Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cum iti afecteaza pozitia de somn sanatatea?


pozitie somnNu mai surprinde pe nimeni daca spun ca pozitia in care dormi iti afecteaza sanatatea, intr-un mod pozitiv sau intr-un mod negativ.

Care este cea mai sanatoasa si odihnitoare pozitie de dormit?

Despre beneficiile somnului am scris cu ceva timp in urma (somnul te ajuta sa te recuperezi si un somn bun si odihnitor te ajuta chiar si sa slabesti!), dar am mentionat si care sunt alimentele pe care sa le consumi inainte de culcare si pe care sa le eviti.

1. Pozitia pe spate cu mainile pe langa corp

Cunoscand persoane cu probleme cu spatele, stiam ca dormitul pe spate este cel mai indicat pentru sanatatea gatului si a spatelui, cu precizarea de a nu folosi cine stie cate perne sub cap. Si cum nu se putea ca aceasta sa fie lipsita si de dezavantaje, cei care dorm pe spate au tendinta de a sforai mai mult si dormitul pe spate incurajeaza in principal apneea in somn.

2. Pozitia pe burta

Daca dormi cu fata in jos, pe burta iti sustii sistemul digestiv in a produce mai rapid digestia. Problema cu aceasta pozitie este ca iti ingreuneaza respiratia, pune presiune pe gat, iti poate cauza dureri de spate - curbura coloanei vertebrale nu este sustinuta si iti poate cauza si aparitia ridurilor.

3. Pozitia pe spate cu mainile sus

Si aceasta pozitie este recomandata pentru sanatatea spatelui, poate ai mai auzit de ea si sub denumirea de "stea de mare". Nu conteaza daca iti infasori bratele in jurul pernei si retine ca aceasta pozitie de somn poate preveni aparitia ridurilor si a cosurilor. Din pacate, la fel ca in cazul dormitului pe spate cu bratele pe langa corp, "steaua de mare" incurajeaza sforaitul si refluxul gastric. In plus, poti chiar sa te trezesti cu dureri in zona umerilor din cauza presiunii aplicate asupra nervilor din acea zona.

4. Pozitia fetusului

Atat pentru mine, cat si pentru multe alte persoane din cate am auzit, pozitia de somn cu genunchii indoiti si ridicati catre barbie este cam cea mai confortabila. Din pacate, aceasta pune presiune asupra gatului si a spatelui. Incovoiatul extrem iti poate restrictiona respiratia adanca, insa daca ai probleme cu sforaitul sau esti insarcinata, atunci cu siguranta aceasta este pozitia de somn cea mai indicata pentru tine.

5. Pozitia laterala, cu mainile pe langa corp

Cand dormi pe o parte, cu mainile pe langa tine, curbura naturala a coloanei vertebrale are parte de cel mai bun sprijin, aceasta pozitie de dormit fiind si cea care previne durerile de spate si gat, prevenind si apneea in somn. Dezavantajul somnului pe o parte este acela ca pielea fetei si a sanilor se pot lasa, avand in vedere actiunea gravitatiei. Am mai auzit si ca nu ar fi indicat sa nu dormi pe partea stanga, partea cu inima...

6. Pozitia pe o parte, cu mainile pe laterala

Aceasta este o alta pozitie de dormit preferata de catre mine si aduce cam aceleasi beneficii ca si pozitia de somn mentionata anterior, dormitul pe o parte cu bratele pe langa corp. Din cauza presiunii puse asupra nervilor si a circulatiei ingreunate, este foarte posibil sa apara dureri de umeri si de brate.

7. Pozitia doar pe partea dreapta sau doar pe stanga

Pe ce parte preferi sa dormi? Daca ai raspuns ca preferi somnul pe partea dreapta, atunci problema de baza va fi aceea ca favorizezi aparitia arsurilor gastrice, pe cand somnul pe partea stanga poate afecta organele interne precum ficatul, plamanii sau stomacul (scazand riscul de reflux gastric). Medicii le recomanda femeilor insarcinate sa doarma pe partea stanga avand in vedere ca aceasta pozitie conduce la o mai buna circulatie catre fetus.

8. Pozitia cu multe perne

Suplimentarea numarului de perne, indiferent de pozitia de dormit aleasa, iti va garanta o odihna mai profunda si un somn care nu conduce la dureri de dimineata.. Cei care dorm pe spate isi pot pune perne fix in locurile in care coloana se arcuieste, cei care dorm pe o parte isi pot adauga perne intre genunchi, iar cei care dorm pe burta isi pot aseza o perna sub bazin pentru sprijinirea articulatiilor si o relaxare mai profunda.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum sa te trezesti fericita si plina de energie?

Eu recunosc ca de cele mai multe ori cand ma trezesc obosita intreaga zi parca ma mobilizez destul de greu si nu imi gasesc motivatia necesara pentru a face mai nimic, cel putin nu cu placere. Pot spune ca felul in care ...
 » mai mult...

Cum sa avem un somn odihnitor?

Despre beneficiile somnului cred ca am vorbit in mai multe articole insa niciodata nu se discuta prea mult despre importanta lui, mai ales intr-o societate in care cu totii parca ne privam organismul de acest element ...
 » mai mult...

Lipsa de somn iti creste nervozitatea

Hai sa iti zic o "anecdota": Andrei si Mihai sunt cei mai buni prieteni. Consuma cam aceleasi alimente, au joburi similare si recent au inceput sa faca acelasi antrenament impreuna. Singura diferenta intre ei este, se ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici