Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

De ce este bine sa tii un jurnal alimentar


jurnal de dietaDaca ti-as cere sa te gandesti la ce ai mancat sau baut ieri, crezi ca mi-ai putea reproduce exact? Probabil ca nu. Daca nu esti complet constient de ceea ce consumi permanent, nu cred ca mai tii minte de promotia de care te-ai bucurat prin hipermarket, de guritele de mancare pe care le-ai luat gustand mancare sau de bucatelele de mancare luate din farfuria partenerului la restaurant. Problema e ca toate aceste "microalimente" de care uitam se pot aduna rapid si ne trezim ca ne depasim necesarul caloric fara sa ne dam seama. Plus ca poti dezvolta niste obiceiuri alimentare nesanatoase pe care nici nu le vei constientiza.

Solutia: deschide un jurnal de dieta!

Un studiu realizat de Kaiser Permanente care a implicat 1600 de persoane a descoperit ca cei care au tinut un jurnal de dieta au scazut in greutate de doua ori mai mult in cele 6 luni de desfasurare a programului (8 kg vs 4 kg) prin comparatie cu cei care nu faceau inregistrari constante.

Un alt studiu recent, publicat in Journal of Academy of Nutrition and Dietetics a descoperit ca femeile supraponderale si obeze au reusit sa isi atinga obiectivul de slabire atat tinand numai dieta cat si combinand dieta cu sportul. Cele care au avut si un jurnal de dieta au slabit cu 2 kg in plus.

Beneficiile unui jurnal alimentar

Odata cu deschiderea unui jurnal alimentar sau jurnal de dieta poti descoperi o multime de lucruri, fiind chiar un instrument bun de autoanaliza.

Afli de ce mananci cand nu ti-e foame

Odata cu inregistrarile alimentelor consumate poti nota si felul in care te simteai in momentul in care ai mancat. Poti sa notezi si cam cat de foame iti era inainte si dupa ce ai mancat. Multe persoane isi dau seama ca mananca nu pentru ca simt o nevoie fizica, ci pentru ca se simt plictisite, triste, suparate sau stresate. Alte persoane isi dau seama ca prefera sa manance pentru ca timpul sa treaca mai repede cand se lalaie cu o activitate sau pur si simplu e un obicei alimentar, cum este cel al mancatului la televizor.

Informatiile astea sunt nepretuite pentru ca factorii declansatori si obiceiurile sunt de multe ori inconstiente si nu prea poti schimba ceva de care nu iti dai seama. Daca vei tine un jurnal de dieta vei putea face niste schimbari pentru ca iti va permite sa identifici "de ce"-urile alegerilor tale, vei lucra sistematic la formarea unor noi obiceiuri si vei putea descoperi noi modalitati de a-ti controla emotiile mult mai bine decat mancand.

Cum iti afecteaza mediul social obiceiurile alimentare

Poate te va surprinde sa descoperi ca in momentul in care mananci alaturi de cineva ajungi sa consumi mai multa mancare decat ai face-o in mod normal. De exemplu, daca mananci alaturi de iubit sau sot este posibil sa ai tendinta sa comiti mai multe "pacate" culinare oferindu-va amandoi niste mici placeri. Mici dar multe, care se aduna.

Nu este exclus ca acesta sa fie chiar unul dintre motivele pentru care femeile care se muta cu partenerii lor in aceeasi locuinta se ingrasa. Daca totul se imparte frateste inclusiv mancare, este firesc ca o constitutie mai fragila precum cea feminina sa isi depaseasca necesarul caloric.

Cat mananci cu adevarat

Intr-un studiu interesant al Universitatii Cornell, cercetatorii au folosit camere ascunse pentru a-i spiona pe clientii unui restaurant italienesc. La numai 5 minute de la finalul mesei acestia au fost intrebati cam cata paine considera ca au mancat. Realitatea era ca mancasera cu 30% mai mult decat au crezut, iar 12% au negat ca au mancat paine desi camerele aratau altceva.

Rezultatele nu sunt socante pentru ca de multe ori mancatul este facut fara sa stam sa ne gandim la ce facem. In momentul in care mesteci mancare si in acelasi timp te distrage ceva - o conversatie, verificatul email-ului sau urmaritul unui program tv - este simplu sa pierzi notiunea cantitatii de mancare pe care ai consumat-o.

Timpul petrecut mancand

Tinerea unui jurnal ajunge de multe ori sa te faca sa iti dai seama si cu ce viteza mananci. Rezultatele mancatului mult si rapid pot fi arsurile gastrice si lipsa senzatiei de satietate. Incetinirea ritmului de alimentare a condus la un consum mai redus de mancare intr-un timp mai lung (insa cu o apreciere mai mare pentru mancare), consumul unei cantitati mai mari de apa, incheierea meselor fara probleme digestive si chiar slabire.

Cum te simti dupa ce consumi anumite alimente

In opinia mea, una dintre cele mai valoroase informatii pe care un jurnal alimentar ni le poate oferi este legatura dintre ceea ce mancam si cum mancam si felul in care organismul nostru se simte. Poate ca te va soca sa descoperi si in aceasta privinta lucruri noi.

Am chiar o prietena care si-a dat seama ca un pranz cu salata plina de legume, quinoa, proteine slabe si avocado a facut-o sa se simta de milioane dupa-amiaza, pe cand o masa plina de produse procesate dar recomandate la "dieta" a facut-o sa se simta lipsita de energie, morocanoasa si nemotivata. Ca rezultat, a inceput sa isi aduca pranzul preparat de acasa, a inceput sa manance mai "curat" si chiar a inceput sa si slabeasca in ciuda unui consum mai mare de calorii.

Iti imbunatatesti consumul nutritional

Un jurnal alimentar (poate chiar mai bine, o aplicatie pe telefon) te va ajuta sa iti calculezi micro si macronutrientii de care poate ca ti-ai priva organismul. De exemplu, ti-ai putea da seama ca ai nevoie de mai mult fier sau mai mult calciu sau ca ai avea nevoie de un complex de B-uri.

Poate ca vei observa ceva si mai neplacut gen faptul ca faci mai multe alegeri procesate decat sanatoase si pline de nutrienti. Un jurnal alimentar te va ajuta sa iti echilibrezi mult mai bine mesele si grupele alimentare, imbunanandu-ti si statusul nutritional.

Vei putea detecta anumite intolerante alimentare

Despre intolerantele alimentare si alergiile alimentare am scris si as vrea sa mai pun accentul pe ele pentru ca ne pot afecta viata foarte mult. Daca simti in permanenta o senzatie de balonare, greata sau suferi de diaree la o ora dupa ce bei lapte sau mananci inghetata, atunci poate ar trebui sa iei in calcul varianta unei intolerante la lactoza.

In mod similar, daca simti disconfort digestiv in momentul in care consumi paine sau alimente care contin grau, poti avea intoleranta la gluten.

Si nu vorbim neaparat despre intolerantele astea clasice, poti analiza cum te simti dupa ce mananci ceva anume (chiar si ceva sanatos) si sa descoperi ca nu iti face bine.

Afli daca perceptiile sunt in conformitate cu realitatea

Nu de putine ori am auzit persoane care sustin ca mananca "tone de fructe si legume" sau ca "nu beau ataaat de mult", insa in momentul in care completeaza totul intr-un jurnal isi dau seama cam cat de departe sunt de adevar.

Este in natura umana sa punem accent pe succese si poate chiar sa le exageram uneori. Insa a-ti spune minciuni albe iti poate incetini progresele sau poate chiar te va determina sa abandonezi "cursa" pentru atingerea obiectivelor.

Te va responsabiliza si vei observa progresul

Daca vei tine un jurnal alimentar vei putea face anumite ajustari si pe parcursul zilei. Daca stii ca ai mancat o portie de cartofi prajiti, atunci poate lucrezi mai mult la sala sau daca ai mancat mai multa carne la o masa, vei consuma mai putine calorii la urmatoarea.

Programele de slabire supravegheate implica de multe ori participarea nutritionistilor sau a doctorilor. Poate ca asta te va face sa te gandesti de doua ori inainte de a ceda tentatiei. In plus, un jurnal de dieta te face sa fii mai sincer cu tine insuti.

Scopul unui jurnal alimentar nu este acela de a te judeca sau de a face politie cu tine insuti, nici macar acela de a-ti acorda calificative, ideea este sa inveti despre tine, ceea ce reprezinta primul pas spre realizarea unor schimbari sanatoase de care sa te si tii.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum sa slabesti si sa te tonifiezi in noul an?

Fireste ca la inceput de an mi-am propus sa reiau tema metodelor prin care sa avem un an nou rasunator de bun, in principal din prisma sanatatii desigur. Sunt niste sfaturi de baza care sa ne asigure o stare de bine ...
 » mai mult...

De ce nu slabesc desi tin dieta si fac sport?

Nu promovez dietele decat daca intr-adevar le consider eficiente si in general ai observat ca NICIODATA nu recomand infometarea (ceea ce majoritatea dietelor fac) sau eliminarea vreunei grupe alimentare (ceea ce multe ...
 » mai mult...

Cum sa mananci sanatos fara sa renunti la placerile culinare?

Daca vrei sa stii cum sa mananci sanatos fara a trebui sa renunti la ceea ce iti place cu adevarat, atunci sigur te va interesa acest articol. De la bun inceput iti zic ca inteleg de ce te poate descuraja mancatul ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici