de baza ale mancarii chinezesti, regasit inclusiv in conservele de legume, supele instant si carnurile procesate. El mai este denumit si sarea chinezeasca, fiind sarea de sodiu a acidului glutamic. adesea utilizat in alimentele din majoritatea patiseriilor, supermarketurilor, restaurantelor locale, si chiar cafenelelor si scolilor etc. Totul, de la supa la plic la biscuiti si chips-uri pana la carne poate contine monoglutamat de sodiu, deoarece chiar daca este atat de periculos, da un gust bun mancarii (normal, este potentiator de aroma!) si este foarte ieftin, cam ca zaharul.

Sa vedem totusi care sunt produsele si alimentele in care gasim ingredientul care da gust si creeaza dependente nocive:

  • mancarea pentru bebelusi
  • laptele praf pentru bebelusi
  • mezeluri
  • crutoanele
  • sosurile din comert
  • anumite pudre proteice
  • supele la plic
  • produsele din soia (cremvursti, burgeri sau in general o multime de alte produse din surse animale, produse care oricum sunt la randul lor incarcate cu aditivi si conservanti)
  • anumite condimente




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Alimente sanatoase periculoase si toxice

Azi o sa scriu niste chestiuni in care in prima faza nu stiam daca sa cred, mai ales dupa ce am scris despre singura metoda de slabire fara dieta care este deficitul caloric. Nu contest ca diverse alimente conduc la ...
 » mai mult...

De ce este bine sa tii un jurnal alimentar

Daca ti-as cere sa te gandesti la ce ai mancat sau baut ieri, crezi ca mi-ai putea reproduce exact? Probabil ca nu. Daca nu esti complet constient de ceea ce consumi permanent, nu cred ca mai tii minte de promotia de ...
 » mai mult...

Ce alimente nu sunt permise daca suferi de hipotiroidie? Goitrogenii si felul in care actioneaza.

Recunosc ca ma speriasem putin cand am citit ca broccoli si conopida mi-ar putea afecta tiroida! Chiar recent mi-am facut analizeze de tiroida si au iesit foarte in regula si ma gandeam ca poate va trebui sa le refac ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici